Gyerekekkel még gyorsan elkészíthetjük ezeket a finom kekszes tojásokat húsvétra, nagyon jó móka, ha engedjük a gyerekeknek, hogy kekszet daráljanak vagy porcukorba hempergessék a tojásokat. Darabra nem tudom megmondani, hogy mennyi tojáska jött ki, mert folyamatosan ahogy készültek úgy tűntek is el az apró tojások.
18 dkg darált győri édes keksz (darálva)
2-3 evőkanál kristálycukor
1 fél tk. vaníliaaroma
kevés minőségi rum vagy gyerekek mellett kevés rumaroma
3 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 csipet szerecsendió
kb. 2-3 dl tej
A tojások közepébe rejthetünk: gyümölcs/aszalt gyümölcs, csoki, mandula vagy mogyoró, de ez el is hagyható. Porcukor a hempergetéshez.
A tejet elkeverjük a cukorral, ízlés szerint lehet több vagy kevesebb a cukor, mert a keksz is elég édes, majd a hozzávalókat jól összekeverjük, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk, egyedül a tej adagolásánál figyeljünk, mert nem mindig vesz fel teljesen azonos mennyiséget, érdemes óvatosan kisebb adagokban hozzáönteni. Egy puha masszát kell kapnunk, ami jól formázható.
Vizes kézzel apró tojásformákat formálunk, aminek a közepébe tetszés szerint kerülhet mindenféle meglepetés finomság-nálunk most ezek álltak rendelkezésre- füge, meggy, csokoládé-, ezeket apró darabokra vágjuk. Végül porcukorba hempergetjük.
Kicsit sziszifuszi munka, de a gyerekek segítségével hamar megvan. Készítés közben folyamatosan kóstolgassuk, mert a tojáskák édességét mindenkinek a saját ízléséhez kell alakítani.
Nagyon koncentrál: