Krémes, könnyen elkészíthető finomság, nekünk egyik nagy kedvencünk. A neten több helyen is megtalálható, de azért beírom a receptet, hátha nem szeretnétek keresgélni :)
A tetejére:
Elkészítés:
Krémes, könnyen elkészíthető finomság, nekünk egyik nagy kedvencünk. A neten több helyen is megtalálható, de azért beírom a receptet, hátha nem szeretnétek keresgélni :)
Tegnap péntek 13 volt, mint bebizonyosodott nálam ezek a napok nagyon jól szoktak telni.
Be kell vallanom nem rajongok a pohárkérm desszertekért, ha nyílik választási lehetőség akkor inkább a hagyományos szeletelt sütikre szavazok. Viszont ez a pohárkrém nagyon jól sikerült, krémes és aromás, nem hiába a kávé itt is megtette a hatását és dióval kombinálva, vaníliával bolondítva... egyszóval fincsiiii!
A tésztához:
4 tojás
35 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor vagy pici aroma
10 dkg darált dió
20 dkg liszt
3/4 csomag sütőpor
fél dl kávé /jó erős/
vanília puding vagy sodó
a tetejére aszalt gyümölcs és narancs
A tojások sárgáját a kétféle cukorral fehéredésig keverjük. Hozzákeverjük a diót, a sütőporral elkevert lisztet és a kávét, majd beleforgatjuk a habbá vert fehérjét.
Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk és 180 C-on tűpróbáig sütjük.
A vaníliás réteg jelen esetben lehet egyszerű vanília puding, tejszín ízű puding vagy sodó bármelyik remekül illik hozzá.
A tetejét aszalt gyümölcsökkel díszítjük.
Az idei év első bejegyzésre, igen rövid lesz és a rántott körömről fog szólni.
A kocsonyát nagyon szeretjük, így általában úgy készítjük, hogy több sertés köröm kerül bele, pont azért, hogy amikor kellően puha, szinte leválik a csontról a hús akkor kicsontozzuk -lehetőség szerint úgy, hogy ne essen szét a hús- , majd kipanírozzuk és olajban kisütjük. Egy ételből így könnyedén készíthetünk két fogást is, kocsonyát estére, rántott körmöt ebédre, szinte bármilyen köret kiváló hozzá.
Az év utolsó napján jöjjön egy gyorsan elkészíthető, kiadós igazi last minute sajtos falatka receptje, sör, bor vagy akár pezsgő mellé is kiváló.
Tésztához:
60 dkg liszt
20 dkg reszelt sajt
2 doboz tejföl
25 dkg margarin
1 csomag sütőpor
3 csipet só
A tetejére
1 tojás
10 dkg sajt
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, majd fél órát letakarva pihentetjük. Két cipóra osztjuk, kb ujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyevágóval falatnyi tésztákat vágunk(nem baj, ha nem szabályosak), sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük 1 felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 180 C-os sütőben rövid idő alatt aranyszínűre sütjük.
A karácsonyi készülődés eléggé kivesz az energiáinkból, ilyenkor a legjobb valami nagyon egyszerű és gyors ebédet az asztalra varázsolni. Nálunk ez most úgy nézett ki, hogy egy gyors hagymaleves, levezetésnek pedig kakukkfüves sajtos csibefalatok kirántva. Igen, jól látjátok még mindig nem múlt el a kakukkfű mániám, a család még változatlanul vállalja a kísérleti, bocsánat kóstoló alany szerepét, jelentem kezdik megkedvelni, sőt a mártogatóhoz is kértek egy keveset a kakukkfűből, ami nem is baj, mert igencsak egészséges fűszernövény.
Igazi karácsonyi hangulat van, ahogy kint hull a hó, kismanó sétához készül.
Az elmúlt egy hónapban több játék is volt a blogokon és olyan szerencsés voltam, hogy két helyen is nyertem. Ezidáig nem volt alkalmam itt a blogon is köszönetet mondani, így most megteszem és szívből ajánlom mindkettőjük blogját
Az első játék Ibcsinél volt, Tőle különleges svájci csokicsomagot kaptam. Itt is üzenem, hogy nagyon finomak voltak a csokik és rengeteg, bőkezű Mikulás érkezett hozzánk :)
fotó forrása
A másik játék Vianne-nél volt, Tőle pedig egy Ízek és Élmények ajándékot nyertem, Vinowonkába szóló kóstolást. Jegyzem meg már alig várom, hogy januárban sor kerüljön rá.
fotó forrása
Köszönöm a játéklehetőséget és a csodás nyereményeket.
Ez egy percek alatt elkészíthető fűszeres ropogós. Készülhet pitából vagy tortilla-ból is, lehet bolti vagy süthetjük otthon, de nem is ez a lényeg. Mihez is kezdjünk, ha nem csak tekercset szeretnénk csinálni, hanem salátához, húshoz vagy szószhoz egy kis fűszeres ropogóst. Mivel mostanában kakukkfű "függőségben" szenvedek így muszáj újabb és újabb ételeknél kipróbálnom ezt a fűszert, most sem kellett csalódnom benne.
Hozzávalók
Tortilla /1 lapból 8 háromszög lesz/
1 gerezd fokhagyma
só
kakukkfű
olíva olaj
A tortilla-kat 8 db háromszögre vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, sózzuk, majd enyhén vagy erősebben bekenjük a háromszögek mindkét oldalát. Vékonyan olajozott tepsibe fektetjük a háromszögeket és megszórjuk kakukkfűvel. 150 C-os sütőben kb. 10-15 perc alatt ropogósra sütjük, hidegen melegen egyaránt finom.