Egy új Gasztroblogokat összegyűjtő oldal indult.
Egy új Gasztroblogokat összegyűjtő oldal indult.
Finom, de veszélyes is lehet a churros(spanyol édesség, cukorba hempergetett sült tésztarúd), mint ahogy ma megtudtam. Alig kell hozzá pár összetevő és mégis képes felrobbanni, ha nem a recept szerint készítjük vagyis sütjük ki. A történet ott kezdődött, hogy pikk-pakk összeraktam a tésztát, lett is belőle egy jó adag, beletöltöttem a zsákba és elkezdtem a recept szerint kisütni, nem is volt semmi baj, amíg a zsák szét nem ment, de ez már a sütés vége felé volt, tehát nem aggódtam, nem szedtem elő másik zsákot-pedig kellett volna- gondoltam pici fánkocskákat teszek az olajba, mintha rendes fánk lenne kisütöm, na itt vétettem egy óriási hibát, mert FELROBBANTAK, szó szerint. Alig tudtam fedőt tenni rá és kimenekíteni az udvarra, és még a fedő alatt is durrogtak a pici fánkok. Szőrnyű élmény volt, de tényleg.
Ami viszont jó, ha betartjuk az előírást nagyon finom csemegét kapunk, amihez forró csokit vagy lekvárt kínálhatunk.
Tehát nem szabad megijedni, nem harapnak, maximum robbannak, de azt is csak akkor, ha mi követünk el hibát, de Ti ezt ezek után nem követnétek el, igaz? :)
Jöjjön is a Churro(s) receptje
1 ek. olívaolaj
14 dkg liszt
csipet só
2,5 dl víz
A tészta ebből a 4 hozzávalóból áll össze!
A sütéshez bő olaj
A végén pedig fahéjas cukorban hempergetjük, majd forró csokiöntettel vagy lekvárral kínáljuk, mert igen könnyen mártogatható.
Amire még szükségünk van, csillag formájú nyomócsőben végződő kinyomózsák.
A tésztához a 2,5 dl vizet az olajjal és a sóval felforraljuk. Folyamatosan csökkentve a hőmérsékletet hozzákeverjük a lisztet és addig keverjük még egy tésztagombócot kapunk, ez viszonylag hamar megtörténik.
Felforrósítjuk az olajat és a zsákból tésztarudacskákat nyomunk az olajba, majd aranybarnára sütjük.
Ahogy kiszedtük fahéjas cukorba hempergetjük.
Egy nagyon kedves e-mailt kaptam A Stílusos Vidéki Éttermiség csapatától egy egész napos gasztro kalandra, ami a Szentendrei-szigeten lévő Rosinante *** Stílusos Vidéki Szállodában kerül megrendezésre.
A rendezvény február 26-án lesz, mely egy előzetes regisztráció után mindenki számára ingyenesen látogatható.
8 különleges vidéki étterem séfjével és az ő innovatív konyhájukkal ismerkedhetsz meg. Kóstoló falatok, látványos bemutatófőzések és kézműves finomságok vására is lesz nálunk ezen a napon!
Kik is ők 8-an?
Anyukám Mondta
A Chianti Étterem
A Gusteau Kulináris Élményműhely
Az Imola Udvarház
A Mandula Étterem és Bor Bár Villányban
A Nomád Hotel konyhája
A Walter Vendéglő
A házigazda Rosinante étterem
Friss, hazai finomságokat pedig a A sarki fűszeresnél vadászhattok
Azt hiszem szép kis lista már csak ezért is érdemes kilátogatni, ha időtök engedi.
Bővebb információ és regisztráció: http://www.rosinante.hu/aktualis/stilusos-videki-ettermiseg
Amikor van egy kis időm szeretek a neten barangolni, magazinokat böngészni. Most például a szendvicsek felé vettem az irányt, gondoltam megosztom veletek is a kedvenceimet, amelyekre a böngészés során bukkantam, ráadásul mindegyik olyan, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk vagy éppen továbbgondolhatunk.
forrás
forrás
innen és innen
Igaz ez nem szendvics, de muszáj megmutatnom a karfiol bárányokat, hát nem elragadóak ?
forrás innen és innen
A húsvéti variációkkal nagyon szemezek, szerintem meg is fogom valósítani.
Nálatok is előfordul, hogy több készül pl. a vadasból, mint amit meg tudtok enni.
Ilyenkor jöhet jól ez a recept, mint újragondolása a vadasnak, jöjjön tehát:
Vadas muffin
12 db lesz ebből az adagból
10 dkg spagetti
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 mk bors
2 tojás
0,5 dl olaj
3 dl mártás a vadas alapból, mehet bele hús is, apró darabokban
kb. 10 dkg reszelt sajt
paradicsom (2-3 szem koktél vagy 1 sima, közepes)
1/2 mk. kakukkfű
só (ízlés szerint)
A tésztát kifőzzük, kihűtjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a fűszerekkel (só, bors, kakukkfű), majd hozzákeverjük az olajjal felvert tojást és a vadas alapot.
Következik a spagetti, amit a masszához adunk, majd a kb 6 dkg reszelt sajt és végül a kockára vágott paradicsom. Jól elkeverjük.
Kivajazzuk a muffin formát és kb. 3/4-ig megtöltjük a masszával.
A tetejére rászórjuk a maradék reszelt sajtot.
180 C-on kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A két kedvenc Martini koktélom.
Mert néha megérdemeljük! Tegnap még ilyen havas volt az idő, ma meg már közelít az olvadással a tavasz (reméljük).
Az én blogomon is elérkezett a játék ideje, főleg azért, hogy megköszönjem, hogy ennyien olvastok és szóltok hozzá a bejegyzésekhez vagy írtok e-mailt.
A játék ma kezdődik és március 31-ig tart.
A jelentkezés nagyon egyszerű, legyél rendszeres olvasóm és 1 megjegyzést hagyjál ennél a bejegyzésnél, ha név nélkül jelentkezel egy e-mail címet mindenképpen írjál.
Annak külön örülök, ha a facebookon is like-olod az oldalt, de ez nem feltétel.
Egy kis ízelítő a nyereményből, mely ez a könyv
Egy kellemes melengető levest hoztam, ebben a hideg időben igazi segítség az immunrendszerünknek.
4 fej fokhagyma
1 csipet kakukkfű
1 teáskanál vaj
olaj
só, bors, mustár
kb 3-4 dl tejszín
pici cukor
A fokhagymát a vajon aranybarnára sütjük, a vége felé hozzáadunk 1 csipet kakukkfüvet.
A sült fokhagymához annyi olajat adunk, hogy egy szinten legyen az olaj és a fokhagyma, majd kevés mustárral, sóval, borssal és cukorral gazdagítjuk, végül kézi mixerrel összepürésítjük.
Felöntjük annyi tejszínnel, hogy krémes állagot kapjunk forralás után(éppen csak forrjon, nem szabad sokáig rotyogtatni), a tejszín mennyisége függ a tejszín minőségétől lehet, hogy picit több vagy kevesebb szükséges, nekem most kb.3-4 dl elég volt.
Összeforraljuk, ha szükséges még utána igazítunk az ízeknek.
Eltűnésem oka igen egyszerű, mostanában a család kérésére főztem a kedvenceiket, karácsony után valahogy erre vágytunk, ez pont kapóra jött, mert igazából nem is volt túl sok kedvem újdonságokkal kísérletezni, ezeket szépen elrendezni és fotózni főleg, hogy annyira korán sötétedett is, reggel sötétben mentünk és sötétbe értünk haza a munkából. A maradék pár órát inkább a családi életünkre használtuk fel és a konyhában tényleg minden a minimumra szorítkozott.
Szerintem ez még egy pár hétig így is fog maradni, de tavasszal újult erővel szeretném belevetni magamat a főzésbe, igaz addig még vár ránk egy kivizsgálós hét a Vadaskertben, brrr kórházi koszt, majd esetleg beszámolók erről is, még nem tudom.... addig kérlek legyetek türelemmel, jövök, amint kedvem és időm engedi.
Addig is hozok egy hamis bejgli receptet, amit tényleg gyorsan elkészíthető és nagyon fincsi, nálunk jobban bejött, mint az igazi kelesztett bejgli. Az is bizonyítja mindezt, hogy az utolsó 3 szeletet sikerült lencsevégre kapnom, mielőtt eltűnt :)
Jaj és itt a hóóóó!!!! Délután szánkózás a program, ha picit enged az idő az aktuális -12 C-ból, apropó holnap lehet sítalpakat kellene tennem a kocsira, hogy a hegyről lejussak?! :)
A tészta receptje nagyon univerzális, mert többféle sütihez használható, almás pite, rácsos pite, linzer, keksz, darálós keksz és hamis bejgli, de a variációk száma itt még közel sem ért a végéhez, fantázia kérdése, mert annyira jól kezelhető percek alatt összeállítható a tészta, hogy mostanában ez lett az egyik kedvencünk.
Ebből az adagból nekem 5 rúd jött ki.
50 dkg margarin
1 kg liszt
30 dkg porcukor
pici só
2 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja és a felének a leve
4-5 tojássárgája
kevés tejföl
A töltelék
40 dkg darált dió
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
porcukor ízlés szerint
zsemlemorzsa a kívánt állag eléréséhez
A lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral, sóval és a reszelt citromhéjjal.
A margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citromlét és annyi tejfölt amennyivel szép sima, jól kezelhető tésztává tudjuk gyúrni, arra figyeljünk, hogy viszonylag gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a vaj ne puhuljon meg túlságosan. Pihentetni nem kell.
A diókrémet érdemes előre elkészíteni, hogy ki tudjon hűlni. A darált dióhoz hozzáadjuk a tejet és a citrom héját, elkeverjük majd jöhet az ízlés szerinti cukor és annyi zsemlemorzsa, amennyivel egy viszonylag szilárd, kenhető krémet kapunk, pár percig kevergetve a főzzük.
A tésztát 5 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk, a féléig megkenjük diókrémmel és feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 1 tojásfehérjét és pici tejfölt villával felverünk és ezzel kenjük meg a sütemény tetejét, hamis márványt készítünk rá, az oldalát villával megszurkáljuk, végül 180 C-on szép aranybarnára sütjük, ha kihűlt felszeleteljük.
Egyik nagy kedvencünk a citromvarázs, nekem főleg a könnyű elkészíthetősége miatt tetszik, még a sütőt sem kell bekapcsolni, ez főleg nyáron nagy előny, de ilyenkor sem jön rosszul, főleg, amikor előző este jelentkeznek be a vendégek. A család valami citromosra és kevésbé édes süteményre vágyott.
Szerintem már ezt a sütit is sokan ismeritek, de azért beírom a receptet.
2 nagy pohár tejföl
10-12 ek. cukor
2 citrom leve és héja
2 tasak tejszín ízű habpor, ehhez kb 2 dl tejre lesz szükség
babapiskóta
A piskótát lerakjuk egy üvegtálba.
A tejfölt elkeverjük a cukorral, a citromok levével és lereszelt héjával.
A habport kb. 2 dl tejjel felverjük, majd hozzákeverjük a tejfölhöz.
A krém felét rásimítjuk a piskótára, majd lerakunk egy újabb sor piskótát és végül a krém másik felét is szép egyenletesen rásimítjuk.
1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Egyszerű és nagyszerű.