Ajánlott tortaforma mérete: 24 cm átmérő
Ajánlott tortaforma mérete: 24 cm átmérő
Ez egy nagyon gyors tavaszi leves, akár húsvétra is pillanatok alatt elkészülhet. Nálunk egyébként is nagy népszerűségnek örvendenek a krémlevesek, így szeretem a brokkolit is belecsempészni a variációk közé, mert egyébként a gyerkőc nem igazán szereti sem a brokkoli illatát, sem az ízét, ebben a levesben viszont a fűszereknek és a tejszínnek köszönhetően átalakul az íz és az utolsó cseppig elfogy a leves a tányérból.
Én-Brokkoli: 1-0, hurrá!
500 g brokkoli
1 ek vaj
só, bors, vegeta, majoránna, szerecsendió
500 ml főzőtejszín
sajt
pár szelet kenyér
A brokkolit vegetával ízesített vízben megfőzzük.
Összeturmixoljuk, de figyelve, hogy az összes főzőlé nem fog kelleni, kb. annyi főzőlével turmixoljuk, hogy egy finom krémes állagot érjünk el.
Visszatesszük a tűzhelyre, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót adunk hozzá, majd hozzáöntjük a tejszínt és forralunk rajta. A végén elkeverjük benne a vajat.
A kenyeret kockára vágjuk, serpenyőben finom aranybarnára és ropogósra pirítjuk, a végén hozzáadjuk az apróra vágott friss majoránnát és a leves tetejére halmozzuk.
Ízlés szerint sajttal megszórjuk a levest.
Gyerekekkel is gyorsan elkészíthetjük ezeket a finom kekszes tojásokat húsvétra, nagyon jó móka, ha engedjük a gyerekeknek, hogy kekszet daráljanak vagy porcukorba hempergessék a tojásokat. Darabra nem tudom megmondani, hogy mennyi tojáska jött ki, mert folyamatosan ahogy készültek úgy tűntek is el az apró tojások.
18 dkg darált győri édes keksz (darálva)
2-3 evőkanál kristálycukor
1 fél tk. vaníliaaroma
kevés minőségi rum vagy gyerekek mellett kevés rumaroma
3 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 csipet szerecsendió
kb. 2-3 dl tej
A tojások közepébe rejthetünk: gyümölcs/aszalt gyümölcs, csoki, mandula vagy mogyoró, de ez el is hagyható. Porcukor a hempergetéshez.
A tejet elkeverjük a cukorral, ízlés szerint lehet több vagy kevesebb a cukor, mert a keksz is elég édes, majd a hozzávalókat jól összekeverjük, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk, egyedül a tej adagolásánál figyeljünk, mert nem mindig vesz fel teljesen azonos mennyiséget, érdemes óvatosan kisebb adagokban hozzáönteni. Egy puha masszát kell kapnunk, ami jól formázható.
Vizes kézzel apró tojásformákat formálunk, aminek a közepébe tetszés szerint kerülhet mindenféle meglepetés finomság-nálunk most ezek álltak rendelkezésre- füge, meggy, csokoládé-, ezeket apró darabokra vágjuk. Végül porcukorba hempergetjük.
Kicsit sziszifuszi munka, de a gyerekek segítségével hamar megvan. Készítés közben folyamatosan kóstolgassuk, mert a tojáskák édességét mindenkinek a saját ízléséhez kell alakítani.
Nagyon koncentrál:Egyik nagy kedvencünk, mert illatos és ízes egyszerre, nehéz betelni vele. A lilahagyma és a dió remek párost alkotnak.
60+10 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 kiskanál cukor
4+2 ek. olíva olaj (Basilippo Selección Arbequina)
2 fej lilahagyma
5 dkg darált dió
só, bors
Az élesztőt kevés meleg vízben elkeverjük a cukorral, majd a 10 dkg lisztet is belekeverjük.
A 60 dkg lisztet jól összedolgozzuk fél liter vízzel, négy evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Hozzádolgozzuk az élesztős lisztet és 1 órát pihentetjük.
A hagymát apróra vágjuk, a diót megdaráljuk és összekeverjük őket 2 evőkanál olívaolajjal és a keveréket a pihentetett tésztához adjuk és jól eldolgozzuk.
30 percig ismét pihentetjük.
180C-on légkeveréses sütőben kb. 40 percig sütjük.
Vizes kefével lekeféljük.
Az olívaolaj nem bazsalikomos, még ha a neve ezt is sejteti, hanem egy spanyol olíva olaj, ami kiválóan illik a diós ételekhez. Az íze édes almára emlékeztet, mögötte mandulás-kesernyés jegyekkel.
Egy kellemesen ízes levest hoztam ismét, mivel újra havazik és hidegebbre fordul az idő (pedig már azt hittem jön a tavasz), ezért ilyenkor jól esik egy melengető leves, ami igazi segítség az immunrendszerünknek.
A fokhagymát a vajon aranybarnára sütjük, a vége felé hozzáadunk 1 csipet kakukkfüvet.
A sült fokhagymához annyi olajat adunk, hogy egy szinten legyen az olaj és a fokhagyma, majd kevés mustárral, sóval, borssal és cukorral gazdagítjuk, végül kézi mixerrel összepürésítjük.
Felöntjük annyi tejszínnel, hogy krémes állagot kapjunk forralás után(éppen csak forrjon, nem szabad sokáig rotyogtatni), a tejszín mennyisége függ a tejszín minőségétől lehet, hogy picit több vagy kevesebb szükséges, nekem most kb.3-4 dl elég volt.
Összeforraljuk, ha szükséges még utána igazítunk az ízeknek.
Egy ilyen havas /esős naphoz igazán jól passzol ez a finom, enyhén pikáns krémleves. Finom, egészséges, krémes téli leves.
1,2 liter húsleves
1 burgonya a húslevesben megfőzve
1 közepes sütőtök
1 közepes vöröshagyma
1 ek. vaj
2 tk. tejföl
2 csipet reszelt citromhéj
2 csipet chili (őrölt)
3 csipet petrezselyem
2 csipet kakukkfű
só, bors, cukor
A sütőtököt kb. 1 óra alatt 180 C-os sütőben megsütjük.
Amíg a tök kihűl a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk a vajon. Ezt követően felöntjük a levessel, amiben a burgonyát már előzőleg megfőztük és a sütőtök húsát is hozzáadjuk. Jöhetnek a fűszerek, a borssal óvatosan bánjunk a chili miatt. A só, bors, cukor használatánál hagyatkozzunk a megérzésünkre és kóstoljuk meg miután felforrt a leves.
Forrás után már mehet is a turmixba a levesünk, szép krémes állagot kell kapnunk. Ezután visszatesszük a tűzre, az ízeket utánaigazítjuk végül belekeverjük a tejfölt. Forrás után félretesszük és kb. 5-10 perc múlva tálaljuk.
A leves tetejére tehetünk, pirított kenyérkockát, pirított sütőtökmagot, levesgyöngyöt, sült kolbászt vagy sült bacon kockákat is. A kész levest még nagyon pici olíva olaj cseppekkel bolondítjuk meg.
Egy polcos bolhapiacon botlottam bele a könyvbe és kemény 500 Ft volt az ára, kihagyhatatlan vételnek tűnt. Igaz, ekkor még úgy gondoltam, hogy egy egyszerű szakácskönyv, de nem volt igazam, de erre otthon jöttem rá, amikor elkezdtem olvasni.
Egy szakácskönyv, ami meg van töltve élettel és történetekkel, talán így tudnám a legjobban jellemezni. A receptek csupán másodlagosak, ámbár nagyon izgalmasak, de ez nem is annyira lényeges.
A könyv rögtön Ifj John F. Kennedy előszavával indul. Elmeséli, hogy került a családjukhoz Marta és lett annak szerves része, később pedig a család szakácsnője.
Ami rögtön a tartalom alapján megállapítható, hogy 12 részre, azaz hónapra oszlik a könyv.
Január: Szánkózás a Central Parkban
Február: Ebéd a könyvtárbanMárcius: Húsvéti vacsora Görögországban
Kedves, bájos és érdekes részleteket ismerünk meg a család életéből, néha csak egyszerűen maguk vannak, néha pedig megjelennek híres személyek is, mint pl. Clinton-ék.
Marta pedig nevelőnőből előlép szakácsnővé és igazából családtaggá is válik. A történetek végén elárul néhány, a család által kedvelt receptet is.
Például:
ezen kívül is számtalan (kb. 100 db) egyszerű, könnyen elkészíthető receptet olvashatunk.
Ami pedig még különösen tetszett, hogy a könyv 224 oldala képekkel, azaz családi fotókkal gazdagon illusztrált.
Egy igazán fantasztikus könyv, melyen keresztül betekintést kapunk egy híres család életébe, ételeibe.






