Krisztina Konyhája

6 tojás-3 jégkrém

2011. április 12. 13:07 - krisztinakonyhaja

Fagylaltot készítettem, amihez szükségeltetett 6 tojás, de csak a sárgája, viszont nem hagyhattam a fehérjét, így ebből is jégkrém készült, ami talán inkább sorbet, vagy valahol a kettő között. Így lett háromféle jégbe hűtött finomság.
Elmesélem közben, hogy mit műveltem a tejszínnel, ilyen még nem fordult velem elő, igaz eddig nem is géppel vertem fel a tejszínt.
Most gondoltam egyet, mert villámfagyinak készült semmi pepecselés csak gyorsan összedobom és mehet a mélyhűtőbe egy kis ebéd utáni csemegének. Elővettem a robotgépet, majd abba, amivel a tojásfehérjét habbá szoktam verni bele is öntöttem szépen a tejszínt, majd elléptem a hűtőhöz a tojásokért, mire visszaléptem 10 mp-nél nem lehetett több, ott figyelt rám a friss vaj, kivált a savó is szépen, ahogy kell és valami csoda finom vaj lett belőle, de nem tejszínhab, ami a kávéfagylalthoz szükségeltetett volna, így irány újra a bolt: tejszín megvesz, hazasiet, újra be a robotgépbe kb 3-4 mp alatt lett tökéletes a tejszínhab. A villámfagyi ennyiből nem lett villám, hogy ekkora bakit csináltam, de egyébként az egész egy 20-25 perc alatt bekerülhet a fagyasztóba.

A három fagylalt:

Citrom
Banán
Kávé

Citromfagyi:

3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja(ez utóbbi el is hagyható, bár finomabb ízt kap tőle)

A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukor felét, majd a vége felé a cukor másik felét, a citrom levét és reszelt héját is, majd műanyagdobozba kanalazzuk és mehet a hűtőbe.

Banánfagyi:

3 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 banán

A tojásfehérjét elkezdjük felverni, apránként hozzáadjuk a porcukrot és a vége felé hozzákeverjük a villával összenyomott banánt. Dobozba tesszük és mehet ez is a fagyasztóba.

A 3 tojásfehérjét le is tudtuk és most jöjjön a kávéfagylalt, ami miatt az egésznek nekikezdtem.

Kávéfagylalt:

6 tojássárgája
1 dl kávé
10 dkg kristálycukor
2 dl tejszín
2 tk. kakaópor

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd a kávéval habosra. A tejszínt kemény habbá verjük( ha valaki szükségét érzi adhat hozzá habfixálót, igaz az picit elnehezíti a fagylalt állagát, de úgy is finom), majd a kakaóval együtt belekeverjük a tojáskrémbe. Dobozba kanalazzuk és a hűtőbe tesszük, óránként érdemes keverni rajt, hogy egyenletesen fagyjon meg.

Lényegesen olcsóbban tudunk otthon előállítani fagylaltot, mint a bolti és szerintem finomabb is, mert a 6 tojásból lett 3 doboz fagylalt. Érdemes vele megpróbálkozni,  még fagyigépre sincs szükségünk és a gyerekek, felnőttek egyaránt örülnek egy kis házi jeges csemegének.



8 komment

Programajánló április 17. -Szent György napi állat, termény-és kézművesvásár

2011. április 09. 15:22 - krisztinakonyhaja

Tahiban évről évre megrendezésre kerül a Szent György napi állat-, termény-és kézművesvásár.
Lehet kapni házi termesztésű, bio zöldségeket, állatokat, kézműves termékeket stb.. Lesz étel, ital, zene stb.
 Kisgyermekes családoknak is igen érdekes program, a gyerekek nagyon szokták szeretni ezt a falusi vásárt, mert a városban nem minden nap találkoznak ilyen közelről az állatokkal, traktorokkal és egyéb érdekességekkel, amik a falusi élet meghatározó részei.
A belépés ingyenes, remek családi kikapcsolódásnak ígérkezik.

Egy kis kedvcsináló:



3 komment

Zellerkrémleves medvehagymás zsemlegombóccal

2011. április 09. 13:27 - krisztinakonyhaja

Egy igazi tavaszi leves, könnyű, de mégis laktató főleg a finom zsemlegombócoktól, akár a húsvéti menübe  is remekül beilleszthető.

Leveshez:

1 kisebb zeller, vagy egy nagyobbnak a fele kb. 25-30 dkg.
2 evőkanál olívaolaj
1 púpozott evőkanál liszt
2,5 dl tej
só, bors, szerecsendió
a tál aljába tejföl

Gombócokhoz:

2 db zsemle
1 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
2-3 evőkanál liszt
só, bors
2-3 szál medvehagyma

A megtisztított zellert felszeleteljük, a forró olívaolajra dobjuk és átforgatjuk, majd felengedjük kevés vízzel, sózzuk. Fedő alatt puhára pároljuk.
Ráhintjük a lisztet és felengedjük vízzel, felforraljuk.
Összeturmixoljuk és hozzáöntjük a tejet, majd ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, ezt teljesen a szánk ízére bízzuk, jól összeforraljuk.

Elkészítjük a gombócokat:
A zsemléket vízbe áztatjuk majd kinyomkodjuk és hozzáadjuk a tojást, és a zsemlemorzsát. Jól összegyúrjuk.
A medvehagymát apróra vágjuk és hozzákeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, annyit, hogy egy kellemesen lágy masszát kapjunk.
Forrásban lévő sós vízbe golyókat szaggatunk két kiskanál segítségével, és addig főzzük még fel nem jönnek a víz felszínére, ez pár percet vesz igénybe.

A tál aljára tejfölt teszünk, arra szedjük rá a levest és a gombócokat.

4 komment

Barackos-citromhabos pite

2011. április 02. 10:46 - krisztinakonyhaja

Tudni kell, hogy rengeteg szakácsújságom van és sokat veszek is hónapról hónapra, de valahogy átolvasom, kiválasztom, hogy mit szeretnék elkészíteni és valahogy elfelejtődik, az újság meg csak gyűlik és gyűlik.

Viszont most eldöntöttem, hogy ki is fogom próbálni a recepteket, na persze nem mindet csak amelyik megfog akár a fotó akár a tartalom alapján. 
Egyszóval kísérletezni fogok és szemezgetek a receptek között, nem utolsó sorban le is fogom írni, hogy mi tetszett és mi nem az adott recepttel kapcsolatban.

Csillagokkal fogom értékelni

***** nagyon szuper, hibátlan
****   szuper, de van 1 pici finomításra szoruló tényező
***    finom, de nem az igazi
**     ehető, de nagyon javítani kell rajta
*       többet nem készítem el, persze attól még másnak lehet, hogy bejönne

A csillagok konkrétan az én, illetve szűkebb környezetem ízlése alapján kerülnek kiosztásra :) Tehát senkit nem szándékom megsérteni, mert ugye ízlések és pofonok....

Talán van olyan recept, amit esetleg Ti is kiválasztottatok és elkészítettétek, akkor nagyon örülnék a Ti véleményeteknek is az adott receptről, hogy nektek ízlett-e vagy sem stb. esetleg az adott írás végére beszúrnám a Ti véleményeteket is, így egy változatosabb ízlés tükröződne az adott receptről.

Első ilyen recept a barackos-habos pite, amit a Nők lapja konyha 2011. márciusi számából választottam. Szerintem a citromhabos név jobban passzol hozzá, mert valami fantasztikus a cukor-citrom-hab aránya!!! ezt más recepteknél is fogom használni.
Viszont, a tésztát lehet lecserélem, nem voltam 100 %-osan elégedett, még kísérletezni kell vele.
A töltelék lehet 1,5 csomag pudingot is elbírt volna, mivel a barack kicsit levet enged így nem árt, ha a töltelék keményebb.
A barackból nekem kevesebb is elég volt, kb. 5 db fél barack.
Ízvilágban viszont nagyon rendben volt a recept! Nagyon ízlett mindenkinek, aki megkóstolta így bátran ajánlom.

*****/****

Jöjjön az eredeti recept hozzávalóival

Tészta:

15 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 kisebb tojás

Töltelék:

1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
3 ek. cukor
8 darab felezett barack (konzerv)

Hab:

3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és leve

A tojáson kívül  a tészta hozzávalóit elmorzsoljuk, majd a tojást is hozzáadjuk. Omlós tésztát gyúrunk.
20 percre a hűtőbe tesszük lefóliázva.
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
Lisztezett nyújtódeszkán a forma méretére nyújtjuk és kibéleljük vele. Én ezt kézi erő segítségével szoktam megtenni ilyen jellegű tésztáknál, nem szoktam nyújtani egy csomó időt megspórolok.
A tészta alját megszurkáljuk. 
15 percig 180 C-on sütjük szép világosra.
A töltelékhez a pudingporból, tejből, cukorból a leírás szerint sűrű pudingot készítünk.
Az elkészült pudingot az elősütött tésztára öntjük, belenyomkodjuk a felezett barackokat.
A habhoz elkezdjük felverni a 3 tojásfehérjét, majd félidőben hozzáadjuk a cukor felét, majd a vége felé a citrom reszelt héját és levét, valamint a maradék cukrot.
Elkenjük a barackos puding tetején és 180 C-os sütőben további 8-10 percig sütjük. 
Hideg vízbe mártott késsel könnyen szeletelhető. 







11 komment

Medvehagymás-mackósajtos muffin

2011. április 01. 17:37 - krisztinakonyhaja

A kertben idén viszonylag sok medvehagyma nőtt, gondoltam miért is ne lehetne akár egy muffin alapíze eme remek fűszernövény, a mackósajt már csak a ráadás, ha már medve, azaz lúd :) legyen kövér

1 csokor medvehagyma kb. 12-13 levél
1 tk olívaolaj
2,5 dl liszt
3 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
1/2 teáskanál vegeta (el is hagyható)
2 tojás
2,5 dl tej
2-3 háromszögletű mackósajt, legjobb a zöld fűszeres vagy tejszínes

A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, vegetával. A tejet elkeverjük a tojásokkal. A medvehagymát apróra vágjuk, a sajtot is felvágjuk apró darabokra és a lisztbe forgatjuk. Hozzákeverjük a tojásos, olívás tejet, amit előzőleg jól elkevertünk. Jól összedolgozzuk egy fakanál vagy keverőkanál segítségével, ha kell még igazíthatunk picit liszttel vagy tejjel az állagán, a lényeg, hogy egy viszonylag sűrű, de nem túl kemény tésztát kapjunk.
Muffin papírral bélelt vagy kivajazott muffin formába töltjük a tésztát kb. a feléig töltsük meg a papírokat és 180 C-on kb. 15 perc alatt megsütjük.
A tetejét díszíthetjük snidlinggel, vagy magokkal.

9 komment

Aranygaluska

2011. március 31. 20:50 - krisztinakonyhaja

A recept a Vidék ízéből való  nagyon finom, ez az egyik legjobban bevált aranygaluska recept, pedig nem az első, amit kipróbáltam :)
Könnyen elkészíthető, kezdő háziasszonyoknak is ajánlom, a család férfi tagjait tuti le tudjuk venni a lábukról egy ilyen desszerttel.


   Tésztához
  
  40 dkg  liszt
 10 dkg  dió
  ízlés szerint só
  3 dkg  kristálycukor
  ízlés szerint reszelt citromhéj
  2 db  tojássárgája
  3,5 dl  tej
  8 evőkanál  vaj
  2,5 dkg  élesztő
  2 db kockacukor

Vaníliamártás

 2 csomag  vaníliás cukor vagy 1kk. aroma
 3 dkg  porcukor
 2 dkg liszt
 2 db  tojássárgája
 5 dl  tej



 A liszthez hozzákeverjük a sót, a kristálycukrot, a citrom héját, majd az előzőleg a tejben elkevert tojássárgáját és végül az 5 evőkanál olvasztott vajat. A kockacukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, miután felfutott a liszthez keverjük. Lágy tésztává dolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg nem ragad a tészta sem a tálhoz, sem a kezünkhöz.
Langyos helyen duplájára kelesztjük. Amikor megkelt a tészta olvasztott vajba mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal és a darált dióban megforgatjuk. Vajazott, lisztezett sütőtálba tesszük a pogácsákat, szép szorosan egymás mellé.
Ismét kelesztjük kb. fél órát. Előmelegített sütőben 150 C-on úgy 35-40 percig sütjük, sütés felénél, amennyiben szükséges alufóliával lefedjük.

Elkészítjük a vaníliamártást. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, majd a liszttel. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, a forró vaníliás tejet a tojássárgájás cukorhoz keverjük és vízgőz fölött folyamatosan kevergetjük, addig míg besűrűsödik.

A pogácsákat szétszedjük, vagy ízlés szerinti formákra vágjuk és leöntjük a vaníliamártással.


7 komment

narancsos csokitorta-újratöltve

2011. március 27. 16:26 - krisztinakonyhaja

Így március végén egy hétvégét szoktunk kiválasztani ünneplésre, mivel összejön, kisfiam és férjem névnapja és az én szülinapom.
Ennek örömére sütöttem egy narancsos csokitortát, de picit csaltam :) a jól bevált receptet változtattam meg csak egy egészen picikét és egy teljesen új és talán még az eredetinél is sokkal finomabb ízvilágot sikerült összehozni, ezentúl ez is gyakran fog az asztalra kerülni, kezdők se ijedjenek meg tőle, mert bonyolultnak tűnik, de valójában szinte el sem lehet rontani! :) 1 éjszakát jó, ha hűtőbe tesszük.

Az alaprecept ez volt:

Karácsonyi narancstorta, ez volt az alap

annyit változtattam, hogy kicseréltem a vanília pudingot étcsokoládés  pudingporra, egyébként semmit, de semmit nem változtattam, viszont tényleg szuper fincsi narancsos csokitortát sikerült alkotni.

11 komment

Töltött paprika-egyszerű

2011. március 27. 08:06 - krisztinakonyhaja

Átcsúszott a mai reggelre a 3. bejegyzés.
Egy, a kezdő háziasszonyok számára is könnyen elkészíthető receptet hoztam. Nálunk így tavasz táján a töltött paprika nagyon kedvelt étel, hétvégi ebédnek kitűnő választás.

1kg darált sertés comb
10 db tv paprika
1 konzerv paradicsom 140 g
2 dl rizs
1 fej fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
1 tojás
só, bors
1 ek. zsír
kevés cukor(ízlés szerint)
rántáshoz:
kevés olaj
3,5 ek. liszt
pirospaprika

A húst összekeverjük a rizzsel, az áttört fokhagymával, hagymával, a tojással, sózzuk, borsozzuk és végül hozzákeverjük az 1 ek. zsírt.
A hússal megtöltjük a kicsumázott paprikákat, ha marad ki hús nem kell megijedni gombócokat formálunk belőlük, ezeknek a külön gombócoknak a gyerkőcök szoktak örülni.
A megtöltött paprikákat és a gombócokat egy lábasba helyezzük, 1 konzerv paradicsomot kevés vízzel elkeverünk, majd ráöntjük a paprikákra és még annyi vízzel felengedjük, hogy ellepje a töltött paprikákat és a gombócokat.
Enyhén sózzuk, borsozzuk.
Puhára főzzük.
Az olajból, lisztből és pirospaprikából viszonylag sűrű rántást készítünk és ráöntjük a megfőtt ételre, jól megkeverjük, de vigyázzunk, hogy ne törjenek a paprikák és a gombócok.
Majd ízlés szerint ízesítjük némi cukorral és amennyiben szükséget sóval is.

6 komment

Cserépbaba-nem ehető ;)

2011. március 26. 19:49 - krisztinakonyhaja

Ez a bejegyzésem nem fog kapcsolódni a főzéshez, de hátha valaki 5letet, vagy kedvet kap az elkészítéséhez, párban igazán helyesek.

Amire szükségünk lesz:

3 nagyobb méretű cserép
6 db kisebb méretű cserép
akrill festékszóró spray (jelen esetben rózsaszín és fehér, valamint piros és fekete kisebb tubusos festék)
1 cserép lehetőleg futó, vagy nagyobb méretű virág, ami lehet árvácska, petúnia stb.
drót

Elkészítés:

Még a vásárlás helyszínén nézzük meg a cserép méreteket, 2 cserép egymásba fordítva kell, hogy összepasszoljon, egy pedig ezek tetejére kerül.
A cserépkislánynak vagy kisfiúnak elkészítjük az arcát és a ruháját illetve a kezén is az egyik-egyik cserépkét sprayvel lefújjuk, megszárítjuk.
Amikor megszáradt a testének a felső részén, a cserép alján lévő lyukon kidugjuk a drótot, amire, ha kell rákötünk valamit, hogy ne jöjjön ki a lyukon majd átfűzünk mindkét szárán 3-3 pici cserepet, és belülről "megcsomózzuk" a drótot, hogy ne potyogjanak le a karjai. Végül ráillesztjük a fejét, ami a súlyánál fogva simán rajtamarad, nem billen le és a legvégén belehelyezzük a cserép virágot.
Igazi dísze lesz a kertünknek.






Kezd virágozni a magnólia és a többi szépség is.:






A medvehagyma is kezd kibontakozni :) bár nem sokáig lesz ilyen szép :)

4 komment
süti beállítások módosítása