Krisztina Konyhája

Sütés nélküli hamis grízes tiramisú anyák napjára

2014. május 02. 11:03 - krisztinakonyhaja

Anyák napjára kifejezetten ajánlom ezt a nagyon egyszerűen elkészíthető, ráadásul nagyon-nagyon finom süteményt.
Kellemesen hűsítő egy-egy melegebb napon. Szinte mondhatnám, hogy a tiramisú-hoz nagyon hasonló állagra és ízre is.
 Ebből az adagból mi öten ettünk és még maradt bőven, tehát egy vendégsereg is jóllakik a sütivel, minimális időráfordítással kell számolni és kezdő háziasszonyok/lányok sem fognak kudarcot vallani.
1 liter tej+áztatáshoz
2 dl búzadara
1 cs. vaníliás cukor
2,5 dl cukor
2 tojás
csipet só
babapiskóta /kb 2 csomag vagy 25-30 db/
10 dkg margarin
1 tábla étcsokoládé
3 dl tejszín
1,5 dl kávé
fahéj

Megjegyzés: habmester tejszínt szoktam használni így a cukrozással sem kell bajlódni, mivel eleve pont jó az édesítése. Nem utolsó szempont, hogy nekem ezt sikerült a legjobban felvernem és habfixáló sem szükséges hozzá.

A tojások sárgájából, a tejből, a grízből, a kétféle cukorból, a csipet sóból és a tejből sűrű kevergetés mellett krémet főzünk. Ez volt a művelet legnehezebb része.

Még forrón belekeverjük a margarint és beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.

A kávét ízlés szerint megcukrozzuk és felengedjük annyi tejjel, hogy szép tejeskávé színt kapjunk, majd hozzákeverünk 3 csipet fahéjat.

Ebbe bemártogatjuk a babapiskótát, majd lerakjuk egy üvegtálba.

Rákenjük a langyos krém felét, megszórjuk fél tábla előzőleg lereszelt csokoládéval.

Ismét egy sor fahéjas tejeskávéba mártogatott piskóta, majd a krém másik fele.

Erre kerül a habbá vert tejszín

Végül pedig a maradék reszelt csokoládé.

Mehet a hűtőbe 3-4 órára.

 
 
Szólj hozzá!

Üde borsókrémleves kolbász chips-szel

2014. május 01. 07:56 - krisztinakonyhaja

Ismét eljött a friss és üde krémlevesek ideje.  Előnyük, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető és még finomak is.

Akár a teraszon is termeszthetünk friss borsót, egy kis útmutató az ültetéshez:

 forrás: http://www.growinggrub.co.uk/container/container01_frameset.htm

450 g zsenge zöldborsó

3,5 dl tejszín

3 ek. cukrozott sűrített tej

1 szál újhagyma

1 marék petrezselyem

só, bors, szerecsendió

1 pici darab friss gyömbér lereszelve

A tetejére kolbász chips, pirított kenyérkocka

vaj

reszelt sajtból is süthetünk korongokat a leves tetejére.

A felaprított újhagymát üvegesre pároljuk a kevés vajon, majd átforgatjuk rajta a borsót és az apróra vágott petrezselymet.

Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a borsót.

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kevés szerecsendiót és a lereszelt friss gyömbért.

A borsót puhára főzzük. Kb. 15-20 perc

Elkeverjük benne a tejszínt és a sűrített tejet. Az ízeknek utána igazítunk, amennyiben szükséges.

Összeturmixoljuk a levest, átforraljuk és félretesszük, amíg megpirítjuk előbb a nagyon vékony kolbászszeleteket, majd a kolbász kisült zsírjában forró serpenyőben megpirítjuk a kenyérkockákat is.

Tálalásnál a kolbászból és a kenyérkockából készült levesbetétet a leves tetejére halmozzuk, aki szereti készíthet a még forró serpenyőben reszelt sajtból korongokat. A levest mentával díszíthetjük.

WP_001847

WP_001851

 
Szólj hozzá!

A világ legjobb sült krumplija egyenesen Jamie Oliver-től

2014. április 27. 16:31 - krisztinakonyhaja

Most vettem észre, hogy költözésnél pár bejegyzés nem került át a cafeblogra, ez a sült burgonya Jamie Oliver-től viszont kihagyhatatlan.

Jamie Oliver szerint a világ legjobb sült krumplija (miért is ne hinnénk el neki :)   ). Legalábbis a karácsonyi műsorában így említette ezt a sült krumplit, azóta is töretlen a népszerűsége. Állíthatom, hogy az egyik legfinomabb sült krumpli kerekedett ki belőle, amit eddig ettem. Kívül tényleg ropogós, belül puha, a variációk száma végtelen. Készíthetjük libazsírral margarinnal, olíva olajjal, fűszerként szinte bármilyen zöld fűszer adható hozzá, mandarinnal, naranccsal is feldobhatjuk.

Most egy nagyon egyszerű variációt készítettem

Ahogy készül:

10 db krumpli (vagy amennyire éppen szükségünk van)
1 ek kacsazsír (házi)
fűszerkeverék
só,bors

A krumplit meghámozzuk és keresztbe kettévágjuk.
10 percig sós vízben főzzük.
Majd a tepsibe tesszük a zsírt és a krumplit úgy, hogy a végei legyenek felfelé, ahol elvágtuk az kerüljön a tepsire( huha, remélem ez így érthető :)  )
Megborsozzuk, sózni csak akkor kell, ha nem sós fűszerkeveréket fogunk használni.
1/2 órára betesszük a 180 C-os sütőbe, nem takarjuk le!

Fél óra után fogjuk a krumplinyomót és minden darab krumplit egyesével lenyomunk vele, annyira, hogy egy korong szerű formát kapjunk, vigyázzunk nem kell széttörni a krumplit csak óvatosan lenyomkodni.
Most jöhet rá a választott fűszerkeverék, jelen esetben sima sült krumpli fűszersót használtam.
Ismét 1/2 órára visszatesszük a sütőbe, most sem takarjuk le!

Fokhagymás tejföllel tálaltam, amit picit meghintettem pirospaprikával és szárított majorannával, valamint a hús mellett sütöttem narancskarikákat.

Nagyon-nagyon finom önmagában is, vagy hús mellé.

Érdemes ezt a variációt is kipróbálni.

Kép 2279
Szólj hozzá!
Címkék: burgonya sült

A türelem bodzaszörpöt terem

2014. április 27. 16:10 - krisztinakonyhaja

Csoóri Sándor: Tavaszi bodza-vers Szoknyát varrat a bodza,
Így készül a tavaszra.
Csipkés szélűt és puhát,
Épp olyat mint nagyanyja.
Mert ha nem varratna,
Hát csupasz maradna.
Hihetetlen, hogy ismét itt a bodzaszezon, idén picit hamarabb nyílik a bodza is, érdemes résen lenni és finom szörpöt készíteni.

15 nagy bodzavirág
1,5-2 kg cukor (kevesebb(1,5kg), ha limonádészerűen szeretnénk és több(2kg), ha finom édesen)
2 db citrom
5 dkg borkősav
2,5 dkg citromsav
7 liter víz
A virágokat óvatosan megmossuk. A citromokat felszeleteljük. A borkősavat és a citromsavat a vízben feloldjuk, majd beletesszük a bodzát és a citromszeleteket. Letakarva 2 napig állni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük a cukrot és ismételten 2 napig türelmesek vagyunk.
Leszűrjük és felforraljuk, majd tiszta üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban kihűtjük. Hónapokig eláll és felöntve vízzel, hozzáadva némi jeget fantasztikus üdítő.
 
Szólj hozzá!
Címkék: bodza szörp

Mascarpone-s torta-sütés nélkül, Anyák napjára

2014. április 24. 09:23 - krisztinakonyhaja

Egy igazán remek és tényleg maximum 15-20 perc alatt elkészíthető sütés nélküli tortát hoztam, nálunk Anyák napjára is ez fog készülni eperrel a tetején.

1 zacskó vaníliás Győri Édes keksz (180 g)

1 zacskó kakaós Győri Édes keksz (180 g)

13-15 dkg olvasztott vaj

Krém:

25 dkg mascarpone

15 dkg porcukor

2 cs. vaníliás cukor

1 kisebb citrom reszelt héja és leve

2 dl habtejszín

1 csomag habfixáló

A kekszet ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk. Az olvasztott vajat a kekszhez öntjük és jól összedolgozzuk egy keverőlapát segítségével, majd egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk (amennyiben nem tapadásmentes a forma előtte sütőpapírt tegyünk az aljára).

A krém hozzávalóit összekeverjük a tejszínhab kivételével, mert abból a fixáló segítségével kemény habot verünk és csak ezután keverjük a krémhez.

A legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük és tálalás előtt bármilyen idény gyümölcsöt tehetünk a tetejére, most lassan itt az eper szezon azzal is kiváló.

 

WP_001707

 
Szólj hozzá!

Rumos keksztojások húsvétra-még gyorsan elkészülhet

2014. április 19. 10:51 - krisztinakonyhaja

Gyerekekkel még gyorsan elkészíthetjük ezeket a finom kekszes tojásokat húsvétra, nagyon jó móka, ha engedjük a gyerekeknek, hogy kekszet daráljanak vagy porcukorba hempergessék a tojásokat.  Darabra nem tudom megmondani, hogy mennyi tojáska jött ki, mert folyamatosan ahogy készültek úgy tűntek is el az apró tojások.

18 dkg darált győri édes keksz (darálva)

2-3 evőkanál kristálycukor

1 fél tk. vaníliaaroma

kevés minőségi rum vagy gyerekek mellett kevés rumaroma

3 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 csipet szerecsendió

kb. 2-3 dl tej
A tojások közepébe rejthetünk: gyümölcs/aszalt gyümölcs, csoki, mandula vagy mogyoró, de ez el is hagyható.  Porcukor a hempergetéshez.

 A tejet elkeverjük a cukorral, ízlés szerint lehet több vagy kevesebb a cukor, mert a keksz is elég édes,  majd  a hozzávalókat jól összekeverjük, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk, egyedül a tej adagolásánál figyeljünk, mert nem mindig vesz fel teljesen azonos mennyiséget, érdemes óvatosan kisebb adagokban hozzáönteni. Egy puha masszát kell kapnunk, ami jól formázható.
Vizes kézzel apró tojásformákat formálunk, aminek a közepébe tetszés szerint kerülhet mindenféle meglepetés finomság-nálunk most ezek álltak rendelkezésre- füge, meggy, csokoládé-, ezeket apró darabokra vágjuk. Végül porcukorba hempergetjük.

Kicsit sziszifuszi munka, de a gyerekek segítségével hamar megvan. Készítés közben folyamatosan kóstolgassuk, mert a tojáskák édességét mindenkinek a saját ízléséhez kell alakítani.

Nagyon koncentrál:

WP_001698

WP_001699

Szólj hozzá!

Répás linzer húsvétra

2014. április 17. 05:41 - krisztinakonyhaja

Egy gyors, egyszerű, egészséges linzerreceptet hoztam ma. Azok is bátran kipróbálhatják, akik nem szeretik a sárgarépát, sőt a gyerekek is garantáltan megeszik ezt a béta-karotinban gazdag zöldséget ebben a formában, remekül erősíti az immunrendszert is,.
30 dkg liszt
20 dkg sárgarépa
15 dkg vaj
1 cs sütőpor
5 dkg cukor (akik nem kedvelik a túl édes ízt ezt el is hagyhatják, mert  a répa önmagában is ad neki egy édeskés ízt, így nem fog hiányozni belőle, bár én, ha a cukor nélküli változatot készítem, akkor  is mindig teszek hozzá 2 cs. vaníliás cukrot)
lekvár (a favorit a narancslekvár, de mindig éppen olyan lekvárt teszek bele, ami itthon van, most például vegyes gyümölcs került bele)
vaníliás porcukor a szóráshoz
A sárgarépát lereszeljük,  a lisztet összekeverjük a sütőporral. A vajat, a sütőporos lisztet,  a cukrot és a répát jól összedolgozzuk, jól kezelhető tésztát kapunk. Jó vékonyra kinyújtjuk, mert a sütőportól meg fog emelkedni. Linzerszaggatóval kiszaggatjuk, de bármilyen forma készíthető belőle, -akár karácsonykor is megállja a helyét, akkor még pici fahéjjal is meg szoktam bolondítani a tésztát, ilyenkor még kimarad belőle- , vagy kis kifliket formázunk(lekvárral töltjük). A formákat megkenjük lekvárral és összeragasztjuk. 180 C-on világosra sütjük. Még melegen megszórjuk a vaníliás porcukorral.
 
Szólj hozzá!
Címkék: répa sütemény

Fűszeres brokkoli krémleves-húsvétra percek alatt elkészül

2014. április 16. 18:10 - krisztinakonyhaja

Ez egy nagyon gyors tavaszi leves, akár húsvétra is pillanatok alatt elkészülhet.  Nálunk egyébként is nagy népszerűségnek örvendenek a krémlevesek, így szeretem a brokkolit is belecsempészni a variációk közé, mert egyébként a gyerkőc nem igazán szereti sem a brokkoli illatát, sem az ízét, ebben a levesben viszont a fűszereknek és a tejszínnek köszönhetően átalakul az íz és az utolsó cseppig elfogy a leves a tányérból.

Én-Brokkoli: 1-0, hurrá!

 

500 g brokkoli

1 ek vaj

só, bors, vegeta, majoránna, szerecsendió

500 ml főzőtejszín

sajt

pár szelet kenyér

 

A brokkolit vegetával ízesített vízben megfőzzük.

Összeturmixoljuk, de figyelve, hogy az összes főzőlé nem fog kelleni, kb. annyi főzőlével turmixoljuk, hogy egy finom krémes állagot érjünk el.

Visszatesszük a tűzhelyre, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót adunk hozzá, majd hozzáöntjük a tejszínt és forralunk rajta. A végén elkeverjük benne a vajat.

A kenyeret kockára vágjuk, serpenyőben finom aranybarnára és ropogósra pirítjuk, a végén hozzáadjuk az apróra vágott friss majoránnát és a leves tetejére halmozzuk.

Ízlés szerint sajttal megszórjuk a levest.

WP_001679

Szólj hozzá!

1 szósz két variáció-villám vendégváró falatok

2014. április 13. 11:53 - krisztinakonyhaja

Sokszor van úgy,  hogy hirtelen bejelentkeznek vendégek másnapra, mi pedig ott állunk, hogy mivel is kínáljuk őket. Nálam leveles tészta mindig lapul a hűtőben pont ilyen esetekre.

Egy kis ügyességgel 1 szószból és 1 csomag leveles tésztából kétféle vendégvárót is készíthetünk.

1 kis pohár tejföl

Piros Arany

olaszos fűszerkeverék, só, bors, cukor

25 dkg leveles tészta

mártogatóshoz sós kekszek

A tejfölt összekeverjük a Piros Arannyal, és a fűszerekkel, kóstolgatással alakíthatjuk ki a ízlésünknek megfelelő kellemes ízt.

Ez lesz a mártogatós és a tekercs alapja is.

A leveles tésztát kinyújtjuk, megkenjük a tejfölös krémmel, feltekerjük és késsel kb. ujjnyi darabokra vágjuk sütőpapírral bélelt tepsin 180 C-on  szép aranybarnára sütjük.

A leveles tésztából süthetünk csíkokat, amik a mártogatóshoz kiválóak vagy bármilyen sós ropogtatni valót kínálhatunk a mártogatóshoz.

WP_001671

WP_001676

 
Szólj hozzá!

Így kávéztunk az elmúlt 100 évben- képekben

2014. április 12. 17:54 - krisztinakonyhaja

Nézzük képekben a kávézás kb. 100 évét

A kezdetek

 

Nők a Skinner Coffee House -ban 1900

 

1910-es, 1920-as évek

 

30-as évek

 

'40-es évek

WWII poster

 

 

Az '50-es évek Amerikája

 

 

'60-as évek

 

'70-es évek

 

'80-as évek

The way it was: French intellectuals Simone de Beauvoir and Jean-Paul Sartre at a cafe in Paris with a bottle of wine on the table. (May 27, 1970)

 

'90-es évek

 

 

2000-ben, már így "szívjuk" fel a kávét

Megállapíthatjuk, hogy az elmúlt 100 évben a kávé népszerűsége töretlen, isszuk ülve, állva, reggel, délben, este, otthon vagy útközben.

Képek forrása:
http://www.dailymail.co.uk , http://www.bbc.com/news/magazine-25576645 , http://commons.wikimedia.org , http://www.royalcupofficecoffee.com/about.html , http://www.vintag.es/2012/09/old-photos-of-nyc-coffee-shops.html , http://www.painetworks.com/previews/jp/jp5444.html , http://www.pinterest.com , http://www.thestar.com  http://bellestable.wordpress.com
Megállapíthatjuk, hogy az elmúlt 100 évben a kávé népszerűsége töretlen, isszuk ülve, állva, reggel, délben, este, otthon vagy útközben.

A végére jöjjön néhány vicces kép

A ne próbáld ki otthon kategória

Don't try this at home.

A kávé mindenkié

Only really coffee from coffee fantasy can fix this.

A kis cuki

My other next pet...we could share morning coffee :)

Na igen

Don't touch my coffee!!

Képek forrása: http://www.pinterest.com/coffeefantasy

 

Szólj hozzá!
Címkék: kávé kitekintő
süti beállítások módosítása