Krisztina Konyhája

Spenótfőzelék

2012. július 12. 13:26 - krisztinakonyhaja

Néha muszáj, hogy a jól ismert és bevált receptek is előkerüljenek. A spenótfőzelék az egyik legegyszerűbb étel és a legfinomabb, igaz gyermekkorunk rémeként szokott szerepelni.
Személy szerint én is okoztam anyukámnak pár kellemetlen percet, amikor a tányér spenótba jó sokszor, előre megfontolt szándékkal belevágtam a kanalamat, repült a spenót a fehér ruhámra és a '80-as években oly kedvelt konyhai tapétára is, persze akkor még álmodni sem merhettek szüleink a lemosható tapétáról, szóval el tudjátok képzelni. Nekem ilyen szempontból szerencsém van,  mert az én kisfiam imádja a spenótot, amíg kicsi volt éppen csak tettem bele fokhagymát, de most szinte kötelező a jó adag fokhagyma a spenótba, mert anélkül már meg sem eszi, teszem hozzá én sem, tehát időről-időre, főként így nyáron előkerül a spenótfőzelék.
A recept is rettentően egyszerű, szinte el sem lehet rontani.

1 kg friss spenót, vagy 1 zacskó mirelit (ezt nem kell előfőzni és vagdalni, ennyi az előnye, nem több. Bármit mondjanak is a mirelit spenótról én érzek rajta egy enyhe fű ízű beütést, pedig próbáltam már sokféle terméket, ezért inkább, ha tehetem lefagyasztom a friss, megfőzött és felaprított spenótot, télen már csak kikapom a fagyasztóból és mehet is a tűzhelyre)

Tehát

1 kg friss vagy 1 zacskó mirelit spenót
1/2 dl olaj
2 ek. liszt
8 gerezd fokhagyma

1 csipet szerecsendió
1 tojás
1/2 liter tej

A spenótot megmossuk és előfőzzük, puhára, majd leszűrjük és apróra vágjuk.
Az olajat felhevítjük, a liszttel és a zúzott fokhagymával rántást készítünk, kicsit megbarnítjuk, vigyázzunk, mert könnyen leéghet. Hozzáadjuk a spenótot, jó gyorsan átforgatjuk, majd felöntjük a tejjel. Hozzáadunk egy egész  tojást, amit szintén elkeverünk, majd jól felforraljuk, közben sózzuk és hozzáadjuk a csipet szerecsendiót.
Tálalhatjuk főtt-vagy tükörtojással és főtt krumplival is, így laktatóbb.

Szólj hozzá!

Sárgabarack krémleves

2012. július 12. 11:12 - krisztinakonyhaja

Nem hagytam abba a blogolást, de olyan sűrű a nyár, munka-pihenés-munka-pihenés, hogy kb. eme két szó mögött megbújó tartalom tölti ki a mindennapjaimat és persze a nyári fesztiválok, legutóbb a Visegrádi palotajátékokra látogattunk ki. A hőség ellenére nagyon jól szórakoztunk, persze a fényképezőgép valahogy megint itthon maradt.

A nagy melegre való tekintettel mostanában a hűsítő krémlevesekre szavazunk, ez szinte készülhet bármilyen idénygyümölcsből, a lényeg, hogy sok gyümölcs legyen benne, na meg persze jó hideg legyen.

kb. 1,5 kg sárgabarack
0,5 l tejföl
5-6 ek liszt
8-9 púpozott evőkanál cukor, nálam ez jóval több, de mi kellemesen édesen szeretjük, kóstolgatni kell kinek, hogy finom.
2 ek. citromlé
csapott teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szegfűszeg
1 dl bor
Az ízeken főzés közben érdemes igazítani

A felezett, kimagozott citromlével meglocsolt barackot feltesszük kb. 3 liter vízben főni /igazából a héjától is érdemes lenne megszabadítani, de mivel ilyen melegben ehhez kinek van kedve és héjastól szoktam főzni, a turmixolásnál ugyanis nyoma sem marad, de ha simán esszük akkor sem zavaró/, jó bőven lepje el a víz, hozzáadjuk a bort és a fűszereket, valamint a cukrot. 15-20 percig főzzük. A lisztet és a tejfölt simára keverjük,  1-2 merőkanállal hozzákeverünk a tejfölös liszthez a forró barackléből,  ezt is simára keverjük, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a leveshez és simára keverjük, rövid ideig magas lángon főzzük. Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, ilyenkor érdemes díszítéshez megtartani 1-2 friss barackot valamint mentalevelet tehetünk a tetejére. Lehűtve tálaljuk.

1 komment

Last minute programajánló és Díj

2012. június 23. 16:18 - krisztinakonyhaja

Erre a hétvégére ajánlom ezt a remek rendezvényt, kisgyermekes családoknak ideális, szinte az egész napot kellemesen, játszva és szórakozva tölthetjük a csemeténkkel, a Gyerek Szigeten
Igazán színes programokkal várják a kicsiket és a nagyokat. Kalandpályák, ügyességi játékok, ráadásul így az utolsó hétvégén  a Vadnyugat a Nagyrétre költözik! Lovak és lovasok, táncszínház, Kaláka és megszámlálhatatlan program.


Mi múlt hétvégén voltunk kint, és nagyon jól éreztük magunkat, a pöttyös rudi készítése só-liszt gyurmából nagyon 5letes volt,   a gyerekek olyan örömmel készítették a rudit, hogy öröm volt nézni. Kipróbáltuk a pöttyös kalandhajót, ez is sikert aratott, az én 7 évesemnek tetszett még a kisautó vezetés, ahol egy rövidke kresz oktatás után egy segítővel végighaladt egy kialakított pályán, ahol a fényjelző készüléknél meg kellett állni, kanyarodtak és parkoltak. Volt ugyanez biciklivel is. Ezen kívül még tényleg számtalan lehetőség volt, arra, hogy a gyerekek ne unatkozzanak és apró meglepetésekkel is gazdagabbak lettek egy-egy sikeres akadálypálya teljesítése után.  A nap végén a csúszdákat sem szabad kihagyni!!! :)


Ma este 6 óráig és holnap 10-18-ig még nyitva a Sziget!!! 

Egy kis beszámoló képekben, sajnos keveset kattogtattuk a gépet(pedig nem ez a jellemző), ebből is látszik, hogy élmény volt még a felnőtteknek is:














Egy nagyon kedves díjat is kaptam A pásztortűz blog írójától, PO-tól

Nagyon szépen köszönöm, hogy gondolt a blogomra :)

Íme a díj:


Szólj hozzá!

Ferdinánd tekercs

2012. június 23. 15:35 - krisztinakonyhaja

Az egyik új kedvencünk a Ferdinánd tekercs névre hallgató sütemény. Édes és puha, melegen nagyon ütős, halkan jegyzem meg szerintem finomabb, mint a kürtöskalács.

2 dkg élesztő
2 dl tej
2 csapott ek. cukor
csipet só
40 dkg liszt
3 tojássárgája
5 dkg margarin

Töltelékhez
10 dkg margarin
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor

Sütés közbeni locsoláshoz

2 dl tejszín/én sima tejszínt használtam, de alkalmas a főzőtejszín is a művelethez/
2-3 ek cukor
1 cs. vaníliás cukor

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, pici cukorral. Az olvasztott vajat és a többi hozzávalót elkeverjük, a felfuttatott élesztővel egyetemben. Egy közepesen kemény tésztát kell kapnunk.
1 órát kelesztjük. Ez a leghosszadalmasabb része a műveletnek, nehéz kivárni, de megéri.
A töltelékhez a margarint a cukorral habosra keverjük.
A tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk, majd megkenjük a cukros margarinnal. Feltekerjük, majd 3 cm-es szeletekre vágjuk.
A locsoláshoz a tejszínt és a cukrot elkeverjük.
A tepsit kivajazzuk és bőségesen meghintjük kristálycukorral. A tekercseket nem túl szorosan a tepsibe rakosgatjuk. Fél órát még így is kelesztjük langyos helyen.
180 C-os sütőben 20 percig sütjük, ekkor meglocsoljuk a cukros tejszín felével, majd ismét 15-18 percig sütjük, kb. 7 perc után rálocsoljuk szép egyenletesen a maradék tejszínnel.
El ne felejtsük még forrón kiszedni a tepsiből, mielőtt a cukor teljesen megkeményedne, mert akkor már esélyünk sem lesz egyben kiszedegetni a tekercseket.

1 komment

Gyermekkorom kókusztekercse

2012. június 17. 18:53 - krisztinakonyhaja

Gyermekkorom egyik kedvenc sütije volt a kókusztekercs, jegyzem meg még mindig No.1.
Ez a recept nagyim receptje egy megsárgult kis fecni, ami megérdemli, hogy felkerüljön ide a blogba is.


Kakaós rész:

30 dkg darált keksz
3-4 ek. baracklekvár
5 dkg kakaópor
20 dkg porcukor
3 ek. víz


Töltelék:

10 dkg vaj
20 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
2 ek. rum

A barna tészta hozzávalóit jól eldolgozzuk(robotgép késes részével is kiválóan összeállíthatjuk, utána már csak egyszer át kell gyúrni), kétfelé osztjuk és az első adag masszát  kókuszreszelékkel meghintett gyúródeszkára tesszük. A fehér krémhez a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a rumot, végül a kókuszreszeléket, amivel szintén elkeverjük.
A kakaós masszát hosszúkásra nyújtjuk, itt jön az, hogy aki szereti a több krémet az nyugodtan kenje be az egész masszát a fehér krémmel és úgy tekerje fel, aki viszont szép tekercset szeretne, az csak a kakaós massza felére kenje a krémet és úgy tekerje fel. Én úgy szeretem, ha jó sok belül a krém és nem igazán tekercses, de amennyiben inkább látványra megyünk, akkor az utóbbi variációt válasszuk.
Végül megszórjuk kókuszreszelékkel a rudakat.



5 komment

Gyors eperkocka

2012. június 09. 15:10 - krisztinakonyhaja

Ismét egy nagyon gyorsan elkészíthető süteményt hoztam, ilyen melegben és amikor fesztivál fesztivált ér pont a gyorsan elkészíthető ételeket és édességeket szeretem, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

Tésztához

5 tojás
30 dkg cukor
1 dl tej
1 dl olaj
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor(nem cukrozott)
1 csomag sütőpor
2 kupaknyi amaretto likőr

Krém:
1 csomag epres pudingpor (lehet vaníliás is)
4,5 dl tej
4 evőkanál cukor

Kb-20-30 szem eper, a kisebbek félbe vágva,  a nagyobbak negyedelve

A tejből, cukorból és a pudingporból hagyományosan pudingot főzünk, félretesszük hűlni.

A cukrot elkeverjük a tojások sárgájával.  Fehéredésig keverjük, a legjobb habverővel elvégezni ezt a műveletet, majd átváltani keverőkanálra.
Hozzákeverjük az olajat, a tejet és az amaretto likőrt.
A lisztet, sütőport és a kakaóport összekeverjük, majd hozzákeverjük a tojássárgájához.
A fehérjéből kemény habot verünk és a csokis krémbe forgatjuk, óvatos mozdulattokkal.
Az eper 3/4-ed részét beleforgatjuk  a masszába, ezt is óvatos mozdulatokkal csináljuk.



Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát, majd a pudingot is rásimítjuk, úgy, hogy itt-ott kilátszódjon a tészta, legyen helye sütésnél kicsit feljönni.
A pudingra rakosgatjuk a megmaradt epret.

180 C-os sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Szólj hozzá!

40 perces kókusztorta

2012. június 07. 19:12 - krisztinakonyhaja

Torta, ami 40 perc alatt elkészül?
 Igen, ez a finom kókusztorta  pontosan ennyi idő alatt elkészíthető és tálalható. A raffaello kockából kicsit átalakítva a mennyiséget készült ez a finom, akár születésnapra is beillő sütemény.

6 tojás
20 dkg kókuszreszelék
10 dkg liszt
45 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg margarin
0,5 dl tej
tetszés szerint kókuszlikőr a tortalapra






A 6 tojásfehérjéből a 25 dkg cukorral habot verünk, majd hozzáadunk 15 dkg kókuszreszeléket, 10 dkg lisztet. Ezt kivajazott, lisztezett tortaformába simítjuk és 180 C-on 12-15 perc alatt szép halványra sütjük.

Közben elkészíthetjük a krémet, ehhez 6 tojássárgáját és a maradék cukrot, pudingport az 5 dl tejjel elkeverjük és sűrű kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a margarint.

A krémet a tortára simítjuk és megszórjuk a maradék kókuszreszelékkel.

Tetszés szerint a tortalapot kókuszlikőrrel meglocsolhatjuk.

2 komment

Marinált eper

2012. június 06. 17:33 - krisztinakonyhaja

Eper szezon idején ez a szuper egyszerű csemege kihagyhatatlan.
Szentendre-Dunabogdány útvonalon a termelői eper 600Ft/kg áron mozog (volt már ennél olcsóbb is, de most az időjárás miatt sajnos ismét visszafelé kúsznak az árak) és tényleg fantasztikusan finom, akinek útba esik nyugodtan álljon meg egy-egy útszéli árusnál és bátran kóstoljon is, mert az szinte kötelező .

3 összetevő és egy remek hűs és ízes csemege a jutalmunk

Fél kg eper
1 ek. cukor
1,5 ek. balzsamecet

Az epret félbevágjuk, cukorral megszórjuk, balzsamecettel meglocsoljuk és minimum fél órát pihentetjük, majd hűtőbe tesszük és lehűtve kínáljuk.

1 komment

Palneni csuski poszno-Vega töltött paprika Bulgáriából

2012. június 03. 16:28 - krisztinakonyhaja

Ma férfi szekció nélküli ebéd volt, így most volt alkalmam kipróbálni a húsmentes töltött paprikát, amire egyébként húsimádó családomban nagyon ritkán van lehetőség, de ma adódott. A töltött paprika egyébként bárhogy és bármikor jöhet, ezentúl akár így vega verzióban is, igazán finom egy ilyen meleg nyári napon, mint ez a mai is.
Voltunk sétálni is és szeretném nektek megmutatni, hogy az állatvilág is érzi, hogy végre jön a jó idő a borús napok után. Olyan helyesek voltak. :)




Vissza a vega töltött paprikához, mielőtt tovább kalandoznék és átmennék offgasztróba.

Vegetáriánus töltött paprika
/Forrás Príma Konyha 2003/7/

10 duci paprika
6 db vöröshagyma
3+1 paradicsom
40 dkg csiperkegomba
olaj
20 dkg rizs
só, bors, pirospaprika, borsikafű
3 gerezd fokhagyma
1 púpozott ek. liszt

A paprikákat kicsumázzuk. 5 db hagymát durvára vágunk, a 3 paradicsomot felkockázzuk, a gombát pedig fölszeleteljük.
A hagymát kevés olajon aranyszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a gombát, amivel szintén átforgatjuk. A riszt kevés olajon átpirítjuk. A gombás keveréket összevegyítjük a rizzsel, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk és kevés borsikafüvet is adunk hozzá, majd ezzel töltjük meg a paprikákat. 
A paprikát 1-2 helyen villával megszurkáljuk, mint a sütiknél szokás, hogy ne repedjen szét főzés közben. 
Egy lábasba rakosgatjuk a megtöltött paprikákat és felengedjük annyi vízzel, amennyi majdnem ellepi. Az 1 darab megmaradt hagymát villával több helyen megszurkáljuk és ezt is a paprikák mellé tesszük a fokhagymával és a megmaradt paradicsommal együtt, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikából és  borsikafűből is keveset szórunk rá.
Forrástól számított kb. 45 percig főzzük. Amikor ezzel megvagyunk kiszedjük a töltött paprikákat és a levét lisztes habarással sűrítjük, leszűrjük és visszahelyezzük  a paprikákat.





Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása