Krisztina Konyhája

Mentás, joghurtos uborkakoktél parenyicával

2012. augusztus 13. 06:17 - krisztinakonyhaja

A vásáron beszerzett alapanyagokat felhasználva készült ez a kellemesen üdítő, hideg leveskoktél.
Leves, mert hordozza magában egy jó hideg krémleves tulajdonságait, koktél, mert könnyen kínálhatjuk akár előételként is egy koktélpohárból. Abszolút alkalmas egy nyári grill party indítójaként, afféle vendégfogadóként, kivesszük a hűtőből és már adjuk is az érkező vendégek kezébe.

A kétféle hagyma el is hagyható, ha érzékenyebb a gyomrunk, mert a sajt önmagában is elég nehéz, bár ha bírjuk hagymával akkor sokkal intenzívebb ízvilágot kapunk.

70 dkg uborka
6 nagyobb mentalevél
1/4 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
1,5 teáskanál cukor
1 teáskanál só
180 g joghurt
kb. 2 dl ásványvíz
12 darab mini paradicsom
4 db mini parenyica sajt


Az uborkát megtisztítjuk,  feldaraboljuk és robotgépbe tesszük a mentalevéllel, olívaolajjal, cukorral, citromlével, sóval, a kétféle hagymával és a joghurttal. 2-3 perc alatt simára turmixoljuk majd kb. 2 dl vízzel felengedjük, pont annyival, hogy egy kellemes krémes állagot kapjunk.
1 órára hűtőbe tesszük, majd fogyasztás előtt kb. 15 percre áttesszük a mélyhűtőbe, hogy a teteje éppen megszilárduljon, de alatta kellemesen kanalazható maradjon a leveskoktélunk.
A tetejére mini paradicsom és mini parenyica sajt kerül.




Szólj hozzá!

Vasárnapi Vásárnap-képes beszámoló

2012. augusztus 12. 19:46 - krisztinakonyhaja

Igazából nem szeretném nagyon ragozni, kint voltunk, nézelődtünk, vásároltunk-holnap jön a recept csupa vásári hozzávalóból-, ettünk, ittunk, legközelebb visszamegyünk.





Igazi friss házikenyér


Nagyon finom mézek, ráadásul a látványkaptár is nagyon érdekes volt, főleg a gyerekeknek



Középen a nagy dobozban egy 100 éves hatalmas szappan volt





Ólomkatonák, kisfiam vágyálma, de sajnos az áruk igen magas volt ahhoz, hogy a kertben elásva végezzék, mert mostanában egyre több figura veszik el vagy éppen tűnik elő a kertben a kis régészem keze alatt.


Lekvárok, szörpök sokasága


Zajlik a vásár, a legjobb, hogy mindenki őstermelő, finom zöldségekkel és gyümölcsökkel jöttek a vásárba




Kosárfonás is volt...


Házi joghurtok, tej, sajt



A paradicsomok legszélesebb választéka piros, sárga, a legapróbbtól a legnagyobbig.
Olyan picuri paradicsomot sikerült beszereznem, amilyet még nem is láttam, és az íze mézédes.


Sajt, sajt és még több sajt, a parenyica isteni finom


Az állatkák, mert olyan aranyosak






Szólj hozzá!

Audrey joghurttortája-Gateau Yaourt D'Audrey

2012. augusztus 11. 19:37 - krisztinakonyhaja

Miután elolvastam egyik kedvenc nyári olvasmányomat Susan Loomis Ház a Tatin utcán című könyvét, rá kellett jönnöm
a) még sosem ettem eredeti hamisítatlan francia joghurttortát -rögtön pótolnom kell-, 
b) fogalmam sincs ki az az Audrey és miért is istenítik a franciák a tortáját,-ki kell derítenem-,
c) minden hozzávaló rendelkezésre áll itthon és kb. 50 perc alatt elkészülhetünk vele-öröm a köbön-,
Ezek után nem is volt kérdés, hogy most rögtön szeretném elkészíteni, tehát tálak, hozzávalók, tortaforma előkapva és már indulhatott is a villámsüti elkészítése.
A könyvben található receptet használtam annyi változtatással, hogy bourbon vaníliás cukrot használtam aroma helyett.
Suzan ezt írja a könyvében:
" Ezt a tortát valaha minden francia diáklány megtanulta elkészíteni, és így van ez még mostanában is, bár ma már inkább otthon, mintsem az iskolában sajátítják el a készítését."

Hát most legalább francia diáklánynak érezhettem magamat pár röpke percre, igaz fogalmam sincsen, hogy valójában így kell-e kinéznie a tortának(ok, a netes képekre hasonlít), vagy az íze milyen az eredeti francia joghurttortának, de el kell mondanom, hogy ami kikerült a sütőből valami fantasztikus, nem száraz, az íze egyszerű és mégis valami csoda ahogy a joghurt és a csoki eggyé váltak.
Nyugodtan próbáljátok ki, mert egyszerű, gyors és garantált a siker.

21 dkg liszt
3/4 kávéskanál sütőpor
3 csepp vaníliaaroma, vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 csipet tengeri só
3 nagyobb tojás
21 dkg cukor
1 és 1/4 dl joghurt
12 dkg olvasztott vaj
9 dkg olvasztott étcsokoládé
porcukor a szóráshoz

A sütőt előmelegítjük 190 C-ra, a tortaformát kivajazzuk és lisztezzük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd folyamatosan beleszitáljuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Ezután keverjük a masszába a joghurtot és az olvasztott, lehűtött vajat.
A tészta felét a tortaformába simítjuk, majd a maradék masszához hozzákeverjük az olvasztott csokoládét.
A csokis tésztát a simára simítjuk és egy keverőkanál segítségével óvatosan egybeforgatjuk, a kétféle tészta így lesz márványos.
Kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, amikor kihűlt porcukorral szórjuk meg.



Ui.: még mindig nem tudom ki volt Audrey, akinek ezt a remek süteményt köszönhetjük, ma nem volt a barátom a google. 
2 komment

Hétvégi programajánló- Vasárnapi Vásárnap

2012. augusztus 09. 19:16 - krisztinakonyhaja

"Jöjjenek, csak jöjjenek, lássanak és vegyenek
portékáik legjavát hozzák most a mesterek.
A réten az íjászok a kíváncsiakat várják,
kik eleink íjait ki is próbálhatják.
Jöjjenek hát muzsikára, szép magyar vásárra,
Szent István havának tizenkettedik napjára."




Közhírré tétetik

Állat-, Termény- és Kézművesvásár Tartatik.

Helyszín Tahi hídfő melletti füves terület.

Augusztus 12. napján reggel 8 órától délután 16 óráig remek programok és igazi hamisítatlan vidéki vásár várja az érdeklődőket.

Mesterség bemutatók folyamatosan a nap folyamán, délelőtt és délután is solymász bemutató, 10 órakor Vásári Versengés a gyerekeknek és 12 órakor Régi Szófejtő.

Eközben étel, ital, zene és az elmaradhatatlan vásári forgatag várja az érdeklődőket.





Szólj hozzá!

Levendulamézes csokikrém

2012. augusztus 07. 19:29 - krisztinakonyhaja

Egy igazán fantasztikus pohárkrém a csokoládé és a levendula bódító illata és íze, felkavarja az érzékeinket rendesen.

Érdemes nagyon jó minőségű alapanyagokat használni, mert az ízek így lesznek élvezetesek.

Az alapötlet Jamie-től származik az ő receptjén alakítgattam és egy isteni pohárkrém lett belőle.
Köszi Jamie!

A recept előtt egy-két kedvenc képem, hogy a szemünk is gyönyörködjön, ha már a levendulaméz a főszereplője ennek a receptnek.



forrás




forrás

Lavender Fields Provence
forrás

Miután kigyönyörködtük magunkat a képekben jöjjön  a recept

Csokoládékrém levendulamézzel

25 dkg jó minőségű étcsokoládé
8 dkg vaj
3,5 dl magas zsírtartalmú tejszín
2 tojás
2 kávéskanál levendulás méz

Egy lábasban vizet melegítünk, majd ráhelyezünk egy másik lábast, ami pontosan beleillik, így gőzfürdő felett elkezdjük megolvasztani a csokoládét, közben hozzáadjuk a vajat. Lehúzzuk a tűzről, pont akkor amikor a csokoládé megolvadt. Robotgépben a tejszínt elkezdjük felverni.
Egy tálba villával felverjük  a tojást és hozzáadjuk a mézet, majd a csokoládét és végül a tejszínt, amit óvatos nagy mozdulatokkal forgatunk a krémbe.
Pohárba vagy tálkákba öntjük és hűtőbe tesszük fogyasztásig.
A tetejére csokiforgácsot szórunk.


2 komment

Nyári könyvajánló

2012. augusztus 05. 18:54 - krisztinakonyhaja








A nyár a legjobb időszak az olvasásra, a strandon vagy a kerti nyugágyon pihenve egy jó könyv és limonádé társaságában remekül fel lehet töltődni az őszi esős, munkás napokra.
Már nyár elején el szoktam dönteni mit szeretnék elolvasni, idén valahogy úgy jött ki a lépés, hogy a főszerep a kulináris csemegéket is tartogató könyvekre esett.
Többet már elolvastam közülük, de pár könyv még a polcon várakozik.

Szakácskönyvek közül kettőre esett a választásom, belelapozva mindkettő igen ígéretesnek tűnik.

Az első ez a gyönyörű könyv, tele finomabbnál finomabb süteményekkel és fotókkal.


             Bereznay Tamás Süteményeskönyv

Bereznay Tamás - Süteményeskönyv



















A második Keith Floyd Indiai szakácskönyve, egyébként egy zseninek tartom, sajnos már nem kápráztathat el minket a főztjével, de életében az egyik legzseniálisabb szakács volt, szerintem.
Nem csak főzött, hanem életet adott az ételnek.

      Floyd receptek Indiából     

    Keith Floyd - Floyd receptek Indiából

Jöjjenek azok amik az ízlelőbimbókat és a lelket is megmozgatják.

Elsősorban a két Susan Loomis könyv, étel, utazás, emberi sors minden, ami egy jó könyvhöz kell, ráadásul két kötetet olvashatunk, alig vártam, hogy a második kötetet is kézbe vegyem annyira tetszett az első rész, csak ajánlani tudom egy remek borozgatós nyári estéhez.


       Susan Loomis - Ház a Tatin utcán

         Susan Loomis - Életünk a Tatin utcában


  Egy kis krimi, jöhet? Nekem igen!



                  Nan Lyons - Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit?                    


Ez szinte kötelező olvasmány! :)

        Napsütötte Toszkána     

      Frances Mayes - Napsütötte Toszkána 


Egy kis Olaszország, kihagyhatatlan


      Marlena De Blasi - Ezer nap Velencében



Végül, de nem utolsó sorban, aki kíváncsi az ötcsillagos szállodák titkos világára, annak ajánlom ezt a könyvet, nehezen tudtam letenni, 2 éjszaka alatt kiolvastam, szerintem ez mindent elmond róla. 



       Kordos Szabolcs - Luxushotel, Hungary




Remélem Ti is kedvet kaptatok egy kis nyári olvasáshoz. 


Szólj hozzá!

1 éjszakás túrós pogácsa

2012. július 31. 20:05 - krisztinakonyhaja

Mostanában tényleg annyira nincs időm a blogommal foglalkozni, hogy az szinte fájdalom, persze most nem mentségeket keresek egyszerűen ez van. Vannak sokkal fontosabb dolgok, amikkel így vagy úgy, de muszáj foglalkozni és ez látszik meg a blogon is, remélhetőleg hamarosan újult erővel tudom tartalommal feltölteni és megtölteni a blogot.
Talán annyi még ide tartozik gasztro vonatkozásban, hogy eltűnésem egyik oka, hogy kisfiamnál kiderült, hogy tejfehérje allergiás, tehát még laktózmentes tejet/tejtermékeket sem ihat/ehet, szigorú diéta, szóval nem egyszerű időszak. Ráadásul ez egy olyan terület, ami számomra is ismeretlen most barátkozunk a gondolattal és próbáljuk kialakítani a mindennapi étkezést szinte minimumra leszorítva a tejtermékeket, ami nem egyszerű egy tejimádónál.

fotók a tehenek és a tej
kép forrása

Akkor jöjjön az 1 éjszakás túrós pogácsa, ami szerintem elronthatatlan és nagyon jól elő lehet készülni vele egy vendégeskedésre is. Nem kell vacakolni kelesztéssel, még sütőporra sincs szükség.

1/2 kg túró
1/2 kg liszt
1/2 kg margarin
3-4 kávéskanál só
1 tojás a tetejére

Ezt az egészet összegyúrjuk, bedobjuk a hűtőbe, ahol megpihen egy éjszakát és másnap már csak nyújtjuk, szaggatjuk, tojással megkenjük, majd megsütjük és végül megesszük.

Szólj hozzá!

Rukkola

2012. július 17. 19:57 - krisztinakonyhaja

Nem, nem a zöldségről szeretnék ebben a bejegyzésben értekezni, bár személy szerint azt is nagyon kedvelem.

Egy könyvcserélő oldalra szeretném felhívni a figyelmeteket, mely a héten indult és azóta is töretlenül rukkolják és happolják az emberkék a könyveket, köztük én is.

Miért is említem itt a gasztro blogban? Azért mert kiváló szakácskönyveket is szerezhetünk ingyen, persze ugyanúgy megoszthatjuk a saját könyvespolcunk már feleslegessé (igazából egy könyv nem válik feleslegessé, tehát ez rossz szó) vált könyveinket.

Az oldal elsőre picit bonyolultnak tűnhet, de nem kell megijedni röpke idő alatt függővé és profi rukkolásokká válhatunk.

Mi is a Rukkola? Részlet az oldalról


A rukkola nemes egyszerűséggel könyvcserélésről szól. Találkozhatsz itt emberekkel, akiknek van olyan könyvük, amit szívesen elküldenek másoknak, akik szeretnék elolvasni és te is felteheted az otthon lapuló feleslegessé vált példányaidat, hogy a többiek elhappolhassák maguknak azokat. Valódi könyvek cserélnek valódi gazdát egy virtuális felület segítségével.

*   *   *

Mi az a rukkolás, happolás és passzolás?

Rukkoláskor előrukkolsz egy könyvvel, azaz felteszed a saját példányodat, amit passzolnál, azaz tovább szeretnél adni másnak. Happoláskor pedig más könyvét kéred el, elhappolod tőle.
Logo5_main

Gyertek cserélni happolni és rukkolni, a magyar kultúra egy újabb lépése lehet az oldal. 




3 komment

Sárgadinnye krémleves, főzés nélkül-2 variáció

2012. július 15. 09:48 - krisztinakonyhaja

Még mindig maradjunk a krémleveseknél, ezen belül is egyik kedvenc nyári gyümölcsömnél a sárgadinnyénél.
Ne feledjük, hogy a leveshez érdemes nagyon érett dinnyét választanunk, mert a kissé zöld belsejű dinnye nem biztos, hogy ugyanolyan finom levest eredményez.

Melegebb napokon igyekszünk a lehető legkevesebb időt a tűzhely mellett tölteni, ezért is jó, ha van a tarsolyunkban olyan leves, amit nem kell főzni.

1 nagy érett sárgadinnye
porcukor (a dinnye édességétől függően, reméljük nem tököt fogunk ki)
1 csipet fahéj
2 dl tejszín

A második variációhoz amaretto likőrből 1 mk.

A dinnyét félbevágjuk kimagozzuk, a húsának a háromnegyedét leturmixoljuk, majd cukorral és a fahéjjal is átmixeljük, végül hozzáadjuk a tejszínt elkeverjük és jól behűtve dinnyekockákon/csíkokon tálaljuk.

A második variációnál hozzáadjuk az amaretto likőrt is a mandulával remek összhangba kerülnek.

Készen is van a könnyű nyári levesünk.

A tetejére mentalevelet teszünk.

1 komment

Kakukkfüves, bazsalikomos húsos ravioli házilag

2012. július 14. 14:23 - krisztinakonyhaja



Az olasz konyhát nagyon szeretjük és szerintem mindenki tudja, hogy nincs is finomabb egy házi raviolinál, hússal gazdagon megtöltve, paradicsomos szószba forgatva és finom sajttal megszórva, mindezt kiegészíti a saját termesztésű fűszerek és a perszelő napon érett friss paradicsom zamata. Tökéletes.


A tésztához

20 dkg liszt
2 tojás

A töltelékhez

1/2 fej vöröshagyma
15 dkg darált hús
só, bors, pici piros paprika
1 ek. zsír
1 ág kakukkfű

A mártáshoz

40 dkg paradicsom
2 ág kakukkfű
7 levél bazsalikom
só, bors, pici cukor
1 ek. olíva olaj
1 csapott tk. cukor
1 ek. házi ketchup
1 gerezd fokhagyma


A tetejére parmezán 


A lisztet a tojással összegyúrjuk, majd tésztagéppel vagy lisztezett deszkán kinyújtjuk.

A kockára vágott hagymát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, amit fehéredésig keverünk. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk,  majd addig keverjük míg  a vizet amit kiengedett el nem párologtatjuk. Megszórjuk a kakukkfűvel és kézi mixerrel pépesítjük.

A tésztát miután kinyújtottuk két részre vágjuk, az egyik felére egymástól egyenlő távolságra a húsból kis halmokat kanalazunk, majd a tészta másik felét ráborítjuk és derelye vágóval kockákat vágunk. Kézzel lesimítjuk, úgy, hogy a töltelék mellől a levegőt kipréseljük. Végül formázzuk.

A tésztát a deszkán hagyjuk még elkészítjük a szószt.

A paradicsomokat forrázással megszabadítjuk a héjuktól, egy lábasban az olajat felhevítjük az apróra vágott fokhagymát hozzáadjuk és gyorsan átkeverjük, hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot, a ketchupot, a sót, borsot és a cukrot. Az apróra vágott fűszerekkel ízesítjük. Felforraljuk, majd félretesszük.

A tésztát sós, olajos vízben kb. 15-20 perc alatt kifőzzük és a forró szószba forgatjuk. 
A tetejét meghintjük sajttal.







Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása