Krisztina Konyhája

Pünkösdi sokadalom-programajánló

2011. június 12. 17:29 - krisztinakonyhaja

Recept helyett ismét egy programot szeretnék ajánlani, ígérem hozok receptet is, de hátha kedvet kaptok holnap egy kis Pünkösdi sokadalomhoz.
Szentendrén jártunk a Skanzenban . Nem is szeretném sokáig ragozni nagyon-nagyon jól éreztük magunkat, szerencsére volt tiszteletjegyünk így az árak sem vágtak földhöz, egyébként számomra kicsit meglepőek voltak (erről kicsit lentebb bővebben, hogy mibe is fáj egy családnak)
Volt minden mi szem szájnak ingere, étel-ital, vásárfia, kézműveskedhettünk, állatokat simogathattunk, a gyerekek játszhattak ezer félét, kedvükre, igazából sok lenne még leírni is, hogy mennyi-mennyi lehetőség volt, amit kipróbálhattunk, megnézhettünk, megkóstolhattunk.
Nálunk a legnagyobb sikert mégis a kisvasút aratta, többször is fordultunk vele kisfiam kérésére, de mi sem bántuk, mert igazi, régimódi kisvasút két kalauzzal, kicsi állomásokkal, igazi zakatolással, egyszóval igazi retro élmény így körbevonatozni a parkon.
Ami nekem nagy öröm volt, hogy elmaradt a régi zsúfoltság, amikor a tömegben még lépni sem lehetett, úgy kellett furakodni, hogy lássunk valamit, most a kibővült parkban kellemesen lehetett sétálgatni, nézelődni, ráadásul az idő is nagyon kegyes volt hozzánk nem esett és kánikula sem volt, ilyen egy tökéletes vasárnap.

Jöjjenek az árak csak úgy tájékoztatásként.

Parkolás:

600Ft/nap

Jegyárak, ez fesztiválnapokra értendő, mint a mai és holnapi nap:

Teljes árú belépőjegy                1.600 Ft    
Félárú belépőjegy                       800 Ft

-    6-26 év közötti diákok (érvényes diákigazolvány felmutatásával)
-    62-70 év közötti nyugdíjasok
-    ICOM és ICOMOS igazolvánnyal rendelkezők,
-    Tájak-Korok-Múzeumok egyesületi igazolvánnyal rendelkezők,
-    pedagógusigazolvánnyal rendelkezők,
-    EGT államok esetében az adott ország jogszabályai szerint bejegyzett, működési engedéllyel rendelkező közgyűjteményben, közművelődési intézményben szakmai munkakörökben foglalkoztatott dolgozók,
-    az EGT 6-26, illetve 62-70 éves kor közötti állampolgárai,
-    a nemzetközi szerződések alapján erre feljogosítottak (olasz állampolgárok),
-    az EURO<26 illetve OTP Junior logoval ellátott kártyák felmutatói.
Családi gyerekjegy                     400 Ft
(2 vagy több gyermek esetén gyerekenként, 6-18 év között)       



Vonatjegy:


3 év felett 500 Ft/fő, ezzel a nap folyamán korlátlan utazást vehetünk igénybe

Amit mi költöttünk pluszban:


Töki pompos  700 Ft, (a lenti képen látható)
A pékségben 1500 Ft-ot hagytunk ott, amiért kaptunk:
1 kg házi kenyér, mennyei finom
2 meggyes sütemény
2 pogácsa
1 kakaós csiga
1 lekváros levél
Ajándékbolt, mert ugye a vasút meghozta a hangulatot, amit aztán a kocsiban egész hazaúton hallgathattunk:
vasutas síp 650 Ft
vasutas jelzőtábla 990 Ft
az ajándékbolt hazafelé nem kikerülhető, készüljünk ;)

A végösszeg, ahogy így számolgatom elég megdöbbentő 10000 Ft-ot veri, de persze, ha otthonról hozunk ételt(ami nekünk valahogy nem jön össze, mert  a hangulat és az illatok csak egy ételárus felé terelnek a végén) valamivel olcsóbban kijön a nap, de kb. ezekre az árakra kell készülni, ja és mi nem vettünk semmiféle vásárfiát, pedig voltak szörpök, fűszer-és gyógynövények, szappanok, mézek, sajtok, mézeskalácsok stb.

Jöjjön a holnapi programajánló füzet(képre kattintva remélem olvasható):









Végül a képek.:







 Mangalicák :)
 Töki pompos, fincsiii
 Vonaton, ó úgy élvezem én a vonatot.....
 Hazafelé a kis vasutas.Vigyázat iszonyat hangot ad a síp


Szólj hozzá!

Lazítás

2011. június 05. 19:41 - krisztinakonyhaja

Eltűnésem egyszerű oka egy kis lazítás.
Tudni kell, hogy ez nálunk így működik: kitaláljuk, hogy mindenből nagyon-nagyon elég, főleg a mókuskerékből és 1-2 óra múlva már robogunk is a kitalált cél felé (na persze ez évente kb. 1x valamilyen csoda folytán 2x fordul elő az üdülési csekkünk rovására :)  )
Már évek óta ilyenkor a kiszemelt célpont Visegrádon a Hotel Silvanus.

Több okunk is van erre:

1. Imádjuk, mert fantasztikusak az ételek, a panoráma felejthetetlen és a kikapcsolódásnak is több módozatát élvezhetjük egyszerre.

2. Praktikus, mert viszonylag közel van(így  nem fáradunk le és unjuk meg az egészet már a kikapcsolódás kezdetén, mert ez már nem egyszer fordult elő, hogy mire több órás utazás után megérkeztünk valahova, az első délután és este már semmihez nem volt kedvünk). Így lehetőségünk van az idő felét a gyerkőccel együtt tölteni, a másik felében pedig kettesben egy igazi lazító kikapcsolódással, azért időnként erre is szükség van.

3. A család férfi tagjai imádnak bobozni, itt ez is helyben van és a Fellegvárat sem szoktuk kihagyni, most igazán karnyújtásnyira volt tőlünk, mert az erkélyről pont oda láttunk.
Itt jegyzem meg, ha lehetőség van mindenképpen ajánlom, hogy superior szobát kérjetek.

A kinti medencéből és az étterem teraszáról mesés dunai panorámában gyönyörködhetünk, ahogy úsznak a hajók a Dunán egy örök emlék lesz, amit még sok év múlva is emlegetni fogunk, az egész felér egy teljes lelki feltöltődéssel.

Az ételekről csak legekben tudok beszélni, a reggeli és a vacsora büféasztal jelleggel működik, ilyenkor lehetősége van min. 3-4 féle leves, számtalan előétel, főétel és desszert közül választani. A hagyományos konyhától kezdve a különleges fogásokon át a vegetáriánus és a húsételek között válogathatunk kedvünkre.
Desszertből sem lehet hiány, csak győzzük végigkóstolni.

Csak egy pár étel, amit mi kóstoltunk a teljesség igénye nélkül.

-erdei gyümölcsleves, megfelelően fanyar-édes volt, sok gyümölccsel
-jókai bableves, több étterembe kértem már (egyik nagy kedvenc), de messzemenően ez volt a legfinomabb.
-húsleves, férjem szerint tökéletes volt
de volt még halászlé és spárgakrémleves, ami szintén finom volt
A főételeket nem sorolnám fel, de mind kiváló volt, amit végigkóstoltunk. Szerintem megéri mindenből egy picikét kóstolni, biztos nem bánjuk meg.
A desszertek közül a diplomatakrémest és a tiramisut emelném ki, ezeket imádtam, de volt még fagylaltos pult, ezen kívül pohárkrémek és gyümölcsök minden mennyiségben.

Ebédre étlapról lehet választani, ha még a bőséges reggeli után tudunk ebédelni, szerintem az ár elég baráti a hely színvonalához viszonyítva.

A wellness részlegen is van lehetőség válogatni pl. vitamin turmixok között, de olyat is lehet kérni, mint pl. az én kisfiam is kérte, hogy a medence partján enne somlói galuskát, azt is pár perc alatt lehozták a cukrászdából. Annyi pici hiba csúszott a somlóiba, hogy kimaradt a mazsola, ami nekünk még külön szerencse is volt, mert így nem kellett darabonként kiszedegetnem a sütiből :)

Az élménymedencék is igazi kikapcsolódást nyújtanak felnőttnek, gyereknek kint és bent egyaránt.

Mindenki nagyon kedves volt és extra kéréseket is igen gyorsan megoldották.

Nekem egy jó kis napszúrást sikerült szereznem, elaludtam a napon ráadásul egy törölközővel a hasamon, így leégve elég komikus látványt nyújtok és ráadásul kóvályog a fejem, ezért még pár napig nem jelentkezem recepttel, de utána visszafoglalom a konyhát és újult erővel, ötletekkel gazdagodva jelentkezem.

Remélem nem volt túl hosszú a beszámoló, mert nem reklám volt a célom, hanem igazán tiszta szívből ajánlom bárkinek ezt a remek szállodát, ha igazi kikapcsolódásra vágytok.

Már csak 1-2 kép van hátra.:







5 komment

Ismét grillpác vasárnapi sütögetéshez

2011. május 29. 15:09 - krisztinakonyhaja

Ismét grilleztünk, mivel az idő szép és nagyon szeretjük azokat a tevékenységeket, amik a grillezés során adódnak, úgy, mint pácolás, sütögetés, beszélgetések stb., így ma is előkerült a grillsütő.

Egy egyszerű, de annál finomabb pác készült a csirkéhez:

Hozzávalók:

csirkemellfilé
mustár
2 ek. méz
só, bors
1/4 hagyma
1 gerezd fokhagyma
rozmaring
borsikafű
kakukkfű
tárkony
bazsalikom
1 pici olívaolaj

A hússzeleteket egy tálba tesszük, a mustárt összekeverjük az olajjal és a mézzel sózzuk, borsozzuk, majd a hagymát és a fokhagymát hagymanyomóval áttörjük és hozzákeverjük a mustárhoz, végül a fűszereket apróra vágjuk (vagy használhatunk szárított fűszerkeveréket is, az is kiváló erre a célra) és ezt is hozzákeverjük a mustárhoz, végül a  húst jó alaposan bedörzsöljük vele. 1 éjszakát hűtőszekrényben érleljük.



3 komment

ΣΟΥΤΣΟΥΚΑΚΙΑ (SZUDZSUKAKJA)-Latsiától

2011. május 28. 12:56 - krisztinakonyhaja

Ma ΣΟΥΤΣΟΥΚΑΚΙΑ (SZUDZSUKAKJA) készült ebédre, amit Latsiánál találtam.
A kis kolbászkák isteniek, igazi mediterrán ízbomba. Talán a mi fasírtunkra hasonlít, de a boros paradicsomos szósztól kap egy akkora löketet, hogy egy valódi ízbomba robban a szánkban, ahogy megkóstoljuk és nem lehet betelni vele. 
Nekem a 80 dkg darált húsból 21 kis kolbászka lett, amit öten megettünk ebédre. 
Bátran próbáljátok ki, érdemes megkóstolni, nálunk az étlap rendszeres szereplője lesz a férfiszakasz kívánsága szerint. :)


A recept itt olvasható , a kép már az általam elkészített ételről készült.







2 komment

Banán jégkrém-2 variáció+Díj

2011. május 27. 17:30 - krisztinakonyhaja

Az a helyzet, hogy fagylaltkészítő gépünk az nincs (majd egyszer lesz, remélem), viszont a jégkrémre nagy az igény, főleg, amikor ilyen meleg van, mint a héten is. Tehát elő kell állnom valami egészséges csemegével, ami hideg és finom is, mivel a bolti jégkrémeket annyira nem preferálom, így itthon készül robotgép segítségével a "fagyi" direkt nem hívom sem fagyinak sem sorbet-nek, mert valójában egyik sem, inkább valamilyen átmenet a kettő között (már csak egy jó nevet kellene találni neki).
 Ami jó benne, hogy nem kell sok alapanyag az elkészítéshez és nagyon könnyen variálható, pl. a banánhoz remekül passzol pár szem eper is, vagy a jégkrémünk tetejét csokiba márthatjuk, vagy cukorgyöngybe stb. Amikor eltaláljuk a megfelelő keverési időt akkor tényleg igazán finom krémes állagú hideg csemege készülhet pár perc alatt.

Kaptam egy díjat  Évától, amit nagyon szépen köszönök, örülök, hogy gondolt a blogomra.

Hozzávalók:

2,5-3 dl tej
1 tojás
1 banán
pár szem eper(el is hagyható)
cukor ízlés szerint, kóstolgatni kötelező! :)

1. variáció
A tejet és a tojássárgáját, pár mp-ig turmixoljuk, majd hozzáadjuk a banánt és a cukrot, így is turmixoljuk, amíg sima nem lesz. Már tölthető is jégkrémformába kb. az adag negyedét használjuk fel, ha a kettes variációt is elkészítjük.
2. variáció


Az előző turmixból megmaradt részhez hozzákeverjük óvatosan az előzőleg felvert tojásfehérjét. Ezt is szépen formákba kanalazzuk.

Mehet is a mélyhűtőbe és már csak azt kell kivárni míg megfagy.

Amennyiben dobozba tesszük akkor, azt az adagot amelyik a fehérjével együtt készült időnként össze kell keverni vagy rázni, hogy egyenletesen fagyjon meg.



A díj:

2 komment

Eperszörpös csiga

2011. május 22. 10:23 - krisztinakonyhaja

Már nem is emlékszem melyik könyvben olvastam egy hasonló receptet, ami az ötletet adta, viszont itt az eperszezon így aktuális ez a keksz, amit gyerkőcökkel együtt igazi jó móka elkészíteni. Ehhez a kekszhez még tojásra sincs szükségünk.
Amennyiben szeretnénk, hogy a csiga két színben pompázzon úgy 2-3 csepp ételfestékre is szükségünk lehet, bevallom én nagyon ritkán használom így most is kihagytam, bár tagadhatatlanul ad némi esztétikai pluszt az ételfesték.

Hozzávalók:

10 dkg porcukor
13 dkg margarin
1 citrom reszel héja
1 csipet fahéj
2 ek tej
20 dkg +1 ek liszt
1 csapott ek eperszörp (idény szerint lehet málna, áfonya, meggy is)

Tálaláshoz:

eper, citromfű és porcukor

A cukrot és a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a fahéjat. Ehhez hozzákeverjük a lisztet és a tejet kézzel jól összedolgozzuk, ebben a gyerekek partnerek szoktak lenni, itt lehet maszatolni a tésztával. Kettéosztjuk a tésztát és az egyikhez hozzáadunk 1 ek. lisztet majd ugyanehhez az eperszörpöt (aki használ ételfestéket azt itt csöpögtesse bele). Ismét átdolgozzuk a tésztákat, amíg egyenletesen el nem oszlik a szörp addig gyúrogatjuk. Fóliába tesszük a két tésztát és mindkettőt kicsit kilapítjuk, majd mehet 30 percre a hűtőbe. Mindkét tésztából kb 15*20-25 cm-es vékony formát  nyújtjuk és a sima tésztára helyezzük a szörpös tésztát, majd a hosszabbik oldalától elkezdjük felcsavarni. Fóliába tesszük és újabb 30 percre mehet a hűtőbe, nem árt neki, ha picit tovább hagyjuk bent, ha éppen úgy alakul.
Kivesszük picit kézzel ellapogatjuk majd kb. 4-5 mm-es csíkokat vágunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük, figyeljünk, hogy ne barnuljon meg.
Porcukorral meghintve eperrel és citromfűvel tálaljuk.

3 komment

Spenótos palacsintafelfújt

2011. május 21. 14:09 - krisztinakonyhaja

Nagyon szeretjük a spenótot, de legtöbbször főzelék készül belőle, most viszont egy igazán izgalmas palacsintafelfújt került az asztalra, köszönhetően 2011-es Horváth Ilona receptjeiből válogatott naptárnak, ahogy megláttam a májusi fotót, tudtam, ezt el kell készítenem. Pici változtatásokkal elkészült a saját felfújtam.

Palacsintába téve még azok a gyerekek is meg fogják enni, akik egyébként nem rajonganak a parajért, tehát érdemes kipróbálni, igazán egészséges egytálétel akár egy szép napsütéses májusi hétvégére.

7 db palacsinta, amihez alapreceptet itt találsz palacsinta

Az egyik palacsinta legyen kicsit vastagabb, ami a forma aljára kerül, a többi hagyományos vékony változat.

Töltelék:

kb 80-90 dkg spenót (itt nem kell szigorúan ragaszkodni a mennyiséghez, lehet picit több vagy kevesebb is)
3 tojás
2 púpozott ek. tejföl
10 dkg reszelt sajt
10-15 dkg sonka (én pápait szoktam használni, de persze ízlés szerint bármilyen sonkából finom)
1 nagyobb csipet szerecsendió
2 gerezd fokhagyma

 A spenótot megfőzzük, ha van türelmünk apróra vágjuk, ha sietünk akkor szitán áttörjük, fokhagyma nyomóval rátörjük a fokhagymát is. Hozzákeverjük a 3 tojás sárgáját, a tejfölt, kb. 5 dkg reszelt sajtot, majd az apró kockára vágott sonkát. Szerecsendiót szórunk rá, sózzuk (sóból elég sokat elbír, de figyeljünk a hús sósságára is).  A végén a 3 tojás fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a spenótos krémbe forgatjuk.
Szerintem a legjobb egy kapcsos tortaformába elkészíteni, amit kivajazunk, de csak az alját, majd beletesszük a vastag palacsintát és rákenjük a parajhabot, majd jöhet 2 szelet palacsinta, ismét krém, majd megint 2 palacsinta és újra krém végül 2 palacsintával zárjuk a sort.
180 C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, akkor jó, ha szépen feljön a palacsinta. 
Utána már csak szeleteljük, tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.








1 komment

Titkárnő szelet-Ismeritek?

2011. május 20. 17:28 - krisztinakonyhaja

Lehetséges, hogy én eddig nem találkoztam ezzel a finom süteménnyel? Sajnos, igen. 
Egy vendégség alkalmával kóstoltam meg és azt hittem valami szuper különleges eddig ismeretlen receptre bukkantam, de valójában nem, mivel kiderült, hogy rajtam kívül szinte mindenki ismerte, csak valahogy eddig engem elkerült-e remek sütemény. Anyósomtól gyorsan el is kértem a receptet. Rögtön, de azonnal meg kell sütnöm érzés kerített a hatalmába. (csak később jöttem rá, hogy a neten is sok helyen fellelhető)
Krémes, piskótás, rumos, babapiskótás csoda. Szóval ezentúl nálunk is nagy kedvenc lesz ez már az első általam sütött tepsi sütemény eltűnési idejéből kiderül.


 Úgy gondoltam, hogy beírom ide is, hátha nem csak én vagyok az egyedüli kedves olvasóim, aki most fedezi fel ezt a süteményt. A fotó az első saját sütésem eredményét tükrözi.
Bátran ajánlom, hogy vágjatok bele az elkészítésébe, mert sokkal könnyebb, mint ahogy első olvasásra tűnhet.


Már első alkalommal is dupla adagból készítettem el, mivel a tepsi mérete ezt követelte meg, ez az adag szerintem egy kisebb tepsire elegendő, a dupla adag már kényelmesen kitölt egy közepes tepsit.



Hozzávalók:


Tészta

20 dkg liszt

1 cs. sütőpor

5 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojás

1 kanál kakaópor

Kevés tej


Töltelék:


5 dl tej

5 kanál liszt

½ vaníliarúd belseje

2 tojás sárgája

20 dkg margarin

20 dkg porcukor

1 cs, babapiskóta

Rum vagy rumaroma


Tetejére:


Csokimáz


A lisztet összekeverjük a sütőporral, porcukorral, kakaóval és elmorzsoljuk a vajat benne, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.

A tésztát elfelezzük, majd két lapot sütünk belőle, 180 C-on tűpróbáig.


A krémhez  a tejet elkeverjük a liszttel a vaníliával és a tojások sárgájával, majd lassú tűzön krémet főzünk belőle.

A vajat és a porcukrot hozzákeverjük a langyos krémhez, a recept elvileg úgy szól, hogy a porcukrot és a vajat habosra keverjük, majd kanalanként adagoljuk a kihűlt krémbe. Én szeretem az egyszerűséget, meg picit türelmetlenebb vagyok  ezért az első változatot szoktam alkalmazni a krémeknél, de itt nagyon kell figyelni az alapkrém hőmérsékletére, mivel ha túl meleg a vaj megolvad és sosem szilárdul meg.

A fele krémet rákenjük az egyik lapra, majd rárakjuk a babapiskótát és meglocsoljuk rummal vagy rumaromával, majd rátesszük a másik lapot.


A tetejére csokimázat  készítünk.


Egy éjszakát pihentetjük




4 komment

Memphisi oldalas

2011. május 14. 14:39 - krisztinakonyhaja

fűszeráruház által felajánlott fűszer különlegességeket próbálgattam a héten, az egyik ezek közül a Memphisi oldalas fűszerkeverék volt, ami igazán elnyerte a tetszésünket. Nagyon kellemes ízeket adott át a húsnak és pont megfelelő volt az ízek aránya se  nem túl sok, se nem túl kevés.
Az alkotóelemek a következők voltak: barnacukor, só, bors, paprika, mustármag, hagyma, fokhagyma, chili, kömény, zeller és oregáno. Már csak elolvasni is igazi ízkavalkád, hát még megkóstolni...

1,5 kg oldalas
zsír
Memphisi fűszerkeverék
mustár

A húst jól megszórjuk a fűszerkeverékkel (egyéb ízesítésre nincs szükség) és kevés zsírral illetve vízzel feltesszük közepes tűzre egy serpenyőbe, fedővel lefedve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük és a vége felé hozzáadunk 1 evőkanál mustárt, amitől kellemes ízt és állagot kap a zsír, ezt tálalhatjuk a hús mellé, de hűtőbe téve kenyérre kenve is nagyon finom.

Egyszerű és nagyszerű hétvégi ebéd némi petrezselymes krumplival és salátával.


4 komment

Fűszeres tokaji bazsalikomos borecetben érlelt csirkemell grillezve

2011. május 07. 15:40 - krisztinakonyhaja

Hozzám is érkeztek Tokaji borecetek, ehhez kapcsolódóan készült ma ebédre a  sült csirkemell egy nagyon érdekes, ám annál ízletesebb pácban érlelve, majd mivel a grillsütőnk csütörtököt mondott, így raclette sütőn sült az ebéd.
Már igazán szükségünk volt egy jó kis kerti sütögetésre, amire a mai időjárás pont alkalmas volt.

Ha van kedvetek irány a friss levegő és máris indulhat a családi piknik, ehhez ajánlom a mai receptet.


Fűszeres tokaji bazsalikomos borecetben érlelt csirkemell grillezve

1,5 ek. fűszeres tokaji bazsalikomos borecet

1 kk. szegfűszeg

1 tk. cukor 

1 csipet sáfrány

1 kk bors

3 tk só

1 csipet szerecsendió 

1 nagyobb levél bazsalikom apróra tépkedve

Olívaolaj (amennyi pont ellepi a húst)

1 ek. méz

2 db tanyasi csirkemell


A húst egy tálba tesszük, majd ráöntjük az elkészített páclét és 1 napra hűtőszekrénybe tesszük.
Grillen megsütjük a húst és grillezett zöldségekkel tálaljuk







3 komment
süti beállítások módosítása