Krisztina Konyhája

Olaszos sertéskaraj vasedényben sütve

2014. április 12. 08:24 - krisztinakonyhaja

Hétvégére egy gyors, finom ráadásul olaszos egytálételt?

Nagy előnye, hogy egyszerű az összeállítása és kevés energiaráfordítással elkészíthetjük. Az időnket pedig a kellemes levegőn tölthetjük, vagy akár a húsvéti nagytakarításnak is nekiállhatunk, amellett, hogy a családnak is finom, laktató ételt teszünk az asztalra.

Ennek a csodás egytálételnek az alapötlete a Praktika magazin januári számából származik, de természetesen saját ízlésre átalakítva, tehát eltér az eredeti verziótól.

10 szelet sertéskaraj

10 szem krumpli (kb. 1,2kg)

2 közepes fej vöröshagyma

3,5-4 dl főzőtejszín

2 ek vaj

1 nagy doboz tejföl (450g)

20 dkg reszelt sajt

szerecsendió, fahéj, só, bors

olaszosz fűszerkeverék:  oregánó, bazsalikom, majoranna, petrezselyem, kakukkfű

a fűszerkeveréket házilag szoktam készíteni, amikor szezonja van a fűszernövényeknek. Megszárítom őket és kevés sóval és cukorral mozsárban apróra töröm, üvegben remekül eltartható.

A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. A burgonyát és a hagymát szeletekre vágjuk.

Egy sütőtálat, én a kedvenc vasedényemet(mert ebben a legfinomabb) kivajazzuk. Belesimítjuk a burgonyával elkevert hagymaszeleteket, megsózzuk. 2 ek. vajat rászórunk pici darabkákban. A tejszínben elkeverjük a szerecsendiót és a pici fahéjat, majd a burgonyára öntjük.

A tetejére fektetjük a hússzeleteket, majd lefedjük és 200 C-os sütőben kb. 1-1,5 óra alatt puhára sütjük a húst.

Vigyázat, ha nem vasedényben sütjük, akkor rövidülhet a sütési idő 30-40 perc után ellenőrizzük!

Miután ellenőriztük, hogy kellőképpen megpuhult a hús. Az előzőleg fűszerekkel és sajttal elkevert tejföllel nyakon öntjük a húst, majd mehet vissza  a 180 C-osra állított sütőbe újabb 30 percre.

WP_001658

Szólj hozzá!

Húsvét a világ körül

2014. április 08. 19:44 - krisztinakonyhaja

 

Szinte nem létezik olyan ország, ahol ne ünnepelnék a húsvétot.

Színes kitekintő a világba a teljesség igénye nélkül, azokat a képeket tartalmazza a bejegyzés, amik nekem tetszettek vagy valamiért magukkal ragadtak.

Ausztrália

A kis cukik

http://whatson.cityofsydney.nsw.gov.au

Húsvéti  parádé Melbourne-be

http://en.minghui.org/

Húsvéti csoki bilby, kis erszényes, ami ugye nem nyuszi :) Én azért maradok a nyusziknál

http://members.optusnet.com.au

 

Belgium

Belgiumról mindjárt eszembe jutnak a csodálatos csokik

http://oldchocolatehouse.com

 

Tojásvadászat gyerekeknek egy Brüsszeli parkban, biztos jó móka

Children collect Easter eggs in a park in Brussels, Belgium, March 31, 2013. 10 parks in Brussels held Easter egg hunt event on Sunday. (Xinhua/Ye Pingfan)

http://www.globaltimes.cn

Cuba

Helyes kis húsvéti nyuszik Cuba-ból

Havana Easter bunnies  copy

http://www.prlog.org

Ecuador

Katolikus papok lilába öltöznek húsvétkor egy ünnepség keretében és sokan ünnepelnek az utcán

http://journals.worldnomads.com

 

Görögország

Igazi ünnep a húsvét Görögországban, szinte mindenki elmegy templomba húsvétkor és rengeteg szabadtéri ünnepséget is tartanak

Húsvét Ag Thomas, Athén, Görögország

Epitaphios felvonulás Kea

Péntek A Epitaphios a Kea

http://www.greecetravel.com

Horvátország

Csodálatos, színes, ékes tojások

http://chatandchow.tumblr.com/

India

Indiában is igazán színpompásan ünnepelnek

http://www.bestourism.com

Gyönyörű kézzel festett tojások is készülnek Indiában

http://www.stutzfamily.com

Kína

http://blog.asiahotels.com

http://cofswmc.wordpress.com

Magyarország

A kihagyhatatlan locsolás, Szentendrén a skanzenben vagy Hollókőn húsvétkor még mindig megnézhetjük a hagyományos magyaros locsolást.

http://dfilter.livejournal.com/

Vatikán

Az elmaradhatatlan tömeg húsvétkor, bakancslistás

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Amikor a férj blogol-Készítsünk kerti növényfuttatót

2014. április 06. 13:12 - krisztinakonyhaja

Eljött ez a nap is, nevezetesen, hogy Férj kedvet kapott bejegyzést írni.

Nem, nem főzés témakörben, mert az ő asztala inkább a barkácsolás, ahogy kezdődik a jó idő úgy jönnek a jobbnál jobb ötletek is.

Ezúttal a futó növényeknek kellett egy gyors megoldás, ráadásul tényleg nagyon kicsi költségvetésből.

Fogadjátok szeretettel és aki kedvet érez nyugodtan vágjon bele, nem ördöngösség és a gyerekek is tudnak segíteni, mert nálunk alap, hogy P is segít apukájának barkácsolni. A lakkozásnál igencsak kivette a részét a munkálatokból.

Jöjjön az elkészítés és alapanyagok részletes leírása Férj tollából.

                  Virágfuttató és kaspó tartó kerti boltív

 

            Az általam elkészített állványoknak kb. 20 folyóméter léc az anyagigénye. Sima 4 méteres tetőlécet vettem fenyőből (sima lucfenyő) 2,5X5-ös méretben de lehet akár 3X5-ös méretben is. Ezt kettévágattam még a boltban 2 méteres részekre. A lécek egyik végét a munka megkezdése előtt egyenesre kell vágni. Az én állványom 2 méter magas és 2 méter széles. Első lépés hogy amennyiben valamivel szennyezett a faanyag azt el kell távolítani csiszolással vagy gyalulással. Ezután le kell vágni a hosszú részeket. Kell 4 db 2 méteres rész a tartó álló részeknek illetve még 2 db 2 méteres a felső léceknek. Miután ezek megvannak, a maradék anyagból ki kell vágni 8 db 40 centiméteres és 4 db 60 centiméteres darabot. Ezek lesznek a kereszt összekötők. Szükség lesz még 4 db 20 centiméteres darabra is a merevítéshez. A 20 centiméteres darabokat az anyag szélességétől függően 45 fokban saroktól levágjuk mindkét végén. Figyeljünk a szögre különben nem lesz egyenes az állvány. Például ha 5 centiméter széles az anyagunk, akkor az egyik végéről is és a másik végéről is bemérünk 5 centimétert majd a jelöléstől az átellen oldalon lévő sarokba húzunk egy átlót így egy kb olyan sarkot vágunk ki aminek a két rövidebb oldala 5-5 centiméteres. Itt figyeljünk az egyenes vágásra, mert ha nem illeszkedik, akkor el fogja tartani az oldalléceket különböző tekeredéseket vetemedéseket eredményezve. Miután ezzel is megvagyunk, elkészítjük a két álló keretet. Javasolt a rögzítésekhez facsavart használni, amelynek hossza kb. 1.5 centiméterrel haladja meg az anyag vastagságát. Én a rögzítési pontokat előfúrtak elkerülendően hogy el ne repedjen az anyag. Előfúrást úgy végzünk, hogy vesszük a facsavar szélességét mely esetemben 4,5-ös volt, és a menet szélességét levéve előfúrunk a rögzítési pontnál. Ez kb. 1.5 milliméter szokott lenni. Nálam ez a 4,5-ös csavarnál 3-as előfúró. Az egész kerethez kb. 60 darab csavar kell.

                                       Kimérés, összeszerelés

            A kimérés menete a következő. Az álló részeknél válasszuk, meg hogy melyik lesz, az alsó rész majd fektessük le a léceket az élükre és a tetejére illesszük rá a felső lécek egyikét. Fontos hogy egyenes részre fektessük le a léceket különben szinteltérés lesz köztük. Az anyagvastagságot is bele kell számolni a mérésbe ezt nem szabad elfelejteni. Én 10-10 centimétert hagytam a lécek két végén kilógó résznek, hogy biztosítva legyen a hely a szélére függesztendő virágoknak. Tehát a lefektetett felső lécre mindkét végről mérjünk, be 10-10 centimétert majd az anyagvastagság felét még mérjük hozzá és ott jelöljük be középen a fúrás helyét. Fogjuk hozzá előbb az egyik majd a másik oldalon is az alsó tartó lécet és lassan készítsük el az elő furatot, figyelve a szintben maradásra. Elegendő egy-egy lyukat fúrni majd mindkettő tartólécet egy csavarral szorosan egymáshoz rögzíteni. Ezután fogunk két 20 centis darabot és a 90 fokos kapcsoláshoz belülről illesztve kb. középre rakva szintén egy- egy csavarral rögzítsük mindkét részhez. Ez biztosítja, hogy az állvány egyenes legyen. Miután ezek is készen vannak minden kötéshez kell még egy csavart a másik mellé, de nem túl közel behajtani. Ha ezzel megvagyunk, készen van az első keretünk, amiből kettő kell. Miután mindkét keret elkészült megvannak a tartó keretek.

            Most következnek a kereszttartók. Fogunk 2-2 40 centis darabot. Ezek adják meg az állvány szélességét. Az álló részekre felmérünk 40 centinként egy-egy rögzítési pontot. Kis segítségre szükség lehet a következő lépéshez. Mindkét oldalra 4-4 40 centis léc kerül. Az alsót és a legfelsőt felrögzítjük figyelve, hogy a lécek vége egy vonalban legyen a tartóléc szélével. Ha mindkét oldalra felkerült a két léc, akkor az állványunk már önmagában is alva marad. Ezután a felmért maradék 2-2 lécet is felrögzítjük. Csak az alsó és felső lécnél szükséges a 2-2 db. csavar a többihez elég csak 1-1 is. Ha ezzel is elkészültünk, akkor az állványt fektessük le az oldalára lehetőleg ládákra vagy asztalra. A lényeg hogy a felső része lelógjon, különben a kilógó 60 centis darabokat nem tudjuk felhelyezni. A 60 centis darabokat mindkét végről 10-10 centit bemérve először a két szélére rögzítjük, fel majd felhelyezzük a maradék kettőt is a fent maradt hely kellő elosztásával.

                                                    Végmunkák

            Nem muszáj, de javasolt a nyers fát valamilyen lakkal legalább egyszer átkenni az elkorhadás elkerülése miatt. Tartósabb és szebb is lesz ez által. A felállítás történhet beásással, oldalrögzítéssel vagy karórögzítéssel is. Ezt mindenki a saját kertjéhez mérten tudja csak eldönteni. (Én a beásás mellett döntöttem).

Elkészítés költség:  3000 Ft

Amikor a kis tanonc fest:

WP_001626

Helyére került a futtató

 

 

 

WP_001629

 

A kaspók felkerültek, a rózsa eligazgatva, már csak a kaspóba ültetett futó növényeknek kell elkezdeni terebélyesedni.

WP_001653

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komment
Címkék: barkács kert DIY

Hagyományos ebéd vasárnapra

2014. április 05. 17:38 - krisztinakonyhaja

Vasárnapra ajánlom ezt a hagyományos menüt.

Gulyásleves

80 dkg marhahús
paprika
zsír
paradicsom
2 fej hagyma
só, bors, pirospaprika, ezek képezik a pörkölt alapját
A leveshez:
3 szál fehér és sárgarépa
kb. 10 db közepes burgonya
só, bors, kömény, 2 babérlevél
kevés gulyáskrém
csipetke

A pörkölt hozzávalóiból hagyományos pörköltöt készítünk, talán egy picit lehet zsírosabb, majd amikor félig megpuhult felengedjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, zöldségeket és amikor felforrt a kevés vízzel elkevert gulyáskrémmel ízesítjük. Amikor minden puha hozzáadjuk a tésztát ismét átforraljuk, már készen is vagyunk Direkt nem írtam konkrét arányokat, mert szerintem mindenkinek van egy jól bevált gulyásleves receptje. A legjobb bográcsban főzni, mert az idő  pont alkalmas erre a remek kerti szórakozásra. Mi nem szeretjük túl sűrűn a levest, de, aki úgy szereti az kicsit főzze el jobban a levét.

A csipetke: 2 púpozott ek. liszt, 1/2 tk. só, 1 tojás. Elkeverjük, nem kell nagyon kidolgozni és már csipegethetjük is a levesbe.

WP_001644

A második fogás pedig a lángos, 10-12 db

1 kg liszt

5 dkg élesztő

2 dkg só

1 dkg cukor

1/2 dl tej

A langyos cukros tejben elkeverjük az élesztőt és 2 kk. lisztet, felfuttatjuk.

A sót 2,5 dl vízben elkeverjük.

A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt és apránként hozzáöntjük a sós vizet. Addig dagasztjuk-ha szükséges további víz adagolásával-, amíg egy szépen lélegző tésztát nem kapunk. Akkor lélegzik, amikor puffanó hang mellett szép buborkékok képződnek a tésztán.

Langyos helyen megkelesztjük, kb 45-50 perc alatt.

Kb. 12 golyót formálunk a tésztából, amit szépen kézzel kihúzogatunk és bő, forró olajban megsütjük.

Fokhagymásan, sajttal, tejföllel tálaljuk.

WP_001637

Szólj hozzá!
Címkék: lángos gulyás

Kerti konyhák-Inspiráció tavaszra

2014. április 03. 08:37 - krisztinakonyhaja

Eljött a kerti konyhák ideje, igaz ilyenkor még legfőképpen a tervezgetés, csinosítás vagy éppen bővítés fázisánál tartunk,  pont ezért érdemes már most egy kis inspirációt gyűjteni az álom kerti konyhánkhoz.

Tartsatok velem! Nekem ezek a kedvenceim:

Raklapokból mi is elkészíthetjük

 

Reuse, Recycle and redecorate. Old wood pallet turned into cooking station for your garden. #designforlife#interiordesign#decoration#houseobjects#doityourself#renovation#woodpallet#recycling#functional

Egy kis kézügyesség és némi pénz kérdése, hogy ilyen pompás konyhánk legyen

Egyik nagy kedvencem, olyan szépen beolvad a környezetbe, igazi fűszer paradicsom.

Igazi vidéki pompás kerti étkező és konyha

outdoor kitchen examples and tips

Egyszerűségben az elegancia

Nice Traditional Outdoor Patio Kitchen Sets

A letisztult, nekem picit steril, de szerintem van olyan kert/főzés rajongó, aki ezt szereti

outdoor kitchen for cooking beautiful photos

Igazán hangulatos, egy meghitt vacsorához, de a gyertyatartóért oda meg vissza vagyok

Picture

Amelyik a legjobban beolvadt a saját környezetébe, már szinte fáj annyira szuper

 

Beautiful Outdoor Fireplace Designs is designed using the Great Design : Extraordinary Troubh Outdoor Fireplace Designs Modern Outdoor Sitting Furniture

 

Jöjjenek a kedvenc főző alkalmatosságaim, az első akár egy boszorkány üst, este biztos fantasztikus látványt nyújt.

Ezt pedig akár a telekre is könnyedén el lehet szállítani, vagy a teraszra kitenni és máris kész a mobil BBQ konyhánk.

Tokyo Style Japanese Barbecue  - Where, How and Why to Place them

http://www.teckler.com , http://www.pastelpatterns.com

http://www.buyaz.org ,http://kitchenhunter.net

http://patiodesigndepot.com ,http://www.designswan.com

http://www.mippu.com ,http://www.diamondstoneworks.com

http://www.housebeat.net ,http://founterior.com , http://www.williamecartercompany.com , http://www.bbc.co.uk

1 komment

Pastitsio-görög rakott tészta

2014. március 30. 13:31 - krisztinakonyhaja

Idén először volt annyira jó idő hétvégén, hogy bátran ki mertünk menni ebédelni a szabadba, és milyen jó volt.

Egyik kedvenc rakott ételünk a pastitsio, azaz görög rakott tészta készült. A recept alapötlete Latsiától származik és itt olvasható : http://www.kifoztuk.hu/receptjeink/item/pastitsio-goeroeg-rakott-teszta Bevallom több receptet is kipróbáltam, de nekünk ez vált be a legjobban. Viszont egy kicsit a saját ízlésünkre formáltam, mert az olaszos ízvilágot fűszerezésnél mi jobban kedveljük.  Nagyon finom és laktató, viszonylag gyorsan el is tudjuk készíteni,  és a sütés sem vesz túl sok időt igénybe. Elég nagy adagot készül ebből a mennyiségből, egy baráti, családi összejövetelre  kiváló. Mi öten jóllaktunk belőle és még maradt is, így meg van oldva, hogy mit csomagoljak holnap ebédre.

Az eredeti recepthez képest a mártás mennyiségével, a fűszerezéssel variáltam.

50 dkg makaróni

1 kg darált sertéscomb

1 nagy fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 doboz paradicsomkonzerv

bazsalikom, kakukkfű

pici cukor, só, bors,

1 ici pici tej (csak, akkor kell, ha valakinek a gyomra nehezebben bírja a paradicsomot)

A besamel mártáshoz:

1,2 l tej

7 ek. liszt

0,5 dl olaj

3 tojás

kb. 10-12 dkg reszelt sajt

A tetejére:

kb 10 dkg reszelt sajt

5 dkg olvasztott vaj

kevés fahéj

A tésztavizet feltesszük forrni sóval és kevés olajjal.

Közben a hagymát kockára vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk,  amikor már üveges hozzákeverem a nagyon apróra vágott fokhagymát is, majd hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A fűszereket apróra vágjuk és szintén a húshoz keverjük, végül a darabolt paradicsomot is hozzáadjuk a pici cukor és pici tej társaságában. Forralunk egyet rajta.

Félretesszük.

A besamelhez az olajon a lisztet átforgatjuk, majd felöntjük a tejjel és habverő segítségével simára keverjük, addig keverjük, amíg a tej jó meleg nem lesz, ekkor hozzáadjuk a tojásokat és a habverő segítségével továbbra is simává keverjük, végül jöhet hozzá a reszelt sajt, de itt már érdemes fakanálra váltani sűrűn keverve, hogy nehogy leégjen. A sajt sósságának függvényében megsózzuk. Majd, amikor besűrűsödött ezt is félretesszük.

Közben kifőzzük a tésztát.

Amikor kifőtt a tészta leszűrjük és 3-4 evőkanál mártást adunk hozzá, jól elkeverjük. Szintén 3-4 ek. mártást adunk a darált húsos raguhoz is.

Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk és a makaróni felét belesimítjuk. Erre jön rá a húsos réteg, majd a maradék tészta. A besamel mártást a tetejére öntjük.

Sajttal jól megszórjuk, majd egy kevés fahéjjal is szép egyenletesen, végül a tetejére csurgatjuk az olvasztott vajat.

Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 45-50 perc alatt elkészül.

 

WP_001604

 

Szólj hozzá!

Tavaszi zsongás smoothie

2014. március 29. 15:48 - krisztinakonyhaja

Igazi ízzsongás ez a smoothie, nem mondom, hogy teljesen hagyományos ízvilág, mert a bazsalikom és az eper igazi ízbombák külön-külön is, egybe meg főleg. Rettentő jólesik egy kora tavaszi napon akár reggelire, akár délután a napon elfogyasztva egy friss hűsítő gyanánt.

Amit még nagyon szeretek a smoothie-ban, hogy nem kell pontosan méricskélni az adagokat, sokféle gyümölcsöt, magokat, joghurtokat vehetünk és csak egyszerűen összeturmixoljuk. Bátran lehet kísérletezni a hozzávalókkal és ízekkel.

Előfordult, hogy müzli szeletet dobtam bele és még az sem rontotta el. :)

Bátran kísérletezzetek és smotthie-ra fel!

Ettől igazán jól fog indulni a napunk.

 

1 banán

1 nagy marék  fagyasztott eper (ha friss epret használunk, akkor pótoljuk 2-3 jégkockával)

2-3 db friss bazsalikom levél +díszítés

½  marék dió+ némi darált dió a tetejére

4 dl tej

Nagyon kevés vanília aroma, vagy egy negyed vanília rúd belseje

1 ek. méz, vagy ízlés szerint lehet picivel több is

1 csipet frissen őrölt bors

Minden dobjunk a turmixgépbe és pár másodpercig turmixoljuk össze a hozzávalókat.

Pohárba töltjük, a tetejét megszórjuk darált dióval és bazsalikom levéllel díszítjük.

 

WP_001600

 

 

Szólj hozzá!

Rejtélyes répatorta

2014. március 23. 07:10 - krisztinakonyhaja

Joanne Fluke könyveit nagyon szeretem, egyrészt, mert jópofa krimi sorozat, másrészt, mert sok használható receptet tartalmaz minden egyes kötet.

Most éppen a Rejtélyes répatorta és gyilkosság c. részt olvastam és egyből tudtam, hogy muszáj lesz megsütnöm a címben is szereplő rejtélyes répatortát.

Többször készítettem már a sorozat könyvei alapján süteményt és meg kell mondanom volt amelyik finom volt és volt, ami annyira nem nyerte el a tetszésünket.

Azonban a rejtélyes répatorta abszolút siker lett, ezért is gondoltam, hogy megosztom veletek az elkészült remekművet, hátha nem olvastátok a könyvet és így nem is akadhatott meg a szemetek ezen a szuper süteményen.

Az ananász és répa nagyon összeillik a kardamommal és a fahéjjal.

Két pici hiba volt a könyvben leírt receptnél, bár szerintem ez csak szerkesztési hiányosság lehetett.

1. Nem szerepelt a fahéj a leírásnál csak annyi, hogy 1,5 tk. és a nagy semmi mellette. A leírásból kellett kisakkozni, hogy mi is a hiány.

2. A máz leírásánál pedig nem szerepel az összetevőként említett porcukor hozzáadásának lépése.

Ettől függetlenül remekül elkészíthető és igazi tavaszváró sütemény.

Készítsétek el bátran, nem nehéz, de annál finomabb.

Rejtélyes répatorta és gyilkosság

Joanne Fluke

Rejtélyes répatorta és gyilkosság

Hannah Swensen titokzatos esetei 10.

ISBN 9789639769731

Kiadás éve: 2012

Ár: 3290 Ft

Itt bele is lehet olvasni a könyvbe a kiadó oldalán: http://www.illia.hu/images/pdf/rejtejesrepatorta.pdf

 

Ez nem egy fizetett hirdetés, nem állok semmilyen kapcsolatban a kiadóval, egyszerűen tényleg finom volt a sütemény. 

 

20 dkg kristálycukor

2 tojás

1 dl olaj

1 tk. vanília aroma

1 kis pohár tejföl

1,5 tk. szódabikarbóna

1,5 tk. fahéj

1,5 tk. kardamom

1 tk. só

1 dobozos ananász konzerv a levével

20 dkg aprított dió

20 dkg liszt

20 dkg reszelt sárgarépa

A krémhez:

10 dkg olvasztott vaj

25 dkg krémsajt

40 dkg porcukor

1 tk. vanília aroma

 

A tojást villával felverjük, hozzáadjuk a cukrot, az olajat és a vanília aromát, elkeverjük.

Hozzáadjuk a tejfölt, a szódabikarbónát, a fahéjat, a kardamomot, a sót és jó alaposan összedolgozzuk.

A masszához adjuk az ananászkonzervet-az ananászt kisebb darabokra vágjuk-a levével együtt. Hozzákeverjük az aprított diót (én darálva kevertem hozzá), és 2-3 részletben a lisztet is. Szép simára keverjük és már csak a reszelt sárgarépával kell jól elkevernünk.

Egy kb. 22x35 cm-es tepsit kivajazunk, lisztezünk és egyenletesen belesimítjuk a masszát.

175 C-on előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük, nekem 30 perc is elegendő volt. Tűpróbával ellenőrizzük.

Tegyük félre kihűlni a süteményt.

Elkészítjük a mázat.

Az olvasztott vajat és a mascarpone-t simára keverjük a vanília aromával. Ezután dolgozzuk össze szép fényes mázzá a porcukor hozzáadásával.

A kihűlt torta tetejére kis buckákat halmozunk a könyv leírása én simán rákentem és szép egyenletes lett.

Ajánlott, hogy a bevonómáz szobahőmérsékletű legyen, akkor lehet szépen dolgozni vele.

A mázból ételfesték segítségével répákat is készíthetünk dísznek.

WP_001592

Szólj hozzá!

Rántott újhagyma-indul a tavaszi szezon

2014. március 22. 09:59 - krisztinakonyhaja

Itt a tavasz, indul az újhagyma szezon, egy nálunk bevált és kedvelt receptet hoztam.

2 csokor újhagyma
olaj

liszt
zsemlemorzsa
2 tojás

A mártogatóshoz:

majonéz
házi ketchup
a hagyma levágott zöldje

Az újhagymát megtisztítjuk, a levágott zöld részét félretesszük. 1 percig sós vízben főzzük a hagymát, majd lecsöpögtetjük.
A hagymátkat egyesével kipanírozzuk, liszt, tojás végül a zsemlemorzsa. Forró olajban kisütjük.
A mártogatóshoz összekeverünk 3/4 rész majonézt, 1/4 rész ketchupot, hozzákeverjük a félretett, apróra vágott hagyma zöldjét.

Szólj hozzá!

Szilvalekváros macaron

2014. március 20. 18:34 - krisztinakonyhaja

Nehogy kimaradjak a macaron napból, ezért egy régi macaron kreációmat vettem elő újra.

A macaront a Dining Guide-on megjelent Zazzi cukrászda receptje alapján készítettem

A linkre kattintva képekkel illusztrálva is megtalálhatjátok a folyamatot, szerintem jól lehet a leírás és a képek alapján dolgozni a recepttel.

Először úgy időzítettem, hogy ünnepekre megpihenjen  a 2×110 g tojásfehérje ez 2 napot vett igénybe.

30 dkg cukorból és 7,5 dkg vízből szirupot főztem, ami akkor jó, ha szépen bugyog, nekem nincsen itthon hőmérőm így fogalmam nem volt mikor éri el a 118 C-os kívánt hőmérsékletet, így ránézésre dolgoztam, tehát vártam még olyan szép habos lett.

Robotgépbe tettem az első adag tojásfehérjét és elkezdtem felverni és közben óvatosan hozzácsorgattam a cukorszirupot, majd addig kellett verni még közepesen kemény nem lett a hab (na az én gépem amúgy is csak ilyet akar produkálni tojásfehérjéből, így ez kipipálva).

A vége felé pár csepp kék ételfestéket is kevertem hozzá.

Egy másik tálba a második adag tojásfehérjét elkevertem 30 dkg mandulaliszttel és 30 dkg porcukorral.

Összeöntöttem a szirupos és a mandulalisztes keveréket, elkeverjük és kevergetjük, amíg ki nem hűl, minő macera ez a macaron….

Habzsákba töltjük és korongokat nyomunk a sütőpapírra, úgy, hogy szép simák legyenek, na itt már kezdtem elveszíteni a türelmet és a cérnát.

Jöhet 30 perc pihi macaron-nak és készítőjüknek egyaránt.

160C-on 14 percig sütjük.

A töltelék már nagyon egyszerű lett, kicsi csokival megkentem a kihűlt korongokat és bográcsban főtt múlt évi szilvalekvárt kentem rá.

El kell mondanom nem lett a kedvenc édességem, főleg, ha nekem kellene megsütni őket. Nem azt mondom, ha cukrászdába szembe fog jönni talán veszek belőle, de itthon nem lesz a sütőm gyakori vendége.

Jelentem az elmúlt időszakban sem lettem macaron mániás, de egyszer azért muszáj megkóstolni.

Kép-721

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása