Kellemes kaporillat lengi be az egész lakást, nagyon szeretem az illatát, ízét és magát a növényt. A magjából teát főzve a csuklás ellen is kiváló. A tökfőzelékhez elengedhetetlen a kapor, de én úgy gondolom a télire eltett zöldségek egyik legfontosabb fűszere, ezért gyakran és sokat használok ebből a remek gyógy- és fűszernövényből.
Szeretek biozöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, adni a családomnak, ha van rá lehetőség. Idén olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kiskertemben a zöld paradicsomból annyi jutott, hogy télire lesz bőven lekvár és savanyúság is belőle, teljesen vegyszermentesen, a tökféléket a falunkból szereztem be(szintén bio), hihetetlen jó áron, így télen tökbőség lesz. :) Igaz nem is bánom, mert nagyon egészséges és finom.
Amit ma sikerült eltennem: zöld paradicsom savanyúan, illetve csillagtök hagymás-kapros borecetben. Már pihennek a száraz dunsztban. Elkezdtem előkészíteni a töklekvárnak valót is, bár ez holnapra fog maradni, mert elfelejtettem megvenni a citromot.... és az uborka eltevése is hátra van még, de nem baj, mert imádok télire eltenni legyen szó savanyúságról, gyümölcsről vagy lekvárról.
Csillagtök hagymás-kapros borecetben
1kg csillagtök
6dl hagymás borecet
1 cs kapor
6dl víz
4 ek. cukor
1 ek. só
késhegynyi szalicil
A csillagtököt megtisztítjuk, felvágjuk. A borecetet, vizet, cukrot és a sót össze keverjük, a kaprot apróra vágjuk és a borecetes léhez adjuk pár percig forraljuk, majd az üvegekbe rakott csillagtökre öntjük, tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk. Száraz dunsztba tesszük.
süEnnél finomabb, édesebb és könnyebb süteményt nem is tudok elképzelni egy nehéz nap után. Be kell vallanom, hogy, amikor először olvastam a receptet, féltem tőle, de a neve megfogott, elkészítettem, beleszerettem.... Nyáron gyümölcsösen, télen csupa csoki tortadarával készítem. Figyelem! A tortadarával nem spórolunk!!!
1 nagy doboz tejföl (kb 375-400g, amelyik kapható),
20dkg liszt,
30dkg cukor,
1cs. sütőpor,
2 tojás
tortadara,
vagy gyümölcs
| Az összes hozzávalót csomómentesre keverem és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm majd előmelegített sütőben, ajtónyitás nélkül 30perc alatt 170C-on megsütöm |
Ez a rendkívül ízletes főétel készíthető római tálban vagy vasedényben, személy szerint ezt részesítem előnyben, na nem csak azért mert súlyzózással is felér ki-be tenni a sütőből, de ez sem elhanyagolható. Még édesanyám vette úgy 30 évvel ezelőtt, amikor én még nem is éltem és azóta is használjuk, főleg én sajátítottam ki, mert ennyire ízletesre szerintem más edényben nem fő/sül meg az étel. Ez a recept az egyik nagy kedvenc még az internetről szereztem pár évvel ezelőtt, már több helyre beírtam, családnak továbbadtam és mindenki állíthatom, hogy imádja, még a kisfiam is-aki egyébként meg nem enné a ronda zöld golyót- megeszi a kelbimbót ebben a formában, mert édes és lágy lesz, a hús omlós, amit pedig főleg szeretek benne, hogy összedobom és mehet a sütőbe a hús elősütésén kívül nincs vele sok munka.
A recept
80dkg kelbimbó
2-3 szál fehér/sárga répa
5-6szem krumpli
7szelet sertés comb
2 fej hagyma
2dl tejszín
5dkg vaj
10dkg füstölt sajt
1 tojás
só, bors, köménymag
A zöldségeket megtisztítjuk és kockára vágjuk(kelbimbó egybe kerül bele), a húst kiklopfoljuk sózzuk-borsozzuk és forró olajon hirtelen elősütjük. A tál aljára lerakjuk a fele zöldséget összekeverve(kelbimbó, hagyma, krumpli, répa) sózzuk, borsozzuk, köményezzük, majd jöhet rá az elősütött hús, ezt betakarjuk a zöldségek másik felével, ismét só, bors, kömény. Az 5dkg vajat elosztjuk apró darabokban a tetején(a húsra közvetlen is szoktam tenni egy keveset), a tejszínt összekeverjük a tojással és ezt ráöntjük a zöldségekre. Mehet 1,5-2órára a sütőbe, 1,5óra után érdemes megnézni, hogy puha-e a hús, ha megpuhult ráreszeljük a sajtot és visszarakjuk fedő nélkül, amíg aranyszínű nem lesz a tetején a sajt.
Kb. 1 éve találtam rá erre a fantasztikusan krémes, diós és minden benne van, amit szeretek sütire, azt hiszem Passné J. H. receptjeként olvastam először. Úgy havonta egyszer kéri a család : -Mikor lesz már kijevi?- Szóval sütöm és sütöm, mint pl. ma is. Mindig készül hozzá egy másik süti is, hogy ki tudják várni, míg összeérik a kijevi, mert azt bizony ki kell várni, szerintem akár 1 napot is állhat nyugodtan, akkor még finomabb, de minimum a 4óra, amit tapasztalatom szerint várni kell rá.
A recept
Tésztához
40dkg liszt
1 cs. sütőpor
15 dkg cukor
20 dkg margarin
4 tojássárgája
3 ek. tejföl
Habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
25 dkg darált dió
Krémhez
2 csomag vaníliás főzőpuding
5 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
A tésztához az alapanyagokat összegyúrjuk, hogy egy viszonylag lágy, de nyújtható tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk és egy sütőpapírral letakart tepsi hátulján kisütjük a 3 lapot egymás után - vigyázat melegen törik!- 25*20- as a lapok mérete, de nem baj, ha picit nagyobbra vagy kisebbre sikerül, a lényeg, hogy a 3 lap nagyjából egyforma legyen.
A habhoz a diót ledaráljuk a tojásfehérjéket felverjük a cukorral, majd a dióhoz keverjük, óvatosan.
A krémhez a tejben elkeverjük a pudingot és lassan kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd még forrón hozzákeverjük a cukrot és a vajat mixerrel vagy habverővel gyorsan simára keverjük.
Az első lapra rákenjük a dióhabot majd a vaníliakrémet, rátesszük a második lapot azt is megkenjük előbb a dióhabbal, majd a vaníliakrémmel, végül ráhelyezzük a 3. lapot. Akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűlt és nem törik a tészta.
öEz az eredetileg angol sütemény, hihetetlenül omlós, lágy és ízletes. Az elkészítése is nagyon egyszerű és csupán 3/4 óra. Egy délutáni teához vagy vendégek fogadásához el sem tudok képzelni kellemesebb édes süteményt.
A recept:
20 dkg liszt
3 tojás
10 dkg porcukor
15dkg vaj
1 késhegynyi szódabikarbóna
15 dkg darált dió
12 dkg porcukor
Sütésálló vegyes gyümölcslekvár
A lisztet a tojássárgákkal, a porcukorral, a vajjal és a szódabikarbónával lágy tésztává gyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk (bár inkább lapogatjuk, főleg a tepsiben) és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lekvárral megkenjük, majd a tojáshabot a cukorral felverjük és a darált dióhoz keverjük majd a diókrémet rákenjük a lekvárra. 180 C-on kb. 15-20 percet sütjük.
Nagymamám is nagy receptgyűjtő hírében áll, igaz már nem sütöget annyit a kora miatt, de a 30-as évek végétől egészen a 90-es évek elejéig gyűjtötte a recepteket és sütött-főzött finomabbnál finomabb ételeket, süteményeket. Úgy gondoltam, hogy a gyűjteményét most előveszem és nekilátok sütögetni, válogatni jól bevált illetve eddig csak kallódó receptek közül. A mai volt az első sütemény a gyűjteményből
Habos csíkos kocka:
2 tojás
1ek. zsír
16ek. cukor
16ek. liszt
16ek tej
1kk. szódabikarbóna
1 nagy kanál cukrozatlan kakaópor +3 ek. tej
baracklekvár
6ek cukor
A lisztből, tejből, szódabikarbónából, zsírból és a 2 tojássárgájából tésztát gyúrunk. Elfelezzük, óvatosan kinyújtjuk, majd egy közepes sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk. A tészta másik feléhez hozzákeverjük a kakaóport és a 3 ek. tejet, jól összekeverjük és a tésztára egyengetjük. 180 C-on sütjük, tűpróba. Ha megsült felverjük a tojást és a 6 ek cukrot apránként hozzáadagoljuk, majd a lekvárt a tésztára kenjük és erre simítjuk a tojáshabot. Visszatesszük "száradni" a sütőbe, akkor jó, ha habcsókszerű lesz a hab és picit megbarnul. Langyosan kockára vágjuk.