Krisztina Konyhája

Programajánló vasárnapra

2012. április 19. 19:41 - krisztinakonyhaja



Mi idén is megyünk a vásárba, a múlt évi ilyen volt:

http://krisztinakonyhaja.blogspot.com/2011/04/vasari-beszamolo.html

Szólj hozzá!

Virágzó eperkert- avagy virággal és sajttal duplán töltött eper

2012. április 16. 16:51 - krisztinakonyhaja

A második bor amely a Patricius Borháztól érkezett  a Patricius Tokaji Katinka volt.

Most ehhez az édes borhoz alkottam borfalatot, be kell vallanom igazi kihívás volt.

A bor töppedt szőlőből készült, késő novemberben szüretelték a szőlőt, amikor már a túlérett szemek mellett megjelentek az aszúsodott szemek is.
Fahordóban érlelődött és magában hordozza a késői szüret ízvilágát.
Fantasztikusan lágy és édes, én a gyümölcsöt  enyhe mazsolás ízzel igen hangsúlyosnak éreztem.

Ezeket figyelembe véve született meg a Virágzó eperkert nevet viselő üde, színes, tavaszi  falatkám.

Hozzávalók

Eper
Gorgonzola sajt (kb 10 dkg)
Darált dió
Árvácska
Kicsi bazsalikomlevelek
Kevés olívaolaj (lehetőleg spray)

Az epret megtisztítjuk, félbevágjuk és a belsejét karalábévájóval enyhén kivágjuk.
A kivájt gyümölcshúst félretesszük, ezzel töltjük meg a sajtot.
A sajtból akkora falatkát vágunk, hogy az eperbe tudjuk tölteni, majd félbevágjuk és megtöltjük az eper kivájt részével.
Nagyon enyhén olívaolajjal befújjuk a sajtot és darált dióba hempergetjük.
Beletesszük a félbevágott eperbe, majd rátesszük az eper másik részét és beletűzzük az árvácskát valamint a pici bazsalikomlevélkét.



1 komment

Szilvalekváros-csokis macaron

2012. április 11. 18:24 - krisztinakonyhaja

Talán a blogokon már lecsengett a macaron mánia, nálam most került terítékre, eddig érlelődött a döntés, hogy érdemes-e belevágni hiszen olyan macerás. Ezt a nézetemet még most az elkészítés után is fenntartom!
Kb. 5 db lett olyan, ami kinézetre vállalható, az aprónép viszont csak 1-et hagyott a fotózáshoz, így legalább tudom, hogy ehető is lett. :)

A macaront a Dining Guide-on megjelent Zazzi cukrászda receptje alapján készítettem

A linkre kattintva képekkel illusztrálva is megtalálhatjátok a folyamatot, szerintem jól lehet a leírás és a képek alapján dolgozni a recepttel.


Először úgy időzítettem, hogy ünnepekre megpihenjen  a 2x110 g tojásfehérje ez 2 napot vett igénybe.

30 dkg cukorból és 7,5 dkg vízből szirupot főztem, ami akkor jó, ha szépen bugyog, nekem nincsen itthon hőmérőm így fogalmam nem volt mikor éri el a 118 C-os kívánt hőmérsékletet, így ránézésre dolgoztam, tehát vártam még olyan szép habos lett.

Robotgépbe tettem az első adag tojásfehérjét és elkezdtem felverni és közben óvatosan hozzácsorgattam a cukorszirupot, majd addig kellett verni még közepesen kemény nem lett a hab (na az én gépem amúgy is csak ilyet akar produkálni tojásfehérjéből, így ez kipipálva).

A vége felé pár csepp kék ételfestéket is kevertem hozzá.

Egy másik tálba a második adag tojásfehérjét elkevertem 30 dkg mandulaliszttel és 30 dkg porcukorral.

Összeöntöttem a szirupos és a mandulalisztes keveréket, elkeverjük és kevergetjük, amíg ki nem hűl, minő macera ez a macaron....

Habzsákba töltjük és korongokat nyomunk a sütőpapírra, úgy, hogy szép simák legyenek, na itt már kezdtem elveszíteni a türelmet és a cérnát.

Jöhet 30 perc pihi macaron-nak és készítőjüknek egyaránt.

160C-on 14 percig sütjük.

A töltelék már nagyon egyszerű lett, kicsi csokival megkentem a kihűlt korongokat és bográcsban főtt múlt évi szilvalekvárt kentem rá.

El kell mondanom nem lett a kedvenc édességem, főleg, ha nekem kellene megsütni őket. Nem azt mondom, ha cukrászdába szembe fog jönni talán veszek belőle, de itthon nem lesz a sütőm gyakori vendége.

2 komment

Patricius Mediterrán csirkefalat árvácskás mozzarellával és Saláta narancskehelyben

2012. április 09. 06:52 - krisztinakonyhaja

Igazán izgalmasan telt az elmúlt hét, mert nagy fába, azaz falatba vágtam a villámat.

Patricius Borház versenyt hirdetett gasztrobloggereknek, bor és ételpárosítás volt a feladat, ami végül egy a borhoz illő borfalatban áll össze.

Hozzám egy 2009-es Patricius Tokaji Sárga Muskotály és egy Patricius Tokaji Késői Szüretelésű Katinka érkezett.


Elsőként a Sárga Muskotályhoz készítettem borfalatot, nagyon élveztem az összes fázist egészen a bor kóstolástól a  falatka délutáni kerti uzsonna keretében történő elfogyasztásáig.


A Sárga Muskotály egy igen karakteres száraz minőségi fehérbor, igazán üde, friss, gazdag illatvilág, én főként a szőlővirág illatát éreztem, majd megkóstolva a gyümölcs telt íze sokáig érezhető maradt.

Nem volt egyszerű a feladat, mivel csak lelkes amatőr borkóstolgató vagyok, tehát nem sok tapasztalattal rendelkezem a borhoz illő étel kiválasztásában, de annál  nagyszerűbb volt az érzés, amikor végre összeállt  a végső kép, hogy valójában mit és miből szeretnék készíteni a bor mellé.

Kóstolás után rögtön tudtam, hogy valamilyen húsos falatka fog készülni, de a bor illata a saláta irányába is húzott, ahol egyből úgy éreztem, hogy a citrusnak is főszerepet kell kapnia, mint végül kiderült nem nyúltam mellé, fantasztikus párost alkotnak, csakúgy, mint a fűszeres csirkemell, a kevésbé karakteres mozzarellával, amihez az árvácskát választottam pontként az i-re. Itt jött még a kedvenc öntetem, ami remekül passzol a húsos falatkához és a salátához egyaránt, egy tökmagolajos kefíres pikánsan édes salátaöntet.

Mediterrán csirkefalat árvácskás mozzarellával


25 dkg csirkemellfilé
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
1 kk.só
1/2 kk.bors
4-5 friss bazsalikomlevél
1 ek. olívaolaj
zsemlemorzsa
1 zacskó mozzarellagolyó
árvácska
kicsi medvehagyma levelek

A csirkemellfilét, a tojássárgáját, a fokhagymát, a friss bazsalikomleveleket, a sót és a borsot robotgépben pépesre aprítjuk.
Eközben a zsemlemorzsát és az olívaolajat elkeverjük.
A csirkepépből kisebb korongokat formálunk, belemártjuk az előzőleg villával enyhén felvert tojásfehérjébe, és megforgatjuk az olívás zsemlemorzsában.
Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A még meleg korongokra mozzarellagolyót helyezünk és szendvicssütőben vagy grillen gyorsan ráolvasztjuk a sajtot, végül  a még forró sajtba nyomjuk az árvácskát, a virágok mellé pedig a pici medvehagymaleveleket.




A falatkához és a salátához tartozó kefíres mártogatós

1 kis doboz kefír
2 kk. tökmagolaj
mustár
bors 
cukor
A hozzávalókat ízlés szerint hozzáadjuk a kefírhez és jól elkeverjük. Konkrét arányokat itt nehéz írni, mert a kapható kefírek sem teljesen azonos ízűek, ezért a többi hozzávalót kell mindig a kefírhez igazítani, a végeredmény legyen pikánsan édes.

Saláta narancskehelyben

3-4 db narancs
idénysaláta, 
jelen esetben tölgylevél saláta, mint tépősaláta
répa,
káposzta fehér és lila 

A narancsok tetejét levágjuk, kiszedjük a narancs húsát, amit felkockázunk és a salátákkal együtt visszatöltjük a narancsba. A narancs oldalára késsel mintákat is faraghatunk. 
Kefíres öntettel leöntve tálaljuk. 






3 komment

Patricius receptverseny

2012. április 08. 13:28 - krisztinakonyhaja

Receptversenyt hirdetett a Patricius Borház bloggereknek.

A feladat egy fingerfood, azaz komoly evőeszköz nélkül is elfogyasztható borfalat készítése a hét aktuális borához.

Az első heti pályázatok már olvashatóak a borászat facebook oldalán, igazán remekül sikerültek, szerintem.

Holnaptól új bor, új falatkák köztük az általam készített recept is olvasható lesz a blogomon és a  facebook-on is.

Érdemes like-olni, mert a szavazók is hetente gazdagodhatnak egy Patricius borral.

Nagyításért klikk a képre


Szólj hozzá!

Húsvéti szemezgető

2012. április 01. 16:59 - krisztinakonyhaja

Már-már szinte hagyomány nálam, hogy az ünnepek közeledtével körbenézek a neten a témában, ez most sem lehet máshogy.

Ilyenkor főleg olyan édességek, termékek, kiegészítők hoznak lázba, amik biztos nem lesznek az enyémek, legalábbis a közeljövőben biztosan nem.

 Igazán elegáns darabok találhatóak a Kokoblack oldalon

Az első, ami igazán érdekes ez a szóvadász tojás.


Easter Word Hunt Eggs - Medium

Signature Keepsake Oval Edition
Signature Keepsake Premium Edition

Solid Quail Egg Carton - 18 piece

Ez viszont elsőre nem jön át teljesen....  pontosan mit is láthatunk? Nyúlnak nyúl, deee....legalább tojáson ül. hmm.

