Krisztina Konyhája

Gyömbéres kalács

2014. szeptember 26. 20:00 - krisztinakonyhaja

Jöjjön egyből a recept, ami nagyon gyorsan összeállítható és megsüthető:

Gyömbéres kalács

10 dkg margarin
2 tojás
2,5 dl cukor
1,5 dl tejföl
1,5 tk. gyömbér
1 tk. őrölt szegfűszeg
2 tk. fahéj
0,5 tk. szerecsendió
3 dl liszt
2 tk. sütőpor

A cukrot fehéredésig keverjük a tojásokkal, a margarint megolvasztjuk, miután kicsit meghűlt hozzákeverjük a tojásos cukorhoz. Majd a többi hozzávalóval egyszerűen keverjük jól össze.
Kivajazott, lisztezett formában sütjük 180 C-on kb. 45-50 percig.

Kép 156-crop

Kép 148

Szólj hozzá!

Pihe-puha diótorta naranccsal

2014. szeptember 20. 09:00 - krisztinakonyhaja

Ez pontosan az a torta, amit így ősszel kisgyerekkel együtt is elkészíthetünk nagyon rövid idő alatt. Amíg a gyerkőcök keverik a masszát, addig mi elkészítjük a hozzávalókat.

A dió és a narancs az őszi, tél eleji hangulathoz remekül passzol és egy finom forralt bor vagy tea mellé igazi csemege ez a torta.

Amire szükségünk van:

12,5 dkg margarin
4 tojás
2,5 dl cukor
1 dl tej
10 dkg dió
1,5 dl zsemlemorzsa (ez helyettesíti a lisztet)
1 narancs reszelt héja
porcukor, ízlés szerint barack- vagy narancslekvár

A margarint megolvasztjuk, kihűtjük. A tojássárgáját a cukorral szép világosra és sűrűre keverjük egy nagy keverőtálban. Hozzákeverjük az olvasztott vajat és a tejet. A diót, a zsemlemorzsát és a narancshéjat összekeverjük, majd a masszához keverjük. Felverjük a tojásfehérjét kemény habbá és óvatosan szintén a masszához keverjük. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük. 180 C-on kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, ha szükséges félidőnél letakarhatjuk alufóliával. A sütési idő kb. 60 perc, ha kisebb tortaformát használunk.
Még melegen rászórjuk a porcukrot és lekvárral tálaljuk. A puhaságát 2-3 napig is megőrzi a torta.

Kép-1744-crop

Kép-1749

Szólj hozzá!

Kukorica krémleves-erős változat csípősebb napokra

2014. szeptember 13. 09:55 - krisztinakonyhaja

Melengető leves az őszi napokra, kellemesen lágy, de ugyanakkor erős.
1 konzerv csemegekukorica kb. 25 dkg.
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olíva olaj
só,
bors
1 púpozott kávéskanál Erős Pista
vegeta
3 púpozott evőkanál tejföl
A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk, majd olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kukoricát, sózzuk, borsozzuk, vegetázzuk és hozzákeverjük a Piros Aranyat. Kb. 3 dl vízzel felöntjük és 10 percig pároljuk. Hozzákeverjük a tejfölt és felöntjük 7 dl vízzel. Itt még utánaigazíthatunk az ízeknek.
Turmixoljuk és igény szerint átszűrjük, de aki sűrűbben szereti az ne szűrje át. Végül egyet forralunk rajta és tortillával vagy sajtos, snidlinges pirítóssal tálaljuk.
Kép-952
Szólj hozzá!

Melengető szilvaleves

2014. szeptember 01. 20:00 - krisztinakonyhaja

Az időjárás is kezd ősziessé válni, ezért főzzünk valami finomat, ami kicsit jobbá teszi a napunkat. Mi lehetne jobb, mint egy őszi gyümölcsleves?

A leveshez:
40 dkg szilva
1 narancs reszelt héja
1 tk. citromlé
cukor/ízlés szerint/
1 cs vaníliás cukor
fahéj
szegfűszeg
2 kis doboz tejföl
2,5 ek. liszt
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk és fahéjas, szegfűszeges, vízben feltesszük főni.
Amikor elkezd forrni belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a citrom levét és kb. fél órát főzzük.
A lisztet elkeverjük a tejföllel és forró levest merünk hozzá, habverővel simára keverjük végül beleöntjük a levesbe, keverünk és forralunk rajta és félretesszük picit hűlni, csak olyan kellemesen langyosra.
Még langyosan tálaljuk. A tetejére tehetünk tejszínt és diót.
Igazi testet és lelket melengető leves.
WP_000521
Szólj hozzá!

Citromos-mentás keksz

2014. augusztus 30. 20:00 - krisztinakonyhaja

Lassan ismét eljön a kekszgyártós és kekszmajszolós hideg őszi napok ideje és persze az iskolakezdés is a nyakunkon van.

Ma hozzá is fogtam és kisütöttem egy adag illatos, aromás kekszet, ami már dobozba zárva várja, hogy egy hűvös napon elővegyük vagy induljanak velük az iskolába.

2,5 dl liszt
1 tojás
1 dl cukor
1/2 tk. sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
3-4 mentalevél(aprítva)
7 dkg margarin

A kenéshez 1 tojás

Az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk, majd 1 órát pihentetjük a hűtőben.
Majd vékonyra kinyújtjuk/a sütőportól meg fog nőni/ és tetszés szerinti formákat szúrunk ki belőle.
Enyhén felvert tojással megkenjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
180C-on kb. 8-10 perc alatt készre sütjük.

Kép-1737

Szólj hozzá!

Spenótos palacsintafelfújt

2014. augusztus 29. 20:00 - krisztinakonyhaja

Nagyon szeretjük a spenótot, de legtöbbször főzelék készül belőle, most viszont egy igazán izgalmas palacsintafelfújt került az asztalra, köszönhetően 2011-es Horváth Ilona receptjeiből válogatott naptárnak, ahogy megláttam a májusi fotót, tudtam, ezt el kell készítenem. Pici változtatásokkal elkészült a saját felfújtam.

Palacsintába téve még azok a gyerekek is meg fogják enni, akik egyébként nem rajonganak a parajért, tehát érdemes kipróbálni, igazán egészséges egytálétel akár egy szép napsütéses májusi hétvégére.
7 db palacsinta, amihez alapreceptet itt találsz palacsinta
Az egyik palacsinta legyen kicsit vastagabb, ami a forma aljára kerül, a többi hagyományos vékony változat.
Töltelék:
kb 80-90 dkg spenót (itt nem kell szigorúan ragaszkodni a mennyiséghez, lehet picit több vagy kevesebb is)
3 tojás
2 púpozott ek. tejföl
10 dkg reszelt sajt
10-15 dkg sonka (én pápait szoktam használni, de persze ízlés szerint bármilyen sonkából finom)
1 nagyobb csipet szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
 A spenótot megfőzzük, ha van türelmünk apróra vágjuk, ha sietünk akkor szitán áttörjük, fokhagyma nyomóval rátörjük a fokhagymát is. Hozzákeverjük a 3 tojás sárgáját, a tejfölt, kb. 5 dkg reszelt sajtot, majd az apró kockára vágott sonkát. Szerecsendiót szórunk rá, sózzuk (sóból elég sokat elbír, de figyeljünk a hús sósságára is).  A végén a 3 tojás fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a spenótos krémbe forgatjuk.
Szerintem a legjobb egy kapcsos tortaformába elkészíteni, amit kivajazunk, de csak az alját, majd beletesszük a vastag palacsintát és rákenjük a parajhabot, majd jöhet 2 szelet palacsinta, ismét krém, majd megint 2 palacsinta és újra krém végül 2 palacsintával zárjuk a sort.
180 C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, akkor jó, ha szépen feljön a palacsinta.
Utána már csak szeleteljük, tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.
Kép 488
Szólj hozzá!

Kakukkfüves, bazsalikomos és húsos ravioli házilag

2014. augusztus 28. 20:00 - krisztinakonyhaja

Az olasz konyhát nagyon szeretjük és szerintem mindenki tudja, hogy nincs is finomabb egy házi raviolinál, hússal gazdagon megtöltve, paradicsomos szószba forgatva és finom sajttal megszórva, mindezt kiegészíti a saját termesztésű fűszerek és a perszelő napon érett friss paradicsom zamata. Tökéletes.
A tésztához
20 dkg liszt
2 tojás
A töltelékhez
1/2 fej vöröshagyma
15 dkg darált hús
só, bors, pici piros paprika
1 ek. zsír
1 ág kakukkfű
A mártáshoz
40 dkg paradicsom
2 ág kakukkfű
7 levél bazsalikom
só, bors, pici cukor
1 ek. olíva olaj
1 csapott tk. cukor
1 ek. házi ketchup
1 gerezd fokhagyma
A tetejére parmezán
A lisztet a tojással összegyúrjuk, majd tésztagéppel vagy lisztezett deszkán kinyújtjuk.
A kockára vágott hagymát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, amit fehéredésig keverünk. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk,  majd addig keverjük míg  a vizet amit kiengedett el nem párologtatjuk. Megszórjuk a kakukkfűvel és kézi mixerrel pépesítjük.
A tésztát miután kinyújtottuk két részre vágjuk, az egyik felére egymástól egyenlő távolságra a húsból kis halmokat kanalazunk, majd a tészta másik felét ráborítjuk és derelye vágóval kockákat vágunk. Kézzel lesimítjuk, úgy, hogy a töltelék mellől a levegőt kipréseljük. Végül formázzuk.
A tésztát a deszkán hagyjuk még elkészítjük a szószt.
A paradicsomokat forrázással megszabadítjuk a héjuktól, egy lábasban az olajat felhevítjük az apróra vágott fokhagymát hozzáadjuk és gyorsan átkeverjük, hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot, a ketchupot, a sót, borsot és a cukrot. Az apróra vágott fűszerekkel ízesítjük. Felforraljuk, majd félretesszük.
A tésztát sós, olajos vízben kb. 15-20 perc alatt kifőzzük és a forró szószba forgatjuk.
A tetejét meghintjük sajttal.
Kép-1530
Szólj hozzá!

1 éjszakás túrós pogácsa

2014. augusztus 27. 20:00 - krisztinakonyhaja

Ez az 1 éjszakás túrós pogácsa, ami szerintem elronthatatlan és nagyon jól elő lehet készülni vele egy vendégeskedésre is. Nem kell vacakolni kelesztéssel, még sütőporra sincs szükség.

1/2 kg túró
1/2 kg liszt
1/2 kg margarin
3-4 kávéskanál só
1 tojás a tetejére

Ezt az egészet összegyúrjuk, bedobjuk a hűtőbe, ahol megpihen egy éjszakát és másnap már csak nyújtjuk, szaggatjuk, tojással megkenjük, majd megsütjük és végül megesszük.

Kép-1540

Szólj hozzá!

