Ma egy hagyományos sütit készítettem, kisfiam egyik kedvence. A szíve lelke a süteménynek az alma, melyből ehhez a süteményhez a legjobb borízű almát használni. Az almát már csak azért is érdemes gyakran fogyasztani, mert remek kalcium, foszfor, vas, magnézium, nátrium és kálium forrás, valamint tartalmaz A-vitamint és B-komplex vitaminokat, C-vitamint is, rostokban igen gazdag. Már a rómaiak korában is kb. 30 fajta almát fogyasztottak, készítettek belőle bort. Az almát azóta is előszeretettel fogyasztják szerte a világon.
A süteményhez ajánlott alma: téli fehér kálvil fajta, de természetesen bármely almafajta tökéletesen megfelel a sütéshez.
A pite:
25 dkg liszt
25 dkg vaj
2 db tojás
1 csipet só, ebből áll össze az írós-vajas tésztánk.
Töltelék:
1-1,5kg borízű alma
10 dkg dió +5dkg
vaníliáscukor
fahéj (ízlés szerint)
15 dkg kristálycukor
1 kupaknyi rumaroma
A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd 2 részre osztjuk.
Az almát lereszeljük, összekeverjük a 10 dkg darált dióval, rumaromával, fahéjjal és a 2 féle cukorral.
A tészta egyik felét kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük, megszórjuk az 5 dkg darált dióval, majd ráegyengetjük az almás tölteléket. A másik tésztát szintén rátesszük vagy akár rácsozó segítségével rácsozhatjuk, illetve csíkozhatjuk is, ha óvatosabban használjuk (nálam most ez a verzió készült)
180 C-on világosra sütjük. Porcukorral megszórjuk.
rácsozóm, nagyon hasznos konyhai eszköz:






















