Krisztina Konyhája

Facebook játék

2011. november 19. 14:57 - krisztinakonyhaja

500 követőnél játszani fogunk, tudom még nagyon-nagyon messze van, de amint elérjük ezt a bűvös számot indul a játék.

Szólj hozzá!

Karácsonyi mascarponés szív diós krokant-tal

2011. november 18. 12:51 - krisztinakonyhaja

Egy nagyon elegáns  desszertet készíthetünk karácsonyra viszonylag kevés idő alatt. Az alapötletet az Extra Finomságok 2006-os számában olvastam. Amire még pluszban szükségünk van, az a sütemény kiszúró formák, én műanyag formát használtam, ebből könnyen ki tudtam szedni a krokant-ot, amit készíthetünk vékonyabbra, illetve kicsit vastagabbra ízléstől függően.

A krémhez

35 dkg natúr joghurt
10 dkg mascarpone
ízlés szerint likőr, a legjobb gyümölcsös likőrt használni pl. naracs, citrom, kb 7cl
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg cukor
5 levél zselatin
1 dl tejszín

A krokant-hoz kb. 5-6 személyes adag

10 dkg cukor
kevés dió durvára vágva

A joghurtot összekeverjük a mascarponéval, a likőrrel, a kétféle cukorral. A zselatint megpuhítjuk, feloldjuk, kinyomkodjuk és a krémhez keverjük. Amikor dermedni kezd a krémünk hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt. A krémet szív alakú vagy tetszőleges karácsonyi kiszúró formákba kanalazzuk és hűtőben kb. 6 órán át dermesztjük.

A krokantokhoz a cukrot megolvasztjuk, amikor szép folyós állapotban van, a kiszúró formákba öntjük, rászórjuk a diót, majd hagyjuk megkeményedni. Óvatosan kipattintjuk a formákból, úgy, hogy lehetőleg ne törjenek le a csúcsok.
A cukorból készíthetünk csöpp formákat és azzal díszíthetjük a krémet tálaláskor.

4 komment

Diós-vaníliás patkó

2011. november 12. 16:13 - krisztinakonyhaja

A bevásárló központokban andalítóan szól a karácsonyi zene már október végén is hallottam, a polcokat ellepték a karácsonyi díszek, ott sorakoznak a csokimikulások, egyéb vásárlásra csábító finomságok.

Nagyon nehéz ellenállni a vásárlásnak, de erre a jó megoldás lehet, ha a gyerkőcöt is magunkkal visszük, így ugyebár nem vásárolhatunk karácsonyi cuccokat, édességeket előre, mert azok a télapónak vannak kitéve(!), hogy tudjon majd válogatni (hol van az már, hogy a gyerekek nem találkoztak ekkora kínálattal, vagyis nekem gyerekkoromból nem rémlik, hogy december előtt a boltba belépve szinte beleesett az ember a mikiktől roskadozó polcokba, valahogy sokkal nagyobb várakozással néztünk december 6. vagy éppen karácsony elé, mint a mi gyerekeink, akik az oviban felvilágosítják egymást, igen korán...), nálunk a bevált csel, hogy anya, apa nem vehet a csokikból, mivel a Télapónak vannak kitéve, így mi családilag csak nézegetjük a kínálatot és elkészíthetjük a listát a szegény Télapónak., khmm... mert árak azok vannak... kérdés mennyire értékarányosak, mivel a kínálat hatalmas, évről évre nagyobb, az árak vagy magasak, vagy irreálisan magasak, megérne egy misét megkóstolni az összes csokoládémikulást, szaloncukrot, adventi naptárt(ez érdekelne főképpen, (mert 300 Ft-tól egészen 3000 Ft-ig láttam ma a kínálatban a szebbnél szebb, vagy éppen csúnyábbnál csúnyább kalendáriumokat), ami a piacon van és egy szép kis tanulmányt írni, hogy melyiket érdemes egyáltalán leemelni a polcokról, szerintem rengeteg időt megtakaríthatnánk, ha lenne egy ilyen értekezés, mert órákig el lehet nézelődni, osztani, szorozni, mi éri meg és mi nem, kevés se legyen, de mégis legyen, ááá szóval egész reménytelen jól dönteni.
Nem vagyok karácsony ellenes, sőt inkább az ellenkezője imádom ezt az ünnepet, de nem az anyagias karácsonyt, hanem az igazi régi hangulatú ünnepet.
Próbálom a kisfiamat is erre nevelni, de tényleg nehéz a dolgunk nekünk szülőknek, Ti is így vagytok vele, vagy csak én gondolom így?
Egyébként egy készen kapható forralt bor bekúszott a kosárba, kíváncsi leszek milyen lesz, még sosem vettem készen, eddig mindig én készítettem, majd később szentelek neki egy postot, hogy mennyiből jön ki, ha otthon készítjük, vagy, ha készen vesszük és az íze melyiknek ízletesebb. Egy tippem azért van... :)

Ja, igen a címben diós-vaníliás patkót emlegettem, akkor jöjjön is a főszereplő. Pikk-pakk elkészíthető, ez egy igazán könnyű kategóriás recept.

Hozzávalók:

4 dl liszt
1 dl darált dió (vagy 5 dl liszt és akkor a dió elhagyható)
20 dkg margarin
1 ek. vaníliaaroma
cukor a szóráshoz

A diót, lisztet és az aromát elmorzsoljuk a vajjal, majd jó alaposan összegyúrjuk és fél órát lefedve hűtőben pihentetjük. Majd  kis patkókat formázunk belőle és 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A süti illatától igazi karácsonyi hangulatom lett és ez pont elég is, így november közepén.

5 komment

Kifőztük Karácsony 2011

2011. november 12. 08:20 - krisztinakonyhaja

A múlt évi sikerre való tekintettel idén is elkészült a Kifőztük karácsonyi adománygyűjtő különszáma!
82 blogger összefogásával több, mint 80 recept és kreatív ötletet született, amit adomány ellenében tölthettek le.
Az összeg lehet kevesebb, vagy több, mert minden forint számít, Tőled függ mennyit tudsz fordítani erre a remek kezdeményezésre.
Idén a velemi Camphill Gyermek Lakóotthont és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthont támogatjuk, a SoSe Alapítvány közreműködésével.


Hamarosan itt a karácsony és kapni jó, de adni még jobb ;)  


Információ, adományozás : http://karacsony.kifoztuk.hu/







Szólj hozzá!

Márton nap a MOM Parkban-Programajánló

2011. november 08. 18:54 - krisztinakonyhaja

Különleges Márton napi ételeket kóstolnál? Még nem tudod hol? Itt egy kis segítség a döntésben:


Különleges Márton napi fogások a MOM Parkban



A Márton naphoz kapcsolódó szokások, és hiedelmek több évszázadra nyúlnak vissza, és újra reneszánszukat élik. A borkultúra terjedésével a Márton nap egyre inkább a gasztronómiai ünnepek közé tartozik. A MOM Park éttermei ebből az alkalomból finom borokkal és különleges libafogásokkal várják az ínyenceket, nemcsak a november 11-ei hétvégén, de egészen a hónap végéig.

Különleges Márton napi fogások a MOM Parkban

Az első Márton napra utaló írásos emlék 1171-ből származik: Szent Márton napja, november 11-e jelentette az őszi betakarítás, vagyis a gazdasági év végét. A cselédek és szolgák ekkor kapták meg éves bérüket, a sikeresen zárt évet pedig lakomákkal, és a tömött libák levágásával ünnepelték. Ekkorra már befejeződik a must forrása is, ezért hagyományosan 11-én kóstolták meg először az újbort. Innen ered az a mondás is, mely szerint a bornak Márton a bírája, és a nagyobb borvidékeken Mártont az újbor védőszentjeként is számon tartják.

Ma már a Márton nap az egyre népszerűbb borkultúra terjedésével a hazai gasztronómia jeles ünnepévé lépett elő: ekkor mutatják be neves borvidékeink az aktuális újborokat, az éttermek pedig finom libafogásokkal, libamájjal és libasültekkel csábítják a vendégeket. A MOM park idén először szervez különleges Márton napi programokat, amelynek keretében a vendégek megkóstolhatják a bevásárlóközpont éttermeinek alkalmi libamenüit. A Paulaner Sörház különleges 3 fogásos libamenüvel, valamint Figula Mihály és Mayer Márton idei újboraival várja vendégeit. A Leroy Bistro háromfogásos libamenüt készít az ínyenceknek, amelyekhez természetesen egy-egy finom bort kóstoltatnak. A borok között szinte az összes hazai nagy borvidék nedűi szerepelnek: Tokaj, Szekszárd, Villány és Badacsony. Ha valaki szeretné megismerni Olaszország borkultúráját, akkor a Trattoria Da Lelloba érdemes betérnie, ahol olasz borokkal kínálják a mediterrán ízekre hangolt libakülönlegességet. Az Angelo Cafe azokra a rohanó vendégekre is gondolt, akiknek csak egy gyors étkezésre jut idejük, nekik érdemes kipróbálni a kávézó különleges libamájas salátáját.


A Márton naphoz kapcsolódó hiedelmek

Érdemes mindenkinek ellátogatni a MOM Parkba Márton napon, hiszen a hiedelem szerint, aki ezen a napon nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. Természetesen azoknak sem kell kétségbe esni, akiknek nincs idejük november 11-én betérni a libalakomákra, hiszen a MOM park éttermei egészen november végéig az étlapon tartják a finomságokat. A liba húsából egyébként korábban illendő volt küldeni a papnak is, innen ered a „püspökfalat” szavunk. Magyarországon elterjedt hiedelem volt az is, hogy akinek sikerül elbódulni az újbortól, az biztosan jó egészségnek örvend majd a következő évben. A lúdpecsenyés vacsora után tehát újborral illett koccintani: ezt hívják Márton poharának. A MOM Park éttermeiben is különleges borokat kínálnak majd a libafogások mellé, amelyek között megtalálhatóak a legnépszerűbb magyar borvidékek idei újborai csakúgy, mint a több éves különleges zamatú nedűk.

Egy kis "kóstoló":


Ropogós libacomb fokhagymás laskagombával és pirított csuszatésztával – a Paulaner Sörház (MOM Park) ajánlata

Hozzávalók (4 személy részére):

·         4 db. libacomb

·         0,05 kg só

·         morzsolt majoránna

·         4 ek. libazsír

·         2 db. babérlevél

·         5-6 szem egész feketebors

·         0,6 kg laskagomba

·         0,02 kg fokhagyma

·         őrölt bors

·         0,4 kg csuszatészta

·         1 dl étolaj

·         1 dl olívaolaj

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra felmelegítjük, a csuszatésztát szárazon, mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül kb. 10 perc alatt barnára pirítjuk. Ezután a hőmérsékletet 140 fokra mérsékeljük.

A libacombokat megtisztítjuk, lemossuk. A húsos részét morzsolt majoránnával és sóval, a bőrös részét csak sóval fűszerezzük. Tepsibe helyezzük a combokat, a libazsírt, az egész fekete borsot és a babérleveleket, majd 2 dl vizet adunk hozzá. A sütőt beállítjuk 140 fokra és körülbelül másfél óráig sütjük a behelyezett combokat.

A laskagombát eközben hideg vízben többször átmossuk, szárának végét levágjuk. Lecsöpögtetjük, majd megszárítjuk.

Negyed órával a libacomb sütésének vége előtt felteszünk vizet forralni a pirított tésztának sóval és étolajjal. Ízlésünknek megfelelően puhára főzzük.

Közben az elkészült libacombokat további 180 fokon 10 percig pirítjuk.

Két serpenyőt helyezünk a tűzhelyre. Az egyikben 3 kanál felhevített olívaolajon aranybarnára pirítjuk a laskagombát. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, őrölt feketeborsot, majd sózzuk, és együtt pirítjuk a hozzávalókat még fél percig.

A másik serpenyőben 2 evőkanál libazsírt melegítünk és a leszűrt tésztát átforgatjuk benne. Ha indokolt, akkor még sózzuk.

A laskagombát és a csuszatésztát tányéron egymás mellé helyezzük, a libacombot közé tesszük, és petrezselyemmel díszítjük.
paulaner.jpg

Vörösboros libamell szeletek burgonyapürével és párolt káposztával a Trattoria Da Lello-tól (MOM Park)


Hozzávalók (4 személy részére):

·         4 db. libamell

·         1 db. vöröshagyma

·         1 gerezd foghagyma

·         1 szál rozmaring

·        

·         bors

·         vörös bor

·         kis fej lila káposzta

·         köménymag

·         étolaj


Elkészítés:

A libamelleket jól átmossuk, majd a bőrös felüket bevagdaljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit kivajazunk és bele helyezzük a húst a bőrös felével lefelé, mellé tesszük a félbe vágott vörös hagymát, foghagymát és a rozmaring ágakat. A hús alá öntünk 1/2 liter vizet, és a tepsit lefóliázzuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, így sütjük csaknem 2 órán keresztül. Az elpárolgott vizet időközönként pótolhatjuk, ha szükséges. Amikor a hús omlós, akkor a fóliát levéve még 15 percig pirítjuk, majd ráöntjük a bort is. A megpirult libamelleket 1cm vastagságú szeletekre vágjuk.


Párolt káposzta: 1 kisebb fej lila káposztát lereszelünk, és meghintjük sóval. Köménymaggal ízesítjük ízlés szerint, és olajon megpirítjuk.


Tálaláskor a húsokat megöntözzük a boros szósszal, amiben sült. Burgonya pürével és párolt lila káposztával kínáljuk.

trattoria da lello.jpg


Szólj hozzá!

Őszi cobbler

2011. november 01. 11:49 - krisztinakonyhaja

Életem első találkozása a cobbler-rel a mai napra esett. Mivel csak ma találtam ki, hogy ezt a süteményt fogom ebédre kínálni, így keményítő és tejszín hiányában szegény férjecském keresett egy boltot és hősiesen beszerezte a hiányzó hozzávalókat, köszönet érte.
Igazából semmit nem vártam a sütitől, mert a neten kering a cobbler mánia egy ideje, de eddig nem váltam aktív részesévé, most viszont muszáj azt mondanom, hogy ezt mindenkinek kötelező kipróbálnia!!!
Tényleg szuper egyszerű és valami csoda az íze, a roppanós keksz, ahogy találkozik a megolvadt cukorban fürdő gyümölcsökkel, hát leírhatatlan.

A neten szinte mindenhol megtalálható az alaprecept, ami variálható, főleg gyümölcsök tekintetében, így én ma almás-barackos variációt készítettem.

kb 1kg gyümölcs vegyesen alma-barack(ez lehet konzerv is)
2 ek. étkezési keményítő
3 ek barnacukor, ennek hiányában jó a sima cukor is
kb 1 tk. fahéj, mi jó fahéjasan szeretjük
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1, 5 dl tejszín
csipet só
1 ek méz

A gyümölcsöket tetszés szerinti méretre vágjuk, majd összeforgatjuk egy sütőtálban a barna cukorral, étkezési keményítővel, fahéjjal és a mézzel.
A lisztet, sütőport, sót, összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a vajat, robotgépet csak ritkán használok, így kézzel morzsoltam el a vajat, szeretem ezt a pepecselős, ragacsos részét a sütemény készítésének, szerintem kár kihagyni. A tejszínt és a tojást elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal a a lisztes keverékhez dolgozzuk, ez nagyon hamar megvan, bár ezt a részt már javaslom keverőlapát segítségével elvégezni, mert szépen ragad a tészta. 2 kanál segítségével, vagy pusztán kézzel gombócokat formálunk és a gyümölcsös keverékre helyezzük, úgy, hogy legyen helyük picit megdagadni sütés közben.
Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Tálkákba, pohárba tálaljuk, aminek az aljára tejszínhabot (főleg télen) vagy pedig fagylaltot helyezünk, erre kerül a gyümölcs majd a roppanós keksztető.


1 komment

Halloween party ital-egészségesen

2011. október 29. 13:51 - krisztinakonyhaja

Itt a Halloween partyk ideje, amit vagy tartunk, vagy nem, szerintem inkább nem. Viszont a gyerekek és saját magunk örömére és egészségére érdemes elkészíteni ezt a remek innivalót, bár inkább picit pépes, talán a KUBU-ra hasonlít, viszont házilag könnyedén elkészíthető és igazi vitaminbomba.

2 alma
1 banán
2 sárgarépa
3 kk. méz, kevés cukor( ez el is hagyható)
1/2 citrom leve
kevés almalé
meggy szörp vagy lekvár.

Az egészet összevágjuk és turmixgéppel pépesítjük, majd annyi almalével felengedjük, hogy szívószállal könnyedén megiható italt kapjunk
A poharakra belülről meggylekvárból formákat (szem, száj), vagy egyszerűen összevissza formákat kenünk, majd erre öntjük az italt. Hűtve kínáljuk.


1 komment

Egészséges falatok Halloween-ra

2011. október 23. 15:05 - krisztinakonyhaja

Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt kedvencévé válhat, ez a könnyen elkészíthető Halloween falatka, az ötletet itt találtam  


Ami kell hozzá:

2-3 db alma (almánként kb 3-4 száj készíthető)
valamilyen sötétvörös lekvár, vagy szörp.

Az almákat vastagabb gerezdekre vágjuk, a gerezdekből a külső részből kivágunk egy szintén gerezdnyit, majd a kivágott részből fogakat formázunk, úgy, hogy egyik, vagy mindkét végük hegyes legyen. A szájrésznél késsel óvatosan lyukakat szúrunk és ügyesen ide beszurkáljuk az előre formázott fogakat. Érdemes pici citromlével megspriccelni, így kevésbé barnul.  A lekvárt tálalás előtt tegyük rá, de akár el is maradhat. 



2 komment
süti beállítások módosítása