Krisztina Konyhája

Fogyi, 14 nap/ 1-2.nap

2011. július 09. 18:50 - krisztinakonyhaja



Eltűnésem oka, hogy belekezdtem egy általam összeállított 14 napos fogyókúrába, na nem önsanyargatásba(azt nem bírom), hanem normális keretek között próbálok megszabadulni a blogolásnak és nasizásnak köszönhetően felszökkent pár plusz kilótól.
Nem tudom mennyire lesz hatásos, vagy másoknál beválik-e ez az általam összeállított menüsor, ami reggelit, ebédet és vacsorát tartalmaz, ezért csak saját felelősségre próbáljátok ki, mindenki ismeri a saját tűrőképességeit, egészségi állapotát. (én előtte biztos, amit biztos részt vettem laborvizsgálaton ). Fotózni nem fotóztam és receptet is csak 1-1 helyen fogok írni, ahol úgy gondolom nélkülözhetetlen. Az első héten már túl vagyok, hurrá!!! Nem volt egyébként túl nehéz, szerintem tartható.
Amikor már nem bírja az ember két evés között, jó, ha van nálunk pl.: kölesgolyó, az majdnem olyan, mint a nasi, de csak majdnem :(


Ma 2 napra készült menüsort hoztam, és utána minden nap 1-1 menüsorral fogom bővíteni.


1. nap:  


 Reggeli:

1 db croissant (lehet házi készítésű is, ezzel a család többi tagjának is biztosítjuk a reggelit ;)  )
2 dl friss narancslé
(ha nem bírjuk kávé nélkül, akkor próbáljuk zsírszegény tejből készíteni és inkább tejeskávé jelleggel)

Ebéd:

Omlett 2 tojásból, friss metélőhagymával és 2 kis golyó mozzarellával
1 vékony szelet barna kenyér
1 kis tál meggy

Vacsora:

2 dl tejből készült banánturmix, 1/2 banán és 2 szelet alma összeturmixolva

Napközben ásványvizet fogyasszunk!!!

2. nap


Reggeli:


1 kisebb tányér gabonapehely (lehet gyümölcsös vagy natúr) zsírszegény tejjel

Ebéd:

Grillezett csirke, salátával, ami lehetőleg többféle salátából készüljön, sajnos öntet nélkül
1 alma

Vacsora:

1 szelet rozskenyér kevés margarinnal, 1 vékony szelet kemény sajttal és jól megpakoljuk reszelt uborkával és kevés metélőhagymával szórjuk meg.
zöld tea


Ásványvizet se felejtsük el!!!!

kép forrása::innen
2 komment

Babaraceptverseny

2011. július 01. 18:37 - krisztinakonyhaja

Nestlén oldalán elindult a babareceptverseny pályázói közt a verseny. Jobbnál jobb receptek kerültek feltöltésre mind a szülők, mind pedig a gasztrobloggerek részéről. Érdemes nézelődni, főleg kisgyerekes szülőknek tartalmaz sok új  lehetőséget az étkezés sokszínűvé tételéhez, főétel és desszert kategóriában egyaránt.
Támogatom ezt a kezdeményezést egyrészről mert gyakorló szülőként tudom milyen nehéz új ízeket varázsolni a kicsik asztalára, másrészről meg hol van az megírva, hogy már pici korban nem lehet ismerkedni
az ízekkel, illatokkal és a kreatívan tálalt ételek látványával, hiszem, hogy ezt már egészen pici korban el kell kezdeni, így szívesen vállaltam egy babarecept elkészítését erre a versenyre.
Akinek van kedve szavazatát is leadhatja a kedvenceire.
Az a szerencse ért, hogy az én általam készített mediterrán pörköltet  is érdemesnek találták a versenyre, így akinek tetszik kérem szavazzon rá, vagy akár a többi finomabbnál finomabb babareceptre.

4 komment

Babaraceptverseny

2011. július 01. 18:26 - krisztinakonyhaja

Nestlén oldalán elindult a babareceptverseny pályázói közt a verseny. Jobbnál jobb receptek kerültek feltöltésre mind a szülők, mind pedig a gasztrobloggerek részéről. Érdemes nézelődni, főleg kisgyerekes szülőknek tartalmaz sok új  lehetőséget az étkezés sokszínűvé tételéhez, főétel és desszert kategóriában egyaránt.
Támogatom ezt a kezdeményezést egyrészről mert gyakorló szülőként tudom milyen nehéz új ízeket varázsolni a kicsik asztalára, másrészről meg hol van az megírva, hogy már pici korban nem lehet ismerkedni
az ízekkel, illatokkal és a kreatívan tálalt ételek látványával, hiszem, hogy ezt már egészen pici korban el kell kezdeni, így szívesen vállaltam egy babarecept elkészítését erre a versenyre.
Akinek van kedve szavazatát is leadhatja a kedvenceire.
Az a szerencse ért, hogy az én mediterrán pörköltömet babáknak is érdemesnek találták a versenyre, így akinek tetszik kérem szavazzon rá, vagy akár a többi finomabbnál finomabb babareceptre.

Szólj hozzá!

Lusta asszony rétese

2011. június 24. 17:06 - krisztinakonyhaja

Több blogon is láttam mostanában ezt a süteményt, adott volt itthon a meggyből még kb. fél kg.
Így mi is lehetett volna ennél jobb sütemény egy pénteki munkanap után?! Ugye ilyenkor tényleg picit lustácskább az ember lánya?
Receptet nem is írnék, itt megtalálható a recept: Barbinál és a Macikonyhában
Annyit változtattam a recepten, hogy a túróhoz még 1 ek. friss citromlevet kevertem, illetve egy csipet fahéjat hintettem a meggyre, egyébként tökéletes a recept és jelentem kristálycukorral is remekül elkészíthető, mivel elfelejtettem venni porcukrot, ezért kristálycukrot használtam.

Ezt a két kockácska sütit sikerült megmentenem, eltűnt a tepsi süti pár perc alatt :)

5 komment

Vojvodinai meggyes rétes

2011. június 22. 18:21 - krisztinakonyhaja

Igen, még mindig meggy a téma, remélem nem unjátok még nagyon... :)

Igazi balkáni sütemény, nagyon finom nem is sokban tér el a mi hagyományos rétesünktől, de nagyon finom és egyszerű desszert.

Az alaphoz:

500 g réteslap
100 g darált dió
kevés olaj
1 kg meggy
300 g cukor
2 csomag vaníliás cukor

Glazúrhoz:

3 tojássárgája
1,5 dl tejföl

Szóráshoz:


porcukor

A meggyet kimagozzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük.
A réteslapból 3-at használunk 1 tekercshez. Az első lapot nedves konyharuhára fektetjük, majd olajjal megkenjük rátesszük a következő lapot ezt szintén vékonyan olajozzuk, majd jöhet a 3. lap.
A 3. lapra egyenletesen darált diót szórunk, majd elosztjuk szintén egyenletesen a meggyet és megszórjuk a kétféle cukorral.  Óvatosan feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben 180 C-on addig sütjük, míg pirosodni nem kezd kb. 20 perc.
Elkészítjük a glazúrt, ami annyit jelent, hogy a tojássárgáját jól elkeverjük a tejföllel és ezt kenjük a már pirosodó rétesre. Visszatesszük a sütőbe, amit feltekerünk 200 C-ra és pár perc alatt ismét szép aranyszínűre sütjük.  Hűlni hagyjuk.
Porcukorral tálaljuk.

ui.: Csak nálam nem működik jól a képfeltöltés? brrr..... sokat vacakoltam vele.












7 komment

2011. június 22. 11:48 - krisztinakonyhaja

Igen, még mindig meggy a téma.

Igazi balkáni sütemény, nagyon finom nem is sokban tér el a mi hagyományos rétesünktől, de nagyon finom és egyszerű desszert.

Az alaphoz:

500 g réteslap
100 g darált dió
kevés olaj
1 kg meggy
300 g cukor
2 csomag vaníliás cukor

Glazúrhoz:

3 tojássárgája
1,5 dl tejföl

Szóráshoz:

porcukor

A meggyet kimagozzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük.
A réteslapból 3-at használunk 1 tekercshez. Az első lapot nedves konyharuhára fektetjük, majd olajjal megkenjük rátesszük a következő lapot ezt szintén vékonyan olajozzuk, majd jöhet a 3. lap. 
A 3. lapra egyenletesen darált diót szórunk, majd elosztjuk szintén egyenletesen a meggyet és megszórjuk a kétféle cukorral.  Óvatosan feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 
Előmelegített sütőben 180 C-on addig sütjük, míg pirosodni nem kezd kb. 20 perc. 
Elkészítjük a glazúrt, ami annyit jelent, hogy a tojássárgáját jól elkeverjük a tejföllel és ezt kenjük a már pirosodó rétesre. Visszatesszük a sütőbe, amit feltekerünk 200 C-ra és pár perc alatt ismét szép aranyszínűre sütjük.  Hűlni hagyjuk.
Porcukorral tálaljuk.






Szólj hozzá!

Meggy

2011. június 21. 14:02 - krisztinakonyhaja

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kaptunk kb. 40 kg meggyet anyósoméktól.
Viszont mit is lehet kezdeni ennyi meggyel, azon kívül, hogy pukkadásig ettük magunkat, adtunk az ismerősöknek és még mindig több kosárban sorakozott a sok-sok gyümölcs.

Íme egy-két 5let a felhasználáshoz:

1.
 Ahogy dédanyáink készítették:

A gyümölcsöt mázas fazékba tesszük, lekötjük vászonnal, majd egy félig vízzel telt fazékba állítva, kemencébe téve, a víz forrásától számítva 20 percig főzzük. A fazekat kivéve másnapig hűvös, száraz helyre tesszük. Amikor meghűlt cserépfazekastól hűvös helyre tesszük és hónapok múlva kinyitva friss ízű gyümölcsöt találunk benne.

2. 

Meggylekvár I. nagyanyáink konyhájából

50 dkg meggypép
40 dkg cukor

A megmosott, kimagozott meggyet a cukorral elkeverjük. A magokat mozsárban megtörjük, kevés vízzel felfőzzük és szitán áttörve a meggyre öntjük. Az egészet puhára főzzük és szitán újból áttörjük., forró üvegekbe töltjük és szárazon kidunsztoljuk.

3. 
Meggylekvár II. nagyanyáink konyhájából

3,5 l meggy
50 dkg cukor
citromszeletek

A megmosott, kimagozott meggyet saját levében cukorral, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a pép sűrű nem lesz, akkor jó, ha leesik a kanálról. Kevés magot adunk hozzá és apróra vágott citromhéjat, kevés ideig forraljuk és forrón üvegekbe töltjük.
A régi receptből nem derül ki, hogy mi történik a maggal.... szerintem ki kell szedni mielőtt üvegekbe töltjük.

4. 
Modern meggydzsem

1,3 kg magozott meggy
40 dkg cukor
1 csomag 3:1 dzsemfix szuper
pici szalicil(elvileg nem is kell, én teszek a tetejére csak éppen egy késhegynyit)

A meggyet robotgépben pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet.
Forrástól számítva kb 2 percig főzzük.
Üvegbe töltjük, egészen a pereméig, pici szalicilt teszünk a tetejére és lezárjuk az üveget.
5 percig lefelé fordítjuk az üveget és már készen is van.

5.
Sütikbe és csemegének szódás meggy, egyik kedvencem, mert szuper gyors, nem lehet elrontani és finom.

Meggy
Szóda
3 ek. cukor
Szalicil

Az üveget megtöltjük meggyel, majd 3 ek. cukrot szórunk rá, felöntjük szódával(vagy szénsavas ásványvízzel), a tetejére rászórunk késhegynyi szalicilt. Az üveget lezárjuk és mehet is a szekrény tetejére.
3-4 hónapig ne bontsuk fel!!! Igazi pikáns íze lesz.

6. 
Meggyleves

A meggyleves nálam konkrét méricskélés nélkül készül, kb 1-1,5 kg meggyet kimagozunk, lábasba tesszük és felengedjük vízzel, bőven lepje el(legalábbis én úgy szeretem, ha sok a lé), fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat és 1 dl bort teszek hozzá, mindent csak úgy kb., majd jól megcukrozom és felteszem főni. Addig 2,5-3 dl tejfölt összekeverek kb. 2,5-3 ek liszttel.
Amikor felforrt a leves megkóstolom, ha kell még megcukrozom. Egy merőkanálnyi forró levest adok a tejfölhöz és jól elkeverem ezután öntöm a leveshez, ami, ha elsőre picit csomós ne ijedjünk meg ahogy felforr szép sima lesz. Újra megkóstoljuk, ha kevésnek találjuk a levet még pici tejet önthetünk hozzá. Tejszínhabbal tálaljuk.

7.

Simán zacskóba eltesszük a mélyhűtőbe :)
Kellene már egy nagyobb mélyhűtő, ilyenkor jövök rá, hogy milyen kicsi a mélyhűtőnk jól el lehet sakkozni, hogy hova fér be még egy zacskó

8. 
Süteménybe is kerülhet
Egyik kedvenc receptem, Kefires piskóta gyümölccsel


Nálunk már teli a polc, hűtő, has meggybefőttel, lekvárral és dzsemmel. És Nálatok?

Pomáz-Dolinákon szedd magad meggy, cseresznye szűret. 
Előtte érdemes telefonon érdeklődni:26/325-346
10 kg-ig 300 Ft/kg  és amit azon felül szedtek az már 150Ft/kg.

Szüretre/Befőzésre fel!!!





3 komment

Mediterrán pörkölt-babarecept

2011. június 13. 12:00 - krisztinakonyhaja

Nagyon kedves meghívást kaptam a Nestlé Babarecept versenyre. Mint gyakorló anyuka nekem is sok gondot okozott, hogy mit tegyek a kisfiam elé, ami egészséges és finom is és főleg nem tart sokáig elkészíteni. Amennyiben szükséges a húst villával kicsit össze lehet nyomkodni.



Íme egy bevált receptünk, ami 12 hónapos, vagy annál idősebb babáknak készült:

2 ek. reszelt vöröshagyma
25 dkg sertés vagy marhahús
1.ek. olívaolaj
10 dkg paradicsom, lehet minőségi konzerv is
1 kisebb sárgarépa
1 csapott evőkanál narancslekvár
1 csipet bors
1 csipet pirospaprika
15 dkg tészta
negyed uborka

A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, rászórjuk a pirospaprikát, majd átforgatjuk a húst és kevés vízzel elkezdjük főzni, majd, mikor már majdnem teljesen puha hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és a pici kockára vágott répát, majd puhára főzzük, legvégén hozzáadjuk a narancslekvárt és a csipet borsot, jól átforraljuk.
Tésztával és reszelt uborkával tálaljuk. Díszítésként főtt répakarikákat teszünk a tányérra.

3 komment
süti beállítások módosítása