Krisztina Konyhája

Gyors krumplis pogi

2011. május 04. 20:24 - krisztinakonyhaja

Nálatok is volt már olyan, hogy a gyerkőc este szeretett volna pogácsát enni? Rögtön, de azonnal! Ráadásul éppen minden alapanyag kifogyóban volt? Nos nálunk ez a helyzet állt elő, ilyen még nem fordult elő velem, hogy margarin is csak 18 dkg legyen itthon  és ugye az alap az egy kocka margarin szinte az összes receptnél(amit szeretünk), de valahogy meg kellett oldani a helyzetet és állítom sokkal finomabb lett a pogácsa, így, hogy kicsit ki kellett pótolni zsírral a hozzávalókat és csökkenteni az összetevőket. Villámgyorsan elkészíthető és variálni is lehet, ha van otthon maradék sonka, sajt stb. nyugodtan keverjük a tésztához. Igazán puha pogácsát kapunk kevés munkával, a férfiaké pedig lehet a mosogatás ;)

Amire szükség volt:

25 dkg burgonya
18 dkg margarin
1 ek zsír
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1/2 ek. só
1 tojás
sajt (el is hagyható)

A burgonyát héjában megfőzzük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a burgonyát meghámozzuk és krumplinyomóval összetörjük, nyugodtan törjük a deszkán össze, mivel így rögtön keverhetjük is a liszthez a margarinnal és a zsírral együtt. Gyorsan átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral borított sütőlapra tesszük, tojással megkenjük és megszórhatjuk sajttal is. Rövid idő alatt 180 C-on világosra sütjük.

7 komment

Rizsszelet

2011. május 01. 14:39 - krisztinakonyhaja

Így anyák napján egy finom rizses süteményreceptet hoztam, ízletes és színes, egyszóval remek sütemény.
Az alapja egy egyszerű piskóta, pici kakaóval, igaz az eredeti recept másféle tésztát írt, de nekünk így jobban ízlett. Amennyiben szükséges a piskótából dupla adagot is süthetünk, akkor nem kell kettévágni.

Tészta:

4 tojás
2 ek. meleg víz
12 dkg cukor
7,5 dkg liszt
7,5 dkg étkezési keményítő
csipet só
1 kk kakaópor
narancslekvár
1kk fahéj

A rizses alap

5 dl tej
csipet só
reszelt cirtomhéj
4 dkg cukor
20 dkg rizs
4 lap zselatin
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone sajt
10 dkg túró
1 ek vaníliás cukor

A tetejére:
ízlés szerint gyümölcs (el is hagyható)
1 tasak tortazselé


Tészta:

A tojásokat szétválasztjuk. A meleg vizet a tojások sárgájához adjuk, habosra keverjük és a cukor 2/3-át hozzákeverjük.  Sűrű masszát kapunk.
A tojásfehérjét habbá verjük és a maradék cukrot is beleszórjuk a vége felé. A felvert fehérje 1/3-át belekeverjük a tojássárgás masszába. Rátesszük a maradék habot is. A lisztet elkeverjük a keményítővel, a kakaóporral és rászitáljuk a tojáshabra. Óvatosan falapáttal összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 C-on világosra sütjük.

A sütőpapírt a kihűlt piskótáról levesszük és óvatosan kettévágjuk, majd megkenjük a fahéjjal összekevert narancslekvárral,  visszahelyezzük a piskótát a tepsibe lehetőség szerint ne törjön össze.

A töltelék:

A tejet a sóval és a citromhéjjal felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és alacsony hőfokon gyakori keverés mellett kb. 25-30 perc alatt felduzzasztjuk a rizst. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint feloldjuk és a még meleg tejberizshez keverjük. A tejszínből kemény habot verünk és a már kihűlt tejberizsbe forgatjuk a mascarponéval és a túróval (amihez előzőleg hozzákevertük a vaníliás cukrot) együtt.A rizses masszát rásimítjuk a piskótára és hűtőbe tesszük kb. 1-1,5 órára.

Zselé:

A tetejére rászórjuk a gyümölcsöt, és a zselét az utasítás szerint elkészítjük, majd a gyümölcsökre öntjük.
Majd ismét a hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed a zselé.

4 komment

Gasztro élmény-Rosinante

2011. április 27. 18:30 - krisztinakonyhaja

Egy igen kellemes gasztro kiruccanásban volt részünk egy három napos pihenés keretében a Rosinante fogadóban .
Igaz a mi részünkről kicsit kalandosra sikerült, ezt most nem is részletezném....
A kiszolgálás, a kedvesség, az ételek maximálisan fantasztikusak voltak, csak legekben lehet beszélni a szállodáról, a séfekről és a tulajdonosokról, szinte nem tudtunk olyat kérni, amit ne próbáltak volna rögtön teljesíteni.
 Részt vettünk egy sütikészítésen is, ami nagyon érdekes és hasznos volt, sokat tanultam a piskóta és a tökéletes csokikrém készítéséről, merthogy piskóta készült fűszeres csokoládékrémmel és eperöntettel, ami mind mind a szemünk láttára készült a látványkonyhában. A süti íze leírhatatlanul finom volt, hmmm. Jövő héten itthon is elkészítem. :)
 A gyerkőcökkel érkező szülőknek sem kell aggódni, mert a kicsiket külön sütisarok várta, ahol finom sütiket készíthettek ők is. Szorgoskodtak az apró kezek, a végeredmény is igazán finom lett.
A pihenni vágyókat is számos kényelmi és kikapcsolódási lehetőség várja a szállodán belül és a környéken is, de a lényeg a gasztronómián van, enni, enni, enni és csak enni, éhesek nem maradtunk, mert az adagok bőségesek és ízletesek voltak igazi kulináris ízbomba volt minden étkezés.

Egy jó tanács, aki ott jár feltétlen kóstolja meg a töltött malacot, mert ilyen finoman elkészítve még sosem ettem.
Egyszóval, aki egy kis gasztrokalandot keres látogasson el a Szentendrei-sziget eme háborítatlan igazi vidéki fogadójába, ahol a vendégszeretetet nem csak hírből ismerik.

A képek előtt egy kis ajánló:

Kézműves FINOmSÁGOK vására a francia vidéki piacok hangulatában május 29-én! 

Főzőtanfolyam:

Naptár

Jöjjenek a képek







4 komment

Pudingos kosárka

2011. április 20. 16:23 - krisztinakonyhaja

Ismét újságból választottam receptet.
Húsvétra igazán finom és könnyű desszert ez a Dr. Oetker féle pudingos kosárka.

Hozzávalók:

Tésztához:
20 dkg liszt
1 kk. sütőpor
10 dkg margarin
1 csipet só
1 ek. porcukor
3.ek. víz

Töltelék:


1 cs. vaníliás pudingpor
5 dkg porcukor
5 dl tej
2 tojás

Tetejére:


2 dl habtejszín
szeletelt, pirított mandula (ez el is hagyható)

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, ami nekem kicsit először nehézkesnek tűnt, de egy kis kitartással tényleg összeállt a tészta nem kellett hozzá több víz vagy margarin.  30 percre hűtőbe tesszük.

A pudingból hagyományos módon pudingot készítünk, majd amíg forró hozzákeverjük a 2 tojást.

A tésztánál úgy írja az alaprecept, hogy 3mm vékonyra nyújtsuk ki, szúrjunk ki kb. 6 cm köröket. Na ezt a macerát kihagytam, kisebb golyókat formáztam és belenyomkodtam a kosárkaformába, a fölösleget leszedtem a forma tetejéről, nekem ez így egyszerűbb és sokkal gyorsabb volt, de ne felejtsük el előtte kivajazni, lisztezni a formát.
A kibélelt kosárkákba belekanalazzuk a kihűlt pudingot, nekem eleve kicsit soknak tűnt a puding így a gyerkőcök jól járnak, mert segíthetnek a "mosogatásban".
180 C-on kb. 30 percig sütjük. Ha kicsit kihűlt kiszedjük a formából.
Felverjük a tejszínhabot, ha szoktunk habfixálót használni, akkor tehetünk bele egy fél zacskóval, majd a tejszínt a már kihűlt pudingos kosárkákra halmozzuk.

*****/****
Csak azért 4 csillagos a recept, mert nekem néhol sok volt a hozzávalók mennyisége pl. puding-tej, tejszín, illetve a receptnél feltüntetett 20 darabnak is csak a fele jött ki ebből a mennyiségből. Egyébként nagyon finom recept, amit érdemes kipróbálni.


A recept a Blikk Nők konyha áprilisi számából való




6 komment

Vásári beszámoló

2011. április 18. 09:56 - krisztinakonyhaja

Beszámolóm a vásárról, elbeszélés alapján, mivel én sajnos nem lehettem ott, de a család férfiszekciója a nagyival karöltve képviseltette magát.
Az idő szép volt, a választék sokszínű, viszonylag sokan is voltak, de a helyszín tágassága miatt ez nem volt zavaró, a csirkéket a kisfiam hiányolta, idén nem voltak, -ez az én nagy szerencsém, mert múlt évben rá tudott beszélni, hogy vegyünk két kiscsirkét-, szerintem most legalább négyet sikerült volna vetetnie az apjával és a nagyival. Volt kemencés lángos, medvehagyma kóstoló, sokféle sajt, szörp, lekvár. A kézműves termékeket is érdemes volt végigböngészni, mert sok hasznos, egyedi konyhai kiegészítőt lehetett beszerezni.
Akinek kedve volt íjat is ragadhatott.
A traktormustrának is sikere volt, legalábbis kisfiam, aki traktorrajongó azt mondta: szuper király volt.
Köszönöm ezúton is a férjemnek a sok képet, amit készített helyettem, mivel mandulagyulladással itthon fekszem.  
Azt mondják a lángos valami fantasztikus volt, de elfogyott a hazaúton az is, amit nekem hoztak, tuti jó lehetett az a lángos, mert kocsival nem lakunk annyira messze…. Jövőre bepótolom, duplán…

A teljesség igénye nélkül, a programfűzetből:
Bio zöldség, bió gyümölcslé, szörp és lekvár, magyar minőségi borok, eper, csemegekukorica, fűszerpaprika, fűszerkeverékek, fűszernövények, gomba, erdei gyümölcslekvár, gyógynövények, házi szappanok, mangalica-, szürkemarha-, juh termékek, szalámi-, kolbász, vadhúsból, kemencés lángos, kürtöskalács-rétes, lángos, liszt-magyar búzából, méz, propolisz, mézeskalács, növényi festék, pisztráng, szikvíz, tejtermék, sajtok, orda, brinza, vaj, kecskesajt, virágok szárítva, takarmány, savanyú káposzta.

Azt hiszem elég bőséges és sokszínű volt a kínálat. Jövőre, áprilisban ismét megrendezésre kerül a Tahitótfalusi Vasárnapi Vásárnap

















4 komment

Húsvéti ajánlat

2011. április 16. 13:11 - krisztinakonyhaja

Kaptam egy nagyon kedves felkérést a Mézes Otthon blog írójától, játékra invitált így az ünnep közeledtével.


A játék lényege:

Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel! Az ünnepre való tekintettel javasolj 5-10 ételt bármilyen kategóriában, egy feltétel van, hogy a korábban már közzétett receptjeid közül válogass!

Ha megkapod a játékot, akkor kérlek küldd tovább 10 bloggernek! De a játékot szabadon is "elviheted" nem kell megvárni, hogy hozzád is eljusson!:)

Játékra fel!!!


Akiket játékra hívok:











Az ajánlat
























7 komment

Medvehagymás cukkinifasírt

2011. április 15. 16:50 - krisztinakonyhaja

Még egy utolsó medvehagymás recept, csak azért mert megunhatatlan és egészséges :)


Hozzávalók:

35 dkg burgonya
50 dkg cukkini
½ fej hagyma
1 kis csokor medvehagyma
Olívaolaj
2 tojás
10 dkg reszelt sajt
Bors
Zsemlemorzsa


A burgonyát héjában megfőzzük.
A fél fej hagymát olíva olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az uborkaszeletelőn szeletelt cukkinit is. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk.
A burgonyát meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük.
Hozzáadjuk a felvert tojást és a sajtot.
A medvehagymát apróra vágjuk és hozzákeverjük a burgonyához.
A cukkinit is hozzákeverjük az előzőekhez, jól összedolgozzuk az egészet.
Egy tepsit (legjobb egy lasagne sütő) olajjal meglocsolunk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd belesimítjuk a burgonyás-cukkinit és a tetejét is megszórjuk zsemlemorzsával, nem kell túl vastagon csak éppen eltakarja a masszát.
Betesszük a sütőbe 180 C-ra, majd a sütési idő felénél falapátok segítségével átforgatjuk az egész masszát. Pirulásig sütjük.





7 komment
süti beállítások módosítása