Krisztina Konyhája

Forrázott saláta

2012. május 13. 18:12 - krisztinakonyhaja

Néha jól esik nem csupán a hagyományos roppanós salátaleveleket enni, hanem egy picit másfélét. Főleg olyankor jöhet jól ez a megoldás, amikor picit keményebbek vagy kevésbé frissek, roppanósak a levelek.

1 fej saláta
2 gerezd fokhagyma
ecet
cukor
olaj

0,5 liter víz

A salátát megmossuk és falatokra tépkedjük, majd megsózzuk és fél órát állni hagyjuk, kinyomkodjuk a sós levet.
A fokhagymát apróra vágjuk, kevés olajon átforgatjuk, nem kell barnára pirítani, csak éppen kapja meg az olaj, majd felengedjük vízzel, ecetet és cukrot adunk hozzá ízlés szerint, majd felforraljuk és a forrásban lévő vízzel öntjük le a salátát. Lehűtve tálaljuk. Snidlingvirággal díszítjük.

4 komment

Tojásos nokedli

2012. május 13. 08:17 - krisztinakonyhaja

A salátaszezon kihagyhatatlan étele a tojásos nokedli, legalábbis nálunk.
Kétféle salátát szoktam készíteni hozzá, egyet forrázottan (recept később) és egyet teljesen hagyományosan.

Nálunk elég nagy a család így 1 kg lisztből készül a nokedli, de persze arányosan csökkenthető az alapanyag.

1kg liszt
2 tojás
nagy csipet só
víz

A fenti hozzávalókból egy tányérban tésztát készítünk, annyi vizet adagolunk hozzá, hogy kellemesen rugalmas, könnyen dolgozható nokedlitésztát kapjunk.
Többször átdolgozzuk, amíg a sós víz fel nem forr.
Amikor forr a víz nokedliszaggatóval, vagy egy lapított kanállal (én így készítem, nagyon régről maradt meg a lenti képen látható kanál, ami kimondottan  a nokedli szaggatásához lett ilyen laposra kialakítva) kb. egyforma nokedliket szaggatunk, de mivel mi nem szeretjük a teljesen egyforma nokedlit, ezért nem baj, ha becsúszik egy nagyobb vagy egy kisebb is.
Ott tartottam, hogy a forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk a tésztát, amikor feljön a víz felszínére és kellőképpen átfőtt kiszedjük hideg vízbe.

10 tojásból, olajon közepesen sűrű tojásrántottát készítünk, ebbe szedjük bele a lecsöpögtetett nokedlit. Jól összekeverjük és megsózzuk.



1 komment

Avokádókrém Pistával, mármint az Erőssel

2012. május 12. 18:40 - krisztinakonyhaja

Ma sikerült szereznem avokádót, elég jó áron, ezért rögtön vacsorára készült is egy kis pikáns szendvicskrém. Úgy terveztük, hogy kint esszük meg a kertben a vacsorát, de a szél keresztül fújta a számításunkat, de emiatt nem búslakodtunk, mert bent a szobába is igazi mediterrán hangulatunk lett a finom, csípős krémtől.

4 db avokádó (érett, de még nem teljesen puha)
1 citrom leve (lehet, hogy nincs szükség az egész levére, inkább kóstoljunk)
1 púpozott tk. Erős Pista

1 csipet cukor

Az avokádót meghámozzuk, a magját kiszedjük és a hozzávalókat mixerrel pürésítjük, a citromot csak apránként adagoljuk és közben kóstolgassunk.

Pirítósra kenve nagyon finom

Szólj hozzá!

Tejpuding

2012. május 06. 15:40 - krisztinakonyhaja

Ma Anyák napjára tejpudingot készítettem. Finom, lágy, édes, tehát pont alkalomhoz illő édesség.

4 hozzávalóból könnyedén elő is varázsolhatjuk, annak ellenére, hogy a karamell és én nem vagyunk nagy barátságban, mármint ami az elkészítést illeti, mert hol leég, hol megdermed mielőtt felhasználnám, meg totál gyorsnak kell lenni, ha az ember a pont folyékony karamellel szeretne dolgozni.
Ennél a receptnél ezt gyorsan ki tudtam küszöbölni, amikor a karamell pont megkapta azt a szép világos aranybarna színt, akkor beleöntöttem a formába egy részét, ami ahogy illik meg is dermedt pár másodperc alatt, tehát kikenni a formát esélytelen lett volna, ezért gyorsan 7 másodpercre be a mikróba, kikaptam (persze kesztyűben) és gyorsan körbeforgattam a kis tálkát, így a megfelelő karamellmennyiség került a tálka falára és aljára, ráadásul szép egyenletesen, szuper!

Jöjjön is a recept

Hozzávalók:

2 dl tej
2 dl kristálycukor
1 ek. citromlé
3 tojás (2 dl)
1 csipet szegfűszeg
1 csipet fahéj


2 ek. cukorból és a citromléből szép világos karamellt készítünk, ezzel kenjük be a 4 kis tűzálló tálat, ha nem tudjuk elég gyorsan bekenni, akkor  kevés karamellt öntünk a tálkákba és a mikrosütőben 7 másodperc alatt felmelegítjük és gyors mozdulatokkal körbeforgatjuk a tálkát, hogy mindenhol egységes, vékony bevonatot kapjunk.
A maradék cukrot és a tojást felverjük, majd hozzáöntjük a tejet és elkeverjük.
A karamellás tálkákba öntjük a tejes-tojásos keveréket, majd egy edénybe helyezzük a tálkákat. Az edénybe annyi vizet öntünk, hogy a tálkák feléig érjen, majd amikor felforrt, letakarjuk, hogy egy pici rés maradjon ahol távozik a gőz. Kb. 45 perc alatt a legkisebb fokozatra állítva a tűzhelyet kigőzöljük, vigyázva, hogy a víz ne párologjon el a tálkák alól, ha szükséges utánatöltünk.
 A tetejét egy csipet fahéjjal megszórjuk. Gyümölccsel is tálalhatjuk, az eper remekül illik hozzá.




2 komment

Gasztro kincsek a padlásról

2012. május 01. 11:02 - krisztinakonyhaja

Padlás, lomtár takarítás folyik éppen és nézzétek micsoda kincsekre leltem.
1 ládányi gasztro újság egészen a '80-as évektől 1997-ig vegyesen és egy ládányi régi szakácskönyv. Ráadásul dédnagymamám kifakult receptjeiből  is megtaláltam egy borítékra valót, igazi kincsek, bár már csak nehezen olvashatóak a receptek, de azért remélem még sikerül kiolvasnom és elkészítenem őket. Lesz miből szemezgetnem az elkövetkező hetekben, hónapokban.



Még sok ilyen kis megsárgult fecni került elő, Anyuka rétese, borsos kifli, régi zserbó recept, krémek, lekvárok, szörpök és még sok egyéb, amit ki kell silabizálnom :) 





3 komment

Egyszerű, gyors fehérkenyér

2012. május 01. 06:17 - krisztinakonyhaja

Legutóbb egy nagyon egyszerű és mégis gyors kenyeret néztem ki a hazikenyer.hu-ról
Tényleg gyorsan elkészíthető és finom is, könnyű a tésztával dolgozni, mivel ez nálam azért is fő szempont, mert szeretem kézzel dagasztani a kenyeret, hiába áll a kenyérsütő a szekrény tetején, valahogy nem barátkoztunk össze. Tehát a hozzávalók mennyisége pont tökéletes, a végeredmény pedig egy finom kenyértészta, ami zsemleként is megállta a helyét.

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 ek. cukor
1 tk. só
60 ml étolaj
2,5 dl langyos víz

Az élesztőt pici meleg vízben, kevéske cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt megdagasztjuk a tésztát, cipót vagy zsemléket formálunk. Duplájára kelesztjük, tetejét bekenjük vízzel és bevagdossuk. 180 C-os légkeveréses sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.





2 komment

Tyúk-lak 2.

2012. április 29. 17:09 - krisztinakonyhaja

Ezen a hétvégén igazán kegyes hozzánk az időjárás, mondhatni túlzottan is. 30 C felett van a hőmérséklet és valljuk be ilyenkor még a munka is nehezebb, de ne panaszkodjunk, mert eddig pont az volt a baj, hogy ki sem jutottunk a kertbe, főleg nem a hátsó szegmensébe, hogy rendezgessük a tyúk-lakot.
Bizony, bizony sietnünk kell, mert jövő hónap 11. napján érkezik a népes kis társaság.

A földmunkák a vége felé közelítenek, a tyúk-lak belseje is szépen alakulgat, illetve a logó is készen várja a lakókat, mert bizony saját logójuk is lesz a kert hátsó ajtaján! Sk. munka, nevetni nem ér! :)

Ami még hátra van, kinti kapirgáló elkerítése, a belső rész hálózása, megelőzendő a támadásokat, szigetelés és a legfontosabb a táp és a szalma beszerzése. Ez a jövő szombat illetve vasárnap remélhetőleg megtörténik.

Addig is jöjjenek a képek a mostani állapotokról, sőt megmutatom gyorsan, hogy a ládakertem, hogy alakul, mert ládakertész lettem, idén úgy döntöttem, hogy kipróbálom mit is lehet, vagy éri meg ládában termeszteni.
A fűszernövényeket biztos, de a saláta is lassan szétültethető, a cukkini is kezd előbújni, szóval jól állunk.

Előzményekért klikk ide
                                                   Cukkini


saláta


a kapirgáló


a Tyúk-lak belseje


Íme a logó


Szólj hozzá!

Lilahagymás-diós kenyér

2012. április 28. 15:24 - krisztinakonyhaja

Nagy elhatározásra jutottam. Mostantól itthon sütöm a kenyeret, egyáltalán nem veszünk bolti kenyeret, ha minden jól megy és a péksütemények nagy részét is itthon tervezem elkészíteni.

Tegnap egy fantasztikusan illatos, telt ízű kenyér készült a II. Andalúz receptversenyre

Még lehet nevezni:  részletekért klikk ide


Andalúz receptverseny

                                     


60+10 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 kiskanál cukor
4+2 ek. Basilippo Selección Arbequina
2 fej lilahagyma
5 dkg darált dió
só, bors

Az élesztőt kevés meleg vízben elkeverjük a cukorral, majd a 10 dkg lisztet is belekeverjük.
A 60 dkg lisztet jól összedolgozzuk fél liter vízzel, négy evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Hozzádolgozzuk az élesztős lisztet és 1 órát pihentetjük.
A hagymát apróra vágjuk, a diót megdaráljuk és összekeverjük őket 2 evőkanál olívaolajjal és a keveréket a pihentetett tésztához adjuk és jól eldolgozzuk.
30 percig ismét pihentetjük.
180C-on légkeveréses sütőben kb. 40 percig sütjük.
Vizes kefével lekeféljük.

Az olívaolaj nem bazsalikomos, még ha a neve ezt is sejteti, hanem egy spanyol olíva olaj, ami kiválóan illik a diós ételekhez. Az íze édes almára emlékeztet, mögötte mandulás-kesernyés jegyekkel.

Olyan gyorsan elfogyott, hogy csak esti fénynél tudtam lefényképezni, mert reggelre egy morzsa sem maradt belőle.




2 komment

Apátkúti-völgy, Visegrád

2012. április 25. 16:31 - krisztinakonyhaja

A mai napunk úgy alakult, hogy volt egy betervezett megbeszélésre időpontunk, de még volt másfél óránk, amit előtte el kellett ütni valahogy.
Gondoltam egy nagyot -úgy ahogy voltunk szépen felöltözve, magassarkú, csini ruha, életem párja öltönyben, még mondhatni a gyerkőc volt  legjobban öltözve farmer és sportcipő- kiránduljunk egy kicsit, mivel nagyon szeretünk új, még általunk ismeretlen kirándulóhelyeket felfedezni, így kötöttünk ki az Apátkúti-völgyben Visegrádon(Budapesttől mindössze 45km), mivel ez mondhatni elég közel esett a megbeszélés helyszínéhez. Bár fél óra után már éreztem, hogy holnapra izomlázam lesz, de azért folytattuk az utat.
Szóval el tudjátok képzelni ahogy magassarkúban túrázom, enyhe kifejezés a vicces látvány...... mindettől elvonatkoztatva nagyon érdekes volt, köves rész váltotta a csúszós-mohás részeket az enyhén szintén csúszós fahidakkal, szóval ez biztos egy élmény marad, de nem csak ezért, hanem mert tényleg csilingelő madárcsicsergés, csörgedező patak mellett a harapni való levegőn sétálgattunk, az idő is gyorsan elröppent, mi pedig ismét felfedeztünk egy csodálatos helyet.
Az út hol a patak egyik, hol másik oldalán kanyarog, nem mindig egyszerű átkelni rajta.
A túra egészen Pilisszentlászlóig tarthat, ami kb. 10 km, persze mi ennél most jóval rövidebb távot tettünk meg.
Nem árt, ha viszünk jó kis bográcsozós kellékeket, vagy szalonnát is sütögethetünk, mert az út során több tűzrakóhelyet is találunk. Az egyik ilyen hely, a Telgárthy-rét, a kisebbek fajátékokkal játszhatnak, a felnőtteknek pedig itt érdemes elkészíteni az ebédet, amíg a kicsik játszanak.
Ajánlom, hogy vigyetek palackokat, mert a Kaán Károly-forrásnál kiváló vízzel olthatjuk szomjunkat.
Az ördögmalom-vízesés is igazi természeti csoda a víz által kivájt andezittufa medrek gyönyörűek.
A séta végén Visegrádnál, megcsodálhatunk még kisebb csobogókat és egy mesterséges horgásztó is kialakításra került, ha jól láttam a ponty 4 kg-ig 840 Ft/kg, de a horgászat engedélyhez kötött, előtte érdemes érdeklődni  a lehetőségekről.
Sajnos a képek csak mobillal készültek, ezért nem a legjobbak, de valóban megéri felkeresni a völgyet, mert remek túraútvonal és gyerekekkel is végigjárhatjuk az utat, valamint autóval is igen jól megközelíthető aszfaltút vezet a rétig.

                                         
                            Kezeket fel, aki rajtam kívül ilyen cipőben 
                                                 túrázik! :)











1 komment

Piros Aranyos, sajtos medvehagymás falatka

2012. április 21. 17:51 - krisztinakonyhaja

Mi is lehetne jobb,  mint egy villámgyorsan elkészíthető finom falatka egy szombati munkanap után.
Nem tudom Ti, hogy viselitek a szombati plusz munkanapot, mert én személy szerint nagyon rosszul (még akkor is, ha tudom, hogy a jutalom 4 nap munka nélküli pihenés), ezért ilyenkor a főzés és a sütés is minimumokra szorítkozik, így volt ez ma is.

Piros Aranyos, sajtos, medvehagymás falatka

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta
Piros Arany (csemege)
sajt
medvehagyma


A tésztát kinyújtjuk, az egyik felét megkenjük piros arannyal majd reszelt sajtot szórunk rá, én még itt tettem rá egy kis finomra vágott medvehagymát, (ha már szezonja van). Ráhajtjuk a tészta másik felét és sodrófával még egy picit lelapogatva nyújtjuk. Derelyevágóval csíkokra vágjuk és mielőtt a tepsibe tennénk csavarunk egyet rajtuk.
180C-on aranybarnára sütjük.

Egy jó pohár fehérborral kifejezetten finom.

Nem is kell ennél finomabb és egyszerűbb sós sütemény.





3 komment
süti beállítások módosítása