Krisztina Konyhája

Gesztenyetorta 2 variáció

2013. november 22. 19:04 - krisztinakonyhaja

L

Lassan közelednek az ünnepek és már ilyenkor érdemes körbenézni akár a neten, akár a szakácskönyveinkben lapozgatva, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra.

Ehhez szeretnék most segítséget nyújtani két könnyen elkészíthető desszerttel.

Azért is szeretem őket, mert az egyiket nem kell sütni és tojásmentes, a másik pedig lisztmentes. Kedveskedhetünk az ételallergiás családtagjainknak vagy vendégeinknek, biztosan értékelni fogják a figyelmességünket.

Sütés nélküli tojásmentes gesztenyetorta, tojásmentes változat

 

Az alap 50 dkg gesztenyemassza
20 dkg darált keksz
15 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 dl rum /vagy 1 dl tej és rumaroma/

Krém 3 csomag főznivaló vaníliás pudingpor
9 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

Középre kevés tej
kevés rum/vagy aroma/
1 nagy csomag babapiskóta

Tetejére 4 dl habtejszín
porcukor ízlés szerint

Az alaphoz a hozzávalókat robotgépben összekeverem, majd egy nagy tortaformába nyomkodom kb. 2 cm-es vastagságban. Beteszem a hűtőbe, amíg a pudingos réteg elkészül.
A pudingból és a tejből hagyományosan pudingot főzök, majd kevergetés mellett kihűtöm. A margarint és a cukrot habosra keverem és összedolgozom a kihűlt pudinggal.
A gesztenyés alap tetejére simítom a pudingos krém felét, a babapiskótát rumost tejbe mártom /nem áztatjuk el!/ és rárakom jó szorosan a pudingkrém tetejére, majd a maradék pudingot a babapiskótás réteg tetejére simítom.
A habtejszínt keményre felverem a cukorral, és már csak annyi dolgom maradt, hogy szépen rásimítom a pudingkrémre.
Minimum egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Remekül szeletelhető és igen dekoratív, főleg, ha a tetejére még teszünk csokiforgácsot, vagy aszalt gyümölcsöt, mogyorót, vagy amit szeretünk.

 
 
 

Lisztmentes gesztenyetorta

Hozzávalók:

3 egész tojás
14 dkg vaníliás porcukor
14 dkg főtt, áttört gesztenye (gesztenye masszából is kiváló)

Díszítéshez: tejszín, csokoládé

A tojást és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a megfőzött áttört (vagy a szoba hőmérsékletű gesztenye masszát). Összekeverjük és vajazott, lisztezett tortaformába öntjük. Ha magasabb tésztát szeretnénk, akkor kisebb formát használjunk, én most is a hagyományos nagyobb méretű formát használtam, így egy jó vastag palacsintatészta szerű kör alakú finomságot készítettem, amit 175 C-on sütöttem tűpróbáig. kb 25 perc elég volt.
Tejszínhabbal és csokiforgáccsal díszítjük.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kavarda.blog.hu/api/trackback/id/tr2413997828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csilla Szabó Csernyikné 2017.01.15. 09:42:52

A babapiskotaban nincs tojás?

Krisztina Konyhája 2017.01.15. 10:05:54

Kedves Csilla! A Mannernek van tojásmentes babapiskótája, illetve a Milupa biscottiban sincs tojás, ha jól tudom. Ezeket direkt úgy fejlesztették ki, hogy olyan babák is ehetik, akik még tojást nem ehetnek. Lehet, hogy picit jobban utána kell járni, mint a sima hiperes babapiskótáknak, de aki tojásallergiás annak megéri.
süti beállítások módosítása