Mi idén is megyünk a vásárba, a múlt évi ilyen volt:
http://krisztinakonyhaja.blogspot.com/2011/04/vasari-beszamolo.html
Mi idén is megyünk a vásárba, a múlt évi ilyen volt:
http://krisztinakonyhaja.blogspot.com/2011/04/vasari-beszamolo.html
A második bor amely a Patricius Borháztól érkezett a Patricius Tokaji Katinka volt.
Most ehhez az édes borhoz alkottam borfalatot, be kell vallanom igazi kihívás volt.
A bor töppedt szőlőből készült, késő novemberben szüretelték a szőlőt, amikor már a túlérett szemek mellett megjelentek az aszúsodott szemek is.
Fahordóban érlelődött és magában hordozza a késői szüret ízvilágát.
Fantasztikusan lágy és édes, én a gyümölcsöt enyhe mazsolás ízzel igen hangsúlyosnak éreztem.
Ezeket figyelembe véve született meg a Virágzó eperkert nevet viselő üde, színes, tavaszi falatkám.
Hozzávalók
Eper
Gorgonzola sajt (kb 10 dkg)
Darált dió
Árvácska
Kicsi bazsalikomlevelek
Kevés olívaolaj (lehetőleg spray)
Az epret megtisztítjuk, félbevágjuk és a belsejét karalábévájóval enyhén kivágjuk.
A kivájt gyümölcshúst félretesszük, ezzel töltjük meg a sajtot.
A sajtból akkora falatkát vágunk, hogy az eperbe tudjuk tölteni, majd félbevágjuk és megtöltjük az eper kivájt részével.
Nagyon enyhén olívaolajjal befújjuk a sajtot és darált dióba hempergetjük.
Beletesszük a félbevágott eperbe, majd rátesszük az eper másik részét és beletűzzük az árvácskát valamint a pici bazsalikomlevélkét.
Talán a blogokon már lecsengett a macaron mánia, nálam most került terítékre, eddig érlelődött a döntés, hogy érdemes-e belevágni hiszen olyan macerás. Ezt a nézetemet még most az elkészítés után is fenntartom!
Kb. 5 db lett olyan, ami kinézetre vállalható, az aprónép viszont csak 1-et hagyott a fotózáshoz, így legalább tudom, hogy ehető is lett. :)
A macaront a Dining Guide-on megjelent Zazzi cukrászda receptje alapján készítettem
A linkre kattintva képekkel illusztrálva is megtalálhatjátok a folyamatot, szerintem jól lehet a leírás és a képek alapján dolgozni a recepttel.
Először úgy időzítettem, hogy ünnepekre megpihenjen a 2x110 g tojásfehérje ez 2 napot vett igénybe.
30 dkg cukorból és 7,5 dkg vízből szirupot főztem, ami akkor jó, ha szépen bugyog, nekem nincsen itthon hőmérőm így fogalmam nem volt mikor éri el a 118 C-os kívánt hőmérsékletet, így ránézésre dolgoztam, tehát vártam még olyan szép habos lett.
Robotgépbe tettem az első adag tojásfehérjét és elkezdtem felverni és közben óvatosan hozzácsorgattam a cukorszirupot, majd addig kellett verni még közepesen kemény nem lett a hab (na az én gépem amúgy is csak ilyet akar produkálni tojásfehérjéből, így ez kipipálva).
A vége felé pár csepp kék ételfestéket is kevertem hozzá.
Egy másik tálba a második adag tojásfehérjét elkevertem 30 dkg mandulaliszttel és 30 dkg porcukorral.
Összeöntöttem a szirupos és a mandulalisztes keveréket, elkeverjük és kevergetjük, amíg ki nem hűl, minő macera ez a macaron....
Habzsákba töltjük és korongokat nyomunk a sütőpapírra, úgy, hogy szép simák legyenek, na itt már kezdtem elveszíteni a türelmet és a cérnát.
Jöhet 30 perc pihi macaron-nak és készítőjüknek egyaránt.
160C-on 14 percig sütjük.
A töltelék már nagyon egyszerű lett, kicsi csokival megkentem a kihűlt korongokat és bográcsban főtt múlt évi szilvalekvárt kentem rá.
