Krisztina Konyhája

Kráter süti

2012. január 18. 18:35 - krisztinakonyhaja

Krémes, könnyen elkészíthető finomság, nekünk egyik nagy kedvencünk. A neten több helyen is megtalálható, de azért beírom a receptet, hátha nem szeretnétek keresgélni :)


A krémhez
1 csomag eper ízű puding 
1 csomag tejszín ízű puding
9 dl tej
6 evőkanál cukor
/A puding variálható, lehet csak vanília, csak eper, vagy vanília-puncs, nálunk az eper-tejszín variáció jött be/

A tésztához
5 tojás
25 dkg cukor
1 dl tej
1 dl olaj
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaó
1 csomag sütőpor

kevés reszelt citromhéj, éppen csak legyen aromája


A tetejére:
2 kis pohár tejföl
5 evőkanál porcukor


Elkészítés: 

A pudingot megfőzzük, félrerakjuk kihűlni, mielőtt dolgoznánk vele habverővel simára keverjük.A tojások sárgáját a cukorral elkeverjük. 
Hozzáadjuk a tejet, az olajat, majd a liszttel elkevert kakaót és sütőport,  a végén a tésztához adjuk a keményre vert tojások habját, óvatosan beleforgatjuk. 
Kivajazott, lisztezett  tepsibe tesszük a tésztát, és egy kisebb vizes kanállal beleszaggatjuk a pudingot, felváltva a két ízt. 
180 fokon megsütjük. 
2 pohár tejfölbe elkeverünk 5 evőkanál porcukrot és a forrón kivett sütire öntjük egyenletesen  elkenjük


3 komment

Vinowonka kóstoló

2012. január 14. 15:14 - krisztinakonyhaja

Tegnap péntek 13 volt, mint bebizonyosodott nálam ezek a napok nagyon jól szoktak telni.

Jó példa erre a tegnapi nap is, egy nagyon finom élményben volt részünk Vianne blogján játék volt, melynek nyereménye egy 2 személyes kóstoló volt a Vinowonka csodálatos csoki és bor kínálatából.
 Reggel egy gyors asztalfoglalás és délután már mehettünk is. A kóstoló bort és csokoládét tartalmazott , igaz mi  a bor helyett csokit kértünk, de nem bántuk meg mert 6 mesés csokoládé költeményt kóstolhattunk meg. 

Vegyük sorra őket, levendulás, aszalt meggyes és aszalt cseresznyés a Levande chocolate műhelyből, majd következett a mesés narancsliget a Pelle-Molnár kézműves bonbon műhelyből, végül, de nem utolsó sorban a rózsabors-málna ét- és tejcsokis variációkban. 

A kisfiam nr1csokoládéja a rózsabors-málna bonbonok voltak, az íze igazán karakteres és erőteljes, a málna mellékízként jelenik meg a domináns rózsabors mellett, melynek ízét sokáig érezzük a szánkban. Igazi frissítő különlegesség. 

A férjem kedvencei az aszalt meggyes és cseresznyés bonbonok voltak, a gyümölcs íze igazán harmonikusan olvadt bele a csokoládéba, nagyon finom csemege.

Az én kedvenceim a narancsliget és a levendula bonbonok voltak. A narancsliget a kétféle csoki  és a narancs     összeolvadásából adódóan nagyon finom ízkombináció egy csepp fűszerrel megbolondítva, de a pálmát a levendulás csokoládé vitte, most először kóstoltam a levendulát csokoládéval, de menthetetlenül beleszerettem.

Az üzlet nagyon hangulatos egy forgalmas sétálóutca mellett helyezkedik el, ettől függetlenül ahogy az ember belép ebbe a fantasztikus csoki és bor birodalomba, mintha egy másik dimenzióba kerüle, az a rengeteg szebbnél szebb bonbon egy igazán elegáns környezetbe tálalva, egy jó pohár bor mellett mindenképpen megér egy látogatást. 
A mákos csokoládé nagyon megmozgatta a fantáziámat legközelebb azt is ki fogom próbálni, mert biztos lesz legközelebb! 

Ezeket a finomságokat kóstoltuk


















Egy kis beszámoló képekben, hol is jártunk.









Köszönet a játékért Viannek!





4 komment

Kávészeletes pohárkrém

2012. január 11. 20:03 - krisztinakonyhaja

Be kell vallanom nem rajongok a pohárkérm desszertekért, ha nyílik választási lehetőség akkor inkább a hagyományos szeletelt sütikre szavazok. Viszont ez a pohárkrém nagyon jól sikerült, krémes és aromás, nem hiába a kávé itt is megtette a hatását és dióval kombinálva,  vaníliával bolondítva... egyszóval fincsiiii!


A tésztához:

4 tojás
35 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor vagy pici aroma
10 dkg darált dió
20 dkg liszt
3/4 csomag sütőpor
fél dl kávé /jó erős/

vanília puding vagy sodó

a tetejére aszalt gyümölcs és narancs


A tojások sárgáját a  kétféle cukorral fehéredésig keverjük. Hozzákeverjük a diót, a sütőporral elkevert lisztet és a kávét, majd beleforgatjuk a habbá vert fehérjét.
Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk és 180 C-on tűpróbáig sütjük.

A vaníliás réteg jelen esetben lehet egyszerű vanília puding, tejszín ízű puding vagy sodó bármelyik remekül illik hozzá.

A tetejét aszalt gyümölcsökkel díszítjük.







5 komment

Rántott köröm

2012. január 04. 21:13 - krisztinakonyhaja

Az idei év első bejegyzésre, igen rövid lesz és  a rántott körömről fog szólni.
A kocsonyát nagyon szeretjük, így általában úgy készítjük, hogy több sertés köröm kerül bele, pont azért, hogy amikor kellően puha, szinte leválik a csontról a hús akkor kicsontozzuk -lehetőség szerint úgy, hogy ne essen szét a hús- , majd kipanírozzuk és olajban kisütjük. Egy ételből így könnyedén készíthetünk két fogást is, kocsonyát estére, rántott körmöt ebédre, szinte bármilyen köret kiváló hozzá.




10 komment

Last minute sajtos falat, BUÉK

2011. december 31. 12:34 - krisztinakonyhaja

Az év utolsó napján jöjjön egy gyorsan elkészíthető, kiadós igazi last minute sajtos falatka receptje, sör, bor vagy akár pezsgő mellé is kiváló.

Tésztához:

60 dkg liszt
20 dkg reszelt sajt
2 doboz tejföl
25 dkg margarin
1 csomag sütőpor
3 csipet só

A tetejére


1 tojás
10 dkg sajt

A tészta hozzávalóit  jól összedolgozzuk,  majd fél órát letakarva pihentetjük. Két cipóra osztjuk, kb ujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyevágóval falatnyi tésztákat vágunk(nem baj, ha nem szabályosak), sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük 1 felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 180 C-os sütőben rövid idő alatt aranyszínűre sütjük.




Nagy számvetéseket, vagy statisztikai adatokat nem szeretnék írni, talán nem is lényeges, mert nem ez a blog célja.
Ami lényeges!
Voltak sikerélmények is idén, nyertem egy receptversenyen, amit a Nestlé szervezett, ennek nagyon örültem.
Voltak izgalmas blogjátékok sok bloggernél, itt is szívesen játszottam, nem is eredménytelenül.
Ami a leglényegesebb!
Szeretnék köszönetet mondani a blog által megismert barátoknak, kedves kommentelőknek, azért, hogy egész évben rengeteg kedves e-mailt és hozzászólást  írtak nekem, voltak hullámvölgyek(direkt nem írok alkotói válságot, mert enyhén túlzás lenne), de mindig pont jókor jött tőletek pár kedves, biztató sor, így mindig újult erővel vetettem bele magam a blogírásba, persze sosem tudok annyi időt szánni rá, mint amennyit szeretnék, de jövőre is igyekezni fogok.


Amit igyekszem megfogadni jövőre:

Rendszeresen vezetni a blogot
Többször hozzászólni mások blogjához, receptjéhez
Fejleszteni a facebookos oldalamat
Receptversenyeken is kipróbálni magamat, többször, mint idén
Jobb fotókat készíteni, mert eddig legtöbbször csak este volt időm fotózni
Új ízeket megismerni, kipróbálni

Már csak annyi maradt, hogy BUÉK minden kedves olvasómnak!
Jövőre ugyanitt.







kép forrása
4 komment

Fokhagymaprés, tényleg szükséges?

2011. december 26. 16:55 - krisztinakonyhaja

Az ünnepek alatt rájöttem, hogy a fokhagymanyomó egy viszonylag fölösleges eszköz, persze nem azt mondom, hogy nem jöhet néha jól, de nem nélkülözhetetlen.

Rengeteg fokhagymát kellett összepréselnem a karácsonyi menü készítésénél, de egyetlen egyszer sem vettem elő eme eszközt, nekem pontosan olyan van, mint az utolsó képen látható, csak éppen műanyagból és szinte tisztíthatatlan, főleg ezért is nem vettem elő most, amit így utólag egyáltalán nem is bánok, mert a kés lapjával könnyedén szétnyomkodható a fokhagyma és egyből hozzáadhatjuk a fűszereket, amik még segítik is a fokhagyma préselését és az ízek is könnyebben eloszlanak. Egyszóval lett egy fölösleges kütyű a konyhámban. 
Ti használjátok? 


Csak egy pár darab a piacon lévő kínálatból a fillérestől a drágáig.


Jamie Oliver Garlic Slice 'n' Press


Jamie Oliver Garlic Slice 'n' Press

Joseph Joseph Rocker, Garlic Crusher


Joseph Joseph Rocker, Garlic Crusher

Chef'n Garlic Zoom kerekeken


Chef'n Garlic Zoom

Dreamfarm garject



Chef'n Garlic Slice


Chef'n Garlic Slice


Tupperware garlic wonder

Tupperware Garlic Wonder Gadget

Ikea garlic press







6 komment

Csibefalat kakukkfüves sajtos köntösben

2011. december 21. 15:32 - krisztinakonyhaja

A karácsonyi készülődés eléggé kivesz az energiáinkból, ilyenkor a legjobb valami nagyon egyszerű és gyors ebédet az asztalra varázsolni. Nálunk ez most úgy nézett ki, hogy egy gyors hagymaleves, levezetésnek pedig kakukkfüves sajtos csibefalatok kirántva. Igen, jól látjátok még mindig nem múlt el a kakukkfű mániám, a család még változatlanul vállalja a kísérleti, bocsánat kóstoló alany szerepét, jelentem kezdik megkedvelni, sőt a mártogatóhoz is kértek egy keveset a kakukkfűből, ami nem is baj, mert igencsak egészséges fűszernövény.
Igazi karácsonyi hangulat van, ahogy kint hull a hó, kismanó sétához készül.



Csirkemell
kakukkfű
bármilyen kemény sajt

tojás
zsemlemorzsa
olaj

A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk, megsózzuk. Lisztbe, tojásba forgatjuk, majd áttesszük a zsemlemorzsába és mielőtt teljesen beleforgatnánk a felső oldalát megszórjuk kakukkfűvel és sajttal, ezután fedjük be teljesen zsemlemorzsával. Olajban kisütjük.
Tejfölös mártogatóssal kínáltam, de anélkül is ízletes falatkákat süthetünk percek alatt és akár így karácsony körül még vendégváró falatkáknak sem utolsó.




3 komment

Ajándékot kaptam, blogjátékok voltak

2011. december 20. 14:03 - krisztinakonyhaja

Az elmúlt egy hónapban több játék is volt a blogokon és olyan szerencsés voltam, hogy két helyen is nyertem. Ezidáig nem volt alkalmam itt a blogon is köszönetet mondani, így most megteszem és szívből ajánlom mindkettőjük blogját

Az első játék Ibcsinél volt, Tőle különleges svájci csokicsomagot kaptam. Itt is üzenem, hogy nagyon finomak voltak a csokik és rengeteg, bőkezű Mikulás érkezett hozzánk :)


fotó forrása



A másik játék Vianne-nél volt, Tőle pedig egy Ízek és Élmények ajándékot nyertem, Vinowonkába szóló kóstolást. Jegyzem meg már alig várom, hogy januárban sor kerüljön rá.

fotó forrása

Köszönöm a játéklehetőséget és a csodás nyereményeket.


Szólj hozzá!

Fűszeres tortilla háromszögek

2011. december 19. 15:26 - krisztinakonyhaja

Ez egy percek alatt elkészíthető fűszeres ropogós. Készülhet pitából vagy tortilla-ból is, lehet bolti vagy süthetjük otthon, de nem is ez a lényeg. Mihez is kezdjünk, ha nem csak tekercset szeretnénk csinálni, hanem salátához, húshoz vagy szószhoz egy kis fűszeres ropogóst. Mivel mostanában kakukkfű "függőségben" szenvedek így muszáj újabb és újabb ételeknél kipróbálnom ezt a fűszert, most sem kellett csalódnom benne.

Hozzávalók

Tortilla /1 lapból 8 háromszög lesz/
1 gerezd fokhagyma

kakukkfű
olíva olaj

A tortilla-kat 8 db háromszögre vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, sózzuk, majd enyhén vagy erősebben bekenjük a háromszögek mindkét oldalát. Vékonyan olajozott tepsibe fektetjük a háromszögeket és megszórjuk kakukkfűvel. 150 C-os sütőben kb. 10-15 perc alatt ropogósra sütjük, hidegen melegen egyaránt finom.



2 komment
süti beállítások módosítása