Krisztina Konyhája

Római tojásleves

2014. november 07. 20:00 - krisztinakonyhaja

Figyelem! Egyszerű, villámgyors és nagyon olasz!

1 liter csirkehúsleves
4 tojás
1,5 ek. parmezán
1/4 ek só
1/4 ek bors
1/4 ek petrezselyem
/A sózás az alapleves ízétől függően kicsit változhat/

A tojásokat a sóval és a borssal elkeverjük, majd lassan a leveshez keverjük, 5 percig főzzük, a végén petrezselyemmel megszórjuk.

Kép 089

Kép 064

1 komment

Reszelt joghurttorta

2014. november 05. 20:00 - krisztinakonyhaja

Ez egy annyira egyszerű tortarecept, hogy elrontani sem lehet, nem kell bele zseletin vagy bármi macerás anyag, amitől ugye valljuk be kicsit elmegy a kedvünk a sütögetéstől, mert nem biztos, hogy nem folyik szét a krém, vagy attól félünk megdermed-e rendesen mire szeleteljük. Ennél a sütinél mindezt elfelejthetjük. Már többször elkészítettem és az eredmény mindig tökéletes lett.  Nem tudom ki találta ki, de hálám üldözze. Amit hozzátettem a recepthez az az ételfesték, mert eredetileg nem kell bele, de nekünk nagyon bevált.
Ugyanis az ételfestéknek köszönhetően a gyerekek mindig örülnek, hogy megint másmilyen tortát csináltam, igaz ez pici csel, de bevállik.

Tészta
15 dkg margarin
kevés reszelt citromhéj
1 csipet só
1 csomag sütőpor
25 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
4 tojássárgája

Krém
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 ek. liszt
1 kis pohár (175gr) tejföl
4 kis pohár(175 gr) joghurt
4 tojásfehérje
pár csepp tetszés szerinti ételfesték /el is hagyható/

A tészta hozzávalóit robotgépbe tettem, rövid idő alatt összeáll, utána még kézzel átgyúrtam, fóliába tettem és mehetett is a hűtőbe, amíg a krém elkészül. Ez a művelet kb. 5-10 perc, méricskéléssel együtt.
A joghurtot összekeverjük a tejföllel a liszttel és a cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, végül a pár csepp ételfestéket.
A tészta felét kézzel belenyomkodjuk egy előzőleg kivajazott, lisztezett tortaformába, erre jön a krém és végül nagylyukú reszelőn ráreszeljük a maradék tésztát.
Előmelegített sütőben 180C-on kb-35-40 percig sütjük.
Fontos! Egy éjszakára hűtőbe tesszük és csak másnap vesszük ki a formából és szeleteljük.

Kép-022

Szólj hozzá!

Provence-i csirkemell

2014. november 03. 20:00 - krisztinakonyhaja

Ezt a receptet még egy Kiskegyed régebbi  számában találtam, egy igazi színekkel és ízekkel hívogató egytálétel.
Volt is itthon hozzá minden így gyorsan el is készült, bátran ajánlom, hogy készítsétek el, mert pont erre az ételre van szüksége az embernek így tél elején, szinte feltöltődtünk tőle.
Köretnek kacsazsírban sült krumpli volt, a krumplit nagyobb falatokra vágtam, majd megfőztem ezután a sütőben előre felhevített kacsazsírba tettem, majd többször átforgatva ropogósra sütöttem, ez az egyik kedvenc őszi/téli sültkrumplink.

A csirke pedig így készül.

4 csirkemell, szeletekre vágtam
1 citrom leve
1 cs. újhagyma
1 sárga és 1 zöld kaliforniai paprika
1 doboz koktélparadicsom /20 dkg/
1 ág rozmaring
1 nagy marék kakukkfű
1 dl húsleves
3 ek. mustár
1 csomag kb. 8-10 szelet gouda sajt
olaj

A zöldségeket 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a paradicsomot felezzük.
A húst megtisztítjuk, felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd citromlével meglocsoljuk.
A csirkemellett olajban mindkét oldalról átsütjük.
A zöldségeket tepsibe fektetjük, majd rárakjuk a húst, amit megkenünk az előzőleg fűszernövényekkel összekevert mustárral.
Rárakjuk a sajtszeleteket, végül kb 40-45 perc alatt megsütjük.

Kép-008

kész

Szólj hozzá!

Almavacsora

2014. november 01. 10:02 - krisztinakonyhaja

Nem is tudom ezt az almás melegszendvicset miért nem árusítják a karácsonyi és egyéb téli vásárokban, mert igazán megérdemelné.

Kellemesen fanyar, mindamellett édes és krémes a sajt pedig lágyan folyik.
Pillanatok alatt elkészíthetjük, a legfinomabb grillezve, de elkészítehtő sima sütőben is magas hőmérsékleten.

Egy rumos teával a legfinomabb vacsora az emberes hónapokban.

5 szelet szendvicskenyér, lehetőleg rozs
5 karika alma /1 nagyobb alma/
5 szelet sajt
teavaj

A kenyereket megvajazzuk az almát szeletekre vágjuk, majd a közepén a magházat kör alakban kiszedjük ráfektetjük a sajtot és 200 C-os sütőben addig sütjük, míg a sajt egy kicsi aranybarna színt nem kap.

Kép-002

Szólj hozzá!

DIY halloween salátástál és dísz

2014. október 25. 17:17 - krisztinakonyhaja

Lassan ismét itt a halloween, újból lehet ötletelni, tököt faragni, a lakást kidekorálni és a barátokat, ismerősöket kicsit riogatni.
Talán itthon még nincsen akkora  hagyománya/talán nem is lesz/, de egyre több helyen árulnak kimondottan faragni való tököt, de dekorációkat is egyre több helyen látni, persze nem olyan mértékben, mint mondjuk az USA-ban ahol tömött polcokon sorakoznak a kiegészítők, dekorációk és jelmezek.

Idén úgy döntöttem nem faragok nagy tököt, inkább több kisebbet, amit többféle módon fel tudok használni.
Ilyen ez a  2in1 DIY tök is, vagyis salátástál és később halloween dekorációként is megállja a helyét.

Szükséges 1 kisebb sütőtök, ami nem borul fel és formás.
Igény szerinti saláta és paradicsomszósz,  ez utóbbi csak a hatás kedvéért.

A tök tetejét levágjuk, majd a belsejét eltávolítjuk, a magokból és a szálakból lesz amár bocsánat  hányás imitációnk, ezért tegyük félre.

Megtöltjük a tetszőleges salátával és ráöntjük a paradicsomszószt, a kivájt szájrésznél eligazgatjuk az előzőleg félretett magokat és szálakat.

Amikor elfogyott a saláta mehet is ki dísznek a fűszernövényes ládába vagy a kertbe, de pár napot a lakásban is biztosan kibír, érdemes vazelinnal is átkenni mielőtt kitesszük, tovább ellenáll az időjárásnak.

Kép-1779

Kép-1798

Kép-1810

Még több 5let és olvasnivaló az elmúlt évek írásaiból

Halloween party ital, egészéges verzió egészséges halloween party falatok Cserepekből halloween dekoráció töklámpás töklámpás töklámpás Képeslapok halloweenre 5letek halloweenre Sablonok Kedvencek Martha Stewart-tól halloween a számítógépünkre Omlós tökös

Szólj hozzá!

Egészséges party falatok Halloween-re

2014. október 20. 17:12 - krisztinakonyhaja

Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt kedvencévé válhat, ez a könnyen elkészíthető Halloween falatka, az ötletet itt találtam

Ami kell hozzá:
2-3 db alma (almánként kb 3-4 száj készíthető)
valamilyen sötétvörös lekvár, vagy szörp.
Az almákat vastagabb gerezdekre vágjuk, a gerezdekből a külső részből kivágunk egy szintén gerezdnyit, majd a kivágott részből fogakat formázunk, úgy, hogy egyik, vagy mindkét végük hegyes legyen. A szájrésznél késsel óvatosan lyukakat szúrunk és ügyesen ide beszurkáljuk az előre formázott fogakat. Érdemes pici citromlével megspriccelni, így kevésbé barnul.  A lekvárt tálalás előtt tegyük rá, de akár el is maradhat.
Kép 184
Kép 198

 

Szólj hozzá!

Fahéjas almaleves

2014. október 17. 17:40 - krisztinakonyhaja

Egyik kedvenc levesem, már csak az egyszerűségéből adódóan is és most igazán aktuális.

1 féle gyümölcs, 2 féle fűszer és egy csodálatos selymes, ízes leves a végeredmény.

Most érdemes sok almát fogyasztani, hogy felkészüljünk a télre, feltöltsük a vitaminraktárainkat.

Napi egy alma és elkerülhetjük az orvost. :)

Főzve, sütve, nyersen egyaránt érdemes fogyasztani.

Nálam ma a fazékba került. Nagyon nehéz konkrét mennyiségeket írni, mert az alma sem egyformán édes, némelyik inkább savanykás. Kóstolgatással érdemes az ízeket igazítani.

kb. 8-10 db közepes alma

2 evőkanál citromlé

cukor vagy méz ízlés szerint

320 g tejföl

2,5 ek. liszt

1 csipet só

Az almát megtisztítjuk és kockára vágjuk, majd bő vízben /nálam ez egy jókora fazék/ feltesszük főni, hozzáöntjük a citromlét és a fűszereket, valamint a cukrot.

Puhára főzzük. Ez nem vesz sok időt igénybe, gyakran kevergessük meg.

A tejfölt elkeverjük a liszttel egy másik hőálló tálba, majd forró levest szedünk hozzá és simára keverjük egy habverő segítségével.

Hozzáöntjük a leveshez és pár percig még forraljuk.

Langyosan, hidegen vagy akár melegen is nagyon finom.

Adhatunk hozzá almachipset vagy diót.

WP_000578-225x300

Szólj hozzá!

Party ital halloween-re, egészségesen

2014. október 08. 17:12 - krisztinakonyhaja

Ismét nyakunkon a Halloween partyk ideje, amit vagy tartunk, vagy nem, szerintem inkább nem. Viszont a gyerekek és saját magunk örömére és egészségére érdemes elkészíteni ezt a remek innivalót, bár inkább picit pépes, talán a KUBU-ra hasonlít, viszont házilag könnyedén elkészíthető és igazi vitaminbomba.

2 alma
1 banán
2 sárgarépa
3 kk. méz, kevés cukor( ez el is hagyható)
1/2 citrom leve
kevés almalé
meggy szörp vagy lekvár.

Az egészet összevágjuk és turmixgéppel pépesítjük, majd annyi almalével felengedjük, hogy szívószállal könnyedén megiható italt kapjunk
A poharakra belülről meggylekvárból formákat (szem, száj), vagy egyszerűen összevissza formákat kenünk, majd erre öntjük az italt. Hűtve kínáljuk.

Kép 206

Szólj hozzá!

Tündérkert a lakásban

2014. október 03. 14:36 - krisztinakonyhaja

Nagyon élvezetes elfoglaltság gyerekekkel együtt elkészíteni a saját tündérkertünket.

A dekorációnak pedig csak a képzeletünk szabhat határt, mert rengeteg dekorációt barkácsolhatunk mi magunk egy-egy hidegebb őszi hétvégén.

A lakásban és a kertben ki-ki lehetősége szerint elkészítheti a mini tündérkertjét.

Évszaknak megfelelő dekorációkkal egyedivé tehetjük a kis kertet. A bonsai-tól az egyszerűbb sziklanövényeken át bármilyen alacsonyabb növésű növény beültethető.

Kis kerti  manók, tündérek népesíthetik be a kerti utak mentén az apró manóházakat.

Mi most készítettük el az első két tündérkertünket, de még bőven van rajta aprólékos bővítési lehetőség. Fejben már össze is állt a kép, kerti hinta és pad, apró madáretető, vagy éppen halloween díszítés is szóba került.

Nem kell sokat rááldozni, elsőre egy műanyag cserép, virágföld, 1-2 kisebb növény és apró dekoráció.

A siker felnőttek és gyerekek körében egyaránt garantált.

A pinteresten sok fotó fellelhető a témában, de mutatom is a mi saját mini kertünket.

Bátran álljatok neki elkészíteni, nagyon jó móka! :)

Kép 012

Kép 001

Kép 002

Kép 005

Kép 006

Kép 008

Szólj hozzá!

Őszi cobbler

2014. október 01. 20:00 - krisztinakonyhaja

Tényleg szuper egyszerű és valami csoda az íze, a roppanós keksz, ahogy találkozik a megolvadt cukorban fürdő gyümölcsökkel, hát leírhatatlan.

A neten szinte mindenhol megtalálható az alaprecept, ami variálható, főleg gyümölcsök tekintetében, így én egy almás-barackos variációt készítettem.

kb 1kg gyümölcs vegyesen alma-barack(ez lehet konzerv is)
2 ek. étkezési keményítő
3 ek barnacukor, ennek hiányában jó a sima cukor is
kb 1 tk. fahéj, mi jó fahéjasan szeretjük
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1, 5 dl tejszín
csipet só
1 ek méz

A gyümölcsöket tetszés szerinti méretre vágjuk, majd összeforgatjuk egy sütőtálban a barna cukorral, étkezési keményítővel, fahéjjal és a mézzel.
A lisztet, sütőport, sót, összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a vajat, robotgépet csak ritkán használok, így kézzel morzsoltam el a vajat, szeretem ezt a pepecselős, ragacsos részét a sütemény készítésének, szerintem kár kihagyni. A tejszínt és a tojást elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal a a lisztes keverékhez dolgozzuk, ez nagyon hamar megvan, bár ezt a részt már javaslom keverőlapát segítségével elvégezni, mert szépen ragad a tészta. 2 kanál segítségével, vagy pusztán kézzel gombócokat formálunk és a gyümölcsös keverékre helyezzük, úgy, hogy legyen helyük picit megdagadni sütés közben.
Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Tálkákba, pohárba tálaljuk, aminek az aljára tejszínhabot (főleg télen) vagy pedig fagylaltot helyezünk, erre kerül a gyümölcs majd a roppanós keksztető.

Kép 207

Kép 239

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása