Krisztina Konyhája

Díjak!

2011. március 26. 19:11 - krisztinakonyhaja

Ma 3 bejegyzést tervezek írni, mert nagyon sok az elmaradásom. Ennek több oka is van, de csak a kellemesebb okokat említem meg, az egyik oldal receptversenyt hirdetett történetesen a www.hammbekaplak.hu , ahol Pataki edényekben kell elkészíteni a receptet és tálalni, most éppen ennek a receptnek a tökéletesítésén dolgozom gőzerővel, illetve az egyik karácsonyi blogger adománygyűjtő projektben is részt veszek, igaz itt már teljesítettem a rám eső részt, majd kiderül milyen sikerrel, de a részletek még nem publikusak :) Illetve itt a tavasz és a másik nagy szenvedélyem a kert is hívogat, ennek kapcsán fog születni az egyik bejegyzés. Ennyit előjáróban.

Jöjjenek az elmaradások:

Először is nagyon-nagyon köszönöm a sok kedvességet, amit Tőletek kapok kedves olvasóim, bloggertársaim: kedves barátaim. Engedjétek meg, hogy külön köszönetet mondjak a Foodafok blog írójának, igazad volt ez az én blogom és felelősséggel tartozom érte, ezt szem előtt is fogom tartani.

Másodszor a meglepetésként rám zúdult díjözön:
Ceciliától
Biankától
Kedves névrokonomtól, Krisztától
A kollegától
Epercsóktól

Nagyon szépen köszönöm a díjat! :)





10 blogot kell megnevezni, akiknek tovább szeretném adni, hát nehéz feladat(annyi, de annyi blog és blogíró van akiket kedvelek), de próbálom teljesíteni:

Kalandok a konyhában
Mézes finomságok
strawberry blogja
Hobbychef
Citromhab
Kell egy recept
Gizinek
Foodafok
Elisabeth
Kutya és konyha

Illetve Krisztától kaptam "Egy jó szót"  eme játék keretében:


A játék lényege, hogy aki úgy érzi, hogy van olyan blogtársa akinek szívesen mondana "egy jó szót", illetve mondatot, mert valamiért megkedvelte őt, írja meg ezt neki a blogjában kommentként hivatkozva az "Egy jó szó" játékra!




Hamarosan én is tovább küldöm a jó szavakat kedves blogtársaimnak, mert tetszik ez a kezdeményezés :)

Hamarosan folyt köv.  


7 komment

Tavasz és babgulyás

2011. március 15. 15:31 - krisztinakonyhaja

Végre itt a tavasz!!!!! Kijöhetünk a négy fal közül és indulhat a kinti sütés, főzés, kertészkedés!!!!

Babgulyás készült ma és elültetésre kerültek az első tavaszi virágok is, mert ilyenkor van egy pici időm kertészkedni, mivel a kinti főzés a férjem asztala :)
 Egy jó tanács, ha vizes a fa nálatok is, ahogy mi is jártunk ma, akkor egy matracpumpával levegőt fújunk közvetlen a tűzre és könnyen begyullad.

Babgulyás:

80 dkg sertéscomb kockára vágva
50 dkg tarkabab
2 babérlevél
só, bors, vegeta
3-4 sárgarépa
2-3 fehérrépa
2 nagyobb gerezd zeller
fokhagyma (ízlés szerint)
1 fej vöröshagyma
1 nagy csipet szódabikarbóna
6-8 szem nagyobb burgonya
A rántáshoz:
olaj, liszt, fokhagyma, petrezselyem, pirospaprika

A babot előző este beáztatjuk. A leveshez a hozzávalókat megmossuk, felvágjuk a hagymák mehetnek bele egybe, fűszerezzük, majd felengedjük vízzel és tűz fölött a hozzávalók puhulásáig főzzük, közben sózzuk és felengedhetjük még vízzel, amennyiben szükséges. Hagyományos módon elkészítjük a rántást, majd 10-15 percig még forraljuk.










11 komment

Matróztál

2011. március 14. 10:34 - krisztinakonyhaja

Hozzávalók:


1 kg burgonya

60 dkg csirke mellfilé

Bors

Majoranna, 1 kávéskanál

Sülcsirke fűszerkeverék, ízlés szerint

2 gerezd fokhagyma

6 tojás

4-5 evőkanál tejföl

Kb. 0,5 liter lecsó

2 fej vöröshagyma

2 evőkanál tejszín





A krumpliból sült krumplit készítünk, - jelen esetben áttört, főtt krumplit ízesítettem sóval, borssal és azt használtam-, de az eredeti recept sült krumplit ír, majd egy tűzálló tál aljára rakjuk a burgonyát. Közben a csirke mellfilét kockára vagy csíkokra (ki, hogy szereti) vágjuk, és kevés olajon a sóval, borssal, majorannával és sült csirke fűszerkeverékkel, valamint az apróra vágott hagymával, fokhagymával, - amit előzőleg üvegesre pirítottunk-, puhára pároljuk. A lecsót ráöntjük, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges és pár percig lassú tűzön összeérleljük. Ha ez megvan, ráöntjük a krumpli tetejére. Végül a 6 tojásból 4 evőkanál tejföllel, 2 evőkanál tejszínnel omlettet készítünk, amit a lecsós hús tetejére teszünk, és forró sütőbe tesszük kb. 15 percre.



5 komment

Felhőszelet

2011. március 06. 14:06 - krisztinakonyhaja

Talán látszik, hogy mennyire szeretek a kisfiammal sütni, amit persze ő is nagyon élvez. Ezért amikor lehetőség van rá bevonom a konyhai feladatokba, legfőképpen a sütemény készítésbe. Ma is egy olyan receptet hoztam, amit kisgyerekkel is könnyedén el tudunk készíteni viszonylag rövid idő alatt.
Az alapötlet a A nagyi sütije című könyvből való /Szalay Könyvek/

Hozzávalók:

4 tojás
36 dkg cukor
36 dkg liszt
18 dkg margarin vagy 11 dkg zsír
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 ek. kakaópor
1 ek. rum vagy aroma
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
lekvár ízlés szerint

A tojások sárgáját, a cukrot és a margarint habosra keverjük, hozzáöntünk 2 dl tejet, majd hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, végül a sütőporral összekevert lisztet, az egészet jó alaposan összekeverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan a tésztába forgatjuk.
Kivajazott, lisztezett tepsit készítünk elő és a massza feléből kanalanként adagolunk a tepsibe, úgy, hogy egy üres hely maradjon a két kupac között. A massza másik felébe belekeverjük a kakaóport és az üres helyekre kanalazzuk a tésztát, a végén kicsit elsimítjuk a tetejét, de igyekezzünk nem összekeverni a kétfajta tésztát.
Előmelegített sütőben 180 C-on tűpróbáig sütjük.
Amikor kihűlt kettévágjuk és lekvárral megkenjük.

7 komment

Villám meggyes

2011. február 26. 08:05 - krisztinakonyhaja

Miért is villám: 1. percek alatt a sütőbe tehetjük, 2. pillanatok alatt elfogy. Szintén egy olyan recept, amit kisgyerekkel is el tudunk készíteni.
A leveles tésztából igyekezzük kb. akkora méretűt venni, mint a tepsink, persze ez nem mindig lehetséges, de hasznos, ha találunk tepsi méretben. Nálam a Spar zöld zacskós feltekert leveles tészta jött be, 249 Ft-ért kapható.
A cukorral itt variálhatunk, mert 3 ek. is bőven elég, viszont, aki ragaszkodik az édesebb ízekhez nyugodtan tegyen bele 5 ek. cukrot.

1 zacskó leveles tészta
10-12 dkg darált dió vagy mogyoró
2 tojás
2 dl tej
1 dl habtejszín
2 ek. liszt
3 v. 5 ek. cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 zacskó főzni való vaníliás pudingpor
1 üveg meggy befőtt (szilvával is finom, ami éppen van otthon, figyelem! fagyasztott gyümölcsből nem olyan finom!!!)

A leveles tésztát kiterítjük a tepsiben, olyan formán, hogy minden oldalán kb. 2 ujjnyi tészta maradjon (persze, ha nem sikerül így, akkor se keseredjünk el)
A tésztát megszórjuk a darált dióval vagy mogyoróval, ki mit szeret. Rárakjuk a lecsöpögtetett gyümölcsöt.
Egy tálban összekeverjük a tejet, habtejszínt,  a két tojást, a lisztet, a kétféle cukrot és a pudingport.
Ezt a keveréket ráöntjük a meggyre, majd betesszük az előmelegített sütőbe 180 C-on, kb. 30 percig sütjük.


1 komment

Mértékegység

2011. február 19. 17:24 - krisztinakonyhaja

Tegnap ezt a kedves levelet kaptam egyik olvasómtól:


Kedves Krisztina , örömmel nézegettem a honlapját , ami ötletes és izléses , csupán egy dolog szomoritott el , mint Ausztráliába élö nöt az adagolások a receptekben nem eléggé érthetök számomra . 
Pl. 2 doboz kefir - hány dcl ?
1 doboz telföl - hány dcl ? 
a tejföl savanyu , vagy édes stb ... ? 
Sok ember bojong a neten és talán hasznos lenne , ha a külföldön élökre is gondolnának . 
Elöre is hálásan köszönöm a megértését és ha lenne olyan kedves kérem inf. a pontos adagolással kapcsolatban. Tisztelettel Paukovicsné , Boda Zsuzsa



Nagyon szépen köszönöm a levelet, mert egy számomra eddig észre nem vett problémára világított rá.


Rá kellett jönnöm, hogy ebből a szemszögből nem gondoltam át a recepteket.
Egy pár adatot most így hirtelen összegyűjtöttem, amennyiben kimaradt valami, ami mások számára nem egyértelmű, vagy érdekes lehet megköszönném a segítségeteket kedves olvasók a lista bővítéséhez.
Ezentúl az új receptek mellé igyekszem majd bővebb hozzávaló leírást készíteni.


Úgy gondolom ez egy folyamatosan bővülő bejegyzés lesz, ha jön kérdés vagy javaslat azokat itt írnám össze.


Tejföl, amit én használok:


Nem édes, sima hagyományos tejföl.
A méz legtöbbször akácméz


Mértékegységek:


1 kis doboz (pohár) tejföl:       175g
1 nagy boboz tejföl:                375 g
1 kis doboz (pohár) kefír:         175 g
1 zacskó vaníliás cukor:            8 g
1 zacskó sütőpor:                   12 g
1 zacskó pudingpor:                40 g



Szólj hozzá!

Sajtos kifli+díj

2011. február 13. 16:53 - krisztinakonyhaja

Ismét díjat kaptam, immáron harmadszor kaptam meg ezt a kedves díjat, ezúttal Mritától Nagyon szépen köszönöm, hogy gondolt a blogomra. Továbbadni most nem szeretném, mert szerintem már teljesen körbeért a díj.



Jöjjön egy fantasztikus sajtos-vajas-sós-édes kifli recept, igen az ízkavalkád fantasztikusan érezhető. Kedves kolléganőmtől kaptam a receptet a múlt héten.
Úgy döntöttem ma el is készítem a kisfiammal, mert ez szintén egy olyan egyszerű recept, amiben az aprónép is tud segíteni, pl. élesztőt morzsolni, kiflit hajtogatni, tepsibe rakosgatni, tojással bekenni vagy sajttal megszórni. Igazi kis családi program lehet egy-egy ilyen délutáni sütésből, a kiflik igaz így nem egyformák, de ki bánja?

80 db kiflihez:

1kg liszt
8 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
2,5 dl langyos víz
1 púpos evőkanál só
1 púpos evőkanál cukor
1 dl olaj
+sütésnél 0,5kg margarin, 2 tojás sárgája, sajt, kömény, szezám ízlés szerint

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót.
Egy lábasban megmelegítjük a tejet, hozzáöntjük a langyos vizet és az olajat.
A száraz és a nedves hozzávalókat összedolgozzuk (több részletben keverjük össze őket)
Sima jól kezelhető tésztát gyúrunk, ha túl ragacsos 1-2 ek. lisztet nyugodtan hozzáadhatunk.
Keleszteni, vagy pihentetni NEM kell!
10 részre osztjuk a tésztát, mindegyikből pizzaformát nyújtunk, majd 8 pizzaszeletre vágjuk, kifliket tekerünk belőle.
Viszonylag szorosan elhelyezzük őket a kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsiben.
Megkenjük tojássárgájával és sajtot szórunk rá, majd 40 db-hoz számolunk 25 dkg margarint, amit kicsi darabokban csak lazán beledobálunk a kiflikre, illetve közéjük.
180 C-os sütőben aranyszínűre sütjük, majd mikor kivettük várunk pár percet, míg a megolvadt vajat beszívja a tészta.
A tésztát előre elkészíthetjük és mélyhűtőben tárolhatjuk fogyasztásig.






9 komment

Díj

2011. február 10. 18:17 - krisztinakonyhaja

Ismét díjat kaptam Mritától nagyon örültem neki, mert így érzem, hogy van értelme írogatni a blogot, mert olvassátok és szeretitek, ezúton is köszönöm szépen, hogy gondolt a blogomra.


Akiknek szeretném továbbadni:

egy kedves új blogger ismerős, akinek nagyon tetszik a blogja:
http://vizisoap.blogspot.com/

http://eshobbychef.blogspot.com/

http://usubufood.blogspot.com/

http://gizi-receptjei.blogspot.com/
4 komment

Valentin napi linzer

2011. február 05. 18:50 - krisztinakonyhaja

Ti is meglepitek a párotokat egy finom sütivel Valentin napra?
Ha van kedvetek készítsétek el ezt a linzert, egyszerű, de kedves meglepetés és nem utolsó sorban nagyon fincsi.

Hozzávalók:

25 dkg margarin
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 csipet só
1 csomag sütőpor
1/4 narancs reszelt héja és leve
2 tojás sárgája
1 pici tejföl
olvasztott csoki, kandírozott vagy sima narancshéj és puding a díszítéshez, persze itt sok egyéb hozzávaló is szóba jöhet, fantáziától függően.

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a margarint, a narancs levét és héját, a tojások sárgáját, a pici tejfölt(annyit amennyitől jól kezelhető tésztát kapunk), sima tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk. Szíveket, vagy tetszés szerinti formákat szúrunk ki a tésztából.

180 C-on szép világosra sütjük és díszítjük.

4 komment

Díj+Felhívás!

2011. február 05. 10:24 - krisztinakonyhaja

Először is a díjjal szeretném kezdeni, amit egy nagyon kedves ismerőstől kaptam Elisabeth-től
Íme a díj, amire nagyon büszke vagyok:



Akiknek szívből küldöm, mert nagyra értékelem a kedvességüket:



Jöjjön a felhívás!

Szerkesztő társat keresek, sajnos úgy alakulnak a dolgok, hogy egyre kevesebb időt fogok tudni a blogra szánni(viszont annyira a szívemhez nőtt, hogy szeretném életben tartani), így keresek egy olyan blogtársat, aki szívesen főz, csak esetleg szintén nincs ideje blogot vezetni egyedül, vagy bármi egyéb okból nem vágott még bele a blogolásba, de a tudását, főztjét szívesen megosztaná másokkal is.
Jelentkezni mailben lehet, a részleteket ott megbeszélnénk.




4 komment
süti beállítások módosítása