Ez a töltött korong egy remek recept két okból is. Az egyik, hogy húsvét előtti nap, azaz ma, vagy éppen holnap reggel is könnyedén elkészíthetjük és kínálhatjuk vendégeknek és locsolóknak egyaránt, a másik ok amiért remeknek tartom, mert a húsvéti maradékot is újra hasznosíthatjuk a segítségével.
Tészta:
40 dkg liszt
3-4 dkg élesztő
2 kávéskanál cukor
1 dl tej
fél ek. só
20 dkg olvasztott margarin
Töltelék:
fél doboz kukorica
10 dkg főtt sonka
1 tömlős sajt
3 ek. tejföl
ízlés szerint kaliforniai paprika és újhagyma is adható hozzá.
Tetejére:
1 tojás sárgája
1 ek tejföl
reszelt sajt
A töltelék hozzávalóit elkeverjük és hűtőbe tesszük.
A tésztához az élesztőt a tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval és a margarint megolvasztjuk.
A liszthez keverjük a felfuttatott élesztőt és a megolvasztott margarint. Gyors mozdulatokkal egy viszonylag lágy tésztát gyúrunk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A tojás sárgáját a tejföllel elkeverjük.
A tésztát kelesztést követően kb 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és egy pohár segítségével korongokat szúrunk ki belőle.
Az egyik korongra kis kupac tölteléket halmozunk és rányomkodunk egy másik korongot, picit össze csipkedjük a szélét.
Az elkészült korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tojásos tejfölös keverékkel és megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített 180 C-os sütőben szép aranybarnára sütjük.