Krisztina Konyhája

Útravaló keksz-, avagy táborozásra fel!

2014. július 24. 13:22 - krisztinakonyhaja

A család legifjabb tagja életében (és a mi életünkben) először indul táborozni.

kép forrása: http://www.berwickmaine.org

Egy jó kis kekszcsomag nélkül nem engedhetem el, így készült el az útravaló keksz. Időhiányban szenvedőknek ajánlom, mert nagyon gyorsan elkészül, nincs pepecselés, a legtöbb hozzávaló géppel összedolgozható és nekünk tényleg csak minimális energiát kell ráfordítanunk az elkészítésére.

Bőven jut a többi táborozó kis barátnak is ebből az adagból.  Az adag akár felezhető is igény szerint.

1 kg liszt

2 tojás+2 tojássárgája

2 dl tejföl

15 dkg vaj (nem margarin)

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom lereszelt héja

1 kávéskanál szódabikarbóna

30 dkg cukor

1 csipet só

 

A lisztet elkeverjük a vajjal, a tejföllel, a tojásokkal és a kétféle cukorral. Ezt a munkafázist legjobb géppel elvégezni. Ezután jöhet hozzá a citrom héja, a só és a szódabikarbóna. Simára gyúrjuk, ezt már kézzel érdemes csinálni.

Diónyi gombócokat formálunk. A gombócokat egy előre sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és egy lisztbe mártott pohár aljával ellapogatjuk, elég vékony kell, hogy legyen a tészta kb. késhát vastagságú. A pohár alja akár lehet díszes is, akkor szebb lesz a keksz. Kekszformákkal is dolgozhatunk.

Kb. 160-170 C-on rövid idő alatt megsütjük, érdemes figyelni, mert ahogy az oldala picit barnulni kezd már vehetjük is ki a kekszeket. A sütési idő itt nagy mértékben függ a sütőtől is. Lényeg, hogy ne hagyjuk magukra a kekszeket.

Egy tálcára téve kihűtjük (ne hagyjuk a forró tepsin), majd légmentes dobozban tároljuk.

utikeksz

Szólj hozzá!

Sárgadinnye krémleves-alkoholos és mentes változatban

2014. július 23. 17:24 - krisztinakonyhaja

Hamarosan visszatér a nagy meleg és a dinnye szezon is a nyakunkon. Használjuk ki amíg lehet készíthetünk akár könnyű krémlevest is. Nálunk ez nagy nyári kedvenc, minden idényben előkerül.

1 nagy érett sárgadinnye
porcukor (a dinnye édességétől függően, reméljük nem tököt fogunk ki)
1 csipet fahéj
2 dl tejszín

A második variációhoz Amaretto likőrből 1 mk.

A dinnyét félbevágjuk kimagozzuk, a húsának a háromnegyedét leturmixoljuk, majd cukorral és a fahéjjal is átmixeljük, végül hozzáadjuk a tejszínt elkeverjük és jól behűtve dinnyekockákon/csíkokon tálaljuk.

A második variációnál hozzáadjuk az Amaretto likőrt is a mandulával remek összhangba kerülnek az ízek.

Készen is van a könnyű nyári levesünk.

A tetejére mentalevelet teszünk.

Kép-1538

Szólj hozzá!

6 tojás =>3 fagyi gép nélkül elkészíthető

2014. július 19. 12:19 - krisztinakonyhaja

Nincs is ennél jobb alkalom, hogy készítsünk pár adag finom fagyit, kint legalább 35 fok van és ha éppen nem a strandon hűsölünk nagyon jól jöhet egy hűs csemege, ráadásul nagyon gyorsan elkészül, mert ebbe a melegbe kinek van kedve sok időt a konyhában tölteni.

Ime így készülnek a villámgyors fagyik gép nélkül és mindössze 6 tojásból, de csak a sárgájából, viszont nem hagyhattam a fehérjét sem kárbaveszni, így ebből is jégkrém készült, ami talán inkább sorbet, vagy valahol a kettő között. Így lett háromféle jégbe hűtött finomság.

A három fagylalt:

Citrom
Banán
Kávé

Citromfagyi:

3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja(ez utóbbi el is hagyható, bár finomabb ízt kap tőle)

A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukor felét, majd a vége felé a cukor másik felét, a citrom levét és reszelt héját is, majd műanyagdobozba kanalazzuk és mehet a hűtőbe.

Banánfagyi:

3 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 banán

A tojásfehérjét elkezdjük felverni, apránként hozzáadjuk a porcukrot és a vége felé hozzákeverjük a villával összenyomott banánt. Dobozba tesszük és mehet ez is a fagyasztóba.

A 3 tojásfehérjét le is tudtuk és most jöjjön a kávéfagylalt, ami miatt az egésznek nekikezdtem.

Kávéfagylalt:

6 tojássárgája
1 dl kávé
10 dkg kristálycukor
2 dl tejszín
2 tk. kakaópor

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd a kávéval habosra. A tejszínt kemény habbá verjük( ha valaki szükségét érzi adhat hozzá habfixálót, igaz az picit elnehezíti a fagylalt állagát, de úgy is finom), majd a kakaóval együtt belekeverjük a tojáskrémbe. Dobozba kanalazzuk és a hűtőbe tesszük, óránként érdemes keverni rajta, hogy egyenletesen fagyjon meg.

Lényegesen olcsóbban tudunk otthon előállítani fagylaltot, mint a bolti és szerintem finomabb is, mert a 6 tojásból lett 3 doboz fagylalt. Érdemes vele megpróbálkozni,  még fagyi gépre sincs szükségünk és a gyerekek, felnőttek egyaránt örülnek egy kis házi jeges csemegének.

Kép 123 Kép 125 kávé

 
 
Szólj hozzá!

Egyszerű vacsora, akár nyaraláskor is kiváló

2014. július 04. 14:05 - krisztinakonyhaja

Ez egy hihetetlenül egyszerű, gyors és laktató reggeli vagy vacsora, jól jöhet nyaraláskor, vagy hónap végén, amikor már szűkösen állnak rendelkezésre a források.

Igazából nem is recept, de gyors és egyszerű,  pont annyira, hogy már-már zseniális.

2 szelet kenyér

vaj

felvágott (el is hagyható)

2 tojás

2 szelet sajt (ez is elhagyható)


Egy tepsit kivajazunk és előmelegítjük a sütőt.

A kenyeret megkenjük vajjal, úgy, hogy a széleire is jusson. A kenyér közepébe egy mélyedést készítünk (ez lehet kocka, ovális stb.), figyeljünk, hogy ne szakadjon át a kenyér csak jól le legyen lapogatva a kenyér belseje,  majd belehelyezzük a felvágottat és jöhet rá a tojás, beboríthatjuk sajttal is, majd megsózzuk és mehet a sütőbe, amíg a kenyér szépen megpirul a tojás pedig tükörtojás állagúra meg nem sül.

WP_002042

WP_002044

Szólj hozzá!

Meggyleves süteménybe zárva

2014. június 21. 16:59 - krisztinakonyhaja

Ennek a sütinek az illata és az íze is olyan, mint egy finom meggylevesé.  Igaz szinte minden hozzávaló belekerült ebbe a finom sütibe, ami a meggylevest igazán ízletessé és üdévé teszi. A meggy frissen szedett volt, ami szintén sokat javított az ízeken.  Elkészítés sütés nélkül kb. 10 perc, a meggy magozása vehet el csak egy picit több időt, de ennyit mindenképpen megér.

2-3 marék kimagozott meggy

18 dkg liszt

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor vagy negyed rúd vanília belseje

4 tojás

3/4 csomag sütőpor

4 csipet fahéj

3 csipet szegfűszeg

2 dl tejszín (sűrű, magas zsírtartalmú tejszín)+ felvert habtejszín a tálaláshoz

zsemlemorzsa+vaj a forma aljára

Egy piteformát kivajazunk, megszórjuk egyenletesen zsemlemorzsával.

 Egyenletesen elosztjuk a meggyet a forma alján

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.

A tojásokat elkeverjük a 2 féle cukorral, a tejszínnel és a fűszerekkel

Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Szép sima tésztát kell kapnunk.

A tésztát a gyümölcsre öntjük, elsimítjuk.

180 C-on kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával mindenképpen ellenőrizzük, szép aranybarna kell, hogy legyen a teteje.

Porcukorral megszórjuk és tejszínhabbal tálaljuk.

Szólj hozzá!
Címkék: meggy sütemény

Unatkozik a gyerek? Van megoldás!

2014. június 07. 15:28 - krisztinakonyhaja

Biztos minden szülő találkozott már az unatkozó gyermek szindrómával.  Ez főleg a nyári szünetben üti fel a fejét a gyerekek körében. Ahol vannak testvérek ott is előfordul, de ahol egyke a gyerek ott aztán nincs menekvés egyszer-kétszer biztosan látványosan unatkozni fog.

Van rá megoldás, ha mi felnőttek ilyenkor résen vagyunk könnyen elejét vehetjük az unatkozásnak.. Ilyen esetekre szeretnék ajánlani egy otthoni és egy Budapesti kikapcsolódási-játék lehetőséget. Forintokból megoldható, igaz az egyik csak Budapest és környékbelieknek jelent megoldást, de a lufiháború jó időben szinte bárhol játszható és alacsony költségvetésből megoldható.

Budapesten június minden hétvégéjén ingyenes sokoldalú gyermekprogramokkal találkozhatunk a Szigeten. Több száz program 4 hétvégén át.

Eddig minden évben kilátogattunk és nagyon jól szórakozott az egész család.

Programinfo: http://www.sziget.hu/gyereksziget/programok/kereses?hv1=2014-06-07&hv2=2014-06-08#first

A program után ki ne hagyjuk a Szigeten lévő csúszdák és játékok kipróbálását!

 

Lufiháború

Nézzük mi kell az otthoni unaloműző játékhoz. Kert vagy játszótér az ajánlott helyszín. 

Lufi-lufi és még több lufi, ezen kívül egyetlen, minden háztartásban megtalálható alkotóelem, a víz.

A színes lufikat megtöltjük vízzel, a szájukat lezárjuk csomózással vagy cérnával.

Meghatározzuk a játékszabályokat.

Amikor több gyerek játszik.:

-a lufikat színek szerint pontokkal látjuk el vagy ráírjuk a lufikra alkoholos filccel a pontértéket. és már kezdődhet is a csata, értelemszerűen egymás ellen és az nyer, aki a legtöbb ponttal találja el az "ellenséget".

-egykék esetében szintén számokat kapnak a lufik és kijelölünk egy célpontot, aminek az eltalálása a lufin lévő pontot éri, kitalálhatunk valami díjat, de akár mi magunk is beszállhatunk a játékba.

Mindkét variáció nagyon élvezetes.

Egyetlen hátrány az eldobált és kipukkadt lufik összeszedése, na de azzal is eltelik egy jó fél óra. :)

WP_001979 WP_001981 WP_001986

 

 

Szólj hozzá!

Virágzó eperkert-virággal és sajttal duplán töltött eper

2014. május 31. 07:43 - krisztinakonyhaja

Nem idei a recept, de még mindig nagyon finom és éppen aktuális

Hozzávalók

Eper
Gorgonzola sajt (kb 10 dkg)
Darált dió
Árvácska
Kicsi bazsalikomlevelek
Kevés olívaolaj (lehetőleg spray)

Az epret megtisztítjuk, félbevágjuk és a belsejét karalábévájóval enyhén kivágjuk.
A kivájt gyümölcshúst félretesszük, ezzel töltjük meg a sajtot.
A sajtból akkora falatkát vágunk, hogy az eperbe tudjuk tölteni, majd félbevágjuk és megtöltjük az eper kivájt részével.
Nagyon enyhén olívaolajjal befújjuk a sajtot és darált dióba hempergetjük.
Beletesszük a félbevágott eperbe, majd rátesszük az eper másik részét és beletűzzük az árvácskát valamint a pici bazsalikomlevélkét.

2 komment

Üde chilis bab

2014. május 21. 14:57 - krisztinakonyhaja

A chilis bab is lehet igazán üde, mégpedig a friss koriandertől.  Miután megkóstoljuk teljesen megváltozik a véleményünk a chilis babról. Meglepően üde egytálételt készíthetünk belőle ,így nem muszáj csak télen az asztalra kerülni ennek a finom egytálételnek, hanem  akár egy nyári vacsorára is kiváló fogás.
1 kg darált sertéshús

1 üveg házi paradicsom/darabos/ vagy 2 konzerv darabolt paradicsom

chili por

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
1 kk. kristálycukor
kevés tej
2  konzerv vörös bab
2 konzerv csemege kukorica
1 kis csokor friss koriander
1 kis darab kecskesajt a tetejére (el is hagyható)
Tálalás rizzsel vagy tésztával

 
A vörös hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát olíva olajon üvegesre pároljuk, ezután rádobjuk a fokhagymát és átforgatjuk, figyelve arra, hogy a fokhagyma ne égjen le.
Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk, felöntjük a paradicsommal és kevés tejjel(ha szükséges a tejjel főzés során még pótolhatjuk az elpárolgó folyadékot).
Sózzuk, borsozzuk , hozzáadjuk a chili port és cukorral ízesítjük. Amikor a hús már megpuhult és a szaft is elég sűrű hozzáadjuk a babot és a kukoricát, forralunk egyet rajta. 
A rizst tálba szedjük és rákanalazzuk a chilis babot a tetejére apróra vágott koriandert és reszelt sajtot szórunk.
WP_001863
Szólj hozzá!

Áfonyás clafoutis-a gyors pite

2014. május 18. 09:53 - krisztinakonyhaja

A clafoutis-t gyorsan és könnyedén összeállíthatjuk és a mélyhűtőben megbúvó múlt évi gyümölcsök eltüntetésére kiváló.

Tegnap este egy kis zacskó áfonyát találtam elbújva a mélyhűtő sarkában,  ezért még este gyorsan összeállítottam egy 10 perc keverési időt igénylő clafoutis-t, sütéssel együtt sem volt egy óra. Teljesen ideális sütemény, ha gyorsan valami finom, édes és könnyű desszertre vágyunk.

Ha nincs piteformánk használhatunk bármilyen tortaformát, vagy kisebb tepsit is. Én pl. a gyümölcstorta sütéséhez használt formát szoktam ilyenkor is használni.

A neten rengeteg clafoutis receptet találunk és nyugodtan variáljuk a gyümölcsöket és a fűszereket, mert elrontani biztos nem fogjuk.

Melegen és másnap kihűlve egyaránt nagyon finom desszert.

Tejszínhabbal valami fenséges nyári csemege. Készülhet friss és fagyasztott gyümölcsből is.

 

1 kis adag gyümölcs, annyi, hogy a piteforma alján szépen egyenletesen el tudjuk osztani, most kb. 2 marék áfonya volt soron

10 dkg liszt

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor vagy negyed rúd vanília belseje

4 tojás

1/2 csomag sütőpor

2 csipet fahéj

2 dl tejszín (sűrű, magas zsírtartalmú tejszín, én a habmestert használom, mert sűrű és cukrozott)+ felvert tejszín a tálaláshoz

zsemlemorzsa+vaj a forma aljára

 

 

Egy piteformát kivajazunk, megszórjuk egyenletesen zsemlemorzsával.

 

Egyenletesen elosztjuk a gyümölcsöt a forma alján

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.

A tojásokat elkeverjük a 2 féle cukorral, a tejszínnel és a fahéjjal.

Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Szép sima tésztát kell kapnunk.

A tésztát a gyümölcsre öntjük, elsimítjuk.

180 C-on kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Porcukorral megszórjuk és tejszínhabbal tálaljuk.

 

 

WP_001943

Szólj hozzá!

Marinált eper-indul az eperszezon

2014. május 04. 08:39 - krisztinakonyhaja

Eper szezon idején ez a szuper egyszerű csemege kihagyhatatlan.

Már 2-3 éve minden szezon elején elkészítem ezt a könnyű és izgalmas csemegét, annyira egyszerű, mert összesen 3 hozzávaló és mégis olyan izgalmas ízvilág, ami eltér a megszokott cukrozott epertől, hogy szinte kiált a balzsamecetért.

3 összetevő és egy remek hűs és ízes csemege a jutalmunk

Fél kg eper
1 ek. cukor
1,5 ek. balzsamecet

Az epret félbevágjuk, cukorral megszórjuk, balzsamecettel meglocsoljuk és minimum fél órát pihentetjük, majd hűtőbe tesszük és lehűtve kínáljuk.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása