500 követőnél játszani fogunk, tudom még nagyon-nagyon messze van, de amint elérjük ezt a bűvös számot indul a játék.
500 követőnél játszani fogunk, tudom még nagyon-nagyon messze van, de amint elérjük ezt a bűvös számot indul a játék.
Egy nagyon elegáns desszertet készíthetünk karácsonyra viszonylag kevés idő alatt. Az alapötletet az Extra Finomságok 2006-os számában olvastam. Amire még pluszban szükségünk van, az a sütemény kiszúró formák, én műanyag formát használtam, ebből könnyen ki tudtam szedni a krokant-ot, amit készíthetünk vékonyabbra, illetve kicsit vastagabbra ízléstől függően.
A krémhez
35 dkg natúr joghurt
10 dkg mascarpone
ízlés szerint likőr, a legjobb gyümölcsös likőrt használni pl. naracs, citrom, kb 7cl
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg cukor
5 levél zselatin
1 dl tejszín
A krokant-hoz kb. 5-6 személyes adag
10 dkg cukor
kevés dió durvára vágva
A joghurtot összekeverjük a mascarponéval, a likőrrel, a kétféle cukorral. A zselatint megpuhítjuk, feloldjuk, kinyomkodjuk és a krémhez keverjük. Amikor dermedni kezd a krémünk hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt. A krémet szív alakú vagy tetszőleges karácsonyi kiszúró formákba kanalazzuk és hűtőben kb. 6 órán át dermesztjük.
A krokantokhoz a cukrot megolvasztjuk, amikor szép folyós állapotban van, a kiszúró formákba öntjük, rászórjuk a diót, majd hagyjuk megkeményedni. Óvatosan kipattintjuk a formákból, úgy, hogy lehetőleg ne törjenek le a csúcsok.
A cukorból készíthetünk csöpp formákat és azzal díszíthetjük a krémet tálaláskor.
A bevásárló központokban andalítóan szól a karácsonyi zene már október végén is hallottam, a polcokat ellepték a karácsonyi díszek, ott sorakoznak a csokimikulások, egyéb vásárlásra csábító finomságok.
Nagyon nehéz ellenállni a vásárlásnak, de erre a jó megoldás lehet, ha a gyerkőcöt is magunkkal visszük, így ugyebár nem vásárolhatunk karácsonyi cuccokat, édességeket előre, mert azok a télapónak vannak kitéve(!), hogy tudjon majd válogatni (hol van az már, hogy a gyerekek nem találkoztak ekkora kínálattal, vagyis nekem gyerekkoromból nem rémlik, hogy december előtt a boltba belépve szinte beleesett az ember a mikiktől roskadozó polcokba, valahogy sokkal nagyobb várakozással néztünk december 6. vagy éppen karácsony elé, mint a mi gyerekeink, akik az oviban felvilágosítják egymást, igen korán...), nálunk a bevált csel, hogy anya, apa nem vehet a csokikból, mivel a Télapónak vannak kitéve, így mi családilag csak nézegetjük a kínálatot és elkészíthetjük a listát a szegény Télapónak., khmm... mert árak azok vannak... kérdés mennyire értékarányosak, mivel a kínálat hatalmas, évről évre nagyobb, az árak vagy magasak, vagy irreálisan magasak, megérne egy misét megkóstolni az összes csokoládémikulást, szaloncukrot, adventi naptárt(ez érdekelne főképpen, (mert 300 Ft-tól egészen 3000 Ft-ig láttam ma a kínálatban a szebbnél szebb, vagy éppen csúnyábbnál csúnyább kalendáriumokat), ami a piacon van és egy szép kis tanulmányt írni, hogy melyiket érdemes egyáltalán leemelni a polcokról, szerintem rengeteg időt megtakaríthatnánk, ha lenne egy ilyen értekezés, mert órákig el lehet nézelődni, osztani, szorozni, mi éri meg és mi nem, kevés se legyen, de mégis legyen, ááá szóval egész reménytelen jól dönteni.
Nem vagyok karácsony ellenes, sőt inkább az ellenkezője imádom ezt az ünnepet, de nem az anyagias karácsonyt, hanem az igazi régi hangulatú ünnepet.
Próbálom a kisfiamat is erre nevelni, de tényleg nehéz a dolgunk nekünk szülőknek, Ti is így vagytok vele, vagy csak én gondolom így?
Egyébként egy készen kapható forralt bor bekúszott a kosárba, kíváncsi leszek milyen lesz, még sosem vettem készen, eddig mindig én készítettem, majd később szentelek neki egy postot, hogy mennyiből jön ki, ha otthon készítjük, vagy, ha készen vesszük és az íze melyiknek ízletesebb. Egy tippem azért van... :)
Ja, igen a címben diós-vaníliás patkót emlegettem, akkor jöjjön is a főszereplő. Pikk-pakk elkészíthető, ez egy igazán könnyű kategóriás recept.
Hozzávalók:
4 dl liszt
1 dl darált dió (vagy 5 dl liszt és akkor a dió elhagyható)
20 dkg margarin
1 ek. vaníliaaroma
cukor a szóráshoz
A diót, lisztet és az aromát elmorzsoljuk a vajjal, majd jó alaposan összegyúrjuk és fél órát lefedve hűtőben pihentetjük. Majd kis patkókat formázunk belőle és 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A süti illatától igazi karácsonyi hangulatom lett és ez pont elég is, így november közepén.
Életem első találkozása a cobbler-rel a mai napra esett. Mivel csak ma találtam ki, hogy ezt a süteményt fogom ebédre kínálni, így keményítő és tejszín hiányában szegény férjecském keresett egy boltot és hősiesen beszerezte a hiányzó hozzávalókat, köszönet érte.
Igazából semmit nem vártam a sütitől, mert a neten kering a cobbler mánia egy ideje, de eddig nem váltam aktív részesévé, most viszont muszáj azt mondanom, hogy ezt mindenkinek kötelező kipróbálnia!!!
Tényleg szuper egyszerű és valami csoda az íze, a roppanós keksz, ahogy találkozik a megolvadt cukorban fürdő gyümölcsökkel, hát leírhatatlan.
A neten szinte mindenhol megtalálható az alaprecept, ami variálható, főleg gyümölcsök tekintetében, így én ma almás-barackos variációt készítettem.
kb 1kg gyümölcs vegyesen alma-barack(ez lehet konzerv is)
2 ek. étkezési keményítő
3 ek barnacukor, ennek hiányában jó a sima cukor is
kb 1 tk. fahéj, mi jó fahéjasan szeretjük
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1, 5 dl tejszín
csipet só
1 ek méz
A gyümölcsöket tetszés szerinti méretre vágjuk, majd összeforgatjuk egy sütőtálban a barna cukorral, étkezési keményítővel, fahéjjal és a mézzel.
A lisztet, sütőport, sót, összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a vajat, robotgépet csak ritkán használok, így kézzel morzsoltam el a vajat, szeretem ezt a pepecselős, ragacsos részét a sütemény készítésének, szerintem kár kihagyni. A tejszínt és a tojást elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal a a lisztes keverékhez dolgozzuk, ez nagyon hamar megvan, bár ezt a részt már javaslom keverőlapát segítségével elvégezni, mert szépen ragad a tészta. 2 kanál segítségével, vagy pusztán kézzel gombócokat formálunk és a gyümölcsös keverékre helyezzük, úgy, hogy legyen helyük picit megdagadni sütés közben.
Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Tálkákba, pohárba tálaljuk, aminek az aljára tejszínhabot (főleg télen) vagy pedig fagylaltot helyezünk, erre kerül a gyümölcs majd a roppanós keksztető.
Itt a Halloween partyk ideje, amit vagy tartunk, vagy nem, szerintem inkább nem. Viszont a gyerekek és saját magunk örömére és egészségére érdemes elkészíteni ezt a remek innivalót, bár inkább picit pépes, talán a KUBU-ra hasonlít, viszont házilag könnyedén elkészíthető és igazi vitaminbomba.
2 alma
1 banán
2 sárgarépa
3 kk. méz, kevés cukor( ez el is hagyható)
1/2 citrom leve
kevés almalé
meggy szörp vagy lekvár.
Az egészet összevágjuk és turmixgéppel pépesítjük, majd annyi almalével felengedjük, hogy szívószállal könnyedén megiható italt kapjunk
A poharakra belülről meggylekvárból formákat (szem, száj), vagy egyszerűen összevissza formákat kenünk, majd erre öntjük az italt. Hűtve kínáljuk.
Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt kedvencévé válhat, ez a könnyen elkészíthető Halloween falatka, az ötletet itt találtam