El kell mondanom nem lett a kedvenc édességem, főleg, ha nekem kellene megsütni őket. Nem azt mondom, ha cukrászdába szembe fog jönni talán veszek belőle, de itthon nem lesz a sütőm gyakori vendége.
Igazán izgalmasan telt az elmúlt hét, mert nagy fába, azaz falatba vágtam a villámat.
A Patricius Borház versenyt hirdetett gasztrobloggereknek, bor és ételpárosítás volt a feladat, ami végül egy a borhoz illő borfalatban áll össze.
Hozzám egy 2009-es Patricius Tokaji Sárga Muskotály és egy Patricius Tokaji Késői Szüretelésű Katinka érkezett.
Elsőként a Sárga Muskotályhoz készítettem borfalatot, nagyon élveztem az összes fázist egészen a bor kóstolástól a falatka délutáni kerti uzsonna keretében történő elfogyasztásáig.
A Sárga Muskotály egy igen karakteres száraz minőségi fehérbor, igazán üde, friss, gazdag illatvilág, én főként a szőlővirág illatát éreztem, majd megkóstolva a gyümölcs telt íze sokáig érezhető maradt.
Nem volt egyszerű a feladat, mivel csak lelkes amatőr borkóstolgató vagyok, tehát nem sok tapasztalattal rendelkezem a borhoz illő étel kiválasztásában, de annál nagyszerűbb volt az érzés, amikor végre összeállt a végső kép, hogy valójában mit és miből szeretnék készíteni a bor mellé.
Kóstolás után rögtön tudtam, hogy valamilyen húsos falatka fog készülni, de a bor illata a saláta irányába is húzott, ahol egyből úgy éreztem, hogy a citrusnak is főszerepet kell kapnia, mint végül kiderült nem nyúltam mellé, fantasztikus párost alkotnak, csakúgy, mint a fűszeres csirkemell, a kevésbé karakteres mozzarellával, amihez az árvácskát választottam pontként az i-re. Itt jött még a kedvenc öntetem, ami remekül passzol a húsos falatkához és a salátához egyaránt, egy tökmagolajos kefíres pikánsan édes salátaöntet.
Mediterrán csirkefalat árvácskás mozzarellával
25 dkg csirkemellfilé
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
1 kk.só
1/2 kk.bors
4-5 friss bazsalikomlevél
1 ek. olívaolaj
zsemlemorzsa
1 zacskó mozzarellagolyó
árvácska
kicsi medvehagyma levelek
A csirkemellfilét, a tojássárgáját, a fokhagymát, a friss bazsalikomleveleket, a sót és a borsot robotgépben pépesre aprítjuk.
Eközben a zsemlemorzsát és az olívaolajat elkeverjük.
A csirkepépből kisebb korongokat formálunk, belemártjuk az előzőleg villával enyhén felvert tojásfehérjébe, és megforgatjuk az olívás zsemlemorzsában.
Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A még meleg korongokra mozzarellagolyót helyezünk és szendvicssütőben vagy grillen gyorsan ráolvasztjuk a sajtot, végül a még forró sajtba nyomjuk az árvácskát, a virágok mellé pedig a pici medvehagymaleveleket.
Receptversenyt hirdetett a Patricius Borház bloggereknek.
A feladat egy fingerfood, azaz komoly evőeszköz nélkül is elfogyasztható borfalat készítése a hét aktuális borához.
Az első heti pályázatok már olvashatóak a borászat facebook oldalán, igazán remekül sikerültek, szerintem.
Holnaptól új bor, új falatkák köztük az általam készített recept is olvasható lesz a blogomon és a facebook-on is.
Érdemes like-olni, mert a szavazók is hetente gazdagodhatnak egy Patricius borral.
Már-már szinte hagyomány nálam, hogy az ünnepek közeledtével körbenézek a neten a témában, ez most sem lehet máshogy.
Ilyenkor főleg olyan édességek, termékek, kiegészítők hoznak lázba, amik biztos nem lesznek az enyémek, legalábbis a közeljövőben biztosan nem.
Igazán elegáns darabok találhatóak a Kokoblack oldalon
Az első, ami igazán érdekes ez a szóvadász tojás.
Ez viszont elsőre nem jön át teljesen.... pontosan mit is láthatunk? Nyúlnak nyúl, deee....legalább tojáson ül. hmm.
Ezeket sem hagynám ki, lelőhely: hotelchocolat
Végre egy új forma a kacsa
A rakétás húsvéti tojkó, na már ilyen is van
Egg&Chips a neve ennek a kreációnak
Mini rózsaszín pezsgős truffle, szuper!
Ez még jól jöhet a húsvéti nyuszinak itt találtam
A butlers csokik is jöhetnek minden mennyiségben
Szép a tartó
Robog a nyúl
Pár konyhai kiegészítő
worldmarket.
Kicsit túlzó, de szeretem
NO1
Ennyi volt a húsvéti kitekintő, idén is van miből válogatni.
Az itthoni piacot azért nem szemezgetem, mert
1. Mindenki ismeri
2. Szerintem évről évre ugyanazt kapjuk, kevés az új termék, ha van is az ára elrugaszkodott
3. A minőségi csokoládé játszótere még mindig külföld.
ui:
azért, ha valaki csokitesztelőt keres irányítsátok hozzám, szívesen elvégezném ezt a hálátlan munkát. :))
Először is mindenkinek köszönöm, szépen, hogy velem játszott! Sajnos csak két könyvet tudok sorsolni, ehhez pedig a random.org-ot hívtam kora reggel segítségül.
Április 1. tréfa helyett jöjjenek a nyertesek!
Az első nyertes:
Marcsis
nyereménye:
A második nyertes:
Ami
Aminak pedig ezt a könyvet fogom küldeni:
Köszönöm szépen, hogy velem játszottatok!
Kérlek e-mailben küldjétek át a címet, ahová elküldhetem a könyvet.
A mai ebédünk egyszerű volt, de nagyon finom, ahogy a citrom, a tejföl és a tárkony egy ízvilágot alkotnak, fantasztikus. Ez után már csak hab a tortán a mák és meggy kombináció.
Tárkonyos raguleves csirkegombócokkal
A csirkegombóchoz
1 db tyúk húsa (ez lehet öreg tyúk is)
2 tejben áztatott zsemle
13 dkg vaj
2 db tojássárgája
1/2 fej vöröshagyma
liszt
só
A tyúk húsát leszedjük a csontról, -bőr nélküli legyen-. A húst jó apróra vágjuk. Mixerben lassú fokozaton összekeverjük a tejben áztatott zsemlét (előtte jól kinyomkodjuk) a vajat, a hagymát, a tojások sárgáját. Egy tálba tesszük és hozzáadjuk a tyúkhúst, valamint annyi lisztet, amennyivel már jól formázható gombócokat fogunk tudni készíteni.
Félretesszük.
Míg fő a leves a gombócokat is kifőzzük sós vízben vagy magában a levesben.
Aki nem szereti a túl sok gombócot annak a fele adag is elegendő.
A leveshez:
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kisebb vöröshagyma
2-3 kisebb csiperkegomba
1 nagyobb marék zöldborsó
1 kis darab paszternák
1 kis darab zeller
1 kis darab póréhagyma,
1 marék petrezselyem
1 csokor tárkony
liszt
só, bors, olaj
tejföl, citromlé és ízlés szerint a tetejére kerülhet kapor vagy kevés citromlé
levesbetétként csigatészta
A zöldségeket megtisztítjuk és kockára vágjuk, puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk és petrezselyemmel ízesítjük, majd 2 evőkanál lisztet hintünk rá. Ezután felengedjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt és jól átforraljuk, beletesszük a csigatésztát, amíg a tészta puhul folyamatosan kevergetjük, a vége felé hozzátesszük a kifőtt gombócokat is.
Tejföllel, kaporral tálaljuk, a tetejére kevés citromlevet csepegtetünk.
Lassan véget ér a játék, aki még nem jelentkezett, de szeretne az még március 31-ig megteheti
Jelentkezni ennél a bejegyzésnél lehet: klikk!
A megnyerhető könyvek:
Gyertek játszani!
Nagyon kedves díjat is kaptam a napokban Mártitól.
Nagyon szépen köszönöm, hogy gondolt a blogomra.