Nesting Hens

Ezeket sem hagynám ki, lelőhely: hotelchocolat


You Crack Me Up™ Extra Thick Easter Egg

Végre egy új forma a kacsa


Quackers the Duck

A rakétás húsvéti tojkó, na már ilyen is van

The Rocket Easter Egg

Egg&Chips a neve ennek a kreációnak

Egg & Chips

Mini rózsaszín pezsgős truffle, szuper!

The Mini Pink Champagne Truffle Easter Egg

Ez még jól jöhet a húsvéti nyuszinak itt találtam

Milk Chocolate Carrot

A butlers csokik is jöhetnek minden mennyiségben

Szép a tartó

Butlers Egg Tin (200g)

Robog a nyúl

Butlers Racing Rabbit (150g)

 Pár konyhai kiegészítő

worldmarket.

Bunny 5-Section Egg Holder | World Market


Whitewash Wire Hen Basket | World Market

Kicsit túlzó, de szeretem

Verde Bunny Tea Collection | World Market

NO1

Eggy Egg Slicer | World Market

Ennyi volt a húsvéti kitekintő, idén is van miből válogatni.
Az itthoni piacot azért nem szemezgetem, mert
1. Mindenki ismeri
2. Szerintem évről évre ugyanazt kapjuk, kevés az új termék, ha van is az ára elrugaszkodott
3. A minőségi csokoládé játszótere még mindig külföld.

ui:
azért, ha valaki csokitesztelőt keres irányítsátok hozzám, szívesen elvégezném ezt a hálátlan munkát. :))

Szólj hozzá!

Sorsoltam!

2012. április 01. 06:58 - krisztinakonyhaja

Először is mindenkinek köszönöm, szépen, hogy velem játszott! Sajnos csak két könyvet tudok sorsolni, ehhez pedig a random.org-ot hívtam kora reggel segítségül. 




Április 1. tréfa helyett jöjjenek a nyertesek!


Az első nyertes:


Marcsis


nyereménye:

Borító: Tepsis sütemények (Könyv) - Gudrun Ruschitzka



A második nyertes:


Ami


Aminak pedig ezt a könyvet fogom küldeni:






Köszönöm szépen, hogy velem játszottatok!


Kérlek e-mailben küldjétek át a címet, ahová elküldhetem a könyvet. 

5 komment

Tárkonyos raguleves csirkegombóccal és mézes, mákos guba-szombati ajánlat

2012. március 31. 12:46 - krisztinakonyhaja

A mai ebédünk egyszerű volt, de nagyon finom, ahogy a citrom, a tejföl és a tárkony egy ízvilágot alkotnak, fantasztikus. Ez után már csak hab a tortán a mák és meggy kombináció.

Tárkonyos raguleves csirkegombócokkal

A csirkegombóchoz

1 db tyúk húsa (ez lehet öreg tyúk is)
2 tejben áztatott zsemle
13 dkg vaj
2 db tojássárgája
1/2 fej vöröshagyma
liszt


A tyúk húsát leszedjük a csontról, -bőr nélküli legyen-. A húst jó apróra vágjuk. Mixerben lassú fokozaton összekeverjük a tejben áztatott zsemlét (előtte jól kinyomkodjuk) a vajat, a hagymát, a tojások sárgáját. Egy tálba tesszük és hozzáadjuk a tyúkhúst, valamint annyi lisztet, amennyivel már jól formázható gombócokat fogunk tudni készíteni.
Félretesszük.
Míg fő a leves a gombócokat is kifőzzük sós vízben vagy magában a levesben.
Aki nem szereti a túl sok gombócot annak a fele adag is elegendő.


A leveshez:

2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kisebb vöröshagyma
2-3 kisebb csiperkegomba
1 nagyobb marék zöldborsó
1 kis darab paszternák
1 kis darab zeller
1 kis darab póréhagyma,
1 marék petrezselyem
1 csokor tárkony
liszt
só, bors, olaj
tejföl, citromlé és ízlés szerint a tetejére kerülhet kapor vagy kevés citromlé
levesbetétként csigatészta

A zöldségeket megtisztítjuk és kockára vágjuk, puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk és petrezselyemmel ízesítjük, majd 2 evőkanál lisztet hintünk rá. Ezután felengedjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt és jól átforraljuk, beletesszük a csigatésztát, amíg a tészta puhul folyamatosan kevergetjük, a vége felé hozzátesszük a kifőtt gombócokat is.
Tejföllel, kaporral tálaljuk, a tetejére kevés citromlevet csepegtetünk.



Mézes mákos guba meggylekvárral

10-12 db egynapos kifli
1 liter tej
15-18 dkg mák
10 dkg porcukor
2 dl méz
pici só
kevés olaj

A kifliket karikára vágjuk,  egy nagy tálba tesszük, forró tejjel, amibe pici cukrot tettünk meglocsoljuk, de ne ázzanak teljesen szét a kiflik. Az olajat felforrósítjuk és a beáztatott kifliket belekeverjük.
Az előzőleg a cukorral és mézzel elkevert mákot a kiflikre szórjuk és jól összekeverjük.
Meggylekvárral tálaljuk.


1 komment
süti beállítások módosítása