Krisztina Konyhája

Somlói torta-húsvéti torta ajánló

2015. április 02. 07:57 - krisztinakonyhaja

Akinek húsvét táján van egy pici ideje sütögetni, nagyon ajánlom ezt a tortát, mert valami fantasztikus az íze és gyönyörű a külseje is, igazi dísze lehet az ünnepi asztalnak.
Egy nagyon kedves ismerőstől kaptam meg ennek a tortának a receptjét, azzal a megjegyzéssel, hogy ő biztosan nem készíti el, de ha én elolvasom nem fogok tudni ellenállni, hát nem igaza lett?El kell ismerni tényleg nem a leggyorsabb és legegyszerűbb kategória, de nem olyan nehéz, mint ahogy első olvasatra gondolnánk.

Alakítgattam a recepten  egy kicsit és elkészült ez a mesésen fehér és somlói ízvilágú torta.

Ajánlott tortaforma mérete: 24 cm átmérő

A PISKÓTÁK
4 tojás
4 ek. cukor
4 ek. liszt
1 mokkáskanál sütőpor
Diós piskótához:
4 tojás
4 ek cukor
3 ek. liszt
2 ek. darált dió
1 mokkáskanál sütőpor
Kakaós piskótához:
4 tojás
4 ek. cukor
3 ek. liszt
1 ek. kakaópor
1 mokkáskanál sütőpor
A piskótákat egyenként megsütjük egy tortaformában.
A sütőt előmelegítjük kb. 50-100 C-ra. A tortaformát kikenjük vajjal, majd vékonyan megszórjuk liszttel.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé kanalanként hozzáadjuk a cukrot, egy fényes, kemény habot kell kapnunk.  Hozzákeverjük a tojássárgákat, ezután hozzászitáljuk az előzőleg sütőporral elkevert lisztet és óvatosan összeforgatjuk.
Beleöntjük a tortaformába és 180 C-on kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Az első 10 percben ne nyissuk ki a sütőt, mert a tészta összeeshet.
Ugyanúgy járunk el mindhárom piskótával.
Szirupot főzünk, ezzel fogjuk bekenni a tortalapokat.
A SZIRUP
3,5 dl víz
20 dkg cukor
kandírozott narancshéj apróra vágva, ha nincs friss lereszelt narancshéjat is tehetünk bele
kb 1 evőkanál vaníliaaroma
1 dl rum vagy aroma
A vizet a cukorral és a narancs héjával sziruposra főzzük, majd hozzáöntjük a vaníliaaromát, a rumot vagy rumaromát
A kihűlt piskótákat jó alaposan bekentem a sziruppal
A KRÉM:
3 tojássárgja
1/2 csomag főzni való vaníliás pudingpor
1/2 liter tej
5 ek. cukor
1/2 rúd vanília kikapart belseje
5 gr zselatin
2,5 dl tejszín
A tojássárgákat a pudinggal, vaníliával a tejjel és a cukorral krémesre főzzük. A kihűlt pudinghoz adjuk az előzőleg vízben feloldott 5 gr zselatint és a kemény habbá vert tejszínt.
ÖSSZEÁLLÍTÁSHOZ
10 dkg darált dió
1 marék rumba áztatott mazsola
1/4 narancs reszelt héja
A tortaformába tesszük az előzőleg sziruppal megkent kakaós piskótát. Rákenjük a krém felét, és az előzőleg rumba beáztatott, majd lecsepegtetett mazsolát és a narancshéjat.
Rákerül az előzőleg szintén sziruppal megkent diós piskóta. Ennek a tetejére megy a krém másik fele és a darált dió. A tetejét a sziruppal megkent sima piskóta zárja.
1 éjszakára megy a hűtőbe.
MÁSNAP REGGEL
1/2 liter tejszínhab
1 csomag habfixáló
20+5 dkg étcsokoládé
5 dkg cukor
1 ek kakaópor
rumaroma
A tejszínhabból a habfixáló segítségével kemény habot verünk és beburkoljuk vele a tortát, a tetejét habzsákból kinyomott formákkal díszítjük, a közepére étcsokoládé forgácsokat szórunk.
3 dl vizet a cukorral, kakaóporral összeforralunk, beletördeljük az étcsokoládét, amikor az egész folyóssá vált és szép sima hozzáadjuk a rumaromát, keverünk rajta kettőt és lehúzzuk a tűzről.
A tortát tálalás előtt ezzel a csokis sziruppal locsoljuk le.
Szólj hozzá!

Fűszeres brokkoli krémleves-húsvétra ajánlom

2015. április 01. 08:49 - krisztinakonyhaja

Ez egy nagyon gyors tavaszi leves, akár húsvétra is pillanatok alatt elkészülhet.  Nálunk egyébként is nagy népszerűségnek örvendenek a krémlevesek, így szeretem a brokkolit is belecsempészni a variációk közé, mert egyébként a gyerkőc nem igazán szereti sem a brokkoli illatát, sem az ízét, ebben a levesben viszont a fűszereknek és a tejszínnek köszönhetően átalakul az íz és az utolsó cseppig elfogy a leves a tányérból.

Én-Brokkoli: 1-0, hurrá!

 

500 g brokkoli

1 ek vaj

só, bors, vegeta, majoránna, szerecsendió

500 ml főzőtejszín

sajt

pár szelet kenyér

 

A brokkolit vegetával ízesített vízben megfőzzük.

Összeturmixoljuk, de figyelve, hogy az összes főzőlé nem fog kelleni, kb. annyi főzőlével turmixoljuk, hogy egy finom krémes állagot érjünk el.

Visszatesszük a tűzhelyre, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót adunk hozzá, majd hozzáöntjük a tejszínt és forralunk rajta. A végén elkeverjük benne a vajat.

A kenyeret kockára vágjuk, serpenyőben finom aranybarnára és ropogósra pirítjuk, a végén hozzáadjuk az apróra vágott friss majoránnát és a leves tetejére halmozzuk.

Ízlés szerint sajttal megszórjuk a levest.

WP_001679

Szólj hozzá!

Húsvéti répás linzer

2015. március 31. 08:48 - krisztinakonyhaja

Egy gyors, egyszerű, egészséges linzerreceptet hoztam ma. Azok is bátran kipróbálhatják, akik nem szeretik a sárgarépát, sőt a gyerekek is garantáltan megeszik ezt a béta-karotinban gazdag zöldséget ebben a formában, remekül erősíti az immunrendszert is.
30 dkg liszt
20 dkg sárgarépa
15 dkg vaj
1 cs sütőpor
5 dkg cukor (akik nem kedvelik a túl édes ízt ezt el is hagyhatják, mert  a répa önmagában is ad neki egy édeskés ízt, így nem fog hiányozni belőle, bár én, ha a cukor nélküli változatot készítem, akkor  is mindig teszek hozzá 2 cs. vaníliás cukrot)
lekvár (a favorit a narancslekvár, de mindig éppen olyan lekvárt teszek bele, ami itthon van, most például vegyes gyümölcs került bele)
vaníliás porcukor a szóráshoz
A sárgarépát lereszeljük,  a lisztet összekeverjük a sütőporral. A vajat, a sütőporos lisztet,  a cukrot és a répát jól összedolgozzuk, jól kezelhető tésztát kapunk. Jó vékonyra kinyújtjuk, mert a sütőportól meg fog emelkedni. Linzerszaggatóval kiszaggatjuk, de bármilyen forma készíthető belőle, -akár karácsonykor is megállja a helyét, akkor még pici fahéjjal is meg szoktam bolondítani a tésztát, ilyenkor még kimarad belőle- , vagy kis kifliket formázunk(lekvárral töltjük). A formákat megkenjük lekvárral és összeragasztjuk. 180 C-on világosra sütjük. Még melegen megszórjuk a vaníliás porcukorral.
Szólj hozzá!

Rumos húsvéti keksztojások

2015. március 29. 08:48 - krisztinakonyhaja

Gyerekekkel is gyorsan elkészíthetjük ezeket a finom kekszes tojásokat húsvétra, nagyon jó móka, ha engedjük a gyerekeknek, hogy kekszet daráljanak vagy porcukorba hempergessék a tojásokat.  Darabra nem tudom megmondani, hogy mennyi tojáska jött ki, mert folyamatosan ahogy készültek úgy tűntek is el az apró tojások.

18 dkg darált győri édes keksz (darálva)

2-3 evőkanál kristálycukor

1 fél tk. vaníliaaroma

kevés minőségi rum vagy gyerekek mellett kevés rumaroma

3 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 csipet szerecsendió

kb. 2-3 dl tej
A tojások közepébe rejthetünk: gyümölcs/aszalt gyümölcs, csoki, mandula vagy mogyoró, de ez el is hagyható.  Porcukor a hempergetéshez.

 A tejet elkeverjük a cukorral, ízlés szerint lehet több vagy kevesebb a cukor, mert a keksz is elég édes,  majd  a hozzávalókat jól összekeverjük, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk, egyedül a tej adagolásánál figyeljünk, mert nem mindig vesz fel teljesen azonos mennyiséget, érdemes óvatosan kisebb adagokban hozzáönteni. Egy puha masszát kell kapnunk, ami jól formázható.
Vizes kézzel apró tojásformákat formálunk, aminek a közepébe tetszés szerint kerülhet mindenféle meglepetés finomság-nálunk most ezek álltak rendelkezésre- füge, meggy, csokoládé-, ezeket apró darabokra vágjuk. Végül porcukorba hempergetjük.

Kicsit sziszifuszi munka, de a gyerekek segítségével hamar megvan. Készítés közben folyamatosan kóstolgassuk, mert a tojáskák édességét mindenkinek a saját ízléséhez kell alakítani.

Nagyon koncentrál:

WP_001698

WP_001699

Szólj hozzá!

Lilahagymás, diós kenyér

2015. március 04. 06:00 - krisztinakonyhaja

Egyik nagy kedvencünk, mert illatos és ízes egyszerre, nehéz betelni vele. A lilahagyma és a dió remek párost alkotnak.

 

60+10 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 kiskanál cukor
4+2 ek. olíva olaj (Basilippo Selección Arbequina)
2 fej lilahagyma
5 dkg darált dió
só, bors

Az élesztőt kevés meleg vízben elkeverjük a cukorral, majd a 10 dkg lisztet is belekeverjük.
A 60 dkg lisztet jól összedolgozzuk fél liter vízzel, négy evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Hozzádolgozzuk az élesztős lisztet és 1 órát pihentetjük.
A hagymát apróra vágjuk, a diót megdaráljuk és összekeverjük őket 2 evőkanál olívaolajjal és a keveréket a pihentetett tésztához adjuk és jól eldolgozzuk.
30 percig ismét pihentetjük.
180C-on légkeveréses sütőben kb. 40 percig sütjük.
Vizes kefével lekeféljük.

Az olívaolaj nem bazsalikomos, még ha a neve ezt is sejteti, hanem egy spanyol olíva olaj, ami kiválóan illik a diós ételekhez. Az íze édes almára emlékeztet, mögötte mandulás-kesernyés jegyekkel.

 

Szólj hozzá!

Lisztmentes csokitorta, egyszerűen

2015. március 01. 17:34 - krisztinakonyhaja

Lassan jön a szép idő, a napfénnyel együtt jobban megjön a kedvem a konyhai ténykedéshez is. Most egy remek lisztmentes,  tejmentes süteményt hoztam.
8 tojás
20 dkg cukor
15 dkg csokoládé
5 dkg vaj (növényi margarin)
15 dkg reszelt mandula
Tetejére tehetünk tejszínhabot és kakaóport is, amitől igazán elegáns lesz a tortánk.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a puha vajat és a reszelt mandulát. Simára keverjük majd hozzáadjuk a tojások felvert habját, óvatosan összeforgatjuk. Kivajazott lisztezett tortaformába simítjuk. 180 C-on megsütjük.
Szólj hozzá!

Kakukkfüves, sült fokhagymakrémleves

2015. február 04. 06:39 - krisztinakonyhaja

Egy kellemesen ízes levest hoztam ismét, mivel újra havazik és hidegebbre fordul az idő (pedig már azt hittem jön a tavasz), ezért ilyenkor jól esik egy melengető leves, ami igazi segítség az immunrendszerünknek.

4 fej fokhagyma
1 csipet kakukkfű
1 teáskanál vaj
olaj
só, bors, mustár
kb 3-4 dl tejszín
pici cukor

A fokhagymát a vajon aranybarnára sütjük, a vége felé hozzáadunk 1 csipet kakukkfüvet.
A sült fokhagymához annyi olajat adunk, hogy egy szinten legyen az olaj és a fokhagyma, majd kevés mustárral, sóval, borssal és cukorral gazdagítjuk, végül kézi mixerrel összepürésítjük.
Felöntjük annyi tejszínnel, hogy krémes állagot kapjunk forralás után(éppen csak forrjon, nem szabad sokáig rotyogtatni), a tejszín mennyisége függ a tejszín minőségétől lehet, hogy picit több vagy kevesebb szükséges, nekem most kb.3-4 dl elég volt.
Összeforraljuk, ha szükséges még utána igazítunk az ízeknek.

Szólj hozzá!

Pikáns sült sütőtök krémleves

2015. január 31. 15:06 - krisztinakonyhaja

Egy ilyen havas /esős naphoz igazán jól passzol ez a finom, enyhén pikáns krémleves. Finom, egészséges, krémes téli leves.

tök

1,2 liter húsleves

1 burgonya a húslevesben megfőzve

1 közepes sütőtök

1 közepes vöröshagyma

1 ek. vaj

2 tk. tejföl

2 csipet reszelt citromhéj

2 csipet chili (őrölt)

3 csipet petrezselyem

2 csipet kakukkfű

só, bors, cukor

A sütőtököt kb. 1 óra alatt 180 C-os sütőben megsütjük.

Amíg a tök kihűl a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk a vajon.  Ezt követően felöntjük a levessel, amiben a burgonyát már előzőleg megfőztük és a sütőtök húsát is hozzáadjuk. Jöhetnek a fűszerek, a borssal óvatosan bánjunk a chili miatt. A só, bors, cukor használatánál hagyatkozzunk a megérzésünkre és kóstoljuk meg miután felforrt a leves.

Forrás után már mehet is a turmixba a levesünk, szép krémes állagot kell kapnunk. Ezután visszatesszük a tűzre, az ízeket utánaigazítjuk végül belekeverjük a tejfölt. Forrás után félretesszük és kb. 5-10 perc múlva tálaljuk.

A leves tetejére tehetünk, pirított kenyérkockát, pirított sütőtökmagot, levesgyöngyöt, sült kolbászt vagy sült bacon kockákat is. A kész levest még nagyon pici olíva olaj cseppekkel bolondítjuk meg.

tökös

Szólj hozzá!

Marta Sgubin,Nancy Nicholas-Jacqueline Kennedy szakácsnője voltam- Egy szakácskönyv, ami jóval több

2015. január 04. 15:59 - krisztinakonyhaja

Egy polcos bolhapiacon botlottam bele a könyvbe  és kemény 500 Ft volt az ára, kihagyhatatlan vételnek tűnt. Igaz, ekkor még úgy gondoltam, hogy egy egyszerű szakácskönyv, de nem volt igazam, de erre otthon jöttem rá, amikor elkezdtem olvasni.

Egy szakácskönyv, ami meg van töltve élettel és történetekkel, talán így tudnám a legjobban jellemezni. A receptek csupán másodlagosak, ámbár nagyon izgalmasak, de ez nem is annyira lényeges.

A könyv rögtön Ifj John F. Kennedy előszavával indul. Elmeséli, hogy került a családjukhoz Marta és lett annak szerves  része, később pedig a család szakácsnője.

Ami rögtön a tartalom alapján megállapítható, hogy 12 részre, azaz hónapra oszlik a könyv.

Január: Szánkózás a Central Parkban

Február: Ebéd a könyvtárban

Március: Húsvéti vacsora Görögországban

Április: Balettelődadás New Yorkban
Május: Gyerekzsúr a kertben
Június: Nyári szünidő Martha's Vineyardon
MV1
                                  kép forrása: http://www.massvacation.com
Július: Asszonyom születésnapja
Augusztus: Piknik
Szeptember: A család kedvence
Október: Ősz New Yorkban
November: Hálaadásnapi hétvége
December: Karácsonyi reggeli
Minden egyes epizód betekintést enged a Kennedy-Onassis család életébe, a kulisszák mögé, oda ahol álarc nélkül lépnek színre a szereplők, a maguk hétköznapi voltában.

Kedves, bájos és érdekes részleteket ismerünk meg a család életéből, néha csak egyszerűen maguk vannak, néha pedig megjelennek híres személyek is, mint pl. Clinton-ék.

Marta pedig nevelőnőből előlép szakácsnővé és igazából családtaggá is válik. A történetek végén elárul néhány, a család által kedvelt receptet is.

Például:

-buggyantott vörös szilva
-beurre blanc
-kukoricakrém-leves
-tojáskocsonya,

ezen kívül is számtalan (kb. 100 db) egyszerű, könnyen elkészíthető receptet olvashatunk.

Ami pedig még különösen tetszett, hogy a könyv 224 oldala képekkel, azaz családi fotókkal gazdagon illusztrált.

Egy igazán fantasztikus könyv, melyen keresztül betekintést kapunk egy híres család életébe, ételeibe.

covers_332246

 

Szólj hozzá!

Fokhagymanyomó. Szükséges vagy felesleges?

2014. november 30. 20:00 - krisztinakonyhaja

Egyik évben az ünnepek alatt rájöttem, hogy a fokhagymanyomó egy viszonylag fölösleges eszköz, persze nem azt mondom, hogy nem jöhet néha jól, de nem nélkülözhetetlen. Lassan itt vannak ismét az ünnepek, vajon tényleg megkönnyíti a főzést ez a szerkezet?

Rengeteg fokhagymát kellett összepréselnem a karácsonyi menü készítésénél, de egyetlen egyszer sem vettem elő eme eszközt, nekem pontosan olyan van, mint az utolsó képen látható, csak éppen műanyagból és szinte tisztíthatatlan, főleg ezért is nem vettem elő most, amit így utólag egyáltalán nem is bánok, mert a kés lapjával könnyedén szétnyomkodható a fokhagyma és egyből hozzáadhatjuk a fűszereket, amik még segítik is a fokhagyma préselését és az ízek is könnyebben eloszlanak. Egyszóval lett egy fölösleges kütyű a konyhámban.
Ti használjátok?

Csak egy pár darab a piacon lévő kínálatból a fillérestől a drágáig.

Jamie Oliver Garlic Slice ‘n’ Press

Jamie Oliver Garlic Slice 'n' Press

Joseph Joseph Rocker, Garlic Crusher

Joseph Joseph Rocker, Garlic Crusher

Chef’n Garlic Zoom kerekeken

Chef'n Garlic Zoom
Dreamfarm garject

Chef’n Garlic Slice

Chef'n Garlic Slice
Tupperware garlic wonder
Tupperware Garlic Wonder Gadget
Ikea garlic press
 
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása