Krisztina Konyhája

Egészséges falatok Halloweenre

2013. október 23. 11:05 - krisztinakonyhaja

Egy jó kis Halloween gyerekzsúrra ilyen finom, egészséges enni és innivalókat kínálhatunk.

 

Kínáljunk egészséges innivalót

 

2 alma
1 banán
2 sárgarépa
3 kk. méz
1/2 citrom leve
kevés almalé
meggy szörp vagy lekvár.

Az egészet összevágjuk és turmixgéppel pépesítjük, majd annyi almalével felengedjük, hogy szívószállal könnyedén megiható italt kapjunk
A poharakra belülről meggylekvárból formákat (szem, száj), vagy egyszerűen összevissza formákat kenünk, majd erre öntjük az italt. Hűtve kínáljuk.

Kép 201

Kép 206

 

Ilyen ijesztő, egészséges falatokkal biztos sikert érünk el a gyerekek körében.

 

Ami kell hozzá:
2-3 db alma (almánként kb 3-4 száj készíthető)
valamilyen sötétvörös lekvár, vagy szörp.
Az almákat vastagabb gerezdekre vágjuk, a gerezdekből a külső részből kivágunk egy szintén gerezdnyit, majd a kivágott részből fogakat formázunk, úgy, hogy egyik, vagy mindkét végük hegyes legyen. A szájrésznél késsel óvatosan lyukakat szúrunk és ügyesen ide beszurkáljuk az előre formázott fogakat. Érdemes pici citromlével megspriccelni, így kevésbé barnul.  A lekvárt tálalás előtt tegyük rá, de akár el is maradhat.
Kép 184
Kép 198
 

A következő bejegyzésben a felnőtteknek kedveskedek Halloween kávéval.

Szólj hozzá!
Címkék: alma

Dinsztelt lilahagymás pogácsa

2013. október 22. 16:52 - krisztinakonyhaja

Egy igazán finom, amolyan melengető ízes pogácsa édesen sós, ha sikerül igazán finom lilahagymát vennünk, akkor szerintem az egyik legjobb pogácsa.

Mi ezt visszük a holnapi kirándulásra.

WP_000658

1 kg liszt

2,5 ek. házi kacsazsír

5 dkg élesztő

1 közepes tojás+kenéshez

2-3 dl tej

3 fej lilahagyma

2 ek tengeri só

cukor, bors

10 dkg sajt

/ha szükséges a tésztához kevés tejfölt adunk, amennyiben nem elég lágy és dagasztható/

WP_000664

A hagymát kockára vágjuk, kevés zsíron elkezdjük dinsztelni pici cukorral, sóval és borssal. Folyamatosan kevergetjük, amíg szép szint nem kap, de vigyázzunk ne égessük el, mert akkor keserű lesz a pogácsa is.

A hagymát félrehúzzuk, langyosra hűtjük.

Az élesztőt kb 1,5 dl tejjel és kevés cukorral felfuttatjuk, a tetejét nagyon vékonyan meghintjük liszttel.

Miután az élesztő felfutott az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk, jó alaposan megdolgozzuk, mint nagymamám mondaná addig gyömöszöljük, amíg a tészta lélegezni nem kezd. Akkor lélegzik jól, ha buborék szerű képződmények lesznek a tésztán, amik szétpukkannak.

1,5 órát langyos helyen kelesztjük.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsa tetejét megkenjük tojással és sajttal megszórjuk.

30 percig tovább kelesztjük.

Előmelegített sütőben 180 C-on szép aranyszínűre sütjük.

 

WP_000659

 

 

Szólj hozzá!

Készüljünk Halloween-re-DIY tökfaragás stb.

2013. október 19. 10:59 - krisztinakonyhaja

Az elmúlt években több DIY ötletet is megvalósítottunk Halloween-re, igazán remek móka őket elkészíteni.

Amikor éppen nem a konyhában tevékenykedem akkor is muszáj valamit alkotni, remek délutáni családi móka egy-egy dísz elkészítése.

Igaz nem gasztro, de fogadjátok szeretettel.

Később jövök Halloween ötletekkel, de akkor már minden a konyha körül fog forogni, ígérem.

Ez a cserépbaba színeiben és mintájában idézi a töklámpásokat.

Amire szükség van:

3 db cserép 1 nagyobb 2 kisebb, de még a boltban nézzük meg, hogy összepasszolnak-e, vagyis egymásra illeszthetőek-e.
Narancssárga és fekete akril festék, vigyázat, mert a narancssárgából sok fog fogyni, mivel ezt a színt az agyagcserép nehezebben szívja be.
némi drót a kezéhez
gyolcs, vagy kerti kötöző.
ecset
a díszítéshez kis lámpás és pl. díszkáposzta.

A nagyobbik cserepet kifúrjuk, a két oldalán, innen fog kijönni a kéz. Mindhárom cserepet több rétegben befújjuk narancssárgára. Addig elkészítjük a kezeket, drótból kézformát hajtunk és  gyolccsal körbetekerjük, itt variálhatunk a formával. Amikor a narancssárga szín megszáradt, elkezdhetjük kidekorálni a fekete festékkel a fejét és testét, itt csak a képzelet szab határt, de dolgozhatunk sablonnal is. Ebbe a munkafázisba bevonhatjuk a gyerekeket is. Amikor megszáradt a kezeket a drót segítségével a lyukakba illesztjük, belül meghajlítjuk. Amennyiben szükség van rá akkor a fejet a testhez illesztjük szintén dróttal. Ezután már csak a díszek elhelyezése marad, a kezébe adhatunk seprűt, mécsest stb. a fejébe tehetünk téltűrő növényeket pl. díszkáposzta. A cserép töki mérete az egészen picitől a nagyig alakítható, csak a megfelelő cserepet kell kiválasztanunk.
Lehet akár lakás vagy udvari dekoráció is.

Kép 033

 

Kép 044

 
Jobbnál jobb sablonokat lehet ingyenesen letölteni erről az oldalról. Múlt évben a Good Bite Moon-t próbáltam ki és el kell mondanom, hogy sokkal könnyebb elkészíteni, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Bátran merem ajánlani kezdő tökfaragóknak is, én is ezt a formációt próbáltam ki az első próbálkozásra,
íme az eredmény:
Kép 179
Kép 180
Kép 1657-crop
Kép 1663-crop
Kép 1787
Kép 1791
Nyomtatható sablonok:
images images (2) images (1)
Szólj hozzá!
Címkék: Halloween

Kefíres sütemény őszre hangolva

2013. október 18. 17:14 - krisztinakonyhaja

Az egyik kedvenc alapreceptemet variáltam át úgy, hogy az ízek passzoljanak az őszi időhöz és a szezonális gyümölcshöz, mint például az almához.

A hétvégére kicsit naposabb időt ígérnek, igazi kiránduló időt, hurrá!!!

Ez a süti remekül illik az elemózsiás csomagba, a hegy tetején megpihenve egy kellemes séta után, igazi finom nassolni való kicsiknek és nagyoknak.

Fele- fele arányban tartalmaz aszalt sárgabarackot és almát, hogy ki-ki megtalálja a kedvenc gyümölcsét.

A gyerekek iskolai tízóraiként is nagyon szokták szeretni.

WP_000665

 

Hozzávalók: /a mérce a kefires pohár/

 

2 pohár kefír

2 tojás

2 pohár cukor

4 pohár liszt

½  pohár olaj

1 csomag sütőpor

1/2 rúd vanília belseje

1 kk. jamaicai rumaroma/elhagyható, vagy kiváltható kk. rummal/

1 csipet só

1 nagy marék aszalt barack, kb 3 kisebb alma

kevés méz

Mindent  egy nagy tálba öntünk a gyümölcs és a méz kivételével és jól összekeverjük.

Kiolajozzuk- (igen, olajozzuk és nem vajazzuk), lisztezzük a tepsit majd beleöntjük a masszát.

A tészta egyik felére a darabokra vágott aszalt barackot szórjuk a tészta másik felére pedig a karikára vágott almát.

Az egészet megszórjuk fahéjas kristálycukorral.

180 C-on tűpróbáig sütjük.

A sütőből kivéve kevés mézet csepegtetünk rá, de ez el is hagyható.

 

WP_000668

 

Szólj hozzá!

Képviselőfánk

2013. október 16. 17:43 - krisztinakonyhaja

Imádjuk a képviselőfánkot, nem gondolnám, hogy egyedül vagyunk ezzel.

Az elmúlt időszakban többször készítettem és több krémvariációval, a dióhabtól kezdve a gesztenyén át (ősz van, kihagyhatatlan volt) a túrós-meggyes, nutellával ízesített tejszínhabbal töltött és hagyományos vaníliás-tejszínhabos változatokig. Bátran állíthatom, hogy krémek terén itt is csak a képzeletünk szab határt, nagyon finom bármilyen habos krémmel.

WP_000608

Az alaptészta:

3 dl víz

18 dkg margarin

18 dkg liszt

csipet só

5 tojás

A vizet és a margarint felforraljuk, közben óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a csipet sót. Állandó, gyors kevergetés mellett sűrűre főzzük. Félrehúzzuk és addig kevergetjük a tésztát még majdnem kihűl, de mielőtt teljesen kihűlne egyenként hozzákeverjük a tojásokat

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és egy evőkanál segítségével diónyi gombócokat halmozunk a tepsire, figyelve, hogy elegendő távolságot hagyjunk közöttük, mert sütés közben nőnek.

3/4 órát pihentetjük, majd 180 C-on kb. 20-25 perc alatt megsütjük, figyeljünk rá, hogy a sütőt ne nyitogassuk sütés közben.

Sütőrácsra rakosgatjuk és csak azután vágjuk fel a fánkokat, hogy kihűltek.

Már csak annyi a dolgunk, hogy a tetszés szerinti krémmel megtöltsük.

WP_000613

WP_000617

Szólj hozzá!
Címkék: sütemény

Garázsvásár, éljen a limlom!

2013. október 12. 17:47 - krisztinakonyhaja

A mai napom a hagyományos piacozás helyett egy garázsvásáron kezdődött.

Tavasszal és ősszel kisebb, nagyobb garázsvásárok közül válogathatunk.

Személy szerint engem igazán vonz minden olyan hely, ahol olyan tárgyak között válogathatunk amiknek lelkük van, értsd nem új.

A garázsvásárokon sokszor igazán jó, újszerű holmikat találhatunk a ruhától a varrógépen át a kerti sütőig, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, mert ugye tudjuk ami az egyiknek kacat, a másiknak kincs.

Talán  ez is a mottója a garázsvásároknak...

Emellett antik régiségekre is bukkanhatunk, ami meg kell, hogy mondjam engem kimondottan vonz, régebben az Ecseri hangulatáért odavoltam, ma már inkább csak üzlet, minél drágábban adjanak el egy értéktelen csetreszt, ezért hanyagolom az ottani piacozást.

A garázsvásárokon viszont van mindenféle, mi szem-szájnak ingere, értékes és értéktelen, de ami a lényeg itt még lehet alkudni, alkudni és alkudni.

WP_000607

WP_000626

Ma sem volt ez máshogy jött velünk haza vadonatúj téli gyerekbakancs, mert éppen valakinek pici lett, halloween és karácsonyi dísz (ezekért teljesen odavagyok, hiába na közelednek az ünnepek), teljesen új univerzális konyhai reszelő, gyerekjátékok, de a legeslegjobb rengeteg régi evőeszköz, olyan régen kerestem megfelelő evőeszközt pl fotózáshoz is, de sehogy sem találtam.

Most itt álltak halomba az orrom előtt és egy kéznyújtásnyira voltak, igaz koszosak és elszíneződöttek, de ezen ma délután segítek amíg a képviselőfánkok pirulnak (Joanne Fluke után szabadon) a sütőben.

Két készlet is hazakívánkozott az egyik, mint itthon kiderült egy art krupp berndorf készlet a másik pedig egy öreg dobozban tartott Wellner alpakka készlet, ehhez még merőkanál is volt, sőt már a szép régi dobozzal is vannak terveim. Emellett volt még 1-2 evőeszköz pl Jayem villa és pár egyéb.

Tehát garázsvásározni igenis jó, terveim szerint legközelebb én is fogok árusítani, hiszen a garázs tényleg tele van olyan holmikkal, amit mi már nem fogunk használni, mert kinőttük(vagy híztuk :)  ) , vagy meguntuk, de annak örülnék, ha másnak még jók lennének.

Megalkudtunk és már jöttünk is a csodás szerzeményekkel.

Ahol a garázsvásárokat érdemes figyelni.:

helyi újságok, hirdetőtáblák illetve facebookon: https://www.facebook.com/garazsvasarok?fref=ts

 

WP_000597

WP_000598

 
Szólj hozzá!
Címkék: program vásár

Dinsztelt almás-túrós rétes

2013. október 05. 12:50 - krisztinakonyhaja

Mentovics Éva: Almaszedés

Már messziről mosolyog,
rám nevet a fáról.
Mintha csak azt suttogná:
szedjem le az ágról.

Karomon a kis kosár,
szaladok is menten,
hogy az érett, roppanós
almákat leszedjem.

Terebélyes fa alatt
lábujjhegyre állva
leszakajtom sorba mind,
s rakom a kosárba.

WP_000596

Almaszedés során több alma megnyomódik, megütődik ezeket általában rakosgatjuk és valahogy nem kívánkozik beleharapni, hiába piros és érett.

Az ilyen almák a legalkalmasabbak süteménybe, levesekbe, szószokba.

A tisztítás és reszelés után már igazán gyorsan elkészül ez a finom sütemény.

Dinsztelt almás-túrós rétes

1 csomag 6 lapos réteslap

kb. 12 db közepes alma

fahéj

cukor

citromlé

20 dkg túró

1 csomag vaníliás cukor

olvasztott vaj vagy zsír

Ebből az adagból kettő nagyobb rétest készíthetünk.

Az almát megtisztítjuk és lereszeljük, közben kevés citromlével megcsepegtetjük.

Cukrozzuk, fahéjjal megszórjuk ízlés szerint.

Egy lábasban pár perc alatt megdinszteljük.

A réteslapokat széthajtogatjuk.

A gyúródeszkára helyezünk 1 lapot majd olvasztott zsiradékkal megkenjük, jöhet a második lap, amit egy kenőecset segítségével szintén megkenegetünk és ugyanígy járunk el a harmadik lappal is.

Rákanalazzuk a langyos almát, majd az alma tetejére halmozzuk a túrót amit vaníliás cukorral meghintünk.

Feltekerjük  a végeit benyomkodjuk és a külsejét is megkenegetjük.

Előmelegített sütőben 150 C-on szép világosra sütjük, porcukorral meghintjük.

WP_000591
Szólj hozzá!

Fahéjas almaleves

2013. szeptember 28. 12:43 - krisztinakonyhaja

Egyik kedvenc levesem, már csak az egyszerűségéből adódóan is.

1 féle gyümölcs, 2 féle fűszer és egy csodálatos selymes, ízes leves a végeredmény.

Most érdemes sok almát fogyasztani, hogy felkészüljünk a télre, feltöltsük a vitaminraktárainkat.

Napi egy alma és elkerülhetjük az orvost.

Főzve, sütve, nyersen egyaránt érdemes fogyasztani.

Nálam ma a fazékba került. Nagyon nehéz konkrét mennyiségeket írni, mert az alma sem egyformán édes, némelyik inkább savanykás. Kóstolgatással érdemes az ízeket igazítani.

kb. 8-10 db közepes alma

2 evőkanál citromlé

cukor vagy méz ízlés szerint

320 g tejföl

2,5 ek. liszt

1 csipet só

Az almát megtisztítjuk és kockára vágjuk, majd bő vízben /nálam ez egy jókora fazék/ feltesszük főni, hozzáöntjük a citromlét és a fűszereket, valamint a cukrot.

Puhára főzzük. Ez nem vesz sok időt igénybe, gyakran kevergessük meg.

A tejfölt elkeverjük a liszttel egy másik hőálló tálba, majd forró levest szedünk hozzá és simára keverjük egy habverő segítségével.

Hozzáöntjük a leveshez és pár percig még forraljuk.

Langyosan, hidegen vagy akár melegen is nagyon finom.

Adhatunk hozzá almachipset vagy diót.

WP_000578

Szólj hozzá!
Címkék: alma leves

Főzősuli, lépésről lépésre palócleves

2013. szeptember 24. 17:29 - krisztinakonyhaja

Új rovatot indítok Főzősuli címmel, ahol képekkel együtt bemutatom egy-egy  egyszerűbb étel elkészítését, hátha a kezdő házitündéreknek ad egy kis magabiztosságot, hogy lépésről lépésre lekövethetővé válik az étel elkészítése.

1 nagy fej vöröshagyma,

4 gerezd fokhagyma

50 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
1 ek. pirospaprika
só,
köménymag
1 paradicsom
1 paprika
45 dkg burgonya
45 dkg zöldbab
2 doboz tejföl
2 ek. liszt
1 marék kapor
pici ecet

A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára pirítjuk ebbe tesszük a kockára vágott hagymát és fokhagymát, üvegesre pirítjuk. A kockára vágott húst gyorsan beletesszük majd a pirospaprikával a tűzről lehúzva jól átkavarjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, néha főzés közben megnézzük nem kell-e utána tölteni a vizet. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, majd sózzuk, köményezzük.
Addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. Amint megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és zöldbabot, ezeket is puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük a liszttel majd gyors mozdulatokkal belekeverjük a levesbe, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot is. A végén még igazíthatunk az ízeken illetve aki picit savanyúbban szereti, most tehet bele egy pici ecetet is, majd még egyszer átforraljuk.

 

Az alapanyagokat megtisztítjuk, meghámozzuk/lehetőleg segítséggel :) /

WP_000563

A kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd a hagymát és fokhagymát üvegesre pároljuk

WP_000525

Jöhet a pirospaprika és a kockára vágott hús, amit gyorsan átforgatunk

JWP_000526

Vízzel felengedjük

WP_000527

Mehet is bele a kockára vágott paprika és paradicsom, itt jön a sózás és a köménymaggal se fukarkodjunk

WP_000528

Amikor majdnem puha a hús jöhet a zöldbab és a burgonya

WP_000540

A tejfölt elkeverjük a liszttel és hozzámerünk a forró levesből, majd habverővel simára keverjük

WP_000543

A lisztes tejfölt hozzáöntjük a leveshez és forralunk rajta egyet

WP_000547

Eközben megízesítjük egy kevés ecettel

WP_000549

Az utolsó lépés egy jó marék kapor és egy utolsó forralás

WP_000551-crop

Jó étvágyat!

WP_000554

Szólj hozzá!

DIY őszi ajtódísz

2013. szeptember 22. 14:26 - krisztinakonyhaja

Ma egy őszi ajtódíszt készítettünk családilag, ráadásul fillérekből, mer egy kis barkácsolás nem pénz kérdése.

Ami szükséges hozzá:

Néhány drót, növények, termések /fenyő, levendula, fagyal, gesztenye, toboz stb./, illetve pár otthon is megtalálható kiegészítő dísz, mint a kis kerti locsoló kerültek az ajtódíszre.

Az drót formázásánál 3 d-s kialakítás volt a fő irányvonal, hogy a drótok közé már tényleg csak fűzni kelljen és itt-ott rögzíteni a növényeket.

A legjobb az egészben, hogy bármikor kiegészíthető, bővíthető, akár ízlés szerint cserélhetőek a díszek.

Nem utolsó sorban, sőt legfőképpen családi mókának is kiváló, mert szépen süt a nap és remek az idő egy kis barkácsoláshoz, amit kicsik és nagyok egyaránt élveznek.

WP_000568

WP_000571 WP_000569 WP_000574

 
Szólj hozzá!
Címkék: DIY
süti beállítások módosítása