Krisztina Konyhája

Túrógombóc csokiöntettel

2011. január 28. 14:20 - krisztinakonyhaja

Régebben valahogy nem szerettem a túrógombócot, túl száraznak találtam(tejföllel meg valahogy nem jött be). A kisfiam viszont rajong érte, főleg csokiöntettel és valahogy én is kezdem megkedvelni, na nem azt mondom, hogy a kedvencem lesz, de így csokisan már sokkal finomabb és így elég gyakran készítem el egy-egy hétköznapi ebédre.

Gombóc:
50 dkg túró
10 dkg vaj
4 db tojás
10 dkg búzadara
zsemlemorzsa (pont annyi, amitől még nem lesz száraz, de  ettől nem fog elázni a gombóc kb.1 ek.,de a többi hozzávalótól függ)+ pirításhoz
fél  citrom reszelt héja
csipet só
1 kanál cukor (ízlés szerinti kanállal ;)  )
1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor(csak a színe miatt)

Csokiöntet:
Na itt sokszor "csalok", mert főzés nélkül elkészíthető pudingot készítek hozzá
1 zacskó főzés nélküli csokis pudingpor (leírás szerint elkészítem)
Azért a legjobb a hagyományosan készített csokiöntet

A vajat simára keverem a mixerben, hozzáadjuk a tojásokat az áttört túrót és ezt is simává keverjük.
Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, búzadarát, cukrot, sót, citromhéjat, kakaóport, elkeverjük és gombócokat formálunk. Sós vízben kifőzzük, aranybarnára pirított zsemlemorzsába hempergetjük.
Csokiöntettel és a bátrabbak porcukorral is tálalhatják.

Kép 056
8 komment

Díj, köszönöm

2011. január 24. 19:31 - krisztinakonyhaja

Nagyon kellemes meglepetés ért, amikor benéztem a blogomba, egy kedves üzenet várt családi tűzhely blog írójától. Díjat kaptam:

Köszönöm szépen, hogy gondoltál rám :)

Íme 1-2 szabály a díjhoz:


- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

Akiknek szeretném továbbadni sok szeretettel:

Receptműves

Kriszta konyhája

Elisabeth

8 komment

Hókifli

2011. január 22. 19:23 - krisztinakonyhaja

Ez egy nagyon egyszerű hókifli recept, melyet a kisfiammal szoktam elkészíteni, annyira könnyű, hogy a gyerekek is tudnak benne segíteni. Nálunk a kiflicskék feltekergetésének van nagy sikere, igaz így nem lesznek szép szabályosak, de ki bánja, ha a pici kezek készítik, nagyon jó szombat délutáni elfoglaltság egy kiadós séta után.

40 dkg rétesliszt
10 dkg simaliszt
20 dkg margarin
1 púpozott ek. porcukor+szóráshoz
1 csipet só
2 dkg élesztő+pici tej és cukor
1 doboz tejföl
2 cs. vaníliás cukor
lekvár ízlés szerint

Az élesztőt felfuttatjuk a kevés tejjel és cukorral. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrunk.
Fél órát pihentetjük.
Kinyújtjuk és derelyevágóval kockákat vágunk.
A közepére halmozunk egy kevés sűrű-vagy sütésálló lekvárt és kifliformára feltekerjük kicsit behajlítjuk őket.
150 C-os sütőbe tesszük és kb. 20-25 percig sütjük, 10 perc után a sütő hőmérsékletét felemeljük 180 C-ra.
Egy adag porcukrot tányérba teszünk és összekeverjük két csomag vaníliás cukorral.
A még forró kiflicskéket megforgatjuk benne.

Kép 053
7 komment

Tiramisu torta

2011. január 13. 18:34 - krisztinakonyhaja

Dolce Vita blog 4. blogszülinapjára és egyben kisfiam szülinapi előtortájaként készült ez a torta, igaz most még csak próbaként, jövő szombaton viszont már meglepiként élesben fog készülni, pár nap múlva 6 éves lesz a kis cukrász úr és a tiramisu a nagy kedvence, így adva volt az alapötlet :), a díszítés egyedül az ő érdeme volt de azért a sütésből is kivette a részét, közben a Happy Birthdayt énekelgette, teljesen lázba jött, hogy segíthet tortát sütni. Még a két évvel ezelőtti gyertyáját is elővette az alkalomra,  szóval jó kis móka kerekedett ki a sütögetésből, nem utolsó sorban nagyon finom is lett, amint látszik is a fényképezést már csak kóstolás után tudtam összehozni.

Piskóta:

4 tojás
2 dl cukor
4 tk. instant kávégranulátum+1 ek. forró víz
1 dl kukoricakeményítő
1 dl finomliszt
2 tk. sütőpor
kevés cukrozatlan kakaópor (csak, hogy színt kapjanak a lapok)

Krém:
5 zselatinlap
forró, erős kávé
2 tojás+2 fehérje
1,5 dl cukor
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín +tetejére

A  lapokra: Kávé
Konyak vagy konyak aroma

Tetejére
Kakaópor
Tejszínhab

Kb. 25 cm-es tortaforma

Piskóta:

1. Verjük fel a piskótához a tojásokat a cukorral sűrű masszát kell kapnunk.
2. Az instant kávét összekeverjük a vízzel, majd adjuk a tojáskrémhez
3. A száraz hozzávalókat keverjük össze.
4. Az száraz hozzávalókat összekeverjük a tojásos krémmel.
5. A tésztát kivajazott, lisztezett formában 180 C-on kb. 30 percig sütjük, ha szükséges félidőben alufóliával letakarjuk.
6. Kivesszük a formából, kihűtjük, majd kettévágjuk.

Krém:

1. A zselatint hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percig
2. Kinyomkodjuk a vizet belőle és a kávéba áztatjuk, míg megolvad, közben kevergetjük.
3.A 2 egész tojást a cukorral fehéredésig keverjük
4. A tojásos cukorba belekeverjük a mascarponet, közben hozzáadagoljuk apránként a kávés-zselatinos keveréket
5. A tejszínt keményre felverjük és az előzőekhez forgatjuk
6. A tojásfehérjéket szintén kemény habbá verjük és az előzőekbe forgatjuk, óvatosan.
7. A krémet a fagyasztóba tesszük kb. 60-70 percre

Piskótára

A kávét összekeverjük a konyakkal és piskótára kanalazunk 2-3 evőkanállal, figyelem nem szabad eláztatni, de azért legyen rajta annyi, hogy a konyak és kávé ízét érezzük majd a tortán.

A piskótára ezután ráhalmozzuk a krém kb. 3/4-ed részét, szépen elsimítjuk és rátesszük a piskóta másik részét. Kívül is vékonyan bekenjük a krémmel a tortát, majd a tetejét keményre vert tejszínhabbal bevonjuk  és kakaóporral megszórjuk.

Kép 039
4 komment

Chilipaprikás hortobágyi palacsinta

2010. november 17. 10:38 - krisztinakonyhaja


A csilipaprikát főként a trópusokon, szubtrópusokon termesztik előszeretettel, fő hatóanyaga a kapszaicin. Ez a paprika a chilis fűszerek meghatározó alkotóeleme is. A nálunk termesztett paprikák ízénél csípősebb, maróbb. A maják úgy gondolták, hogy az erős fűszerek, mint pl. a csili paprika is megszűntetik a hasmenést, fogínyvérzést, görcsöket, az aztékok pedig borogatásként használták áttörve, tehát érdemes kipróbálnia ezt a kis paprikát azoknak is, akik nem feltétlenül rajonganak a csípős ízekért, hiszen a maják és az aztékok olyan nagyot nem tévedhettek :)
A mostani főételembe frissen a kis paprikabokromról szedett piros chilit használtam, nagyon ízletes lett.
A recept:
Pörköltöt készítünk 40 dkg sertéshúsból sok hagymával, pirospaprikával.
Közben palacsintát sütünk, nálam ez az alaprecept:
20 dkg liszt, fél liter tej, fél dl olaj, 1 csipet só, 2 tojás, 1,5dl buborékos ásványvíz és jelen esetben 1 db csilipaprika nagyon apróra vágva, ha nem szeretjük túl erősen az erejét vágjuk ki.
Amikor a pörköltünk elkészült egy tálba egy nagy doboz tejföl felét kikanalazzuk, ebbe rakjuk a húst és villával szétnyomkodjuk-nem pépesre-. A maradék tejfölt a szafthoz keverjük.  A palacsintákat megtöltjük a hússal kevert tejföllel és a palacsinta közepére egy szelet paradicsomot helyezünk, feltekerjük és egy közepes tepsibe szorosan egymás mellé tesszük, végül a tetejét leöntjük a tejfölös szaftal, alufóliával lefedve 15 percig sütjük 180 C-on.
  
Tudtad?
A palacsinta eredete a római korba nyúlik vissza? Az első magyar nyelvű recept az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának 16. század végéről származó receptkönyvében szerepelt?
2 komment

Sütőtökvitorlás, mandarin csónakokkal

2010. november 16. 19:22 - krisztinakonyhaja

Ez az a helyzet, amikor adott a sütőtökszezon, de a gyerkőc nem hajlandó megenni (pedig régebben szerette, idén nem...), na ilyenkor kell valamit kitalálni. Most ezt sikerült alkotnom és elérnem, hogy kisfiam megkóstolja és közölje: "Anya nem is olyan rossz ez a tök, csináljunk máskor is". Igen, igen ezt szerettem volna hallani, ezért már megérte :) sőt utána többet is kellett gyártanom a családtagok kérésére.


1 db sonkatök
3-4 szelet sült tarja, vagy sült sonka
1 csipet majoranna
4-5 gerezd mandarin
2 ek. méz


A tököket megsütjük, majd a hússzeletekből háromszögeket vágunk és fogpiszkálóval kitűzzük a tökre. A tök köré mandarint teszünk, amik a pici mentőcsónakok lesznek  a vitorlás körül, 1 csipet majorannát szórunk a tökre és köré, majd mézzel meglocsoljuk az egészet. 

4 komment

Töltött fasírt

2010. november 13. 17:16 - krisztinakonyhaja

A család férfitagjai húst hússal ennének, ezért ezt a nagyon finom húsételt gyakran kérik tőlem, mint például ma ebédre is.

Amire szükség van:

1,5 kg darálthús
1 krinolin
8 db tojás
Negyed vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. zsír
só, bors

6 db tojást keményre főzünk. A húst egy nagy tálban összekeverjük a 2 db egész tojással, a hagymanyomón áttört fokhagymával és vöröshagymával és a zsírral. Megsózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.
Egy kiolajozott tepsibe fektetjük a hús felét, majd ráhelyezzük a krinolint és a főtt tojásokat, végül a fasírthús másik felével szépen betakargatjuk. A tetejét pici olajjal bekenjük, majd 180 C-on, alufóliával letakarva kb. 1,5 órát sütjük.
A krinolin helyettesíthető kolbásszal is.
Krumplipürével szoktam tálalni. Szerintem ez a recept is egy olyan kategória, amit szinte lehetetlen elrontani és sok-sok dicséretet zsebelhetünk be ;)

Kép 2016 Kép 2018 Kép 2026
2 komment

Csupa csoki szelet

2010. november 07. 12:09 - krisztinakonyhaja

Ez egy csupa-csupa csoki desszert, igazi csokoládérajongóknak Könnyedén elkészíthetjük, ha csokoládé rajongó vendégeket várunk, vagy egyszerűen csak egy kis csokilöketre van szükségünk.

Tészta:
4 tojás
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
15 dkg liszt
3,5 dkg jó minőségű kakaópor
késhegynyi sütőpor

Krém:
3,5 dl tej
2 tojásfehérje
3 ek. porcukor
1 főzni való csokipuding

Csokimáz:
10 dkg margarin
5 dkg porcukor
3 ek. víz
3 dkg. kakaópor

vagy jó minőségű csokoládé kb. 10 dkg és 5 dkg margarin

Tészta:
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzákeverjük a tojások sárgáját. A fehérjéből és a kristálycukorból habot verünk és az előbbiekhez keverjük az átszitált sütőporral összekevert liszttel együtt.

200 C-on kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tejből, cukorból és a pudingporból hagyományos módon kemény pudingot készítünk, majd hozzákeverjük óvatosan a felvert tojásfehérjét.
A langyos tésztára simítjuk.

Elkészítjük a csokimázat:

A vizet és a margarint felforraljuk, majd a többi hozzávalóval együtt kevergetve besűrítjük, szép fényes csokit kapunk.

Ezt a kihűlt, megszilárdult pudingra kenjük.
Amikor megdermedt gyöngycukorral díszíthetjük.

1 komment

Egyszerű szombati ebéd

2010. november 06. 15:02 - krisztinakonyhaja

Mézes-mustáros hagymakrémes sült oldalas. Ehhez tudni kell, hogy mindannyian nagyon szeretjük a hagymát, sülve-főzve egyaránt.
Íme a mai egyszerű, de nagyszerű ebédünk:

1 kg oldalas
3 ek méz
3 ek mustár
só, bors
hagyma, fokhagyma

Az oldalast, sózom, borsozom, majd bekenem mézzel utána mustárral a tetejére pedig hagymanyomóval áttört hagyma kerül, a húsok köré teszek még szeletelve is hagymát, és fokhagymát, amikor a mézes szaftban megsülnek valami nagyon szuper sül ki belőle :) Kb. 1,5-2 órát sütöm 180 C-on, de közben érdemes többször kóstolgatni, hogy mennyire puha, mert sokban függ a hústól is a sütési idő. A húsok tetejére egy diónyi zsírt is szoktam tenni, de ez el is hagyható. Mindezt hasábburgonya ágyon tálalom.

1 komment

Búgócsiga

2010. november 01. 09:06 - krisztinakonyhaja


Múlt héten érkezett postán a  Rama legújabb szakácskönyvecskéje. Átlapozva találtam egy nagyon tetszetős süteményt, amit muszáj volt kipróbálnom. Nem is kellett csalódnom, mert nagyon finom kelt tészta almásan, fahéjasan kicsi kürtöskalács beütéssel, egyszóval: Remek!

A tészta:

58 dkg liszt
4 dkg porcukor
10 dkg puha margarin
2,5 dkg élesztő
3 tojás
3 dl langyos tej
1 cs. vaníliás cukor
½ citrom reszelt héja
1 csapott mokkáskanál só

Kenéshez

30 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál fahéj
12 dkg olvasztott vaj

Töltelék

2 nagyobb édes alma
2 ek. kristálycukor
1 kevés őrölt fahéj

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. Az élesztőt kevés tejjel és cukorral felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

Kb. 70x60 cm-es téglalapot nyújtjuk a tésztából. Megkenjük olvasztott vajjal, és egyenletesen rászórjuk a kristálycukros fahéjat.

4  csíkra vágjuk a tésztát és egyenként feltekerjük őket. A csíkokból másfél centis darabokat vágunk. Élükre állítva csigákat formázunk, kicsit kúpalakúra kinyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és ismét megkelesztjük.
200 C-on 10-15 perc alatt készre sütjük, vigyázat, mert gyorsan barnulnak!

Az almákat meghámozzuk majd egy lábasba reszeljük, hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot, majd pároljuk, amíg a lé elpárolog.
A kész csigákat ezzel a töltelékkel töltjük meg. 


7 komment
süti beállítások módosítása