Krisztina Konyhája

Ne feledkezzünk el a madarak etetéséről sem

2011. október 20. 12:55 - krisztinakonyhaja

Lassan itt a tél, ezért nem árt gondolnunk a környezetünkben lakó kis madarakra.
Ehhez nyújt segítséget a Praktika magazin novemberi száma

Ez a tejes dobozból készíthető madárház egyből megragadott és muszáj volt elkészítenem. A tetőt nádtetősre készítettem, az eredeti háncsból készült változat helyett, és alkoholos filccsel rajzolgattam, csak az alapot képezte akril festék, valamiért a fehér/kék tejes dobozt még a többször felvitt fehér réteg sem takarta el tökéletesen. Gyerekekkel együtt is elkészíthetjük. Az oldalát díszíthetjük ragasztott fa kerítéssel és bogyókkal is.
Próbáljátok ki, mert tényleg költségkímélő megoldás és még újrahasznosítottuk a dobozt is.

2 komment

Új blogom-Ünnepek

2011. október 18. 09:49 - krisztinakonyhaja

Útjára indítok egy új blogot ünnepek témakörben. Nagyon szeretem az ünnepeket innen jött az ötlet, hogy egy helyre összegyűjtsem az eddigi ide-oda lementett hasznos oldalakat, linkeket, képeket, sablonokat, kiegészítve saját készítésű ünnepi díszekkel, leírásokkal. Az oldalt folyamatosan szeretném bővíteni, ha van kedvetek ünnep témakörben cikket írni (ami eddig esetleg nem fért bele a gasztro témakörbe, de szívesen megosztanád a többi olvasóval is)szívesen fogadok vendég bejegyzést.

Elérhető a mai naptól:

http://krisztinakreativa.blogspot.com/

Szívesen fogadok észrevételt, ötletet, kritikát.
Köszönöm, ha benézel. Jó szórakozást, készülődést az ünnepekhez.

Szólj hozzá!

Spórolós gulyás, halloween készülődés

2011. október 16. 12:26 - krisztinakonyhaja

Mostanában, amikor aranyárban mérik a marhahúst(2700! Ft volt tegnap 1kg), nem árt kicsit átalakítani a hagyományos gulyáslevest. Olcsóbban jövünk ki, ha sertéshúsból készítjük és majdnem ugyanolyan levest készíthetünk, ha jól használjuk a fűszereket, ami nem is annyira nehéz.

Hozzávalók

1 kg sertéshús
paprika
zsír
paradicsom
2 fej hagyma
só, bors, pirospaprika, ezek képezik a pörkölt alapját
A leveshez:
3 szál fehér és sárgarépa
kb. 10 db közepes burgonya
só, bors, kömény, 2 babérlevél
1/2 tubus gulyáskrém
csipetke


A pörkölt hozzávalóiból hagyományos pörköltöt készítünk, talán egy picit lehet zsírosabb, majd amikor félig megpuhult felengedjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, zöldségeket és amikor felforrt a kevés vízzel elkevert gulyáskrémmel ízesítjük. Amikor minden puha hozzáadjuk a tésztát ismét átforraljuk, már készen is vagyunk Direkt nem írtam konkrét arányokat, mert szerintem mindenkinek van egy jól bevált gulyásleves receptje, de valóban érdemes kipróbálni sertéshússal is. A legjobb bográcsban főzni, mert az idő még pont alkalmas erre a remek kerti szórakozásra. Mi nem szeretjük túl sűrűn a levest, de, aki úgy szereti az kicsit főzze el jobban a levét.
 Amíg rotyog a bográcsban az ebéd a gyerekekkel közösen készíthetünk halloween díszeket, erre szeretnék most egy 5letet bemutatni, amihez 3 cserépre, akrilfestékre, drótra, fúróra, ecsetre, gyolcsra van szükségünk, a kezébe helyezhetünk mécsestartót a fejébe pl díszkáposztát. Igazán remek móka  a gyerekekkel együtt kifesteni a halloween tökcserépbabánkat.



2 komment

Mindszent Havi mulatság, 2011. október 8-9. Bodrogkeresztúr

2011. szeptember 22. 17:39 - krisztinakonyhaja



Egy remek programra szeretnélek invitálni Titeket, igazi gasztroélménynek ígérkezik :) Bemutatkozik többek közt a Tokaji Borecet Manufaktúra és sok-sok finomabbnál finomabb étel is ital kóstolásával tölthetitek a hétvégét továbbá a színes programválasztékot is érdemes megnézni.


Egy kis kedvcsináló:


Immár második alkalommal rendezik meg Bodrogkeresztúrban 2011. október 8-9-én a Mindszent Havi Mulatság, melyen a helyi érdekeltségű kézművesek látják vendégül, és ismertetik meg az érdeklődőkkel a települést. Bodrogkeresztúr sokkal több attól, amit a sietős átutazó lát:  a bronzkor óta lakott falunkban él szobrász, fotóművész, kézművesek és természetesen elhivatott borászok.
Közvetlenül a település mellett folyik a kíválóan hajózható Bodrog, a természetvedelmi területnek számító ártéren pedig sok vizimadár lelte meg élőhelyét.
A kiváló borok - helyi ételek, kézművesek – szüret és aszúszedés, sétahajózás a Bodrogon idegenvezetéssel, kiállítások, egész napos programok, népi játékok, madárles, gyerekfoglalkozások várják az idelátogatót.

Délután Szarka Gyula (Ghymes) “Bor és lányka” című koncertje, este Táncház, ameddig a jó kedv tart!

Kóstoltat: Bott Pince,  Füleky, Dereszla,  Patricius, Puklus, Tokaj Nobilis, Breitehbach, Bodrog Borműhely,

Bemutatkozik a Borecet Manufaktúra és a Pántlikás Biokertészet is.

Belépőjegy: 2.000 Ft/fő (elővételben 1.500 Ft/fő) - az ár tartalmazza a programokon való részvételt, és pincészetenként egy bor megkóstolását.
14 éven aluli gyermekeknek ingyenes a részvétel.

 Részletes programok www.tokajfestival.hu oldalon.
Szólj hozzá!

Gyömbéres kalács

2011. szeptember 21. 20:05 - krisztinakonyhaja

Jöjjön egyből a recept, ami nagyon gyorsan összeállítható és megsüthető:

Gyömbéres kalács

10 dkg margarin
2 tojás
2,5 dl cukor
1,5 dl tejföl
1,5 tk. gyömbér
1 tk. őrölt szegfűszeg
2 tk. fahéj
0,5 tk. szerecsendió
3 dl liszt
2 tk. sütőpor

A cukrot fehéredésig keverjük a tojásokkal, a margarint megolvasztjuk, miután kicsit meghűlt hozzákeverjük a tojásos cukorhoz. Majd a többi hozzávalóval egyszerűen keverjük jól össze.
Kivajazott, lisztezett formában sütjük 180 C-on kb. 45-50 percig.


3 komment

Sportszelet

2011. szeptember 16. 19:02 - krisztinakonyhaja

Sajnos mostanában nincs időm új ételeket, süteményeket készíteni, legtöbbször a jól bevált hagyományos receptek kerülnek elő. Mit nem adnék érte, ha lenne lehetőségem eme szenvedélyemből megélni, de sajnos a napi robot engem sem kerül el, így nem tudom milyen gyakran tudom írni a blogomat, de nem adom fel és igyekszem frissíteni az oldalt időről időre.
Azért most hoztam egy régi receptet. A neten is megtalálható több helyen, szerintem nagyon sokan ismeritek, de lehet valaki még nem próbálta és most kedvet kap hozzá, mert kb. 15 perc alatt elkészíthető és még sütni sem kell.

50 dkg háztartási keksz, darálva
4 ek kakaópor
2 dl tej
25 dkg cukor
minimum!!! 0,5 dl rum, szerintem jóval többet is elbír, ha gyerkőcök nem esznek belőle, ha igen, akkor használjunk aromát
25 dkg margarin
1 tábla étcsoki
1 ek. étolaj

A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral. A tejet, a cukrot és a margarint olvadásig melegítjük, majd hozzákeverjük a kekszhez, hozzáadjuk a rumot és jól eldolgozzuk. Egy tepsibe simítjuk. Betesszük a hűtőbe, közben elkészítjük a csokimázat.
A csokimázhoz 1 ek. olajat és a csokit megolvasztjuk gőz fölött, majd rásimítjuk a kekszes masszára.
Visszatesszük a hűtőbe, amíg a csoki megszilárdul.
Tényleg kb. 15 perc és egy nagyon finom süteményt készítettünk, biztos a siker és elrontani sem lehet.


5 komment

Pörtschachi torta

2011. augusztus 21. 11:01 - krisztinakonyhaja

Ez a nagyon egyszerű torta, nagymamám egyik régi receptes könyvéből való.
Szerintem szinte elronthatatlan és viszonylag gyorsan elkészül és nincs  szükséges sok hozzávalóra, gyümölccsel tálalva nagyon finom.
A díszítésnél egy Mexicóból származó fűszernövényt használtam, aminek a nevét sajnos nem tudom, de ehető és citrom íze van a leveleinek, sokkal jobban hasonlít a citromra, mint a citromfű.

Pörtschachi torta

Hozzávalók:

Tészta:

12 dkg vaníliás cukor
6 tojás
10 dkg liszt

Töltelék:

5 evőkanál tej
4 evőkanál cukor
2 tojássárgája
14 dkg margarin
Pár csepp vaníliaaroma (ezt nem írja az eredeti recept)

Tetejére:

Durva kristálycukor (ezt elhagytam)

A 6 tojás sárgáját a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük. Végül a tojások felvert habját forgatjuk óvatosan bele.
Ebből a tésztából a recept szerint 3 lapot kellene sütni kivajazott, lisztezett tortaformában, mivel az én tortaformám picit nagyobb, ezért 2 lapot sütöttem belőle, szép világos színűre sütjük előmelegített sütőben 180 C-on.
Amíg sül a tészta elkészítjük a krémet.
Gőz felett egy habüstben habverővel sűrűre keverjük a tejet, cukrot és a tojások sárgáját. Adunk hozzá pár csepp vaníliaaromát. Amikor kihűlt hozzákeverjük a habosra kevert vajat. (na habosra nagyon ritkán keverem a vajat, így is nagyon szép lett a krém) 
A krémet a kihűlt tortalapra kenjük, ráhelyezzük a másik lapot és a tetejét is bevonjuk a krémmel.




5 komment

Pörtschachi torta

2011. augusztus 21. 10:47 - krisztinakonyhaja

Ez a nagyon egyszerű torta, nagymamám egyik régi receptes könyvéből való.
Szerintem szinte elronthatatlan és viszonylag gyorsan elkészül és nincs  szükséges sok hozzávalóra, gyümölccsel tálalva nagyon finom.
A díszítésnél egy Mexicóból származó fűszernövényt használtam, aminek a nevét sajnos nem tudom, de ehető és citrom íze van a leveleinek, sokkal jobban hasonlít a citromra, mint a citromfű.

Pörtschachi torta

Hozzávalók:

Tészta:

12 dkg vaníliás cukor
6 tojás
10 dkg liszt

Töltelék:

5 evőkanál tej
4 evőkanál cukor
2 tojássárgája
14 dkg margarin
Pár csepp vaníliaaroma (ezt nem írja az eredeti recept)

A 6 tojás sárgáját a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük. Végül a tojások felvert habját forgatjuk óvatosan bele.
Ebből a tésztából a recept szerint 3 lapot kellene sütni kivajazott, lisztezett tortaformában, mivel az én tortaformám picit nagyobb, ezért 2 lapot sütöttem belőle, szép világos színűre sütjük előmelegített sütőben 180 C-on.
Amíg sül a tészta elkészítjük a krémet.
Gőz felett egy habüstben habverővel sűrűre keverjük a tejet, cukrot és a tojások sárgáját. Adunk hozzá pár csepp vaníliaaromát. Amikor kihűlt hozzákeverjük a habosra kevert vajat. (na habosra nagyon ritkán keverem a vajat, így is nagyon szép lett a krém) 
A krémet a kihűlt tortalapra kenjük, ráhelyezzük a másik lapot és a tetejét is bevonjuk a krémmel.





Szólj hozzá!

Töltött cukkini

2011. augusztus 20. 13:25 - krisztinakonyhaja

Töltött cukkini egyszerű, laktató és nem utolsó sorban nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók:

2 nagyobb cukkini
60-80 dkg darált sertéshús
2,5 dl rizs
kb 7dkg sűrített paradicsom (1 kis konzerv)
3 teáskanál tejföl
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika
fűszerkeverék (kedvenc fűszerkeverékem, ami szinte bármilyen húsételhez kiváló: só, barnacukor, hagyma, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, fokhagyma, tárkony)
olaj
reszelt sajt
bacon vagy szeletelt sonka, de ez el is hagyható

A cukkinit megtisztítjuk 4 részre vágjuk a belsejét kikaparjuk, úgy, hogy a magos részét kidobjuk, a többit amit kivájtunk egy tálba tesszük, olyan mélyedésre lesz szükségünk, amit könnyedén megtölthetünk a töltelékkel.
A cukkinit megszórjuk a fűszerkeverékkel(ha szeretjük kibélelhetjük sonkával, vagy baconnel is), majd olajjal kikent és sóval megszórt tepsibe fektetjük.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk olajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a félretett cukkini darabkákat, átforgatjuk,  majd rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikát szórunk rá, fehéredésig kevergetjük, ekkor hozzákeverjük a paradicsomsűrítményt.
A rizst majdnem készre főzzük, majd összekeverjük a hússal és végül hozzákeverjük a tejfölt is.
A cukkiniket megtöltjük a hússal és letakarjuk alufóliával.
180 C-ra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 1,5-2 órára.
Végül rászórjuk a reszelt sajtot és szép aranyszínűre sütjük.




4 komment
süti beállítások módosítása