Krisztina Konyhája

Csokis-pudingos-fagyis bomba gyerekeknek

2010. augusztus 28. 14:30 - krisztinakonyhaja

Nálunk a gyerekek kedvence ez a "szuttyogós" csokis-pudingos sütemény, amit általában fagylalttal kínálok.
Színes vidám kombináció, egyszerű elkészíteni.

A piskótához:

6 tojás
15 dkg porcukor
1 nagy evőkanál kakakópor
1 púpozott evőkanál liszt
nagy csipet sütőpor

A krém:
1 tojás
1cs főznivaló pudingpor (legtöbbször vaníliást használok, de ízlés szerint lehet mást ízt is)
2,5 dl tej
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 ek. kakaópor (ha vaníliás pudingot használunk, egyébként ezt elhagyhatjuk)

Ízlés szerint fagylalt és tortadara

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaóport összekeverjük végül a habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk 20 perc alatt 180 C-on légkeveréses sütőben megsütjük.
Ha kihűlt összetépkedjük a piskótát és tálba tesszük.

A tejben elkeverjük a pudingot és a tojást, feltesszük főni, ha besűrűsödött hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a vajat, majd  simára keverjük gyors mozdulatokkal. 
Hozzákeverjük a piskótához, úgy, hogy ne törjön teljesen össze a piskóta.
Hűtőbe tesszük, majd tálaláskor egy vízzel kiöblített merőkanálba simítunk egy adag pudingos piskótát és tálra tesszük, hogy ne essen szét szép félgömb alakot kapunk, ehhez adjuk tetszés szerint a fagylaltot.

Szólj hozzá!

Coca-cola torta fagyival

2010. augusztus 26. 18:14 - krisztinakonyhaja

Ezt a receptet még valamikor múlt évben olvastam itt: http://www.szamoca.eoldal.hu, először nem hittem el, hogy a cola belekerülhet egy süteménybe, de a végeredmény nagyon finom, ízletes inkább csokis hatású torta. Ezt még azoknak is érdemes kipróbálni, akik egyébként kevés colát isznak.
Magyarországon a Coca-Colát az 1967-es BNV-n mutatták be átütő sikerrel,  a gyártását 1968-ban kezdték meg hazánkban. Máig talány, hogy mi az üdítő pontos összetétele, az eredeti receptet az atlantai SunTrust Bank páncéltermében őrzik. Számos városi legenda terjed az üdítőről, de nem is az a lényeg, hogy mi igaz belőle, hanem az íze és ez a sütemény, aminek jöjjön a receptje:

 2,5 dl Coca-Cola
1 dl tej
20 dkg margarin
10 dkg barnacukor
10 dkg kristálycukor
3 tojás
1/2 vaníliarúd belseje
35 dkg liszt
3 ek. cukrozatlan kakaópor
1 kiskanál szódabikarbóna
5 dkg tej és 5 dkg étcsoki durvára vágva

Máz:
5 dkg margarin
fél dl. Cola
3 ek kakaópor
20 dkg porcukor
1 cs vaníliáscukor

A vajat összekeverjük a cukorral, hozzákeverjük a tojásokat és  alaposan összekeverjük
A tejet összeöntjük a Colával, a fél vaníliarúd belsejét késsel belekaparjuk, elkeverjük.
A lisztet összekeverjük a kakaóval és a szódabikarbónával
A kakaós lisztet összekeverjük a vajkrémmel és a Colás tejjel.
Hozzáadjuk a csokidarabokat.
 Sütőpapírral bélelt közepes kerek tortaformába öntjük.
190 C-on légkeveréses sütőben 1 órát sütjük. Ha szükséges alufóliával letakarhatjuk kb. a sütés felénél.
A tortamáz hozzávalóit összekeverjük és a forrástól számított 4 percig főzzük, még melegen a tortára öntjük.
Nálunk mindenki fagylalttal szeretni ezt a desszertet, színes tortadarával szoktam díszíteni,  de önmagában is fogyasztható hidegen, melegen egyaránt. A gyerekek nagy kedvence szokott lenni családi összejövetelek alkalmával.
Szólj hozzá!

Befőzés; tök, patiszon, paradicsom és minden mi télire való....

2010. augusztus 25. 18:21 - krisztinakonyhaja

Kellemes kaporillat lengi be az egész lakást, nagyon szeretem az illatát, ízét és magát a növényt. A magjából teát főzve a csuklás ellen is kiváló. A tökfőzelékhez elengedhetetlen a kapor, de én úgy gondolom a télire eltett zöldségek egyik legfontosabb fűszere, ezért gyakran és sokat használok ebből a remek gyógy- és fűszernövényből.
Szeretek biozöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, adni a családomnak, ha van rá lehetőség. Idén olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kiskertemben a zöld paradicsomból annyi jutott, hogy télire lesz bőven lekvár és savanyúság is belőle, teljesen vegyszermentesen,  a tökféléket a falunkból szereztem be(szintén bio), hihetetlen jó áron, így télen tökbőség lesz. :) Igaz nem is bánom, mert nagyon egészséges és finom.
Amit ma sikerült eltennem:  zöld paradicsom savanyúan, illetve csillagtök hagymás-kapros borecetben. Már pihennek a száraz dunsztban. Elkezdtem előkészíteni a töklekvárnak valót is, bár ez holnapra fog maradni, mert elfelejtettem megvenni a citromot....  és az uborka eltevése is hátra van még, de nem baj, mert imádok télire eltenni legyen szó savanyúságról, gyümölcsről vagy lekvárról.

Csillagtök hagymás-kapros borecetben

1kg csillagtök
6dl hagymás borecet
1 cs kapor
6dl víz
4 ek. cukor
1 ek. só
késhegynyi szalicil

A csillagtököt megtisztítjuk, felvágjuk. A borecetet, vizet, cukrot és a sót össze keverjük, a kaprot apróra vágjuk és a borecetes léhez adjuk pár percig forraljuk, majd az üvegekbe rakott csillagtökre öntjük, tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk. Száraz dunsztba tesszük.

















Szólj hozzá!

Tiramisu, recept, ami bevált

2010. augusztus 24. 20:43 - krisztinakonyhaja

Nagyon sok tiramisu recept kísérleten vagyok túl, állíthatom az eredeti olasz tiramisu ízt talán sosem sikerül reprodukálni itthon, de közel van az általunk kedvelt receptből készült sütemény ízvilága az eredetihez és próbálkozni mindig lehet. Sokféle alapanyaggal kísérleteztem, legalább 5-6 fajta babapiskótát, piskótatésztát, legalább ennyi kávéfélét kipróbáltam, és hát mascarponéból is vettem már olaszt, magyart, németet, mire kialakult egy olyan íz, ami elnyerte a tetszésünket.

Recept:
4 tojás
11 ek kristálycukor
50 dkg mascarpone (nekem a szarvasi vált be)
2 ek. testes likőr-bor
3 zacskó babapiskóta (cukrozott)
2 adag kávé
kakaópor

Ha gyerekek is esznek belőle a bort konyakaromával helyettesítem, illetve a kávéhoz adok 6-7 ek. tejszínhabot vagy kevés tejet.

A tojássárgákat 4 ek. cukorral habosra keverem, fehéredésig. Hozzáadom a krémsajtot és a kemény habbá vert tojásfehérjéket, óvatosan forgatjuk bele, hogy a hab ne nagyon törjön össze. A kávét a maradék cukorral, borral összekeverjük a piskótát beáztatjuk, egy üvegtálba sorba jó szorosan lerakosgatjuk majd rákenjük a krémet és megszórjuk kakaóval. Min. 2 órát hűtőszekrényben hűtjük.














Tudtad?

A tiramisu csak az 1980-as évek közepén terjedt el és indult világhódító útjára.
Szólj hozzá!

Diós bögrés egyszerűen

2010. augusztus 22. 19:33 - krisztinakonyhaja

süEzt a sütit karácsonyra alkottam először, karácsonyi diós bögrés egyszerűen nevet adtam neki eredetileg, de a vége az lett, hogy télen, nyáron, ősszel és tavasszal is sütnöm kell.  

Hozzávalók:
 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
 1 bögre (3dl) cukor
 2 tojás
 1 bögre dió
1 bögre liszt
1 bögre tej
1 csomag sütőpor
 1 teáskanál fahéj
 picurka szerecsendió
1 kiskanál mézes fűszerkeverék
narancs- vagy baracklekvár a töltéshez
fél narancs héja reszelve (ha a narancslekváros változatot csináljuk)

A vajat habosra keverjük, majd a cukorral szintén habosra keverjük, és sorban hozzákeverjük a többi hozzávalót is. Kivajazott, lisztezett 20x30cm-es sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

Ha kihűlt, kiborítjuk, kettévágjuk, és lekvárral megtöltjük (kicsit hagyjuk beszívódni), majd szeleteljük.
Megjegyzés

Mákkal is készíthető dió helyett. Olyan igazi édes, ragacsos finomság. A végén megszórtam porcukorral és színes tortadarával, mert vidámabb lett tőle a süti kinézete
Szólj hozzá!

Tejfölös-csokis csodabogár

2010. augusztus 22. 14:45 - krisztinakonyhaja

süEnnél finomabb, édesebb és könnyebb süteményt nem is tudok elképzelni egy nehéz nap után. Be kell vallanom, hogy, amikor először olvastam a receptet, féltem tőle,  de a neve megfogott, elkészítettem, beleszerettem.... Nyáron gyümölcsösen, télen csupa csoki tortadarával készítem. Figyelem! A tortadarával nem spórolunk!!!

1 nagy doboz tejföl (kb 375-400g, amelyik kapható),
20dkg liszt,
30dkg cukor,
1cs. sütőpor,
2 tojás
tortadara,
vagy gyümölcs

Az összes hozzávalót csomómentesre keverem és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm majd előmelegített sütőben, ajtónyitás nélkül 30perc alatt 170C-on megsütöm
Szólj hozzá!

Rakott kelbimbó vasedényben/római tálban

2010. augusztus 22. 14:05 - krisztinakonyhaja

Ez a rendkívül ízletes főétel készíthető római tálban vagy vasedényben, személy szerint ezt részesítem előnyben, na nem csak azért mert súlyzózással is felér ki-be tenni a sütőből, de ez sem elhanyagolható. Még édesanyám vette úgy 30 évvel ezelőtt, amikor én még nem is éltem és azóta is használjuk, főleg én sajátítottam ki, mert ennyire ízletesre szerintem más edényben nem fő/sül meg az étel. Ez a recept az egyik nagy kedvenc még az internetről szereztem pár évvel ezelőtt, már több helyre beírtam, családnak továbbadtam és mindenki állíthatom, hogy imádja, még a kisfiam is-aki egyébként meg nem enné a ronda zöld golyót- megeszi a kelbimbót ebben a formában, mert édes és lágy lesz, a hús omlós, amit pedig főleg szeretek benne, hogy összedobom és mehet a sütőbe a hús elősütésén kívül nincs vele sok munka.
A recept

80dkg kelbimbó
2-3 szál fehér/sárga répa
5-6szem krumpli
7szelet sertés comb
2 fej hagyma
2dl tejszín
5dkg vaj
10dkg füstölt sajt
1 tojás
só, bors, köménymag

A zöldségeket megtisztítjuk és kockára vágjuk(kelbimbó egybe kerül bele), a húst kiklopfoljuk sózzuk-borsozzuk és forró olajon hirtelen elősütjük. A tál aljára lerakjuk a fele zöldséget összekeverve(kelbimbó, hagyma, krumpli, répa) sózzuk, borsozzuk, köményezzük, majd jöhet rá az elősütött hús, ezt betakarjuk a zöldségek másik felével, ismét só, bors, kömény. Az 5dkg vajat elosztjuk apró darabokban a tetején(a húsra közvetlen is szoktam tenni egy keveset), a tejszínt összekeverjük a tojással és ezt ráöntjük a zöldségekre. Mehet 1,5-2órára a sütőbe, 1,5óra után érdemes megnézni, hogy puha-e a hús, ha megpuhult ráreszeljük a sajtot és visszarakjuk fedő nélkül, amíg aranyszínű nem lesz a tetején a sajt.

Szólj hozzá!

Kijevi krémes

2010. augusztus 21. 14:21 - krisztinakonyhaja

Kb. 1 éve találtam rá erre a fantasztikusan krémes, diós és minden benne van, amit szeretek sütire, azt hiszem Passné J. H. receptjeként olvastam először. Úgy havonta egyszer kéri a család : -Mikor lesz már kijevi?- Szóval sütöm és sütöm, mint pl. ma is. Mindig készül hozzá egy másik süti is, hogy ki tudják várni, míg összeérik a kijevi, mert azt bizony ki kell várni, szerintem akár 1 napot is állhat nyugodtan, akkor még finomabb, de minimum a 4óra, amit tapasztalatom szerint várni kell rá.

A recept

Tésztához
40dkg liszt
1 cs. sütőpor
15 dkg cukor
20 dkg margarin
4 tojássárgája
3 ek. tejföl

Habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
25 dkg darált dió

Krémhez
2 csomag vaníliás főzőpuding
5 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

A tésztához az alapanyagokat összegyúrjuk, hogy egy viszonylag lágy, de nyújtható tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk és egy sütőpapírral letakart tepsi hátulján kisütjük a 3 lapot egymás után - vigyázat melegen törik!- 25*20- as  a lapok mérete, de nem baj, ha picit nagyobbra vagy kisebbre sikerül, a lényeg, hogy a 3 lap nagyjából egyforma legyen.
A habhoz a diót ledaráljuk a tojásfehérjéket felverjük a cukorral, majd a dióhoz keverjük, óvatosan.
A krémhez a tejben elkeverjük a pudingot és lassan kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd még forrón hozzákeverjük a cukrot és a vajat mixerrel vagy habverővel gyorsan simára keverjük.
Az első lapra rákenjük a dióhabot majd a vaníliakrémet, rátesszük a második lapot azt is megkenjük előbb a dióhabbal, majd a vaníliakrémmel, végül ráhelyezzük a 3. lapot. Akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűlt és nem törik a tészta.

Szólj hozzá!

Angol édes teasüti

2010. augusztus 21. 11:37 - krisztinakonyhaja

öEz az eredetileg angol sütemény, hihetetlenül omlós, lágy és ízletes. Az elkészítése is nagyon egyszerű és csupán 3/4 óra. Egy délutáni teához vagy vendégek fogadásához el sem tudok képzelni kellemesebb édes süteményt.

A recept:


20 dkg liszt
3 tojás
10 dkg porcukor
15dkg vaj
1 késhegynyi szódabikarbóna
15 dkg darált dió
12 dkg porcukor
Sütésálló vegyes gyümölcslekvár

A lisztet a tojássárgákkal, a porcukorral, a vajjal és a szódabikarbónával lágy tésztává gyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk (bár inkább lapogatjuk, főleg a tepsiben) és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.  Lekvárral megkenjük, majd a tojáshabot a cukorral felverjük és a darált dióhoz keverjük majd a diókrémet rákenjük a lekvárra. 180 C-on kb. 15-20 percet sütjük.

Szólj hozzá!

Nagyi sütötte I.

2010. augusztus 20. 13:55 - krisztinakonyhaja

Nagymamám is nagy receptgyűjtő hírében áll, igaz már nem sütöget annyit a kora miatt, de a 30-as évek végétől egészen a 90-es évek elejéig gyűjtötte a recepteket és sütött-főzött finomabbnál finomabb ételeket, süteményeket. Úgy gondoltam, hogy a gyűjteményét most előveszem és nekilátok sütögetni, válogatni jól bevált illetve eddig csak kallódó receptek közül. A mai volt az első sütemény a gyűjteményből

Habos csíkos kocka:

2 tojás
1ek. zsír
16ek. cukor
16ek. liszt
16ek tej
1kk. szódabikarbóna
1 nagy kanál cukrozatlan kakaópor +3 ek. tej
baracklekvár
6ek cukor

A lisztből, tejből, szódabikarbónából, zsírból és a 2 tojássárgájából tésztát gyúrunk. Elfelezzük, óvatosan kinyújtjuk, majd egy közepes sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk. A tészta másik feléhez hozzákeverjük a kakaóport és a 3 ek. tejet, jól összekeverjük és a tésztára egyengetjük. 180 C-on sütjük, tűpróba. Ha megsült felverjük a tojást és a 6 ek cukrot apránként hozzáadagoljuk, majd a lekvárt a tésztára kenjük és erre simítjuk a tojáshabot. Visszatesszük "száradni" a sütőbe, akkor jó, ha habcsókszerű lesz a hab és picit megbarnul. Langyosan kockára vágjuk.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása