Krisztina Konyhája

Almás pite

2010. szeptember 08. 12:31 - krisztinakonyhaja

Ma egy hagyományos sütit készítettem, kisfiam egyik kedvence. A szíve lelke a süteménynek az alma, melyből ehhez a süteményhez a legjobb borízű almát használni. Az almát már csak azért is érdemes gyakran fogyasztani, mert remek kalcium, foszfor, vas, magnézium, nátrium és kálium forrás, valamint tartalmaz A-vitamint és B-komplex vitaminokat, C-vitamint is,  rostokban  igen gazdag. Már a rómaiak korában is kb. 30 fajta almát fogyasztottak, készítettek belőle bort. Az almát azóta is előszeretettel fogyasztják szerte a világon.
  A süteményhez ajánlott alma: téli fehér kálvil fajta, de természetesen bármely almafajta tökéletesen megfelel a sütéshez.

A pite:
25 dkg liszt
25 dkg vaj
2 db tojás
1 csipet só,  ebből áll össze az írós-vajas tésztánk.

Töltelék:
1-1,5kg borízű alma
10 dkg dió +5dkg
vaníliáscukor
fahéj (ízlés szerint)
15 dkg kristálycukor
1 kupaknyi rumaroma

A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd 2 részre osztjuk.

Az almát lereszeljük, összekeverjük a 10 dkg darált dióval, rumaromával, fahéjjal és a 2 féle cukorral.

A tészta egyik felét kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük, megszórjuk az 5 dkg darált dióval, majd ráegyengetjük az almás tölteléket. A másik tésztát szintén rátesszük vagy akár rácsozó segítségével rácsozhatjuk, illetve csíkozhatjuk is, ha óvatosabban használjuk (nálam most ez a verzió készült)

180 C-on világosra sütjük. Porcukorral megszórjuk.

rácsozóm, nagyon hasznos konyhai eszköz:












6 komment

Fokhagymás tortilla

2010. szeptember 07. 17:30 - krisztinakonyhaja

Valami laktató, de gyors vacsorát szerettem volna ma készíteni, ekkor ugrott be, hogy milyen régen csináltam tortillát, ezt mindenki szereti és nehéz elrontani, szóval adott volt minden.

Fokhagymásan lesütöm a csirkehúst, majd nagyobb darabokra vágom.  Grillezett hússal is finom

Zöldség ízlés szerint lehet, uborka, paradicsom, paprika, lila hagyma, ki mit szeret.

Az öntet, semmi extra: tejföl, amit sózok, borsozok és fokhagymát török bele.


A tortilla, kb. 10 db:

30 dkg liszt (ebből lehetőség szerint 15 dkg kukorica liszt legyen)
4 ek olaj
4 gerezd fokhagyma (áttörve)
2 dl víz
1/2 csomag sütőpor
1  teáskanál só

Aki szereti az erős változatot az fokhagyma helyett 1 apróra vágott chilipaprikát is tehet bele

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk, személy szerint nem szoktam apránként hozzáadni a hozzávalókat, egyszerre keverem az egészet, itt is tudunk időt spórolni.

10 gombócot formálunk, majd egy nagyobb vágódeszkán (nem szoktam ilyenkor elővenni a nagy nyújtódeszkát), vékony lepényformára nyújtjuk. Teflon serpenyőben, olaj nélkül megsütjük.  Amikor a tészta hólyagosodik akkor pont jó, a másik felét is megsütjük.

Még melegen tekercset formálunk belőle, vagy egyszerűen csak félbehajtjuk.













2 komment

Almás őzgerinc konyakos csoki öntettel

2010. szeptember 07. 10:42 - krisztinakonyhaja

Ma reggel kinéztem az ablakon és ez a látvány fogadott (muszáj volt lefotóznom, gyönyörű, ugye?) 















Ettől a tájtól kaptam kedvet egy őszi süti készítéséhez. 


Az alaprecept nagyon egyszerű, nem volt vele sok munka kb. 10 perc az előkészítés + a sütési idő.

Tészta:
25 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
25 dkg  reszelt alma
1 cs. sütőpor
1 tojás

Öntet: konyak vagy konyak aroma kb 1-2 teáskanál, 8 kocka csoki, diónyi vaj

Vegyünk egy nagy tálat  az almát lereszeljük és a többi hozzávalóval jól összekeverjük. A masszát egy kivajazott, lisztezett őzgerincformába öntjük. 180 C-on megsütjük, amikor a teteje kezd színt kapni letakarjuk alufóliával, ez fontos, mert különben megéghet. Tűpróbával ellenőrizzük. 
Ha kész kiborítjuk a formából. 
Az öntethez a csokit, a konyakot és a vajat egy lábasba tesszük, vízgőz felett megolvasztjuk (figyelem: a vajat nem sütjük ki külön, jelent esetben mehet az egész egybe), majd rácsurgatjuk a sütire. 
Amint a máz megdermedt a süti kihűlt szeleteljük. 





















4 komment

Répás linzer

2010. szeptember 06. 13:55 - krisztinakonyhaja

Egy gyors, egyszerű, egészséges linzerreceptet hoztam ma. A répa nem tartozik a kedvenceim közé (sajnos), de ebben a sütiben nagyon-nagyon finom, valójában nem is érezni az ízét, tehát azok is bátran kipróbálhatják, akik nem szeretik a sárgarépát, sőt a gyerekek is garantáltan megeszik ezt a béta-karotinban gazdag zöldséget ebben a formában, remekül erősíti az immunrendszert is, ami ilyen hideg napokon már nem is árt, legjobb a répából  a bio változatot választani, amennyiben lehetőségünk van rá.

30 dkg liszt
20 dkg sárgarépa
15 dkg vaj
1 cs sütőpor
5 dkg cukor (akik nem kedvelik a túl édes ízt ezt el is hagyhatják, mert  a répa önmagában is ad neki egy édeskés ízt, így nem fog hiányozni belőle, bár én, ha a cukor nélküli változatot készítem, akkor  is mindig teszek hozzá 2 cs. vaníliás cukrot)
lekvár (a favorit a narancslekvár, de mindig éppen olyan lekvárt teszek bele, ami itthon van, most például vegyes gyümölcs került bele)
vaníliás porcukor a szóráshoz

A sárgarépát lereszeljük,  a lisztet összekeverjük a sütőporral. A vajat, a sütőporos lisztet,  a cukrot és a répát jól összedolgozzuk, jól kezelhető tésztát kapunk. Jó vékonyra kinyújtjuk, mert a sütőportól meg fog emelkedni. Linzerszaggatóval kiszaggatjuk, de bármilyen forma készíthető belőle, -akár karácsonykor is megállja a helyét, akkor még pici fahéjjal is meg szoktam bolondítani a tésztát, ilyenkor még kimarad belőle- , vagy kis kifliket formázunk(lekvárral töltjük). A formákat megkenjük lekvárral és összeragasztjuk. 180 C-on világosra sütjük. Még melegen megszórjuk a vaníliás porcukorral.


































8 komment

Jamaicai szilvalekvár

2010. szeptember 05. 15:00 - krisztinakonyhaja

Ez a lekvár nálunk már évek óta nagy kedvenc, a téli hidegben egy kis karibi hangulat, fahéj, jamaicai rum, szilva talán nem is kell ennél több egy hideg napon, így nem árt már most felkészülni és eltenni belőle 1-2 üveggel, a recept 1 adag, de nálunk kb. 3 adagból szokott készülni a lekvár.

1,5 kg szilva
75 dkg cukor
1 jamaicai rum aroma
tartósítószer
fahéj

A szilvát kimagozzuk, megmossuk, feltesszük főni, puhulásig főzzük. Passzírozzuk át akár egy szűrő és fakanál segítségével. Hozzákeverjük az ízlés szerinti fahéjat és a cukrot, figyelem kóstolgatni ér. Lekvársűrűségűre főzzük. Főzés végén hozzákeverjük a jamaicai rumaromát én egy kis üvegnyit szoktam, de itt is kóstolással tudjuk eldönteni valójában mennyi kell bele, mert az aromák sem egyforma erősségűek. Üvegekbe töltjük, pici tartósítószert szórunk rá és száraz dunsztba tesszük. Kész is a téli csemege.

Szólj hozzá!

Csokis szelet

2010. szeptember 01. 18:18 - krisztinakonyhaja

Ezt az édes csokis süteményt a Rama szakácsnaptárban találtam, első ránézésre úgy tűnt, mintha nagyon sok cukor kellene hozzá, de az íze nagyon jó, nem is túl édes, de egy ilyen borongós napra, mint a mai remek egy pohár meleg tejjel és pikk-pakk összedobható munka után is.
Tészta:
5 tojássárgája
25 dkg porcukor
15 dkg margarin
2 ek kakaópor
20 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1,5 dl tej
Teteje:
5 tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg kristálycukor
3 ek kakaópor
3 ek. forróvíz
5 dkg margarin

A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a vajat, simára keverjük. A kakaót, a tejet, sütőport és a lisztet szintén hozzáadjuk, ismét simára keverjük.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük a masszát, 180 C-on légkeveréses sütőben tűpróbáig sütjük. kb 20 perc.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.  A kihűlt piskótára simítjuk.
A kakaóport, a cukrot, a forró vizet és a margarint addig melegítjük míg folyós nem lesz. Rácsurgatjuk a tojáshabra és mielőtt megdermed villával  S betűket írunk a habba, attól lesz ilyen érdekes a teteje.


















Szólj hozzá!

Töklekvár

2010. augusztus 29. 15:07 - krisztinakonyhaja

Még mindig befőzési lázban égek. Ma elkészült a töklekvárom is, ez lesz a második különleges lekvár a polcon a zöld paradicsomlekvár mellett, hideg téli estéken kimondottan üdítő mind látványban, mind pedig ízvilágban és nem utolsó sorban  értékessé teszi a C-, A vitamin és a szénhidrát tartalma.

Ami szükséges hozzá.
5 kg frissen gyalult tök
4 db citrom
3 kg cukor

A tököt megtisztítjuk, legyaluljuk, amennyiben nem gyalult tököt vettünk.Szerintem sokkal jobban megéri egész tököt vásárolni, főleg helyi termelőktől vagy piacon, mert megállapítható a frissessége és az ára is kedvezőbb. 
A citromokat kockára vágjuk és a tökkel együtt 2 óra hosszat főzzük, eleinte sűrűn keverjük, mert még nincs leve könnyebben leéghet. 2 óra eltelte után hozzáadjuk a cukrot és még fél órán át főzzük. Üvegekbe szedjük és száraz dunsztban kihűtjük.















































7 komment

Duplasajtos-paradicsomos töltött csirkecomb

2010. augusztus 29. 14:54 - krisztinakonyhaja

6 nagyobb csirkecomb
kevés tej
kenyér
1 tojás
só, bors
1 paradicsom
petrezselyem (kb 1 csokor)
trapistasajt (kb 10 dkg)
2 gyros fűszeres medvesajt
krumpli, hagyma

A kenyeret beáztatjuk a tejbe, majd összekeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és a kb 5 dkg reszelt sajtot. Betöltjük a csirke bőre alá, majd a tetejére teszünk a gyrosos medvesajtból egy darabkát és 1 paradicsom szeletet, hústűvel lezárjuk. A hús mellé szeleteljük a krumplit, hagymát, alufóliával letakarva puhulásig sütjük. Majd jól megpirítjuk, ha megpirult ráreszeljük a maradék sajtot és visszatesszük, amíg megolvad. Az arányokat a hús méretéhez képest csökkenthetjük, növelhetjük.

















3 komment

Majomkenyér

2010. augusztus 28. 17:48 - krisztinakonyhaja

25 dkg darált háztartási keksz
25 dkg apróra tört háztartási keksz
25 dkg porcukor
5 dkg kakaópor
25 dkg margarin
0,7 dl rum
2dl víz
1 citrom, 1 narancs 

 A kétféle kekszet összekeverjük a lereszelt citrom-és narancshéjjal.
A vizet összekeverjük a porcukorral, a kakaóval és a margarinnal. 5 percig főzzük. Majd belekeverjük a rumot és az egészet a kekszre öntjük, jól elkeverjük. Egy tetszőleges formát folpackkal kibélelünk és belesimítjuk a masszát. A legjobb, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük, de min. 3 órát dermesztjük. Kiborítjuk a formából és vékony szeletekre vágjuk. Ha gyerekek is esznek belőle akkor a rumot aromával helyettesítjük. 

Szólj hozzá!

Meggyes tejfölös szelet

2010. augusztus 28. 17:06 - krisztinakonyhaja

A tészta:

10 dkg margarin
20 dkg liszt (fele lehet Graham liszt is)
10 dkg porcukor
1 késhegynyi sütőpor
1 tojás
Töltelék:
1 cs. vaníliás főznivaló pudingpor (lehet tejszínes is)
3 dl tej
3 ek. cukor
2 pohár tejföl
1 meggybefőtt (kb. 35 dkg)

Zselé:
1/2 liter a meggybefőtt levéből, ha nincs elég, akkor vízzel pótoljuk
2 csomag színtelen tortazselé
5 ek. cukor

A tészta alapanyagait összegyúrjuk, 10 percre a hűtőbe tesszük. kb. 1cm vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, majd átemeljük a vajazott, lisztezett tepsibe és kézzel bele is nyomkodjuk enyhén.
A vaníliás pudingot megfőzzük  (cukorral és a tejjel). Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a tejfölt, ráöntjük a tésztára. Ennek a tetejére tesszük a lecsöpögtetett meggyet.
180C-on légkeveréses sütőben 25 percig sütjük.

A meggylét feltesszük főni beleadagoljuk keverés mellett az 5 ek cukrot és a tortazselét, forrástól számítva 1 percig főzzük. Majd kb. 10 perc hűtés-keverés után, amikor már látjuk, hogy enyhén kezd szilárdulni a süteményre öntjük.
Megvárjuk még teljesen megdermed utána szeleteljük













Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása