Krisztina Konyhája

Fanta szelet, ahogy mi szeretjük

2014. március 16. 14:29 - krisztinakonyhaja

Egy egyszerű klasszikus, ami nem utolsó sorban nagyon finom.

Tésztához:

6 tojás

15 dkg porcukor

1 dl olaj

2 ek. kakaópor

1 csomag sütőpor

5 púpozott ek. liszt

1 csipet fahéj

A túrós krém:

25 dkg margarin

30 dkg porcukor

45 dkg túró

A Fantás réteg:

7 dl Fanta narancs

2 ek kristálycukor

2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)

A 6 tojás sárgáját a porcukorral, olajjal, kakaóval, sütőporral, liszttel és a fahéjjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojások felvert habját.

Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk a masszát, majd 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Ezalatt összekeverjük a túrós krémet, itt igazából annyit változtatok, hogy egy krémes réteget készítek, amit azzal érek el, hogy robotgéppel keverem össze a túrót, a cukrot és a margarint. Így egy sima krémet kapunk, de aki darabosabban szereti a túrós krémet az keverő lapát segítségével dogozza össze a hozzávalókat.

Amikor a piskóta kihűlt rásimítjuk a túrós réteget a tésztára.

A pudingot és a cukrot hozzáadjuk a Fantához, majd felfőzzük, mint ahogy egy egyszerű pudinggal tennénk, amikor krémessé vált az állaga lehúzzuk a tűzről és kihűtjük.

Ahogy kihűlt  rásimítjuk a túrós krémre és tálalásig hűtőbe tesszük.

WP_001562

Szólj hozzá!
Címkék: sütemény Fanta

Az ideális családi autó egy gasztroblogger szemével

2014. március 10. 19:28 - krisztinakonyhaja

Ti is ilyennek látjátok az ideális családi autót?

Ok, el kell ismernem gyönyörű kép, a tökéletes családi autó és benne a tökéletes család.  Mégis ott a DE...

Top 10 Family Estate Cars 2013 :

Ma volt némi időm elgondolkodni, hogy milyen is lenne a tökéletes családi autó. Ennek több apropója is volt, az első, hogy ma kivételesen egyedül utaztam az autóban, nagyon ritka alkalmak egyike, tekintettel arra, hogy a reggeli rohanás általában azzal kezdődik, hogy mindenki megpróbálja bepréselni a kocsiba a saját cuccát-értsd táskák, ebédcsomagok stb.-, és elindul a családdal megpakolt autó, állomásonként kirakva az értékes szállítmányt, értsd gyerek, férj és esetenként nagyszülő.

Észrevettétek, hogy a csomagtartó legyen az bármilyen nagy sosem elég tágas? Vagy csak én látom így? Nagyobb csomagtartót szeretnék a kocsiba!!!!

Tehát egy átlagos reggeli megállóhelyek a következők: iskola, munkahely és ahová éppen a nagyszülő tart, orvos, piac, vagy egyéb.

Szóval egy igazi teli kocsival utazunk általában, hangzavar, nyüzsgés egy kicsi helyen.  Mondhatni szinte a második otthonunk az autó a családdal együtt töltött idő szempontjából.

A másik apropó, hogy az útfelújítás miatt hazafele több, mint fél órát töltöttem araszolással és akkor jöttem rá, hogy mekkora a csend, annak ellenére, hogy a rádió ontotta magából a zenét. Mégis csak csend volt. Itt jegyzem meg, hálám üldözze az automata váltó kitalálóját. Lábakat ment! A kuplungozástól ma tuti megőrültem volna.... Mindenkinek ki kellene próbálni az automata váltót, nagy találmány!

Senki nem kért enni-inni, tablet-et, vagy éppen nem csörgött egy mobiltelefon sem, ja és a GPS sem közölte, hogy lassíts, túl gyorsan hajtasz, a monoton nőcihangtól amúgy is megőrülök. Nem lehetne ezen vajon változtatni, mondjuk egy sexy pasihangra? Talán akkor nem érkeznének sárga csekkek, mert még hallgatnék is rá. Voltatok úgy, hogy mire hazaértetek a laptop kinyitva és azt láttátok, hogy éppen ültök az imádott kocsitokban, gyerekek valószínűleg mögöttetek és a szörnyű 69 km/h felirat díszeleg a képen. Na képzeljétek én már jártam így, de biztos, mert a GPS-es nőci felidegesített... egyébként mindig betartom a sebességhatárt, mert a szabályokat nagyon fontosnak tartom, csak egyszeri botlás volt, de tényleg.

Úgy tűnik mi a kocsiban éljük a családi élet egy igen nagy szeletét, ott beszéljük meg, hogy kinek mivel fog telni a napja, mik a tervek aznapra, ki fog kiért menni és mikor. Hazafelé ugyanez, kivel mi történt, de itt már általában beférkőzik a mi lesz a vacsora kérdésköre. Ki, mit szeretne enni, hol álljunk meg vásárolni, tehát ilyenkor jövök rá, hogy valójában mekkora szerep jut az autónak az életünkben és ez értendő a gasztronómiai szempontokra is, hiszen itt beszéljük meg a napi és hétvégi menüt, a kocsi szállítja haza a megvásárolt finomságokat is. Tudom, hogy nem jó dolog, de sokszor eszünk is az autóban, lehet rendszeresíteni kellene egy szemetest is, mert takarításnál csak múmia nem került még elő.....

Ugyanúgy, sőt még jobban oda kell figyelnünk rá, mint a lakásunkra, hiszen rábízzuk az életünket az autóra is-nemcsak a sofőrre-, mert reméljük, hogy nem kapunk defektet, vagy éppen nem hagy ott minket az út szélén valahol.  Szerintem ilyenekért már mindannyian imádkoztunk a kis autónkhoz és legtöbbször be is jön, mert minket eddig csak egyszer hagyott cserben autó, igaz akkor elég csúnyán felrobban a motorban valami, de azóta sem fordult elő ilyen, mert  jobban figyelünk a kicsi kocsinkra.

Milyen is nekem egy ideális családi autó?

Hát olyan mint a mi kis Dzsonink (igen így írva), mert képzeljétek neve is van ám és családtagnak számít.

Férjen el a család kényelmesen,

Legyen biztonságos (a légzsák a mániám, ha még nem mondtam volna, elöl, hátul, oldalt).

Legyen sok tárolója, mert nálam ez a fő szempont, hogy a poharakat, palackokat, le tudjuk tenni és ne tőlem kérje a gyerek vezetés közben, hanem akár ő maga is elérje a pohártartóba tett poharat. Nem tudom nektek is feltűnt-e, hogy a gyerek rögtön szomjas-éhes ahogy elindulunk és ez csak fokozódik egy-egy gyorsétterem láttán.

Nálam nagyon fontos, hogy automata váltója legyen, biztonságosabbnak érzem  a vezetést és könnyebb a gyerekekre is koncentrálni.

Nagy legyen a csomagtartó, mert az folyton tele van néha úgy kell nekifeszülni az ajtónak, hogy sikerüljön becsukni.  Ne kelljen már a biciklit-babakocsit is szétszedni egy családi kirándulás miatt.

Cómo elegir un auto familiar

Nem utolsó szempont legyen kényelmes az utazás mindenkinek

Igen, ma ilyen nagy elmélkedésekre volt időm. Ráadásul nem is gasztro, csak mert néha ilyen is kell.

fotók:

http://www.motoring.co.uk , http://www.revistacarrusel.clhttp://www.aliexpress.com

Szólj hozzá!

Medvehagymás-mackósajtos muffin

2014. március 08. 12:59 - krisztinakonyhaja

Újra indul a medvehagyma szezon, egyétek és szeressétek, mert egészséges

csokor medvehagyma kb. 12-13 levél
1 tk olívaolaj
2,5 dl liszt
3 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
1/2 teáskanál vegeta (el is hagyható)
2 tojás
2,5 dl tej
2-3 háromszögletű mackósajt, legjobb a zöld fűszeres vagy tejszínes

A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, vegetával. A tejet elkeverjük a tojásokkal. A medvehagymát apróra vágjuk, a sajtot is felvágjuk apró darabokra és a lisztbe forgatjuk. Hozzákeverjük a tojásos, olívás tejet, amit előzőleg jól elkevertünk. Jól összedolgozzuk egy fakanál vagy keverőkanál segítségével, ha kell még igazíthatunk picit liszttel vagy tejjel az állagán, a lényeg, hogy egy viszonylag sűrű, de nem túl kemény tésztát kapjunk.
Muffin papírral bélelt vagy kivajazott muffin formába töltjük a tésztát kb. a feléig töltsük meg a papírokat és 180 C-on kb. 15 perc alatt megsütjük.
A tetejét díszíthetjük snidlinggel, vagy magokkal.

medve

Szólj hozzá!

Burgonyás-mézes kenyér acéledényben sütve

2014. február 22. 11:32 - krisztinakonyhaja

Egy igazán izgalmas kenyér került nálunk ismét terítékre, hétvégére hosszú idő után először ismét megsütöttem, változatlanul nagyon finom.

Ami nagyon fontos egy igazi acél edény, a mi családi darabunkat még nagymamám kapta valamikor régen. Sütöttem már benne sokféle ételt, káposztát, rakott ételeket, de érdemes volt  kipróbálni kenyérsütéshez is. Mondhatom fantasztikus lett a kenyér, ismét és ráadásul olyan, de olyan egyedi formája és mintázata lett, ami más sütőformához nem hasonlítható.

Burgonyás-mézes kenyér

30 dkg krumpli
2-3 ek. méz
1 ek margarin
6 dl víz
50 g élesztő
1/2 kg rétesliszt
1/2 kg sima liszt
1 ek. só

A burgonyát megfőzzük majd áttörjük és a vajat hozzákeverjük.
6 dl langyos vízben feloldjuk az élesztőt, majd a mézet is hozzákeverjük, pár percig állni hagyjuk.
A kétféle lisztet összekeverjük a sóval.
Az összes összetevőből tésztát dagasztunk, akkor jó, ha leválik a kezünkről a tészta és már nem ragad.
Megkelesztjük.
Mikor megkelt már nem dagasztjuk újra, hanem egyből a sütőformába tesszük. Vízzel bekenjük a tetejét.
180 C-on  1 órát sütjük, letakarva.
Kivesszük a sütőből a kenyeret és ismét megkenjük vízzel, majd a formában hagyjuk kihűlni.
Több napig is nagyon finom és puha marad.

 

képek 2011-ből:

Kép 009 Kép 010-crop

Szólj hozzá!
Címkék: kenyér

Fahéjas vagy kakaós süti gyorsan

2014. január 31. 16:47 - krisztinakonyhaja

A január kicsit lassabb ütemben telt, ez az időszak az új évre, új kezdetre és a kicsit lassabb üzemmódra kapcsolás ideje szokott lenni, így volt ez idén is.

Így hónap végére azért hoztam egy villámgyors süti receptet, amit egy kapcsos tortaformát használtam egy olyan betéttel, amitől középen marad egy lyuk, mégsem mondanám kuglófformának, inkább egy gyűrűre emlékeztet a forma, az alján pedig szívecskék vannak, de az az elkészült süteménynél egyáltalán nem látszik. A formát még pár évvel ezelőtt szereztem a svéd lakberendezési áruházban, azóta nem igazán adódott alkalom, hogy ezt a kiegészítő részét is használjam a tortaformának. Már éppen itt volt az ideje és megtaláltam hozzá a tökéletes receptet is.

Hálás köszönet a recept kitalálójának, mert tényleg nagyon könnyen bevarázsolhatjuk a sütőbe a finom süteményt, alig 10-15 perc munkával egy finom vacsorára vagy reggelire való süteményt süthetünk.

4 tojás

15 dkg cukor

1 kis kupaknyi vanília aroma vagy egy fél rúd vanília belső része

1 dl olaj

1 dl tej/lehet szójatej is/

20 dkg liszt

3/4 csomag sütőpor /nem kell bele a teljes csomag/

1,5  ek fahéj (kevés cukorral elkeverve) vagy 2 ek. kakaópor

A tojások sárgáját a cukorral tejföl sűrűségűre keverjük, majd  hozzákeverjük a vaníliát, a tejet és az olajat. Hozzákeverjük az előzőleg sütőporral elkevert lisztet. végül a tojások fehérjéből kemény habot verünk és az előző tojássárgás  keverékbe forgatjuk. A formát kivajazzuk, enyhén megszórjuk liszttel, a sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A tészta 2/3-át a formába simítjuk. A maradék masszába belekeverjük a fahéjat vagy a kakaóport, végül egy csíkban szép körbe rákanalazzuk a sima tésztára.

200 C-ra állítjuk a sütőt és így sütjük kb. 10 percig majd 180 C-on még kb. 35-40 percig.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

WP_001507

 
Szólj hozzá!
Címkék: sütemény

Gyors barackos-csoki sütemény

2014. január 11. 12:57 - krisztinakonyhaja

Egy igazi szombati sütit szeretnék ajánlani, ami picit talán a nyarat is idézi amellett, hogy finoman csokis a gyümölcs is dominál benne. Nem utolsó sorban egy nehéz munkahét után egy leves mellé gyorsan kikeverhető és megsüthető.

WP_001496

A mértékegység egy 2,5 dl-es bögre

1 bögre tej

1,5 bögre cukor

1,5 bögre liszt

1 sütőpor

1 tojás

1 doboz konzerv őszibarack

1 tábla jó minőségű étcsoki

1 kupaknyi vanília aroma

ízlés szerint tehetünk bele egy fél narancs reszelt héját.

A hozzávalókat a barackon és a csokin kívül simára keverjük, majd hozzáforgatjuk a felkockázott csokit és barackot.

Egy tepsit kikenünk margarinnal és meghintünk liszttel, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 C-on megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol átsült-e a sütemény.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

WP_001487

1 komment
Címkék: sütemény barack

Téli olvasmányok

2014. január 04. 18:29 - krisztinakonyhaja

Most jönnek a hosszú hideg téli napok, amikor a meleg szobába a kedvenc fotelünkbe bekucorodva, egy finom forró csokival és egy-két jó könyvvel tölthetünk pár órát.  Kár lenne kihagyni ezt a remek elfoglaltságot.

Ehhez szeretnék ajánlani könyvet, nem csak gasztro témában.

Nálam a lakás több pontján elszórtan vannak az éppen aktuális, olvasás alatt álló könyveim, mert egyszerre 3, de akár 4 könyvet is olvasok. Ezek közül 1-2 e-book, a többi pedig hagyományos könyv, mert annak azért van egyfajta bája. Szeretem megfogni, érezni a könyvet. Szóval az éjjeliszekrényen, a konyhapulton, de még a fürdőben is van 1-1 könyv, hogy bármikor kézbe tudjam venni és ott folytatni a történetet ahol abbahagytam.

Nézzük miket olvasok mostanában, amit bátran ajánlok.

page 1

Dan Brown: Inferno

Agatha Christie: A frankfurti utas

J.K. Rowling: Átmeneti üresedés

M.C. Beaton: Az áradás napja

Szakácskönyvek közül ezeket forgatom:

Rachel Allen: A család kedvencei

Lévai Anikó: A konyhaablakból

Frances Meyes és Edward Meyes: Napsütötte szakácskönyv

Kellemes olvasgatós délutánokat kívánok!

 

 

Szólj hozzá!

Pangasius két variáció, Meyer citrom és avokádó

2014. január 02. 08:01 - krisztinakonyhaja

Ehhez a recepthez igazából szinte bármilyen fehér húsú hal megfelel, de én most pangasiust kaptam, ezért ebből készítettem két variációt, hogy mindenki a kedvére kóstolgathasson.

Adagonként 2 nagy szeletet használtam. Igazi mediterrán ízeket csempésztem az asztalra.

A Meyer citromot igazi celebcitromnak tartják, érdekes illata és enyhén mandarinos narancsos beütése miatt igen különleges és egyre szélesebb köröket hódít meg. A színe kanárisárga, tehát érdemes január-február környékén nyitott szemmel járnunk a zöldségeseknél, mert sokszor a zöldséges sem ismeri a Meyer citromot, de nem árt, ha mi ismerjük és tudjuk, hogy milyen ízletes citromra tehetünk szert. Frank N. Meyer kutatónak köszönhetjük eme gyümölcsöt, aki egy Ázsiai gyűjtőút során az 1900-as évek elején magával hozta a különleges citromot, amit később róla neveztek el. A virágos zamat a halételeknél különösen finom ízt kölcsönöz, kísérletezzünk vele bátran.

Az első recept a Meyer citromos pangasius

2 szelet pangasius

1 kk. provence-i fűszerkeverék

1 Meyer citrom

2,5 dl tejszín

1 marék reszelt sajt

margarin a tepsi kikenéséhez

A tepsit kivajazom.A halat enyhén sózom, majd megszórom a a fűszerkeverékkel, erre kerül egy kevés reszelt citrom héj, majd 1-1 gerezd citrom szeletenként.

Ráöntöm a tejszínt és kb. 15-20 percre 180 C-os, előmelgített sütőbe teszem, majd rászórom a sajtot és 5-10 perc alatt szép aranysárgára sütöm.

WP_001408 WP_001422

A második variáció az Avokádós pangasius

2 szelet pangasius

1 érett avokádó

2,5 dl tejszín

só, bors

1 marék reszelt sajt

kevés margarin a tepsi kikenéséhez

A tepsit kivajazzuk. A halat sózzuk, borsozzuk. Az avokádót meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, amit a halra és a hal mellé halmozunk. Ráöntjük a tejszínt, majd 180 C-os előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Ezután rászórjuk a reszelt sajtot és további 5-10 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

WP_001361 WP_001364

 Plusz ötlet: az avokádó magját ne dobjuk ki, inkább ültessük el és neveljünk avokádót. Jó vízáteresztő földbe helyezzük el a gyümölcsből kiszedett magot, úgy, hogy a hegyesebb vége nézzen felfelé, kb a mag kétharmadát fedje föld. Locsoljuk meg és tegyük meleg, fényes helyre.

Szólj hozzá!

Adjunk enni a kosztosoknak

2014. január 01. 10:41 - krisztinakonyhaja

Az év első napján jöjjön egy poszt az élelmezésről, konkrétabban a kertünkben lakó apró kosztosok élelmezéséről.

Könnyedén készíthetünk nekik eledelt pár hozzávalóból. Az ügyesebbek akár barkácsolhatnak is apróbb házakat, vagy palotákat, kinek-kinek a kézügyességére bízva.

Két ötletet szeretnék mutatni, amivel picit könnyebbé és szebbé tehetjük a kertünkben röpködő madarak téli napjait.

Az első egy sk madáretető.

Ehhez csupán műanyag tányérokra, lehetőleg környezetbarát festék spray-re és hurkapálcikára meg némi kötözőre van szükségünk.

A tetejét pedig műhó spray-vel fújhatjuk le, de díszítésnél csak a képzeletünk szab határt.

Az eredmény:

WP_001326

WP_001334

A második ötlet, pedig egy szilikon sütőformából készült  etető, amit némi kötözőszalaggal pedig ki is akaszthatunk a kertbe. Válasszunk valami vidám színt, amitől a kertünk is színesebb lesz a következő 2 hónapban, amikor még nem bújnak elő a virágok sem és a kis kosztosoknak nincs mit enniük.

A formába pedig tegyünk faggyúból és magokból gyúrt eleséget.

WP_001295 WP_001312 WP_001314 WP_001322

Emellett fontos, hogy a folyamatos vízellátásról is gondoskodjunk a kertbe kihelyezett itatók által, amit naponta egyszer vagy kétszer ellenőrizzünk, hogy nincs-e befagyva.

Kezdjük az új évet gondoskodással és a madarak meghálálják a csiviteléstől hangos kerttel, mert bízhatunk benne, hogy tavasszal és nyáron is visszajáró vendégeink lesznek.

Szólj hozzá!

7 szilveszteri étel, amitől szerencsénk lesz

2013. december 31. 08:58 - krisztinakonyhaja

A Reader's digest összefoglalta, hogy mi az a 7 étel, amit feltétlenül szükséges az év utolsó napján fogyasztani, ahhoz, hogy szépek és szerencsések legyünk az újévben. Nálunk is több elkészül az alábbi listából. Reméljük a legjobbakat.

Első fogás, együnk zöldet, mert ez szimbolizálja a pénzt és rengeteg benne a vitamin. Ezzel nem is lehet vitatkozni.

Másodszor, babot, lencsét, mert ezek jelképezik a pénzérméket. Ráadásul szépek is leszünk tőle.

Harmadszor halat említ (én eddig úgy tudtam, hogy a hallal elúszik a szerencsénk, de ezek szerint nem így van, szerencsére), mivel a hal is a bőséget szimbolizálja.

Negyedszer fogyasszunk gyümölcsöket, ahogy teszik ezt nagyon sokfelé a világban.

A szőlőszemek  a hónapokat szimbolizálják, és amelyik szem savanyú annál a hónapnál érdemes jobban odafigyelni.

A gránátalma magjai a jólétet jelentik.

A füge pedig a termékenységet szimbolizálja.

Fogyasszunk tehát sok gyümölcsöt a mai napon!

Ötödször a tészta és gabonafélék következnek, amik a hosszú életet hivatottak szimbolizálni.

Nálunk ma ennek örömére tésztaétel készül ebédre.

Az elmaradhatatlan sertéshús, a nagymamám mindig azt mondta, hogy ebből együnk jó sokat, mert kitúrja a szerencsénket a kismalac. Hát így legyen, rajtam nem fog múlni.

Hetedjére egy finom kerek torta, ami a kerek egészt szimbolizálja, megrakhatjuk minden földi jóval, ami enyhíti a stresszt. Még elkészülhet a kerek tortánk.

képek forrása: http://www.rd.com/slideshows/7-lucky-new-years-foods/#slideshow=slide7

Ezekkel a világon mindenhol érvényes népi bölcsességekkel kívánok minden Kedves Olvasómnak Boldog új évet!

Szólj hozzá!
Címkék: szilveszter
süti beállítások módosítása