Krisztina Konyhája

Levendulás-csokoládés szilvatorta

2013. augusztus 13. 18:38 - krisztinakonyhaja

Ismét itt a szilvaszezon, ráadásul pont egy olyan sokoldalú gyümölcsről van szó amihez a piacon most nagyon jó áron juthatunk hozzá legyen szó lekvár főzésről, leves készítésről vagy éppen egy finom süteményről a szilva tökéletes választás.
  

Nálam az etalon az amerikai szilvatortám, ezért most is ehhez az alaprecepthez nyúltam, csak kicsit felturbóztam és ismét egy olyan süti készült, ami nem most került utoljára az asztalra. 



20 dkg liszt
20 dkg porcukor

40 dkg szilva
1 ek. fahéj(laposan)

1 kevés levendula, morzsolva
4 tojás
1 cs sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
meleg víz kb.  3 csapott ek.
formához: vaj, liszt 

olvasztott csokoládé a torta tetejére


A 20 dkg porcukrot a 4 tojássárgájával habosra keverjük. Ehhez hozzákeverjük a  sütőporos, vaníliás cukros, fahéjas lisztet, majd a meleg vizet- vigyázat nem eláztatni a tésztát, csak éppen összetartsa-, majd hozzákeverjük a szilvát és a levendulát végül óvatosan hozzákeverjük a 4 felvert tojásfehérjét.
Egy közepes tortaformát kivajazunk lisztezünk. Beleöntjük a masszát, a tetején elsimítjuk a lisztbe forgatott szilvát.
180 C-on, előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt olvasztott csokoládéval beborítjuk.






Szólj hozzá!

Termelői-és kézműves vásár, nyaralás és tyúklak képekben

2013. augusztus 11. 12:03 - krisztinakonyhaja


Vasárnapi Vásárnap felhívásai

Háztáji vízi szárnyasok versengése
2013. Szent István havának 11. napján 14 órakor megmérettetik, kinek áll tulajdonában a Dunakanyar legtetszetősebb házi kacsája, libája. A versengést a megszokott módon a vásártér közepén az állatok bemutatásával kezdjük , majd a közönség szavazatai alapján eldől, melyik gazda és jószága kapja a vásári nyereményt. Várunk tehát minden kedves kacsa és liba tartót a Vasárnapi Vásárnapra, hajtsa ki jószágát a Tahi híd lábához vásári mustrára!
A Dunakanyar Halételeinek mustrája
A vasárnapi Vásárnapon déli 12 órakor kezdetét veszi a szakácsok és szakácsnék tudományának megmérettetése. A vásártér közepén megterített asztalra várjuk az otthon elkészített halételeket, hogy a verseny bírái elbírálhassák,mely versenyművet nevezhetjük ki a Vasárnapi Vásárnap legízesebb halétkének” és a „Vasárnapi Vásárnap legkívánatosabb halétkének”.  Tehát nem csak íz, a küllem is megtekintetik. A két győztes étel alkotójának pedig egy-egy főzés mentes nyáresti vacsorát biztosít a tahitótfalui Urak Asztala Étterem és  a kisoroszi Rácz Fogadó. Vegyék hát elő a receptúráikat és hozzák ki a vásárra az elkészített ízletes falatokat!
Családi tutajépítő vetélkedő
Az idei esztendő augusztusi vásárának fő témája a víz, a víz pedig elképzelhetetlen hajó nélkül. A vásár helyszínén 11 órakor, három alapanyagból, fából, szálas anyagokból (kukorica, nád) vagy papírból választhatnak a versengésre vállalkozók, akik elkészíthetik helyben kiváló versenyművüket. A vásári közönség pártatlan bírálata után a nyertes vásári ajándékcsomagban részesül.


Kint jártunk ma Tahitótfaluban a termelői és kézműves vásáron, természetesen nem jöttünk el üres kézzel.
Vettünk szilvát, kukoricát, áfonyát, levendulát, joghurtos-és gyümölcssalátát, télire tököt. Ettünk lángost és sétáltunk a kellemes időben.

Aki nem lakik messze még nyugodtan nekiindulhat, mert programok, finomabbnál finomabb gyümölcsök, zöldségek kelletik magukat, versenyek és traktorozás várja kicsiket és nagyokat. 


Valamint képes beszámoló a nyaralásunkról Mályiban jártunk, ellátogattunk Diósgyőrbe és a Miskolci Vadasparkba is, ha arra jártok egy fél napos programnak ajánlom a Vadasparkot nagyon tetszett felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. 

A tyúklak is épül-szépül, már  majdnem elkészült, még a téliesítés van hátra, de a lakók szemmel láthatóan elégedettek.

Az elmúlt hetek eseményei képekben:










































Szólj hozzá!

Szilvás szemezgető

2013. augusztus 09. 17:06 - krisztinakonyhaja

Az utóbbi évek kedvenc szilvás süteményeimből, lekvárjaimból szemezgettem. 

Igaz már a pulton van egy kisebb adag friss szilva is, de még nem döntöttem el, hogy mi készüljön belőle, egyelőre a látványban gyönyörködöm, mert igenis a szilva egy szemrevaló gyümölcs a kékes, lilás színeivel.

Fogadjátok szeretettel az elmúlt évek receptjeit:

Nr1: Amerikai szilvatorta 2010-ből


Az első receptek között volt, ami felkerült a blogra, még  a Csak a Puffin   blogon is kipróbálta Judit, bár Judit fotója a tortáról fényévekkel jobb volt, mint az én kezdetleges fotóim. Ígérem amint lehetőségem lesz beszerzek egy jobb fényképezőgépet és jobbnál jobb fotókkal foglak titeket megörvendeztetni. 




Nr 2. Narancsos-diós szilvás kocka, ez is első blogos próbálkozásaim egyike volt, mármint fotó ügyileg.

Szilvás kocka



Nr 3:

Bográcsos szilvalekvár



Nr 4.:

Jamaicai szilvalekvár






Szólj hozzá!

Levendulás szeder smoothie és könyvajánló

2013. augusztus 03. 18:48 - krisztinakonyhaja


Az esti naplemente nézéshez ajánlom ezt a finom nyári smoothie-t és egy jó könyvet, ami Drummond Ree: tűsarkúban a prérin című könyve, ráadásul most félárron megvásárolható és egy kellemes nyáresti olvasmány.

Ree-t a The Pioneer Woman-ként ismerhetjük, blgoját havonta több mint 20 millióan keresik fel. Nagyon sokan kíváncsiak a hölgy életére, egészen attól kezdve, hogy mit főz, mit visel vagy éppen a farmjukon mi történik és miként boldogul a gyerekneveléssel, akiket otthon tanít, hová utaznak, vagy egyszerűen mit gondol a világról. Írt több szakácskönyvet és gyerekkönyvet, van főzőműsora és számtalan eseményen vesz részt.
A könyv az életének azt a részét meséli el, hogy hogyan szeretett bele egy vérbeli cowboyba.
A könyvben recepteket is találunk csak, hogy utána legyen mit főzni a családnak, vagy éppen a kiszemelt fériemberünknek.


Az egyik kedvenc blogom, ahová szinte minden nap benézek:  http://thepioneerwoman.com/

A smoothie-t így készítsük:


kb 8 szem szeder
1 csipet levendulavirág
0,5 dl tej
0,5 dl joghurt
3 db jégkocka
1 kiskanál méz

Az egészet összeturmixoljuk és kész.




Szólj hozzá!

Közös piac a Central Passage-ban

2013. július 30. 09:52 - krisztinakonyhaja

Nagy nyárzáró közös piac

Hol találjátok?

Budapesten a Király utcát és a Paulay Ede utcát összekötő Central Passage-ban, a Gödör Klub előtt.
Central Passage – Új Gödör Klub - 1061. Budapest, Király u. 8.

Mikor?

Közös Piac 2013. augusztus 3. 10-17 óra között

Kinek érdemes kilátogatni?

Mindenkinek aki megbízható forrásból származó termelői finomságokra vágyik

Milyen finomságok lesznek?

A piacon megtalálható minden, mi szem-szájnak ingere, zöldség, gyümölcs, lekvár, süti, fűszerek és sok-sok odaadó figyelemmel és szeretettel készített finomság
A piacon kizárólag egészséges ételeket, finomságokat, találhatnak a látogatók tartósítószerek, károsnövényvédő-szerek és manipulált gének nélkül. A vásáron megjelenő hazai kistermelők, őstermelők és kis manufaktúrák ellenőrzött forrásból származó, minőségi alapanyagokból készülő ételkülönlegességeket, saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt, fűszereket és más finomságokat kínálnak az érdeklődők számára.


Mi a cél?

A havi rendszerességű vásárral a szervezők szeretnénk elérni, hogy a piacra járás ne csupán egészséges, finom és megbízható forrásból származó hozzávalók beszerzését jelentse, hanem közösségi élményt teremtve szórakozást is nyújtson a vásárlóknak. A Közös Piacra látogatók a zöldségek, gyümölcsök, sajtok mellett finom falatokat, ételkülönlegességeket is találnak, eközben pedig megismerkedhetnek Magyarország legkreatívabb termelőivel is.



Bővebb információ a Közös Piac facebook oldalán




Ne feledjétek a játék a Maggi fűszeres papíruszokért még holnap éjfélig tart,  elérhető: Itt

Szólj hozzá!

Hiánypótlás a hazai ételrendelésben- Foodpanda

2013. július 26. 16:27 - krisztinakonyhaja

Engem is beszippantott az okostelefonok világa, küzdöttem ellene egy ideig, de sikertelenül. Egyik alkalmazás születik a másik után csak kapkodjuk a fejünket és azt kérdezzük szükségünk van erre? Szinte minden elérhetővé vált pár jól irányzott kijelzőn történő húzással és nyomkodással. Bevallom nem könnyen barátkoztam az új technikával, de mostanra egy nagyon hasznos segítőtárs lett belőle.

Egy útvonalat kell megnéznem, egy intézményt keresek, könyvet szeretnék olvasni, vagy egyszerűen csak ételt rendelni, már nyúlok is a telefonomért, szinte tényleg bárhol bármikor elérhetővé válik minden egy jól megtervezett app-pal.



Pár napot a munkahelyemtől távolabb kellett dolgoznom, így nem volt lehetőségem a megszokott előre dobozokba gondosan becsomagolt ebédet magammal vinni.
Gyorsan elővettem a mobilomat és már böngésztem is az alkalmazások között, a választásom a  Foodpanda okostelefonos alkalmazására esett, mert tetszett a szlogen, amivel az alkalmazást hirdették:
"Végre egy alkalmazás, amivel egyszerű, gyors és kényelmes az ételrendelés!"





Ezt pont nekem találták ki, mert nem szeretek sok időt tölteni egy-egy ételrendeléssel. 
Kikerülhetővé vált a telefonálás általi kínos elértések, amikor végül nem a megrendelt étel érkezik meg, mert  a vonal végén lévő két fél elértette egymást, volt már rá példa...
Itt pedig? Egyszerű:

Megrendelem, kihozzák, fizetek és pont. Sem több, sem kevesebb. 
A felület könnyen kezelhető, étterem, választék, ár, szállítási díj-és idő. Nem is kell több. Ráadásul a régebbi rendeléseimhez is könnyedén hozzáférek, ezzel szintén sok időt megspórolok. 


Megadtam a tartózkodási helyemet, megkaptam az elérhető éttermek listáját választottam és már jött is az sms a rendelési adatokról, ráadásul még azt is megtudtam, hogy mennyi a kiszállítási idő, ami nagyon hasznos ellenben a  szokásos telefonos megrendelések esetén elrebegett kb. 50 perc, ami jó esetben nem 90 perc. 



Utánanéztem mi is pontosan a Foodpanda oldal célja.

Foodpanda.hu



2012. december óta üzemel az oldal és azóta folyamatosan fejlődik és igyekszik a választékot is a maximumra kiterjeszteni, újabb és újabb éttermek csatlakoznak, már több mint 200 étterem elérhető, amivel szinte az egész országot lefedő rendelési lehetőség válik elérhetővé az éhes megrendelők számára.



Mindig vannak akciós lehetőségek, amit érdemes átnézni, mert sokat tudunk spórolni a megrendelésnél.



Ezen kívül, amit imádok benne a szűrési lehetőség. 



Ha éppen jön a hónap vége, akkor a kedvezményes lehetőségekre szűrhetünk és mást nem is kell átböngésznünk, csak és kizárólag a pénztárca kímélő lehetőségeket, így még véletlenül sem csábulunk el egy sushira.

Allergiás van a családban? Nem gond, mert erre is tud szűrni az oldal.
Kóser, organikus, vegetáriánus konyha is egy kattintással elérhető.
Ugyanilyen könnyedén válogathatunk a nemzetek konyhái közül is, arab, török, kínai, india, de a mexikói konyha sem lehet gond.

Tudom a google a barátunk, de a foodpanda az ételrendelésnél könnyedén a  legjobb barátunk lehet.  Egy olyan rést sikerült lefedniük, ami igazi hiánypótló a hazai ételrendelési piacon.

Szeressétek őket a Foodpanda facebook oldalán is








Szólj hozzá!

Csirke steak és játék!

2013. július 14. 16:15 - krisztinakonyhaja

A Nestlé    jóvoltából alkalmam nyílt megkóstolni és kipróbálni a Maggi szaftos csirke steak alapot, kétféle ízben kerti fűszeres és fokhagymás. Ráadásul még játszani is lehet, ha szeretnétek kipróbálni a papiruszokat és elkészíteni a zamatos csirkemellet egyszerűen a családnak. Részletek a bejegyzés végén.

Nyaraláshoz készülődünk, ilyenkor a feje tetején áll a ház, ki mit szeretne vinni és végül mit fog tudni vinni. A kettő nem egy és ugyanaz.

A gyerkőc az egész házat becsomagolná, férjuram alig vinne valamit, na ebből lenne a baj, ha Ő csomagolna, mert valószínűleg tényleg alig vinnénk valamit. Plusz ott vagyok én, aki igyekszem reálisan a kocsi kapacitását és a tényleges szükségleteink figyelembevételével csomagolni.
Legyen mindenkinek elég ruha, gyógyszer, naptej és egyéb vízparti nyaraláshoz szükséges kellék, és természetesen fürdőruha, mert általában anélkül szoktunk elindulni, valamint játékok, roller stb. 
Szóval a feje tetején áll minden, de tényleg viszont a vasárnapi ebédet mégiscsak prezentálni kell, ami nálunk hús kell, hogy legyen.

Egyszóval ma jól jöttek a papiruszok, mert villámgyorsan el tudtam készíteni az ebédet és remélhetőleg semmit nem hagyunk itthon, amire jövő héten szükség lehet.

Nézzük miről is van szó pontosan.

Fűszerpapírba csomagolva sütjük a csirke mellfilét, ráadásul olaj nélkül.

A hirdetés szerint mindig ugyanolyan omlósra, szaftosra és fűszeresre sül a hús. Kipróbáltam, tényleg így van, mert ma 12 papiruszba csomagolt pipimellet sütöttem ki a család legnagyobb megelégedésére. 

Készítettem hozzá petrezselymes krumplit és egy gyors nyári salátát.

A kerti fűszeres az abszolút kedvenc, mert ilyen zamatos kerti fűszerek alkotják, mint a rozmaring, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, fekete bors, csillagánizs, fokhagyma.

1 kg csirkemellet 12 szeletre vágtam, kb. 1,5 cm vastagra.

Becsomagoltam a hússzeleteket egy-egy papiruszba és 3-as fokozaton teflonserpenyőben megsütöttem. 
Fontos, hogy a hőmérsékletet úgy állítsuk be, hogy ne legyen magas, szép lassan tudjuk megsütni a húsi mindkét oldalát, figyelve, hogy a fűszerek ne kezdjenek égni.

Egy jó tanács kerámia serpenyőbe ne süssük, mert nagyon felhevül és könnyen égetni kezdni a fűszereket. Kipróbáltam, tudom miről beszélek :)

Oldalanként kb. 5-7 percre van szükség.

Levesszük a papiruszt és tálaljuk.

A saláta roppant egyszerűen készült, nem túl erős ízekkel, hogy a húson lévő fűszerek tudjanak érvényesülni.

1 db uborka
1 db sárgarépa 
1 kis doboz tejföl
1 csapott ek. mustár
kevés cukor
frissen őrölt bors

A tejfölt összekeverjük a mustárral, cukorral, sóval és borssal, majd a lereszelt sárgarépát és szeletekre vágott uborkát hozzákeverjük. 1 órára a hűtőbe tesszük.



Mivel játékot említettem a címben hát jöjjön.

A Nestlé két kedves olvasómnak felajánlott a papiruszokból kipróbálásra.

Nagyon egyszerű a játék:

1. Legyél a facebook oldalam követője
2. Vagy a blogon ennél a megjegyzésnél hagyj üzenetet vagy pedig a facebook bejegyzés alatt.

Határidő Július 31!!!!! 

Jó játékot kívánok!








5 komment

Nyári csalamádéleves

2013. június 21. 07:48 - krisztinakonyhaja


A legjobb nyári leves, szerintem. Mindent beletehetünk ami éppen a kertben terem ettől lesz csalamádé.

2 szál  új sárgarépa
2 szál kisebb fehérrépa
1/2 kg zöldbab
1/2 kg újkrumpli
1/2 kg borsó 
fél karalábé
2 gerezd fokhagyma+2 gerezd a rántáshoz
friss petrezselyem, 1 csomag /fele a levesbe, fele a rántásba jó apróra vágva/
só, bors, vegeta ízlés szerint
pirospaprika
olaj
1 marék kis kocka tészta vagy cérnametélt

A zöldségeket megtisztítjuk és sóval, borssal, vegetával ízesített vízben feltesszük főni.
Amikor megpuhult világos petrezselymes, fokhagymás rántást készítünk, berántjuk. Még ízesíthetjük sóval, amennyiben szükséges. 
A tésztát belefőzzük a levesbe.

Ennyi...Egyszerű és nagyszerű nyári leves



Szólj hozzá!

Panna cotta eperöntettel

2013. június 10. 09:13 - krisztinakonyhaja

Gyönyörű epret volt lehetőségem rendelni, igazi hamisítatlan tahitótfalusi, magyar termelői epret.

Egyetlen egy rossz darab sem volt a csodás piros, édes hibátlan szemek között.

Honnan is rendeltem?

Vájling facebook oldaláról

A héten még biztosan lehet rendelni Budapest és környékén ki is szállítják, részletekről érdeklődjetek telefonon.
Hajrá, mert eperbefőzéshez, sütikhez vagy csak önmagában megenni is nagyon finom és egészséges.

Ilyen csodás eprek érkeznek a megrendelőkhöz.

Fénykép: Indul a mai eperszállítás! Hétköznap és hétvégén egyaránt tudtok rendelni, átvenni tőlünk friss, mézédes, szabadföldi epret. Bővebb információ és rendelés: itt privát üzenetben, a vajlinggasztro@gmail.com e-mail címen, vagy a +36 30 251 3401-es telefonszámon! :)

Fénykép: Sziasztok! Szuper hírem van! A hatalmas érdeklődésre való tekintettel következzen a ráadás: NYERJ 1 REKESZ (6.5 KG) EPRET! Ehhez mindössze az oldalon található epres bejegyzések egyikét kell LIKE-olnod és MEGOSZTANOD :) Sorsolás június 14-én! Hajrá!!!!
fotó: vájling facebook oldaláról


Nálam panna cotta készült eperöntettel


1 dl magas zsírtartalmú tej
1 nagy doboz tejszín kb. 5 dl, ha picit több van nem baj
5 lapzselatin
15 dkg kristálycukor
1 rúd vanília

A tejet és a tejszínt felforraljuk, a vaníliarúddal együtt. 
Levesszük a lángot és a már nem forrásban lévő tejes tejszínhez adjuk a zselatin lapokat és a cukrot, a vaníliarudat kivesszük. Tovább melegíteni már nem szükséges, de folyamatosan kevergetni kell, amíg langyosra nem hűl. 
Ezután kis formákba öntjük és a legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni. 
Amikor van lehetőségem elrakom a pudingos pohárkákat, mert ilyenkor remekül fel lehet őket használni.

Eperöntet:

40 dkg eper
ízlés szerint cukor vagy méz
5-6 db epermenta levél

Az epret villával kicsit megnyomkodom, hozzáadom a cukrot és a nagyon apróra vágott epermentaleveleket. 
Kb. 6-8 percig főzöm.


2 komment

Fő az egészség mozgalom-bolognai gömbcukkini

2013. június 05. 16:31 - krisztinakonyhaja

Egy nagyon kedves meghívásnak teszek eleget, mely Zsuzsától a csont nélkül blog írójától érkezett. 

A játék szabályai a következők voltak.

1. Ha megkaptad a felkérést, tölts fel egy olyan ételt a blogodra vagy honlapodra - a mozgalom logójával együtt -, amit egészséges vagy a megszokottnál egészségesebb módon készítettél el.
2. Az egyetlen kikötés a recepttel kapcsolatban az, hogy megfeleljen a "Fő az egészség!" mozgalom szempontjainak.
3. A recept mellett tanácsokat adhatsz egészséges elkészítési módokról, vagy írhatsz alapanyagokról is.
4. A felkérést 2-3 bloggernek add tovább, akiket erről értesítesz kommentben vagy e-mailben.





A tavasz nagy kedvence a cukkini került előtérbe, amit a kisfiam kedvenc szószával az elmaradhatatlan bolognai-val töltöttem.


80 dkg darált pulykahús

8 db gömbcukkini
1 üveg házi paradicsom/darabos/
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. izsóp
1/2 csokor bazsalikom
1 ek. majoranna
olívaolaj
só, bors
1 kk. nyírfacukor
kevés tej
1 kis darab kecskesajt


A cukkinik húsát kiszedjük egy tálba, a magokat ne tegyük bele. A vörös hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, majd a vöröshagymát olíva olajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a fokhagymát és az apróra vágott fűszereket, és a cukkini kivájt húsát jól átforgatjuk, ne sokáig, mert gyorsan leég. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk, felöntjük a paradicsommal és kevés tejjel. Sózzuk, borsozzuk és nyírfacukorral ízesítjük. A húst puhára főzzük. Megtöltjük a gömbcukkiniket a bolognai szósszal, majd 180C-os sütőben a cukkini puhulásáig sütjük, mielőtt teljesen kész lenne, levesszük a cukkini "kalapjait" és kecskesajtot morzsolunk a szószra, a sütőben még pár percig sütjük. 

Kivesszük a sütőből, visszatesszük a cukkini kalapkáit és tálaljuk.




Akiket játékra szeretnék invitálni:








4 komment
süti beállítások módosítása