Audrey joghurttortája-Gateau Yaourt d'Audrey

2014. augusztus 26. 20:00 - krisztinakonyhaja

Miután elolvastam egyik kedvenc nyári olvasmányomat Susan Loomis Ház a Tatin utcán című könyvét, rá kellett jönnöm
a) még sosem ettem eredeti hamisítatlan francia joghurttortát -rögtön pótolnom kell-,  b) fogalmam sincs ki az az Audrey és miért is istenítik a franciák a tortáját,-ki kell derítenem-, c) minden hozzávaló rendelkezésre áll itthon és kb. 50 perc alatt elkészülhetünk vele-öröm a köbön-,
Ezek után nem is volt kérdés, hogy most rögtön szeretném elkészíteni, tehát tálak, hozzávalók, tortaforma előkapva és már indulhatott is a villámsüti elkészítése.
A könyvben található receptet használtam annyi változtatással, hogy bourbon vaníliás cukrot használtam aroma helyett.
Suzan ezt írja a könyvében:
” Ezt a tortát valaha minden francia diáklány megtanulta elkészíteni, és így van ez még mostanában is, bár ma már inkább otthon, mintsem az iskolában sajátítják el a készítését.” Hát most legalább francia diáklánynak érezhettem magamat pár röpke percre, igaz fogalmam sincsen, hogy valójában így kell-e kinéznie a tortának(ok, a netes képekre hasonlít), vagy az íze milyen az eredeti francia joghurttortának, de el kell mondanom, hogy ami kikerült a sütőből valami fantasztikus, nem száraz, az íze egyszerű és mégis valami csoda ahogy a joghurt és a csoki eggyé váltak.
Nyugodtan próbáljátok ki, mert egyszerű, gyors és garantált a siker.

21 dkg liszt
3/4 kávéskanál sütőpor
3 csepp vaníliaaroma, vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 csipet tengeri só
3 nagyobb tojás
21 dkg cukor
1 és 1/4 dl joghurt
12 dkg olvasztott vaj
9 dkg olvasztott étcsokoládé
porcukor a szóráshoz

A sütőt előmelegítjük 190 C-ra, a tortaformát kivajazzuk és lisztezzük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd folyamatosan beleszitáljuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Ezután keverjük a masszába a joghurtot és az olvasztott, lehűtött vajat.
A tészta felét a tortaformába simítjuk, majd a maradék masszához hozzákeverjük az olvasztott csokoládét.
A csokis tésztát a simára simítjuk és egy keverőkanál segítségével óvatosan egybeforgatjuk, a kétféle tészta így lesz márványos.
Kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, amikor kihűlt porcukorral szórjuk meg.

Kép-1560

Szólj hozzá!

Mentás, joghurtos uborkakoktél parenyicával

2014. augusztus 25. 20:00 - krisztinakonyhaja

Kellemesen üdítő, hideg leveskoktél.
Leves, mert hordozza magában egy jó hideg krémleves tulajdonságait, koktél, mert könnyen kínálhatjuk akár előételként is egy koktélpohárból. Abszolút alkalmas egy nyári grill party indítójaként, afféle vendégfogadóként, kivesszük a hűtőből és már adjuk is az érkező vendégek kezébe.

A kétféle hagyma el is hagyható, ha érzékenyebb a gyomrunk, mert a sajt önmagában is elég nehéz, bár ha bírjuk hagymával akkor sokkal intenzívebb ízvilágot kapunk.

70 dkg uborka
6 nagyobb mentalevél
1/4 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
1,5 teáskanál cukor
1 teáskanál só
180 g joghurt
kb. 2 dl ásványvíz
12 darab mini paradicsom
4 db mini parenyica sajt

Az uborkát megtisztítjuk,  feldaraboljuk és robotgépbe tesszük a mentalevéllel, olívaolajjal, cukorral, citromlével, sóval, a kétféle hagymával és a joghurttal. 2-3 perc alatt simára turmixoljuk majd kb. 2 dl vízzel felengedjük, pont annyival, hogy egy kellemes krémes állagot kapjunk.
1 órára hűtőbe tesszük, majd fogyasztás előtt kb. 15 percre áttesszük a mélyhűtőbe, hogy a teteje éppen megszilárduljon, de alatta kellemesen kanalazható maradjon a leveskoktélunk.
A tetejére mini paradicsom és mini parenyica sajt kerül.

Kép-1619

Kép-1625

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása