Krisztina Konyhája

Üde borsókrémleves kolbász chips-szel

2015. május 21. 06:00 - krisztinakonyhaja

Ismét eljött a friss és üde krémlevesek ideje.  Előnyük, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető és még finomak is.

Akár a teraszon is termeszthetünk friss borsót, egy kis útmutató az ültetéshez:

 forrás:

http://www.growinggrub.co.uk/container/container01_frameset.htm

450 g zsenge zöldborsó

3,5 dl tejszín

3 ek. cukrozott sűrített tej

1 szál újhagyma

1 marék petrezselyem

só, bors, szerecsendió

1 pici darab friss gyömbér lereszelve

A tetejére kolbász chips, pirított kenyérkocka

vaj

reszelt sajtból is süthetünk korongokat a leves tetejére.

A felaprított újhagymát üvegesre pároljuk a kevés vajon, majd átforgatjuk rajta a borsót és az apróra vágott petrezselymet.

Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a borsót.

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kevés szerecsendiót és a lereszelt friss gyömbért.

A borsót puhára főzzük. Kb. 15-20 perc

Elkeverjük benne a tejszínt és a sűrített tejet. Az ízeknek utána igazítunk, amennyiben szükséges.

Összeturmixoljuk a levest, átforraljuk és félretesszük, amíg megpirítjuk előbb a nagyon vékony kolbászszeleteket, majd a kolbász kisült zsírjában forró serpenyőben megpirítjuk a kenyérkockákat is.

Tálalásnál a kolbászból és a kenyérkockából készült levesbetétet a leves tetejére halmozzuk, aki szereti készíthet a még forró serpenyőben reszelt sajtból korongokat. A levest mentával díszíthetjük.

WP_001847

 

WP_001851

Szólj hozzá!

Eper shake

2015. május 20. 16:55 - krisztinakonyhaja

Végre ismét gyönyörűen süt a nap, nincs is jobb, mint kiülni a szabadba egy finom eper shake-kel és egy jó csajos könyvvel. A shake-t pillanatok alatt elkészíthetjük.

2,5 dl tej
8 szem eper
1 kanál vanília fagylalt (lehet eperfagyi is)
jég ízlés szerint
cukor ízlés szerint.

A hozzávalókat összeturmixoljuk, jó habosra, citromfűvel vagy mentával díszítjük és már ihatjuk is.

Szólj hozzá!

Üde chilis bab

2015. május 09. 06:00 - krisztinakonyhaja

A megunhatatlan egytálétel,  Nr. 1!
A chilis bab is lehet igazán üde, mégpedig a friss koriandertől.  Miután megkóstoljuk teljesen megváltozik a véleményünk a chilis babról. Meglepően üde egytálételt készíthetünk belőle ,így nem muszáj csak télen az asztalra kerülni ennek a finom egytálételnek, hanem  akár egy nyári vacsorára is kiváló fogás.
1 kg darált sertéshús

1 üveg házi paradicsom/darabos/ vagy 2 konzerv darabolt paradicsom

chili por

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
1 kk. kristálycukor
kevés tej
2  konzerv vörös bab
2 konzerv csemege kukorica
1 kis csokor friss koriander
1 kis darab kecskesajt a tetejére (el is hagyható)
Tálalás rizzsel vagy tésztával
A vörös hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát olíva olajon üvegesre pároljuk, ezután rádobjuk a fokhagymát és átforgatjuk, figyelve arra, hogy a fokhagyma ne égjen le.
Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk, felöntjük a paradicsommal és kevés tejjel(ha szükséges a tejjel főzés során még pótolhatjuk az elpárolgó folyadékot).
Sózzuk, borsozzuk , hozzáadjuk a chili port és cukorral ízesítjük. Amikor a hús már megpuhult és a szaft is elég sűrű hozzáadjuk a babot és a kukoricát, forralunk egyet rajta.
A rizst tálba szedjük és rákanalazzuk a chilis babot a tetejére apróra vágott koriandert és reszelt sajtot szórunk.
WP_001863
Szólj hozzá!

Tavaszi zsongás smoothie

2015. május 04. 17:06 - krisztinakonyhaja

Igazi ízzsongás ez a smoothie, nem mondom, hogy teljesen hagyományos ízvilág, mert a bazsalikom és az eper igazi ízbombák külön-külön is, egybe meg főleg. Rettentő jólesik egy kora tavaszi napon akár reggelire, akár délután a napon elfogyasztva egy friss hűsítő gyanánt.

Amit még nagyon szeretek a smoothie-ban, hogy nem kell pontosan méricskélni az adagokat, sokféle gyümölcsöt, magokat, joghurtokat vehetünk és csak egyszerűen összeturmixoljuk. Bátran lehet kísérletezni a hozzávalókkal és ízekkel.

Előfordult, hogy müzli szeletet dobtam bele és még az sem rontotta el. :)

Bátran kísérletezzetek és smotthie-ra fel!

Ettől igazán jól fog indulni a napunk.

1 banán

1 nagy marék  fagyasztott eper (ha friss epret használunk, akkor pótoljuk 2-3 jégkockával)

2-3 db friss bazsalikom levél +díszítés

½  marék dió+ némi darált dió a tetejére

4 dl tej

Nagyon kevés vanília aroma, vagy egy negyed vanília rúd belseje

1 ek. méz, vagy ízlés szerint lehet picivel több is

1 csipet frissen őrölt bors

Minden dobjunk a turmixgépbe és pár másodpercig turmixoljuk össze a hozzávalókat.

Pohárba töltjük, a tetejét megszórjuk darált dióval és bazsalikom levéllel díszítjük.

 

WP_001600

Szólj hozzá!

Sütés nélküli hamis grízes tiramisú, avagy lepjük meg Anyát süti

2015. április 28. 06:21 - krisztinakonyhaja

Apukák! Gyerekek! Figyelem! Egy süti amivel Anyák napján meglephetitek a számotokra legfontosabb személyt!
Anyák napjára kifejezetten ajánlom ezt a nagyon egyszerűen elkészíthető, ráadásul nagyon-nagyon finom süteményt. Akár a picit nagyobb gyerekek egyedül, vagy egy kis apai segítséggel is elkészíthetik.
Kellemesen hűsítő egy-egy melegebb napon. Szinte mondhatnám, hogy a tiramisú-hoz nagyon hasonló állagra és ízre is.
 Ebből az adagból mi öten ettünk és még maradt bőven, tehát egy vendégsereg is jóllakik a sütivel, minimális időráfordítással kell számolni és kezdő háziasszonyok/lányok/apukák/gyerkőcök sem fognak kudarcot vallani.
1 liter tej+áztatáshoz
2 dl búzadara
1 cs. vaníliás cukor
2,5 dl cukor
2 tojás
csipet só
babapiskóta /kb 2 csomag vagy 25-30 db/
10 dkg margarin
1 tábla étcsokoládé
3 dl tejszín
1,5 dl kávé
fahéj

Megjegyzés: habmester tejszínt szoktam használni így a cukrozással sem kell bajlódni, mivel eleve pont jó az édesítése. Nem utolsó szempont, hogy nekem ezt sikerült a legjobban felvernem és habfixáló sem szükséges hozzá.

A tojások sárgájából, a tejből, a grízből, a kétféle cukorból, a csipet sóból és a tejből sűrű kevergetés mellett krémet főzünk. Ez volt a művelet legnehezebb része.

Még forrón belekeverjük a margarint és beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.

A kávét ízlés szerint megcukrozzuk és felengedjük annyi tejjel, hogy szép tejeskávé színt kapjunk, majd hozzákeverünk 3 csipet fahéjat.

Ebbe bemártogatjuk a babapiskótát, majd lerakjuk egy üvegtálba.

Rákenjük a langyos krém felét, megszórjuk fél tábla előzőleg lereszelt csokoládéval.

Ismét egy sor fahéjas tejeskávéba mártogatott piskóta, majd a krém másik fele.

Erre kerül a habbá vert tejszín

Végül pedig a maradék reszelt csokoládé.

Mehet a hűtőbe 3-4 órára.

 
 
Szólj hozzá!

Közeledik az Anyák napja-ötleteljünk!

2015. április 24. 06:19 - krisztinakonyhaja

Ismét barangoltam a neten, most éppen anyák napjára otthon elkészíthető filléres ötletek után.
Válogattam a blogról is  pár olyan süteményt, amit érdemes elkészíteni eme jeles ünnepünkre.
Íme jöjjenek is a remek és könnyen megvalósítható anyák napjára pont megfelelő meglepetések, nálam a lényeg itt is, hogy ne kerüljön sokba és inkább legyen személyre szóló, mint drága  vagy esetleg olyan ajándék, ami ugyan a polcra felkerülhet, de semmi személyre szóló nincsen benne. Ezekről az ajándékokról szoktunk megfeledkezni pár hónap vagy év után, amikor már nem is emlékszünk, hogy kitől és vajon miért is kaptuk, szerintem egy anyák napi ajándék ne legyen ilyen, ezért ne legyen unalmas sablonos ajándék, mint mondjuk egy csokor virág/amit különösen nem szeretek, mert elhervad és a szemetesben végzi, akkor meg mi értelme/ vagy éppen egy üvegtál amiből mondjuk már a 100. darab figyel a szekrényben.
Ez alól három kivétel van, a csokoládé, egy remek sütemény és a könyv, mert az első kettő finom testnek és léleknek egyaránt a könyv pedig egyszerűen nagyon jó ajándék, szinte minden alkalomra, ha picit is ismerjük a megajándékozott személyt, márpedig az Anyukánkat ismerjük, igaz?
Na, de jöjjenek a barkácsolásra késztető, inspiráló csináld magad meglepik.
Itt van rögtön az első. Hát nem szuper? Egy drót, némi fonal és máris egy kedves személyre szóló ajándékot készíthetünk, akár az utolsó utáni pillanatban is, ráadásul akkora kézügyesség sem kell hozzá. Nálam most ez a Nr.1. Ebből akár nyakláncra akasztható kisebb méretű személyes üzenetet tartalmazó ajándék is készülhet, de egyszerűen csak díszként is megállja a helyét.

forrás

Ez is nagyon tetszik és egy kedves felirattal remek ajándék lehet,

Ezt unokák és gyerekek egyaránt elkészíthetik egy ügyes kezű apuka /vagy képkeretező/ segítségével és biztos örül anyuka és nagymama egyaránt.

forrás

Maradék muffin papír felhasználási ötlet! :)

forrás

Sütis üvegből varázsoljunk mini kertet, főleg panelben lakó anyukáknál lehet remek ajándék.

forrás

Egy ilyen gyönyörű virágos kertnek melyik anyuka tudna ellenállni, én biztos nem

http://violetpaperwings.blogspot.hu/

Hasznos és édes konyhai kiegészítő

Kötény 25 projekt a Kids Can Make a nagyi (vagy!) Az Anyák napja | Family Style

diy Anyák napi ajándék ~ Handprint Kötények anya vagy a nagymama

forrás

Ezt el tudom képzelni egy falra feltéve

Anyák Napi kézműves

forrás

Egy egyszerű konzervdoboz, akrill festék és egy szép idézet. Ennyi….

Mother's Day Craft

forrás

Anyák napjára süteménynek ajánlom a blogról

Somlói torta az elegáns

Az egyszerű de mutatós reszelt joghurttorta

Alkalomhoz illő királyi almatorta

Stílusos és illatos sáfránytorta

Barackos-citromhabos pite

 
Ti készültök már?  Már csak 9 nap! Kellemes készülődést!
Szólj hozzá!

Húsvéti töltött korong 2:1

2015. április 04. 12:29 - krisztinakonyhaja

WP_20150404_003

Ez a töltött korong egy remek recept két okból is. Az egyik, hogy húsvét előtti nap, azaz ma, vagy éppen holnap reggel is könnyedén elkészíthetjük és kínálhatjuk vendégeknek és locsolóknak egyaránt, a másik ok amiért remeknek tartom, mert a húsvéti maradékot is újra hasznosíthatjuk a  segítségével.

WP_20150404_004

Tészta:

40 dkg liszt

3-4 dkg élesztő

2 kávéskanál cukor

1 dl tej

fél ek. só

20 dkg olvasztott margarin

Töltelék:

fél doboz kukorica

10 dkg főtt sonka

1 tömlős sajt

3 ek. tejföl

ízlés szerint kaliforniai paprika és újhagyma is adható hozzá.

Tetejére:

1 tojás sárgája

1 ek tejföl

reszelt sajt

WP_20150404_010

A töltelék hozzávalóit elkeverjük és hűtőbe tesszük.

A tésztához az élesztőt a tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval és a margarint megolvasztjuk.

A liszthez keverjük a felfuttatott élesztőt és a megolvasztott margarint. Gyors mozdulatokkal egy viszonylag lágy tésztát gyúrunk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A tojás sárgáját a tejföllel elkeverjük.

A tésztát kelesztést követően kb 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és egy pohár segítségével korongokat szúrunk ki belőle.

Az egyik korongra kis kupac tölteléket halmozunk és rányomkodunk egy másik korongot, picit össze csipkedjük a szélét.

Az elkészült korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tojásos tejfölös keverékkel és megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített 180 C-os sütőben szép aranybarnára sütjük.

WP_20150404_007

 
Szólj hozzá!

Húsvét a világ körül-képekben

2015. április 04. 06:51 - krisztinakonyhaja

Szinte nem létezik olyan ország, ahol ne ünnepelnék a húsvétot.

Színes kitekintő a világba a teljesség igénye nélkül, azokat a képeket tartalmazza a bejegyzés, amik nekem tetszettek vagy valamiért magukkal ragadtak.

Ausztrália

A kis cukik

Húsvéti  parádé Melbourne-be

 

Húsvéti csoki bilby, kis erszényes, ami ugye nem nyuszi :) Én azért maradok a nyusziknál

Belgium

Belgiumról mindjárt eszembe jutnak a csodálatos csokik

Tojásvadászat gyerekeknek egy Brüsszeli parkban, biztos jó móka

Children collect Easter eggs in a park in Brussels, Belgium, March 31, 2013. 10 parks in Brussels held Easter egg hunt event on Sunday. (Xinhua/Ye Pingfan)

Cuba

Helyes kis húsvéti nyuszik Cuba-ból

Havana Easter bunnies  copy

 

Ecuador

Katolikus papok lilába öltöznek húsvétkor egy ünnepség keretében és sokan ünnepelnek az utcán

Görögország

Igazi ünnep a húsvét Görögországban, szinte mindenki elmegy templomba húsvétkor és rengeteg szabadtéri ünnepséget is tartanak

Húsvét Ag Thomas, Athén, Görögország

Epitaphios felvonulás Kea

Péntek A Epitaphios a Kea

Horvátország

Csodálatos, színes, ékes tojások

 

India

Indiában is igazán színpompásan ünnepelnek

 

Gyönyörű kézzel festett tojások is készülnek Indiában

 

Kína

 

 

Magyarország

A kihagyhatatlan locsolás, Szentendrén a skanzenben vagy Hollókőn húsvétkor még mindig megnézhetjük a hagyományos magyaros locsolást.

Vatikán

Az elmaradhatatlan tömeg húsvétkor, bakancslistás

Szólj hozzá!

Húsvéti vendégváró 2in1

2015. április 03. 08:50 - krisztinakonyhaja

Sokszor van úgy,  hogy hirtelen bejelentkeznek vendégek másnapra, mi pedig ott állunk, hogy mivel is kínáljuk őket. Nálam leveles tészta mindig lapul a hűtőben pont ilyen esetekre.

Egy kis ügyességgel 1 szószból és 1 csomag leveles tésztából kétféle vendégvárót is készíthetünk.

1 kis pohár tejföl

Piros Arany

olaszos fűszerkeverék, só, bors, cukor

25 dkg leveles tészta

mártogatóshoz sós kekszek

A tejfölt összekeverjük a Piros Arannyal, és a fűszerekkel, kóstolgatással alakíthatjuk ki a ízlésünknek megfelelő kellemes ízt.

Ez lesz a mártogatós és a tekercs alapja is.

A leveles tésztát kinyújtjuk, megkenjük a tejfölös krémmel, feltekerjük és késsel kb. ujjnyi darabokra vágjuk sütőpapírral bélelt tepsin 180 C-on  szép aranybarnára sütjük.

A leveles tésztából süthetünk csíkokat, amik a mártogatóshoz kiválóak vagy bármilyen sós ropogtatni valót kínálhatunk a mártogatóshoz.

WP_001671

WP_001676

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása