Ez egy nagyon gyors tavaszi leves, akár húsvétra is pillanatok alatt elkészülhet. Nálunk egyébként is nagy népszerűségnek örvendenek a krémlevesek, így szeretem a brokkolit is belecsempészni a variációk közé, mert egyébként a gyerkőc nem igazán szereti sem a brokkoli illatát, sem az ízét, ebben a levesben viszont a fűszereknek és a tejszínnek köszönhetően átalakul az íz és az utolsó cseppig elfogy a leves a tányérból.
Én-Brokkoli: 1-0, hurrá!
500 g brokkoli
1 ek vaj
só, bors, vegeta, majoránna, szerecsendió
500 ml főzőtejszín
sajt
pár szelet kenyér
A brokkolit vegetával ízesített vízben megfőzzük.
Összeturmixoljuk, de figyelve, hogy az összes főzőlé nem fog kelleni, kb. annyi főzőlével turmixoljuk, hogy egy finom krémes állagot érjünk el.
Visszatesszük a tűzhelyre, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót adunk hozzá, majd hozzáöntjük a tejszínt és forralunk rajta. A végén elkeverjük benne a vajat.
A kenyeret kockára vágjuk, serpenyőben finom aranybarnára és ropogósra pirítjuk, a végén hozzáadjuk az apróra vágott friss majoránnát és a leves tetejére halmozzuk.
Ízlés szerint sajttal megszórjuk a levest.